Με διηγήσεις για τον Δεληκάρη μεγάλωσε ο Φορτούνης και έγινε Ολυμπιακός!

Αυτά ήταν τα ακούσματά του από τον πατέρα του ο οποίος είχε τρέλα με τον Δεληκάρη και το πρώτο ματς που είχε δει από κοντά με τον Ολυμπιακό ήταν το Τρίκαλα-Ολυμπιακός 1-2 το '71-72.

Με διηγήσεις για τον Δεληκάρη μεγάλωσε ο Φορτούνης και έγινε Ολυμπιακός!

Έπαθε τέτοια πλάκα που ταξίδευε και στο Καραϊσκάκη μετά.

Άλλον τέτοιο μεσοεπιθετικό σαν τον Φορτούνη το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει βγάλει τα τελευταία 20 χρόνια!

Κάθε 20 χρόνια έρχεται στον Ολυμπιακό Έλληνας μεσοεπιθετικός τέτοιου επιπέδου! Οι παλιοί που έχουν δει τα πάντα στον Ολυμπιακό λένε «πήρε τη σκυτάλη από τον Καραπιάλη ο οποίος την είχε πάρει από τον Δεληκάρη ο οποίος την είχε πάρει από τον Μπέμπη»!

Για τον ποδοσφαιριστή Κώστα Φορτούνη έχω γράψει πολλά ρεπορτάζ κατά καιρούς. Με ειδήσεις. Χαρείτε τον γιατί θα φύγει σε λίγο καιρό, την υγειά του να έχει. Και θα φύγει στα πάνω του, όχι στα κάτω του -δεν ήθελε να φύγει στα κάτω του. Και θα πάει σε καλή ομάδα. Όχι όπου να είναι για τα λεφτά. Και θα πάρει και ο Ολυμπιακός πολλά λεφτά όπως πρέπει. Γιατί επί Μαρινάκη σώθηκε ο Φορτούνης. Και το αναγνωρίζει ο παίκτης. Θα προσπαθήσει να κάνει πρώτα το ευρωπαϊκό θαύμα με τον Ολυμπιακό αφού η κλήρωση είναι ευνοϊκή και έχει κριθεί ότι μπορεί ο Ολυμπιακός να κάνει το μπαμ που ονειρεύεται εδώ και χρόνια στην Ευρώπη. Του αξίζει του Ολυμπιακού ένας ημιτελικός ή και τελικός ευρωπαϊκός στο ποδόσφαιρο. Έχει κατακτήσει τα πάντα σε όλα τα άλλα σπορ. Του αξίζει κάτι καλό και στο ποδόσφαιρο. Έχει πολύ καλή ομάδα φέτος, και η κλήρωση είναι ευνοϊκή. Αν περάσει, μετά δεν είναι μακριά ο στόχος. Έχουν φτάσει ψηλά σε αυτή τη διοργάνωση κατά καιρούς ομάδες με μικρότερο μέγεθος από τον Ολυμπιακό.

Για τον ποδοσφαιριστή Φορτούνη έγραψα πριν παίξει στην Α' Εθνική ότι ο Αστέρας θα παρουσιάσει ένα μεγάλο παίκτη εκείνη τη χρονιά. Και όταν έδειξε το ταλέντο του, έβγαλα την αποκάλυψη που την κρύβανε, ότι τον είχε ο Ολυμπιακός στο Ρέντη 2 χρόνια αλλά ένας άσχετος προπονητής δεν τον έβαζε, μάλιστα τον λάσπωσαν κάποια τσιράκια τότε και σηκώθηκε και έφυγε. Έτσι λειτουργούν όμως στη ζωή πολλά τσιράκια για να δικαιολογούν μισθούς και να καλύπτουν την ανεπάρκειά τους. Πατώντας επί πτωμάτων.

Γύρισε στο χωριό του, έπαιξε τη μπαλάρα του στα Τρίκαλα, πήγε στην Τρίπολη νέο παιδί, έπαιξε και εκεί τη μπαλάρα του, πήγε στη Γερμανία. Και έπειτα ο Μαρινάκης τον ξαναέφερε από τη Γερμανία όπου δεν έπαιζε και είχε μαυρίσει η ψυχολογία του. Τον ήθελε πολύ ο Παναθηναϊκός τότε. Αλλά η οικογένεια και το παιδί ήταν βαμμένοι Ολυμπιακοί.

Είναι παίκτης ψυχολογίας. Δεν ειναι τυχαίο ότι τη μεγάλη μπάλα την έπαιξε με Σίλβα και με Μάρτινς. Ο Μάρτινς τον έπιασε από πέρσι τον Φορτούνη και τον στήριξε. Είχα εξηγήσει από το καλοκαίρι γιατί θα ήταν φέτος η χρονιά του. Είχα γράψει και για τα 10 χιλιάρικα που έδωσε στο γερμανό γυμναστή που του συνέστησε ο Κουτσολιάκος, ο γερμανός του είχε ζητήσει να πάει στη Γερμανία αλλά ο Φορτούνης τον πλήρωσε πιο ακριβά για να έρθει εδώ δίνοντάς του και άλλα λεφτά εκτός των 10.000 ευρώ για τα έξοδα διαμονής του. Το τελευταίο θέμα όμως που είχα κάνει μετά το ματς με τη Λαμία είχε σχέση με το σημερινό. Ήταν στα μέσα Δεκέμβρη -και ενώ δεν είχε βάλει ούτε ένα γκολ σε εκείνο το ματς ο Φορτούνης!

Τότε όμως ανέφερα ότι σε αντίθεση με άλλες φορές που η αλλαγή θέσης τον εκνεύριζε και τον χάλαγε και δεν ήθελε να παίζει στα πλάγια, τώρα η αλλαγή θέσης του Μαρτίνς του αρέσει και θα τα πάει περίφημα και στο περιβάλλον του λένε ότι θυμίζει Δεληκάρη. Δεν το έγραψα τυχαία.

Επαναλαμβάνω ότι τον Καραπιάλη τον έχει αφήσει πίσω του για εμένα ως παίκτη. Άλλο ποδόσφαιρο, πιο μοντέρνο, πιο σύγχρονο, πιο γρήγορο. Γούστα είναι βέβαια αυτά. Αλλά υπάρχουν και οι αριθμοί. Ο Φορτούνης σε πολύ λιγότερα χρόνια από τον Καραπιάλη στον Ολυμπιακό έχει καλύτερους αριθμούς στα γκολ και στις ασίστ. Και σε πολύ πιο νεαρή ηλικία. Ο Καραπιάλης είχε έρθει έτοιμος και πρωταθλητής στον Ολυμπιακό. Ο άλλος ήρθε ένα παιδάκι φοβισμένο από τη Γερμανία. Νεαρό παιδί. Ενώ ο Καραπιάλης ήρθε ως ο καλύτερος χαφ στην Ελλάδα τότε και πρωταθλητής με τη Λάρισα. Στην ηλικία που είναι φέτος ο Φορτούνης ήρθε.

Πάμε στο θέμα του Δεληκάρη. Σε κάποιους παλιούς θυμίζει Δεληκάρη έτσι όπως παίζει τον τελευταίο καιρό, και να σας πω το καινούργιο; Με διηγήσεις για τον Δεληκάρη μεγάλωσε ο Φορτούνης! Με ιστορίες για τον Δεληκάρη έγινε Ολυμπιακός ο Φορτούνης! Με αφίσα του Τζιοβάνι στο δωμάτιό του, αλλά για το παρελθόν τα ακούσματά του ήταν για τον Δεληκάρη. Από τον πατέρα του που το πρώτο ματς στο οποίο είδε από κοντά τον Ολυμπιακό ήταν στα Τρίκαλα τη σεζόν 1971-1972 που πήγε και έπαιξε ο Ολυμπιακός και νίκησε 1-2 με Γιούτσο, Υβ, Δεληκάρη να του παίρνουν τα μυαλά. Και μετά ερχόταν και στο Καραισκάκη από την Καλαμπάκα και πάντα έβλεπε τον Ολυμπιακό από κοντά όποτε ερχόταν στα Τρίκαλα και στις γύρω περιοχές.

Η πρώτη φορά όμως που είδε από κοντά τον Ολυμπιακό ήταν τότε, τη σεζόν 1971-1972. Μία σεζόν που πήρε το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός. Και είχε φτάσει ο Παναθηναϊκός και στο Γουέμπλεϊ τον Ιούνη του 1971, τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Εκείνος όμως είχε τρέλα με τον Ολυμπιακο και με τον Δεληκάρη.

Και κάνω το ερώτημα: Έχει υπάρξει άλλος τέτοιος Έλληνας ποδοσφαιριστής σαν τον Φορτούνη στη θέση αυτή εδώ και πολλά χρόνια; Το ελληνικό ποδόσφαιρο που μόνο στόπερς και τερματοφύλακες βγάζει, έδωσε άλλον τέτοιο παίκτη σε αυτή τη θέση εδώ και πολλά χρόνια;

Πήραμε το EURO το 2004 με Χαριστέα και με Βρύζα. Ο Τσιάρτας δεν ήταν βασικός. Και σιγά τον Τσιάρτα, αργοκαρούτα που λέει και ο φίλος μου. Ποδόσφαιρο του 1940. Ή ήταν σαν τον Φορτούνη ο Λυμπερόπουλος; Ή ο Καραγκούνης.

Εδώ και 20 χρόνια, μετά τον Καραπιάλη, άλλο τέτοιο Έλληνα παίκτη σαν τον Φορτούνη δεν ξαναείδαμε. Και τι δεν έχει πλέον. Τέχνη, ντρίμπλα, γκολ, εκτελέσεις εν κινήσει, εκτελέσεις από στημένες φάσεις, ασίστ, ταχύτητα, κίνηση με μπάλα και χωρίς μπάλα, αντοχές, φαντασία. Και πλέον είναι αρχηγός με ηγετιλίκι. 26,5 χρονών είναι. H κίνησή του με την ΑΕΚ να φωνάζει στην κερκίδα «εγώ σας γ...», ήταν σήμα κατατεθέν ότι ήρθε η ώρα.

Το θέμα είναι και τεχνικό πάντως. Του ταιριάζει αυτή η θέση με αυτούς τους συμπαίκτες και με αυτόν τον προπονητή. Μετράει και το κλίμα. Πέρσι μόνο που δεν έκλαιγε με αυτά που γίνονταν στο Ρέντη... Και θέλει τεχνίτη παίκτη πίσω του. Το είχα γράψει με τη Λαμία, ότι με τεχνίτη παίκτη πίσω του μπορεί να τα κάνει αυτά σε κάθε ματς! Ήταν στα μέσα του Δεκέμβρη: «Αυτά που έκανε με τη Λαμία μπορεί να τα κάνει σε κάθε ματς»! Δεν ήταν δική μου η άποψη...

Κλείνω: Οι παλιοί που έχουν δει τα πάντα στον Ολυμπιακό μού λένε «πήρε τη σκυτάλη από τον Καραπιάλη ο οποίος την είχε πάρει από τον Δεληκάρη ο οποίος την είχε πάρει από τον Μπέμπη»! Και όταν λέμε παλιοί, μιλάμε για ανθρώπους που τα έχουν δει όλα. Σάββας Θεοδωρίδης, Γιώργος Δαρίβας.

Για σκεφτείτε το: Κάθε 20 χρόνια εμφανίζεται στον Ολυμπιακό Έλληνας παίκτης τέτοιου επιπέδου! Το 1948 έρχεται στον Ολυμπιακό ο Μπέμπης. Το 1969 έρχεται στον Ολυμπιακό ο Δεληκάρης. Το 1991 έρχεται ο Καραπιάλης. Το 2014 έρχεται ο Φορτούνης.