Ο ΠΑΟΚ δεν έχει πάρει ποτέ πρωτάθλημα με διεκδικητή τον Ολυμπιακό!

Όσες χρονιές πήρε τους περισσότερους βαθμούς (και βάζω και την περσινή) ο Ολυμπιακός ήταν νοκ άουτ. Γράφει ο Θέμης Σινάνογλου

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει πάρει ποτέ πρωτάθλημα με διεκδικητή τον Ολυμπιακό!

Καταρχάς σεβασμός στον ΠΑΟΚ. Είναι μεγάλος σύλλογος, έχει πολύ κόσμο. Όμως ο Ολυμπιακός πρέπει να μπει στην ψυχολογία του ΠΑΟΚ. Οι ομάδες είναι ο κόσμος τους. Είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που εξαπλώνεται στα media, στο γήπεδο, στη διοίκηση, και σε σηκώνει στα ουράνια ή σου κάνει τα πόδια βαριά και σε καταστρέφει.

Τα είδαμε και πέρσι: Ο ΠΑΟΚ ως σύλλογος έχει ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση, αναφλέξιμη. Είναι πολύ λίγοι οι τίτλοι που έχουν πάρει για το μέγεθος του κόσμου -και δεν το αντέχουν.

Ο ΠΑΟΚ είναι ένα βαρίδι αυτή τη στιγμή. Και είναι η δεύτερη τέτοια φάση που περνάνε φέτος. Η πρώτη ήταν μετά τη φυγή του Πρίγιοβιτς που δεν τους στοίχισε αρχικά, για δύο λόγους: Πρώτον δεν είχαν ντέρμπι να παίξουν και δεύτερον τους έσωσε ο Πασχαλάκης στην Τρίπολη. Θυμίζω ότι με τη φυγή του Πρίγιοβιτς διασύρθηκαν απο την Παναχαϊκή και ακολούθως πήγαν στην Τρίπολη, μπήκανε στο πρώτο ημίχρονο και ήταν δραματικοί, τους έσωσε ο Πασχαλάκης με πολλές αποκρούσεις.

Πρίγιοβιτς φέτος στα ντέρμπι: ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 2-0. Ο Πρίγιοβιτς ανοίγει το σκορ. Άρης- ΠΑΟΚ 1-2. Πρίγιοβιτς και τα 2 γκολ. Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ αυτογκόλ ο Βούκοβιτς, δεν έβαλε γκολ παίκτης του ΠΑΟΚ. ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-0 ο Πρίγιοβιτς και τα δύο γκολ πάλι! Πήρε τα ντέρμπι ο ΠΑΟΚ με τον Πρίγιοβιτς καθοριστικό.

Μία ομάδα δύο χρόνια που έμαθε να ζει και να πεθαίνει με τον Πρίγιοβιτς στα ντέρμπι. Ένας σύλλογος «ρίξε στο κορμί μου σπίρτο να πυρποληθώ». Την ξέρουν την ιστορία τους. Θυμούνται τον κόσμο να μπουκάρει μέσα στο γήπεδο σε ευρωπαϊκό παιχνίδι με τον Βουλινό και να τρώνε τιμωρία μαμούθ. Θυμούνται να είναι μπροστά 5 βαθμούς από τον Ολυμπιακό με μεγάλο διπλό στο Καραϊσκάκη με τον Αναστασιάδη και σε χρόνο ρεκόρ να διαλύονται και να μένουν πολύ πίσω.

Θυμούνται να έχουν την καλύτερη ομάδα πέρσι να είναι πιο κοντά στο πρωτάθλημα από ποτέ, και να αυτοκαταστρέφονται με διακοπή και τιμωρία σε δύο σερί ντέρμπι. Τη μία έριξε πυρομαχικά ένας σεσημασμένος οπαδός τους, την άλλη εισέβαλε σαν πιστολάς σε μπαρ της άγριας δύσης ο ιδιοκτήτης τους.

Ο Ολυμπιακός για εμένα πρέπει να ακολουθήσει το γιο Σαββίδη και να το δυναμιτίσει το ματς. Είναι ικανοί να τον διακόψουν πάλι τον αγώνα. Έχει γίνει και θα ξαναγίνει. Ο Ολυμπιακός έχει ξαναπαίξει σε ζούγκλα εκεί πέρα και τα έχει καταφέρει. Αυτή τη στιγμή είναι καλύτερη ομάδα από τον ΠΑΟΚ. Αν το ματς παιχτεί στα ίσα χωρίς βιαιότητες ο Ολυμπιακός μπορεί να κερδίσει. Αν το ματς γίνει ροντέο ο Ολυμπιακός μπορεί να αποχωρήσει.

Αυτό το ματς είναι όλο το πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός έχει δώσει πολλές φορές στην ιστορία του τέτοια ματς και τα έχει κερδίσει. Έχει τη γνώση και το μέταλλο.

Και να γράψω κάτι ακόμα: Ποτέ ο ΠΑΟΚ στην ιστορία του δεν πήρε πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό, δηλαδή με τον Ολυμπιακό δεύτερο! Ποτέ με τον Ολυμπιακό διεκδικητή του τίτλου! Τα δύο πρωταθλήματα που πήρε ο ΠΑΟΚ τα πήρε με τον Ολυμπιακό σε κακή κατάσταση. Ακόμα και πέρσι που το πήρε ο ΠΑΟΚ στους βαθμούς (αλλά το έχασε στα χαρτιά), ο Ολυμπιακός ήταν σε άθλια κατάσταση. Φέτος ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλή ομάδα, και είναι ο διεκδικητής του τίτλου. Για να δούμε αν θα το πάρει για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό.

Το 1985 ο ΠΑΟΚ το πήρε με 46 βαθμούς από τον Παναθηναϊκό που είχε 43 βαθμούς και την ΑΕΚ που είχε 43 βαθμούς. Ο Ολυμπιακός ήταν τέταρτος και έμεινε εκτός Ευρώπης.

Το 1976 που πήρε το άλλο του πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ, το πήρε εύκολα, είχε 49 βαθμούς με δεύτερη την ΑΕΚ με 44 βαθμούς. Ο Ολυμπιακός τερμάτισε με 41 βαθμούς.

Και πέρσι, ο Ολυμπιακός ήταν νοκ άουτ. Η ΑΕΚ ήταν η διεκδικήτρια του τίτλου από τον ΠΑΟΚ.

Ο Λουτσέσκου πάντως είναι αλεπού και πρέπει να υπολογίζουν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού ότι μπορεί ακόμα και να παίξει κατενάτσιο. Το είδαμε πόσο κυνικός είναι με την ΑΕΚ. Στο αμέσως προηγούμενο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννενα διέσυρε τον ΠΑΣ στις δηλώσεις του και τον προπονητή του ΠΑΣ λέγοντας ότι ποτέ εκείνος δεν θα έπαιζε έτσι. Αλλά δεν δίστασε ακολούθως να παίξει έτσι με την ΑΕΚ 45 λεπτά όταν έμεινε με δέκα παίκτες. Γνωρίζω από παίκτες της Ξάνθης ότι ο Λουτσέσκου είναι μάστορας στην τακτική. Μου τα είχε πει πριν λίγο καιρό και ο Βασιλακάκης του Ατρόμητου που τον είχε για χρόνια στην Ξάνθη. Άσχετα από τη γραφικότητα και την εριστικότητα που βγάζει, τον έχω για ικανό προπονητή.

Κεφάλαιο διαιτησία: Τα βλέπουμε φέτος τι γίνεται με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Αν ο ΠΑΟΚ πάρει το πρωτάθλημα αήττητος θα είναι η μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης του συστήματος Σαββίδη. Διότι ολόκληρος Ολυμπιακός που έχει πάρει 44 πρωταθλήματα και παίζει κάθε χρόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ, δεν έχει καταφέρει ούτε μία φορά από το 1960 που θεσπίστηκε η Α' Εθνική να κάνει ό,τι ο Σαββίδης φέτος! Τα λέει όλα αυτό. Το να καταφέρει ο Σαββίδης ό,τι δεν έχει κάνει ο Ολυμπιακός επί 60 χρόνια θα είναι θαύμα ρώσικο...

Αν ο Ολυμπιακός νικήσει τον ΠΑΟΚ, θα έχει χάσει 5 βαθμούς μέσα σε δύο σερί αγωνιστικές. Θα είναι η απαρχή της κατηφόρας. Ο ΠΑΟΚ θα καταρρεύσει. Μετά το περσινό κάζο του αιώνα, δεν αντέχουν δεύτερο σερί. Δεν θα μπορέσουν να το διαχειριστούν να δουν τον Ολυμπιακό μέσα σε μια βδομάδα να πηγαίνει τη διαφορά στους 3 βαθμούς από τους 8 που ήταν.

Και το πρόγραμμά τους δεν είναι εύκολο. Το είχα γράψει και όταν έφυγε ο Πρίγιοβιτς μελετώντας το πρόγραμμά τους. Και πολύ καλά έκανε ο Ολυμπιακός και έδωσε τον Φετφατζίδη στον Άρη. Ο «Φέτφα» χρωστάει πράγματα στον κόσμο του Ολυμπιακού. Θα γίνει ο πιο αγαπητός μη παίκτης του Ολυμπιακού στην ιστορία αν πάει με τον Άρη στην Τούμπα και κόψει βαθμούς από τον ΠΑΟΚ με μεγάλη δική του εμφάνιση.

Δεν είναι όνειρα θερινής νυκτός. Και ο Φετφατζίδης είναι καλός παίκτης και ο Άρης είναι μεγάλος σύλλογος με μίσος για τον ΠΑΟΚ που δεν υπάρχει παρόμοιο στην Ελλάδα. Ο Άρης θα πάει να παίξει σαν καμικάζι το ματς της χρονιάς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα αν μπορεί να του κόψει το πρωτάθλημα. Το έχει ξανακάνει πριν λίγα χρόνια, στο Κλεάνθης Βικελίδης, και ας λένε οι ΠΑΟΚτσήδες για τον Σπάθα. Ο Άρης έχει 3 πρωταθλήματα ενώ ο ΠΑΟΚ έχει 2. Δεν θέλουν με τίποτα οι Αρειανοί να δουν τον ΠΑΟΚ να τους φτάνει στα πρωταθλήματα.

To ξαναγράφω: Αμέσως μόλις ο Άρης είχε ανέβει από τη Β' Εθνική, πήγε στην Τούμπα και λέγανε οι ΠΑΟΚτσήδες ότι θα τον συντρίψουν. Αποτέλεσμα; 1-4! Και κάηκε η μισή πόλη.

Και δεν είναι μόνο αυτά, είναι και ο Πειραιώτης προπονητής Σάββας Παντελίδης στον Άρη. Πέρσι είχα γράψει ότι θα σταματούσε τον ΠΑΟΚ στην Τρίπολη -και είχα βάλει τα λόγια που είχε πει στο περιβάλλον του... Και πράγματι το έκανε.

Επίσης ο ΠΑΟΚ έχει και Παναθηναϊκό στην Αθήνα. Έχει και άλλα πονηρά ματς, όπως αυτό εκτός έδρας στη Λάρισα.

Κλείνω: Προσωπικά ποντάρω σε τέσσερις παίκτες για να βάλουν τώρα γκολ στην Τούμπα: Φορτούνης, Λάζαρος, Σισέ, Τοροσίδης.

Όποτε ο ΠΑΟΚ φέτος αντιμετώπισε ευρωπαϊκή ομάδα, έχασε τα αβγά και τα πασχάλια. Είδαμε τι έπαθε στα ευρωπαϊκά του ματς και τι έπαθε στο Καραϊσκάκη απέναντι στη μόνη «ευρωπαϊκή» ελληνική ομάδα που είναι ο Ολυμπιακός. Τρία γκολ έπρεπε να φάει. Και τότε δεν ήταν ο Ολυμπιακός όσο καλός είναι σήμερα. Δεν ήταν καν δεμένος, ενώ ο ΠΑΟΚ ήρθε με ομοιογένεια αφού κατέβασε την περσινή του ομάδα.