Αλέκος Μαλαδένης: «Αυτό είναι το ατού του Λοντίγκιν»

Ο άνθρωπος που ξέρει πιο καλά από όλους τον Λοντίγκιν στην Ελλάδα, ο επί 19 χρόνια προπονητής τερματοφυλάκων της Ξάνθης, Αλέκος Μαλαδένης, μιλάει στο «ΦΩΣ» και στον Θέμη Σινάνογλου για το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού.

Αλέκος Μαλαδένης: «Αυτό είναι το ατού του Λοντίγκιν»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Δεν ξέρω πόσοι το γνωρίζετε αλλά υπάρχει ομάδα στη Σούπερ Λίγκα που έχει προπονητή τερματοφυλάκων επί 19 χρόνια! Από το 2000! Στην πρώτη κατηγορία μόνιμα. Το 2000 είχαμε ακόμα την πρώτη διακυβέρνηση του Σημίτη! Ούτε καν τη δεύτερη!

Αυτός είναι ο Αλέκος Μαλαδένης της Ξάνθης. Είναι ο άνθρωπος που παρέλαβε τον Λοντίγκιν από τις Ακαδημίες της Ξάνθης και τον έφτιαξε για την πρώτη ομάδα και με αυτόν πήρε μεταγραφή στη Ζενίτ με πολλά λεφτά, κοντά στο 1 εκ. ευρώ, και έπαιξε βασικός στη Ρωσία, στην Ζενίτ (με το τεράστιο μπάτζετ) και πήρε και πρωτάθλημα παίζοντας βασικός.

Δεν είναι μικρή μεταγραφή αυτή για τον Ολυμπιακό. Ο Λοντίγκιν για δύο εβδομάδες τώρα προπονιόταν πάλι με τον Αλέκο Μαλαδένη, τον προπονητή τερματοφυλάκων που είχε στην Ξάνθη. Διότι είχε διακοπή το πρωτάθλημα στη Ρωσία και φέτος στην ομάδα του δεν έπαιζε. Ήθελε να μην μένει έξω.

Ο άνθρωπος λοιπόν που τον ξέρει πιο καλά από όλους στην Ελλάδα είναι ο προπονητής τερματοφυλάκων της Ξάνθης, και τον βγάζω σήμερα στο «ΦΩΣ». Αλέκος Μαλαδένης.

Υ.Γ.: Ο Λοντίγκιν ήταν να έρθει στον Ολυμπιακό πριν πάει στη Ζενίτ. Ο τότε πρόεδρος βετεράνων της Ξάνθης Χριστόφορος Διαμαντής έμενε στο ίδιο κτίριο μαζί του, τον είχε από κοντά, και μου τα είχε πει.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 29/1/2019

Να πιάσουμε από την αρχή το νήμα για το παιδί αυτό. Πώς άρχισαν όλα, πώς τον περιλάβατε.

Ήταν για 3 χρόνια στις Ακαδημίες της Ξάνθης. Από την Κ16. Τον ανεβάσαμε στην πρώτη ομάδα στα 19 του, δουλέψαμε μαζί του ως τα 23 του με ένα μικρό διάλειμμα που πήγε δανεικός στον Εορδαϊκό για να πάρει αγώνες. Και την τελευταία του χρονιά στην Ξάνθη έκανε τη μεταγραφή στη Ζενίτ.

Τι παιδί; Περίεργος;

Όχι, είναι μια χαρά παιδί. Ελληνικά άψογα αφού ήρθε μικρός στην Ελλάδα, αγγλικά επίσης πολύ καλά. Οι γονείς του είχαν έρθει από τη Ρωσία στην Ελλάδα. Τον είχα και τώρα επί δύο εβδομάδες και προπονιόταν μαζί μας, δεν άλλαξε, δεν είχε τουπέ. Ξέρεις, έκανε σημαντική καριέρα στην Ζενίτ. Έπαιξε 3 χρόνια βασικός εκεί, πήρε και πρωτάθλημα. Για μεγάλο μπάτζετ μιλάμε, για Ρωσία. Πέρσι άρχισε να μην παίζει.

Σε τι κατάσταση είναι;

Εντάξει είναι. Σε καλή κατάσταση. Απλώς είχε διακοπή το πρωτάθλημα στη Ρωσία και δεν ήθελε να μείνει εκτός προπονήσεων, ήθελε να ετοιμαστεί για τη μεταγραφή του. Για αυτό ήρθε σε εμάς να προπονείται. Είναι πολύ δύσκολο να κάνει κάποιος αυτό που έκανε εκείνος, να παίζει 3 χρόνια βασικός στη Ρωσία με τη Ζενίτ που ήταν πρωταθλήτρια εκεί. Και τώρα δεν είναι μεγάλος, 28 χρονών είναι. Η καλύτερη ηλικία για τερματοφύλακα. Έχει πάνω από 110 συμμετοχές με τη Ζενίτ στη Ρωσία και πάρα πολλές συμμετοχές στην Ευρώπη.

Δεν είναι πολύ ψηλός.

Είναι 1.87.

Άλλοι ειδικοί σε αυτή τη θέση μου έχουν πει ότι το ιδανικό ύψος για γκολκίπερ είναι 1.88-1.92. Εσείς συμφωνείτε με αυτό;

Ναι. Αλλά δεν είναι κανόνας απαράβατος.

Ποιοι μη ψηλοί τερματοφύλακες σας άρεσαν πιο πολύ;

Ο Όλιβερ Καν δεν ήταν ψηλός, ο δε Κασίγιας ήταν ακόμα πιο κοντός. O Ζίβκοβιτς που έχουμε τώρα στην Ξάνθη πάντως είναι ψηλός.

Πόσο είναι;

1.93.

Τον θεωρείτε καλό γκολκίπερ;

Πολύ καλό.

Θα πάρει μεταγραφή;

Δεν ξέρω. Το συμβόλαιό του πάντως λήγει το καλοκαίρι...

Όπως βλέπετε τον Σα στον Ολυμπιακό, πιστεύετε ότι ο Λοντίγκιν μπορεί να του πάρει τη θέση;

Θα γίνει μάχη.

Σας αρέσει ο Σα;

Ναι, είναι ωραίος τερματοφύλακας ο Σα. Αλλά ο Λοντίγκιν μπορεί να παίζει βασικός στον Ολυμπιακό! Ξαναλέω, η Ζενίτ στην οποία έπαιζε βασικός 3 χρόνια είναι μεγάλη ομάδα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ατού του Λοντίγκιν;

Είναι εξαιρετικός σε όλα. Το ατού του πάντως είναι κάτω από τα δοκάρια. Και στα τετ α τετ. Πάρα πολύ καλός. Αν έχει βελτιώσει στη Ρωσία το παιχνίδι με τα πόδια και τις εξόδους, θα έχει το τέλειο πακέτο. Οι μεγάλες ομάδες θέλουν ανάπτυξη του παιχνιδιού από πίσω και κατοχή της μπάλας για να μην κινδυνεύουν.

Το ύψος του όμως είναι μείον σε σχέση με τον Σα ο οποίος είναι 1.92.

Όταν ο τερματοφύλακας είναι πιο κοντός, είναι πιο γρήγορος. Κάπου κερδίζεις κάπου χάνεις. Το θέμα το σημαντικό είναι να διαβάζει το παιχνίδι.

Ποιος σας άρεσε πολύ σε αυτό στην Ελλάδα;

Ο Αντώνης Νικοπολίδης. Άνα πάσα στιγμή ήταν εκεί που έπρεπε. Είχε την τέλεια τοποθέτηση.

Ποιος ήταν ο αγαπημένος σας τερματοφύλακας στην Ελλάδα;

Ο Σαργκάνης.

Γιατί;

Για τα χρόνια εκείνα που η εκπαίδευση δεν ήταν τόσο εξειδικευμένη όσο σήμερα, τότε που δεν έπαιζαν οι γκολκίπερ πολύ με τα πόδια, ήταν σούπερ γκολκίπερ. Άλλαξαν οι ανάγκες της θέσης πάντως.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο ατού του Σαργκάνη;

Η ελαστικότητά του κάτω από τα δοκάρια. Και οι έξοδοί του. Αυτά τα δύο στοιχεία έκαναν τη διαφορά.

Για τον Γιαννιώτη τι άποψη έχετε; Ήταν άλλος στον Ατρόμητο και άλλος στον Ολυμπιακό; Βάρυνε η πίεση της φανέλας και του κόσμου του Ολυμπιακού;

Πέρσι έκανε εξαιρετική χρονιά με τον Ατρόμητο. Όμως η διάρκεια κρίνει έναν τερματοφύλακα. Στην αρχή πήρε ευκαιρίες στον Ολυμπιακό. Αλλά ο Σα έδειξε ότι είναι καλός. Αυτοί που έχουν τους τερματοφύλακες στο Ρέντη ξέρουν καλύτερα από εμάς που είμαστε από έξω. Όπως εγώ ξέρω καλύτερα τους τερματοφύλακες στην Ξάνθη.

Πόσα χρόνια είστε εκεί;

Από το 2000! Προπονητής τερματοφυλάκων. Διότι πιο πριν ήμουν για χρόνια ο τερματοφύλακας της ομάδας. Τη δεκαετία του '80.

Με τον ποδοσφαιριστή Χρήστο Μαλαδένη τι σχέση έχετε;

Δεύτερος ξάδελφος.

Και κάτι ακόμα. Ποιους θεωρείτε τους καλύτερους γκολκίπερ με τους οποίους δουλέψατε στην Ξάνθη όλα αυτά τα χρόνια;

Λοντίγκιν, Μπούτσεκ, Μάλαρτζ, Γκσπούρνιγκ, αυτός που έχουμε τώρα είναι πολύ καλός, κι άλλα παιδιά, δεν θέλω να τα αδικήσω.