Η ΑΕΚ άλλαξε σύστημα και εικόνα

Η ΑΕΚ έδειξε και στο παιχνίδι με τον Αστέρα πως το νέο σύστημα της δίνει δύναμη στην επίθεση, αλλά κριτήριο θα είναι τα δυσκολότερα που έρχονται. Το δίλημμα του Ουζουνίδη με Κρίστιτσιτς.

Η ΑΕΚ άλλαξε σύστημα και εικόνα

Κάτι φαίνεται να αλλάζει στην εικόνα της ΑΕΚ. Μετά το 4-0 στα Γιάννενα ήρθε και το 3-0 επί του Αστέρα στο ΟΑΚΑ. Αλλά δεν είναι μονάχα τα γκολ. Είναι πολύ περισσότερο το πώς έπαιξε η «Ένωση» σε αυτά τα δύο ματς.

Δεν ήθελα να βιαστώ την προηγούμενη αγωνιστική και να γράψω διθυράμβους για τους «κιτρινόμαυρους». Δεν απέκλεια να ήταν μια αντίδραση των παικτών στα Γιάννενα, ένα ξέσπασμα, που δεν θα είχε συνέχεια. Τελικά όμως φαίνεται ότι δεν ήταν έτσι. Υπήρχε συνέχεια. Τουλάχιστον στο ματς με τον Αστέρα.

Έπαιξε ωραία μπάλα η ΑΕΚ στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης, όχι μόνο στα πρώτα είκοσι λεπτά όπου έβαλε και τα τρία της γκολ. Θα μπορούσε να πετύχει κι άλλα τέρματα ως το φινάλε. Έχασε κλασικές ευκαιρίες.

Είναι εμφανές ότι το 3-5-2 της ταιριάζει. Βέβαια πρέπει να το δούμε και στα δύσκολα. Στα ντέρμπι που έρχονται με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Έως τότε έχει ένα ματς Κυπέλλου με τον Κισσαμικό εντός έδρας, την αναμέτρηση στη Νέα Σμύρνη το Σάββατο για το πρωτάθλημα και το εντός έδρας παιχνίδι με τον Λεβαδειακό στις 30 του μήνα (στην εξ αναβολής αγωνιστική).

Αρχής γενομένης λοιπόν από το παιχνίδι με τον Πανιώνιο θα καταλάβουμε πολλά για το σύστημα. Ο Γιώργος Παράσχος είπε στη συνέντευξη Τύπου πως η διάταξη αυτή ταιριάζει απόλυτα στην ΑΕΚ. Θα συμφωνήσω μαζί του, βάσει όσων βλέπω και θα συμπληρώσω: Αν παίζουν οι Χουλτ και Γκάλο στην ενδεκάδα όντως της ταιριάζει. Προφανώς το ίδιο καλός θα είναι και ο Λόπες όταν επιστρέψει ως φουλ μπακ στα αριστερά. Ο Μπακάκης όμως δεν θα έλεγα ότι είναι ο κλασικός μπακ-χαφ ακραίος. Καλύτερα να τοποθετείται τρίτος στόπερ.

Ο Γκάλο με τις εμφανίσεις του δείχνει τον δρόμο στη διοίκηση του «Δικεφάλου» σχετικά με το αν αξίζει τον κόπο να τον κρατήσει και την επόμενη χρονιά. Ιδίως αν θέλει να παίζει και του χρόνου η «Ένωση» 3-5-2, θα πρέπει να τον διατηρήσει στο δυναμικό της…

Επίσης βλέπουμε στα δύο τελευταία παιχνίδια την αγωνιστική ανάκαμψη των Μπακασέτα και Μάνταλου. Δεν νομίζω πως είναι τυχαίο. Κανείς από τους δύο δεν είναι εξτρέμ. Δεν έπρεπε να παίζουν στα άκρα. Το είχαμε επισημάνει πολλές φορές. Η ΑΕΚ δεν έχει εξτρέμ και είναι για καλό της που το εμπέδωσε ο προπονητής της έστω και αργά και παίζει με φουλ-μπακ και δύο επιθετικούς.

Τουλάχιστον αυτό φαίνεται στις πρώτες δύο επίσημες δοκιμές. Είπαμε, στα δύσκολα θα φανούν περισσότερα.

Ο Ουζουνίδης πάντως είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι οι παίκτες είναι το κλειδί και όχι η διάταξη. Και σε αυτό θα συμφωνήσω, αλλά σίγουρα παίζει το ρόλο του και το σύστημα. Να ταιριάζει στους παίκτες.

Είπε ακόμα πως όταν θα είναι εκατό τοις εκατό έτοιμος ο Κρίστιτσιτς θα πρέπει να δει πώς θα τον χωρέσει στην ενδεκάδα. Επί της ουσίας το δίλημμά του είναι πώς θα τον χωρέσει μαζί με τους Μπακασέτα και Μάνταλο, που, για τους δικούς του λόγους, δεν θέλει να αφήσει κανέναν από τους δύο στον πάγκο.

Υ. Γ.: Τελειωμένος πια ο Λούκας Μπογέ; Ούτε για δέκα λεπτά δεν τον έβαλε στο ματς ο Ουζουνίδης παρ’ ότι είχε «καθαρίσει» η «Ένωση» από το 20’. Χρησιμοποίησε δύο επιθετικούς που είχε στον πάγκο του ο Έλληνας τεχνικός (Κλωναρίδη, Γιακουμάκη), αλλά όχι τον Αργεντινοϊταλό…