Αρούνα Μπαμπανγκίντα: Από «Μπαμπα-τούριστ» μέλος των legend της Μπαρτσελόνα (pics, vids)

Το «ΦΩΣ» ανακάλυψε τα ίχνη του Αρούνα Μπαμπαγκίντα που αγωνίστηκε για δύο σεζόν στον Ολυμπιακό, έχοντας προϋπηρεσία σε Μπαρτσελόνα και Άγιαξ.

Αρούνα Μπαμπανγκίντα: Από «Μπαμπα-τούριστ» μέλος των legend της Μπαρτσελόνα (pics, vids)

Αρούνα Μπαμπαγκίντα! Το καλοκαίρι του 2005 ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Γιάγια Τουρέ από την Μέταλουργκ Ντόνετσκ. Οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν σε ένα τουρνουά στην Βαλένθια και εκεί θα δοκίμαζαν έναν άλλον Αφρικανό ποδοσφαιριστή που τους είχε προτείνει ο περιβόητος μάνατζερ Ντμίτρι Σέλουκ. Ήταν ο Μπαμπαγκίντα.

Στο παιχνίδι με την Βαλένθια στο Μεστάγια ο Τουρέ κάνει ματσάρα στη νίκη με 3-1 πετυχαίνοντας ένα γκολ με εκπληκτικό σόο και παράλληλα κάνει... μάγκα και τον Αρούνα με μία ασίστ που του έβγαλε και του έδωσε την ευκαιρία να χριστεί σκόρερ.

Αυτό ήταν! Ο Σωκράτης Κόκκαλης σε συνεργασία με τον Τροντ Σόλιντ αποφάσισαν να προχωρήσουν στην απόκτηση του 23χρονου τότε Μπαμπαγκίντα που έκατσε τελικά για δύο σεζόν στο λιμάνι, χωρίς ωστόσο να βγάλει... μάτια με την απόδοσή του. Σίγουρα ήταν ένα από τα πιο αγαπητά παιδιά της κερκίδας γιατί πάντοτε κατέθετε την ψυχή του. Είναι αυτό που λέμε «όσο ήξερε, έπαιζε»! Με το πλατύ χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του ήταν μία από τις ευχάριστες παρουσίες του Ολυμπιακού τις σεζόν 2005-06 και 2006-07, ωστόσο, ήταν ολοφάνερο ότι δεν μπορούσε η ομάδα να στηριχθεί πάνω του. Ο Νιγηριανός την πρώτη χρονιά του είχε 3 γκολ σε 36 ματς και τη δεύτερη είχε 2 γκολ σε 14 ματς. Μάλιστα στην πρώτη του σεζόν είχε σκοράρει και σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ, ανοίγοντας το σκορ στην εντός έδρας ήττα από την Λιόν (1-4). Στον Κόκκαλη δεν κόστισε τίποτα, αφού ουσιαστικά τον πήρε τσάμπα από την Ουκρανία. Αλλωστε είχε και ένα «πακέτο» αρκετά ελκυστικό ως προς το βιογραφικό του...

Σε Άγιαξ και Μπαρτσελόνα

Το «ΦΩΣ» λοιπόν και η στήλη «Πού είσαι εσύ;» έψαξε και βρήκε τα ίχνη του 36χρονου πλεον Αρούνα Μπαμπαγκίντα. Γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1982 στην πόλη Καντούνα. Ο βραχύσωμος επιθετικός που αγωνιζόταν κυρίως ως δεξιός εξτρέμ και είχε κάποια ματς ως δεύτερος επιθετικός, είχε περάσει από δύο πολύ σπουδαιες ακαδημίες. Από την περίφημη «Shooting Stars SportsClub» του Άγιαξ, όπου εμφανίστηκε εκεί σε ηλικία 13 ετών και στην περιβόητη «Μασία» της Μπαρτσελόνα στα 14 του! Είχε λοιπόν τις προδιαγραφές να αποτελούσε μία σούπερ «μετοχή» για τον Ολυμπιακό, όμως, ειδικά τη δεύτερη χρονιά του στο λιμάνι άπαντες στον Ρέντη κατάλαβαν για ποιο λόγο δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος της φανέλα των «ερυθρολεύκων». Όση διάθεση κι αν είχε, όση όρεξη κι αν είχε, τον... κατάπιαν οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές. Από κάποιο σημείο και μετά έδειχνε ότι δεν μπορούσε να ακολουθήσει στους ρυθμούς των συμπαικτών του. Ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι παρότι ήταν κοντούλης (1.69μ.), είχε χαμηλό κέντρο βάρους και θα μπορούσε αυτό να το εκμεταλλευτεί, δεν κατάφερε ποτέ με «όπλο» μόνο την ταχύτητά του να «συγκινήσει» τους ανθρώπους του Ολυμπιακού και τους προπονητές.

Ο... Μπαμπα-τούριστ!

Ο Μπαμπαγκίντα είχε αρχίσει από κάποιο σημείο και μετά τη δεύτερη σεζόν του στο λιμάνι, να καθυστερεί στις προπονήσεις, να τον παίρνει ο ύπνος ακόμα και σε αποστολές και να μην σηκώνεται στην ώρα του για πρωινό. Το αποκορύφωμα ήταν ότι επέστρεψε σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την προγραμματισμένη επιστροφή των πακτών από την χριστουγεννιάτικη άδεια. Έπρεπε να γυρίσουν στις 29 Δεκεμβρίου και εκείνος εμφανίστηκε στον Ρέντη στις... 11 Ιανουαρίου! Πάντοτε όμως είχε μία δικαιολογία στο στόμα που συνοδευόταν με το πλατύ του χαμόγελο! Ο δε Σόλιντ τού έκανε πλάκα και όταν τον ξαναείδαν στον Ρέντη στις 11 Γενάρη, τον πήρε από το χέρι για να τον... ξανασυστήσει σε όλη την ομάδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε έναν νέο παίκτη, τον Μπαμπα-τούριστ»! Ήταν ένας ποδοσφαιριστής που δεν μπορούσε κανείς να του κρατήσει κακία, γιατί πραγματικά ήταν ο ορισμός του καλού παιδιού. Πρώτος στην πλάκα, πρώτος στον χαβαλέ και για 1,5 χρόνο συνεπέστατος και στις προπονήσεις. Είπαμε όμως: Δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των συμπαικτών του, είχε υποπέσει και σε κάποια πειθαρχικά παραπτώματα και κάπως έτσι αποτέλεσε παρελθόν το καλοκαίρι του 2007, παρότι είχε συμβόλαιο για ακόμη μία σεζόν...

Στην Κύπρο έκανε... θραύση!

Ποια ήταν η πρώτη του στάση μετά τον Ολυμπιακό; Ο Απόλλων Λεμεσού. Η κυπριακή ομάδα τον παρουσίασε στους φιλάθλους της ως τον ποδοσφαιριστή που πέρασε από τον Άγιαξ, την Μπαρτσελόνα και τον Ολυμπιακό. Οι άνθρωποι του Απόλλωνα εκτιμούσαν ότι στην Κύπρο θα έβρισκε την... Ιθάκη του και πράγματι σε δύο σεζόν που κάθισε εκεί (2007-08, 2008-09) ο Μπαμπαγκίντα είχε σημειώσει 18 γκολ σε 54 συμμετοχές. Μάλιστα, είχε ενθουσιάσει τον κόσμο του Απόλλωνα από το πρώτο του ματς, όταν την 1η Σεπτεμβρίου σε ένα ματς κόντρα στην ΑΕΛ πέτυχε δύο τέρματα και αποδείχθηκε καθοριστικός στο να κερδίσει η ομάδα του με 4-3. Στον Απόλλωνα Λεμεσού αγαπήθηκε και ακόμη και τώρα έχουν να λένε για έναν ποδοσφαιριστή που βοήθησε αρκετά στο να κάνει γνωστό το όνομα του συλλόγου σε όλο τον πλανήτη. Ο Μπαμπαγκίντα είχε πολλούς φίλους σε όλο τον κόσμο και έκανε με τον τρόπο του διαφήμιση της Κύπρου και του Απόλλωνα Λεμεσού, δίνοντας συνεντεύξεις σε ΜΜΕ από τα πιο απίθανα μέρη του κόσμου. Σε κάθε του συνέντευξη έλεγε ότι θα πρέπει ο κόσμος να επισκεφθεί την Κύπρο γιατί είναι μία ιδανική χώρα για διακοπές!

Η περιπέτεια στην Ρωσία

Το καλοκαίρι του 2009 και αφού είχε μία πολύ καλή διετία στην Κύπρο, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην Ρωσία. Μετακόμισε στην Κούμπαν Κράσνονταρ, στην οποία όμως είχε μόλις 1 γκολ σε 14 συμμετοχές. Ήταν μία εμπειρία που θα ήθελε να ξεχάσει, όχι μόνο γιατί η Κούμπαν υποβιβάστηκε, αλλά επειδή όπως έλεγε ο ίδιος σε συνεντεύξεις του δεν τα ζύγισε καλά τα πράγματα και μετά το «πάθημά» του στην Μέταλουργκ Ντόνετσκ της Ουκρανίας, δεν έπρεπε να πάει ξανά σε μία χώρα που οι θερμοκρασίες της είναι πολικές τον χειμώνα. Δεν του άρεσε η ζωή στην Ρωσία και για αυτό το λόγο αποφάσισε να φύγει από την Κούμπαν μετά από έξι μήνες.

Για... βόλτα στην Γερμανία

Από 1η Ιανουαρίου 2010 εώς και το καλοκαίρι του ίδιου έτους ο Μπαμπαγκίντα είχε πάει στην Βαρκελώνη για να κάνει ατομικές προπονήσεις. Τον ζητούσαν ομάδες από την Ουκρανία και την Ρωσία, αλλά εκείνος δεν ήθελε να ακούει για χιόνια και πολικές συνθήκες. Προτίμησε λοιπόν να μείνει άνεργος για έξι μήνες και τελικά βρέθηκε το καλοκαίρι του 2010 η Μάιντς, η οποία του πρόσφερε κλειστό διετές συμβόλαιο. Η καριέρα του όμως είχε πάρει ήδη την κάτω βόλτα παρότι ήταν μόλις στα 28 του. Στην Γερμανία δεν κατάφερε ποτέ να παίξει. Με την Μάιντς έπαιξε μόλις σε ένα παιχνίδι και στη συνέχεια τον έστειλαν στην β’ ομάδα, μπας και πάρει καμιά ευκαιρία! Τίποτα όμως... Κι εκεί αγωνίστηκε μόλις σε δύο παιχνίδια και έτσι οι δύο πλευρές κάθισαν τα Χριστούγεννα του 2010 και συζήτησαν το ενδεχόμενο να λύσουν πρόωρα τη συνεργασία τους. Ο Μπαμπαγκίντα δεν είχε κανένα πρόβλημα, καθώς ο Σέλουκ είχε κάνει ήδη τα κουμάντα του για τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του.

Για 6 μήνες στην Φίτεσε

Τον Γενάρη του 2011 μπήκε στο αεροπλάνο για την Ολλανδία. Επόμενος σταθμός του η Φίτεσε. Στο Άρνεμ παρουσίασαν τον Μπαμπαγκίντα λες και ήταν ο... Μέσι! Ο ιδιοκτήτης της ολλανδικής ομάδας ανέφερε στην επίσημη παρουσίαση του Νιγηριανού ότι πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που έχει κάνει καριέρα στην... Μπαρτσελόνα. Ο Μπαμπαγκίντα ήταν δίπλα του χαμογελαστός και απολάμβανε τα διθυραμβικά σχόλια. Τελικά, έφυγε μετά από έξι μήνες κακήν κακώς με μόλις 1 γκολ σε 7 συμμετοχές! Πού να το φαντάζονταν οι Ολλανδοί ότι ο Μπαμπαγκίντα πολύ απλά δεν ήταν ο παίκτης που έκανε καριέρα στο Καμπ Νου, αλλά ήταν απλώς ένας... περαστικός.

Η ζωή στην Αυστρία

Από το καλοκαίρι του 2011 εμεινε χωρίς ομάδα. Πέρασαν έξι μήνες για να ξαναβρεί ποδοσφαιρική στέγη. Από τον Ιούλιο εώς και τον Δεκέμβριο του 2011 είχε ξαναπάει στην Βαρκελώνη για ατομικές προπονήσεις μέχρι που εμφανίστηκε μία πρόταση από την Αυστρία. Συγκεκριμένα η Κάπφενμπεργκ ήταν αυτή που του πρότεινε κλειστό διετές συμβόλαιο και ο Μπαμπαγκίντα το υπέγραψε με... χέρια και με πόδια! Μια χαρά τα πήγε συγκριτικά με άλλες χρονιές. Σε 24 ματς σημείωσε 2 γκολ και αυτή τη φορά δεν κάθισε 6 μήνες όπως σε Μάιντς, Κούμπαν και Φίτεσε, αλλά για 1,5 χρόνο! Υπάρχει μια λεπτομέρεια. Στην Αυστρία που ένιωθε σαν παιδί όπως αποκάλυψε ο ίδιος αργότερα σε συνέντευξή του, κάθισε αρχικά για 6 μήνες στην Κάπφενμπεργκ, για κάποιον ανεξήγητο λόγο τον Ιούλιο πλακώθηκε με τους διοικούντες και έμεινε προσωρινά ελεύθερος, μέχρι που η Κάπφενμπεργκ τον ξαναπήρε στις 12 Σεπτέμβρη ως... ελεύθερο! Μ’ αυτά και μ’ αυτά κατέγραψε άλλη μία περίεργη ιστορία στο ενεργητικό του. Από την Αυστρία έφυγε τον Ιανουάριο του 2013.

Δύο χρόνια ανεργίας, η Μάλτα και το φινάλε

Η περιπέτεια της Κάπφενμπεργκ τελείωσε τον Γενάρη του 2013 και ξαφνικά ο Μπαμπαγκίντα βρέθηκε ξεκρέμαστος. Ο Σέλουκ δεν μπορούσε να του βρει ομάδα σε ένα σχετικά καλό πρωτάθλημα, έστω π.χ. στην Πολωνία, στην Βουλγαρία, στην Τσεχία. Ο Νιγηριανός δεν είχε καθόλου προτάσεις στα χέρια του, με αποτέλεσμα να σκέφτεται την πρόωρη συνταξιοδότησή του στα 31 του. Το άλλοτε παιδί της Μπαρτσελόνα και του Άγιαξ ήταν πια ένας... παλαίμαχος ποδοσφαιριστής λίγο πάνω από τα 30 του. Για δύο χρόνια έμεινε χωρίς ομάδα. Μέχρι που εμφανίστηκε στις 18 Ιανουαρίου 2015 μία πρόταση από την... Μάλτα! Μετά από δύο χρόνια ανεργίας εμφανίστηκε η Μόστα. Ο Μπαμπαγκίντα δεν το πολυσκέφτηκε. Πήρε το αεροπλάνο και πήγε στην Μάλτα, στην οποία κάθισε όμως για 6 μήνες. Δεν μπορούσε πλέον στα 33 του να ακολουθήσει ούτε τους ρυθμούς του πρωταθλήματος της Μάλτας. Αποφάσισε λοιπόν το καλοκαίρι του 2015 και σε ηλικία 33 ετών να πει «αντίο» στο ποδόσφαιρο!

Με τους βετεράνους της Μπαρτσελόνα

Ο Μπαμπαγκίντα πάντως το όνειρο της Μπαρτσελόνα το πέτυχε! Μπορεί να έπαιξε μόλις ένα παιχνίδι στους «μπλαουγκράνα» στα 21 του σε ένα φιλικό που έδιναν στην Ιαπωνία τον Αύγουστο του 2003, ωστόσο, τώρα έχει καταφέρει να μπει στην ομάδα των «Legends», στην ομάδα των βετεράνων της Μπάρτσα δηλαδή. Δεν είναι συνεχώς στις αποστολές, αλλά τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να βρίσκεται κοντά στις διάφορες εκδηλώσεις των «θρύλων» της Μπαρτσελόνα, παίζοντας ποδόσφαιρο απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη.

Έχει καμπ για παιδιά

Ο Μπαμπαγκίντα με τα λεφτά που έβγαλε από το ποδόσφαιρο, τα οποία δεν ήταν και λίγα, έκανε μία επένδυση στην Νιγηρία. Άνοιξε ένα καμπ για παιδιά και από εκεί το όνειρό του είναι να βγάλει ποδοσφαιριστές που θα τους στείλει στη «Μασία» της Μπαρτσελόνα. Ουσιαστικά το συγκεκριμένο πρότζεκτ το τρέχει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο και ελπίζει ότι σε μερικά χρόνια θα καταφέρει να δημιουργήσει μία από τις πιο επιτυχημένες σχολές ποδοσφαίρου στην Νιγηρία.

Ενδιαφέρουν και αυτά

Πλάκα – πλάκα ο Μπαμπαγκίντα έγινε ένας από τους νεαρότερους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Στα 15 του είχε παίξει σε ένα φιλικό στην Ολλανδία το καλοκαίρι 1997! Είχε για συμπαίκτη τον Ριβάλντο, o oποίος μόλις είχε πάρει μεταγραφή στην Μπάρτσα από την Λα Κορούνια και τον οποίο συνάντησε και στον Ολυμπιακό μερικά χρόνια αργότερα.

Ακόμα έχει καλές σχέσεις με τον Ριβάλντο, όπως και με τον Τουρέ. Άλλωστε είχε και τον ίδιο μάνατζερ με τον Γιάγια.

Στην Εθνική Νιγηρίας «έγραψε» μόλις μία συμμετοχή. Είχε κληθεί κι άλλες φορές στο αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα, αλλά δεν είχε «γράψει» άλλη συμμετοχή.

Λέγεται ότι το καλοκαίρι του 2006 και ενώ είχε παίξει ήδη μία σεζόν στον Ολυμπιακό, είχε φτάσει πρόταση στα γραφεία της ΠΑΕ από ισπανική ομάδα για τον Αρούνα. Οι «ερυθρόλευκοι» όμως δεν την έκαναν αποδεκτή. Για την ακρίβεια δεν ήθελε ο Σόλιντ να τον χάσει.

Το 2013 κι ενώ είχε φύγει από την Αυστρία, είχε ακουστεί και για μία ελληνική ομάδα. Συγκεκριμένα για την... Γλυφάδα! Τελικά, δεν του έγινε ποτέ πρόταση. Το ενδιαφέρον είχε μείνει σε φιλολογικό επίπεδο και κάπως έτσι έφτασε ο Μπαμπαγκίντα στο σημείο να μην παίξει πουθενά για δύο χρόνια. Ούτε στην Β’ Εθνική Ελλάδας δεν μπορούσε να παίξει...


ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

2 Πρωταθλήματα Ελλάδας με τον Ολυμπιακό (2005-06, 2006-07).

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ

ΣΕΖΟΝ ΟΜΑΔΑ ΑΓΩΝΕΣ ΓΚΟΛ

1998-04 Μπαρτσελόνα Β’ 110 42

2002-03 Τεράσα (δαν.) 38 5

2003-04 Κάντιθ (δαν.) 14 0

2004-05 Μέταλουργκ Ντόνετσκ 10 2

2005-07 Ολυμπιακός 50 5

2007-09 Απόλλων Λεμεσού 54 18

2009 Κούμπαν Κράσνονταρ 14 1

2010 Μάιντς 1 0

2011 Φίτεσε Άρνεμ 7 1

2012 Κάπφενμπεργκ 24 2

2015 Μόστα 11 4