Ο Ολυμπιακός «καβαλάει» γρήγορα τον ΠΑΟΚ τώρα που έφυγε ο Πρίγιοβιτς

Ο Θέμης Σινάνογλου γράφει στο «ΦΩΣ» για το πώς ο Ολυμπιακός μπορεί να ξεπεράσει τον -δίχως τον Πρίγιοβιτς- ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός «καβαλάει» γρήγορα τον ΠΑΟΚ τώρα που έφυγε ο Πρίγιοβιτς

Διπλή έρευνα. Αν ο Ολυμπιακός πάρει τα δικά του ματς, ο ΠΑΟΚ με τη φυγή Πρίγιοβιτς μπορεί να χάσει την κορυφή πιο γρήγορα από ότι φαντάζεται!

Ίδια ανατροπή ο Ολυμπιακός στην ιστορία του την έχει ξανακάνει! Τη σεζόν '81-'82 με το διαφορετικό τότε βαθμολογικό σύστημα. Ο Ολυμπιακός ήταν σε χειρότερη κατάσταση από σήμερα με τραγικό συντελεστή στα γκολ.

Έκανα μια διπλή έρευνα και βγαίνει ένα συμπέρασμα: Ο Ολυμπιακός μπορεί να βρεθεί στην κορυφή πολύ πιο γρήγορα από όσο πιστεύει ο ίδιος ο ΠΑΟΚ! Και πρέπει να το αναλύσουμε αυτό -και για να πιεστεί ο ΠΑΟΚ. Διότι ο ΠΑΟΚ είναι ένας μεγάλος σύλλογος από πλευράς κόσμου και φανατισμού, αλλά με νοοτροπία λάθος, με αυτοκτονικά σύνδρομα και η ιστορία το αποδεικνύει.

Έχει χάσει πολλούς τίτλους ο ΠΑΟΚ που τους άξιζε. Έχει παίξει πολλούς τελικούς Κυπέλλου στο παρελθόν που έπρεπε να τους πάρει αλλά απέτυχε. Έχει μόνο 2 πρωταθλήματα στην ιστορία του, πιο λίγα από τον Άρη και μόλις 1 περισσότερο από τη Λάρισα. Στο μπάσκετ επίσης έχανε συνεχώς από τον Άρη και για χρόνια μεγάλωσε μια γενιά Ελλήνων ακούγοντας τους Αρειανούς να τραγουδάνε «ποτέ, ποτέ, ποτέ, ποτέ».

Πέρσι έχασε το πιο σίγουρο πρωτάθλημα με αυτοκτονία σε δύο σερί ντέρμπι στην Τούμπα που τιμωρήθηκαν -δεν έχουν ξαναγίνει αυτά- ενώ είχαν πραγματικά την καλύτερη ομάδα. Και ενώ ο Σαββίδης έχει πληρώσει πολλά εκατομμύρια, έσβησε και τα χρέη, έπιασε και τις μισές ομάδες (καλές σχέσεις έπιασε με τις μισές ομάδες εννοώ), έβαλε στην ΕΠΟ δικό του πρόεδρο (κατά δήλωση του ίδιου του Σαββίδη), έχει πάρει με το μέρος του τη Σούπερ Λίγκα. Και όμως έπειτα από το 1985 που από τότε έχουν να το πάρουν, και το θέλουν όσο τίποτα άλλο στη ζωή τους, το έχασαν και αυτό.

Είναι μεγάλη ομάδα αλλά αυτοκτονική, το ξέρουν και οι ίδιοι και ανησυχούνε. Το θέμα Πρίγιοβιτς είναι σημείο καμπής για την ψυχολογία και για την ουσία. Δεν θα επεκταθώ για την ουσία, γιατί τα έχω γράψει στο παρελθόν σε έρευνα για την τρομερή αστοχία των παικτών του Ολυμπιακού που σύγκρινα με τον Πρίγιοβιτς. Ο τύπος πυροβολεί και σκοράρει επί 2 χρόνια με ευστοχία που δεν έχει ξαναυπάρξει στατιστικά ούτε σε τόσους μεγάλους παίκτες που έχουν περάσει από τον Ολυμπιακό. Ο Πρίγιοβιτς δεν είναι μόνο τα μισά γκολ του ΠΑΟΚ, είναι τα καθοριστικά γκολ του ΠΑΟΚ, είναι ο πιο εύστοχος του πρωταθλήματος πέρσι και φέτος και γενικώς όλα τα χρόνια που παρακολουθώ δημοσιογραφικά το ποδόσφαιρο.

Ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει γρήγορα τον Πρίγιοβιτς. Όποιον και να φέρουν δεν θα προλάβει να προσαρμοστεί και να γίνει Πρίγιοβιτς στις επόμενες αγωνιστικές οι οποίες είναι πολύ δύσκολες για τον ΠΑΟΚ και με την ψυχολογία τους που έχει χαλάσει, με το φόβο μην πάθουν κάζο και φέτος, μπορεί να βρεθούν μαζί με τον Ολυμπιακό πολύ πιο γρήγορα από όσο φαντάζονται! Αρκεί βέβαια ο Ολυμπιακός να παίρνει τα δικά του ματς.

Μία ομάδα που δεν παίζει καλή μπάλα φέτος ο ΠΑΟΚ, μία ομάδα που είναι μαθημένη και στημένη να στηρίζεται στις δύο-τρεις επαφές του Πρίγιοβιτς που η μία θα γίνει γκολ, μία ομάδα με τρομερό άγχος μην το χάσει πάλι φέτος, είναι ό,τι χειρότερο αυτό που θα μπορούσε να της συμβεί. Καλύτερα να έφευγαν 6 παίκτες από το ρόστερ του ΠΑΟΚ, παρά να φύγει ο Πρίγιοβιτς.

Διαβάστε πόσο γρήγορα μπορεί να βρεθεί ο Ολυμπιακός δίπλα στον ΠΑΟΚ στη βαθμολογία:

Τώρα για τη 16η αγωνιστική πάει στην Τρίπολη ο ΠΑΟΚ να παίξει με τον κακό του δαίμονα τον Αστέρα. Πέρσι όταν έκανε γκέλα ο Ολυμπιακός στην Τρίπολη με ισοπαλία, έγραψα ρεπορτάζ από τη διοίκηση του Αστέρα ότι και ο ΠΑΟΚ θα κάνει γκέλα και μάλιστα θα χάσει! Πράγματι πέρασε ο καιρός και πήγε εκεί ο ΠΑΟΚ και έχασε, εκεί έχασε τον τίτλο.

Την 19η αγωνιστική έρχεται ο ΠΑΟΚ στην Αθήνα να παίξει με την ΑΕΚ.

Την 20η αγωνιστική παίζει με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Αν έχει χάσει βαθμούς στην Τρίπολη και στην ΑΕΚ, και παίξει με τον Ολυμπιακό στο καπάκι, θα τρέμουν το κάζο και το κράξιμο.

Την 22η αγωνιστική παίζει με τον Άρη στην Τούμπα. Σε όποια κατάσταση και αν είναι ο Άρης, για αυτό το ματς θα ζούνε οι Αρειανοί. Να κόψουν το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ, να μην τους φτάσει σε τίτλους ο ΠΑΟΚ.

Την 23η αγωνιστική Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ. Πώς θα περάσει εύκολα από εκεί;

Την 24η αγωνιστική ΠΑΟΚ-Ατρόμητος. Εύκολο φαίνεται αλλά όχι όσο νομίζετε. Τα ίδια έγραφα πριν το ματς του α' γύρου που όλοι το είχαν για διπλό. Τυχαίνει να ξέρω κάποια πράγματα περί Ατρομήτου.

Την 25η αγωνιστική Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ. Εύκολο, αλλά όχι σίγουρο.

Την 28η αγωνιστική Λάρισα-ΠΑΟΚ. Δύσκολο.

Με τα υπόλοιπα ματς δεν ασχολούμαι. Θα τα πάρει ο ΠΑΟΚ. Με ΠΑΣ Γιάννενα στην Τούμπα, άσος. Με Πανιώνιο στην Τούμπα, άσος. Με ΟΦΗ στην Τούμπα, άσος. Με Ξάνθη εκτός έδρας, διπλό. Στη Ριζούπολη διπλό. Mε Λεβαδειακό στην Τούμπα άσος. Και τελευταία αγωνιστική στα Γιάννενα διπλό.

Και όμως το έχει ξανακάνει!

Πολλοί λένε ότι δεν έχει ξαναγίνει τέτοια ανατροπή στην Ελλάδα και ότι δεν το έχει ξανακάνει ο Ολυμπιακός. Εδώ λοιπόν θα γράψω ότι δεν έχουν ψάξει την ιστορία καλά ή δεν γνωρίζουν μία σημαντική παράμετρος: Ο Ολυμπιακός το έχει ξανακάνει και έχει ανατρέψει τέτοια διαφορά, διότι το 1982 που πήρε το πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό στο μπαράζ, ήταν 5 βαθμούς πίσω αλλά με διαφορετικό σύστημα βαθμολόγησης! Τότε η νίκη έδινε 2 βαθμούς, η ισοπαλία 1, η ήττα κανέναν.

Προσέξτε. Τώρα ο ΠΑΟΚ έχει 8 βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό. Αυτό σημαίνει ότι αν ο ΠΑΟΚ έχει 2 ήττες και 1 ισοπαλία σε τρεις αγωνιστικές, και ο Ολυμπιακός κάνει 3 νίκες σε αυτές τις αγωνιστικές, θα είναι ισόβαθμοι.

Πάμε λοιπόν στο βαθμολογικό σύστημα του 1982. Ο Ολυμπιακός ήταν 5 βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό στην 11η αγωνιστική. Δηλαδή αν ο Παναθηναϊκός σε 3 αγωνιστικές είχε 2 ήττες και 1 ισοπαλία, και ο Ολυμπιακός νικούσε σε αυτές τις 3 αγωνιστικές, θα ήταν ισόβαθμοι!

Κάντε τους υπολογισμούς, είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα! Η διαφορά των 8 βαθμών με το τωρινό βαθμολογικό σύστημα είναι σαν τη διαφορά των 5 βαθμών με το τότε βαθμολογικό σύστημα -και την ανέτρεψε τη διαφορά εκείνη ο Ολυμπιακός και πήρε το πρωτάθλημα!

Μάλιστα, εκείνη την τρομερή χρονιά, είχαν γίνει πράγματα και θάματα, είναι ίσως το πιο συγκλονιστικό πρωτάθλημα που έχει πάρει στην ιστορία του ο Ολυμπιακός.

Στην 11η αγωνιστική ο Ολυμπιακός δεν ήταν απλώς 5 βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό με το τότε βαθμολογικό σύστημα που ήταν σαν να είναι 8 βαθμούς σήμερα. Ήταν τραγικός! Είχε αριθμούς μικρής ομάδας. Είχε κάνει μόνο 3 νίκες σε 11αγωνιστικές. Στην 11η έφαγε τριάρα στην Τούμπα. Και έφυγε ο Σενέκοβιτς και επέστρεψε ο Παναγούλιας.

Άθλιοι οι αριθμοί του Ολυμπιακού ως τότε. Δεν είναι μόνο οι 3 νίκες όλες κι όλες. Ο Ολυμπιακός είχε από πάνω του τον Παναθηναϊκό, τον μεγάλο τότε Άρη (την προηγούμενη χρονιά κόντεψε να πάρει το πρωτάθλημα, αλλά το πήρε ο Ολυμπιακός στο μπαράζ), είχε τον ΠΑΟΚ επίσης από πάνω του, είχε και τη Δόξα Δράμας από πάνω του, και είχε μόλις 1 βαθμό πίσω του την ΑΕΚ, τον Πανιώνιο, την Καστοριά!

Και δείτε τώρα τη διαφορά των γκολ, για να καταλάβετε σε τι τραγική κατάσταση ήταν ο Ολυμπιακός και τι διαφορές κάλυψε και πήρε τον τίτλο στο τέλος.

Την 11η αγωνιστική ο Παναθηναϊκός είχε 25-10 στα γκολ. Ο Ολυμπιακός είχε 8-8! Ο Άρης είχε 22-9! Ξαναγράφω, ο Ολυμπιακός είχε 8-8! Ο ΠΑΟΚ είχε 15-8. Μέχρι και ο Πανιώνιος είχε 13-10 γκολ και η Καστοριά 14-10 γκολ!

Ήταν μια χρονιά που είχε αρχίσει τραγικά, ο Ολυμπιακός είχε χάσει Κυράστα και Γαλάκο από τον Βαρδινογιάννη, η τύχη παίζει άσχημο παιχνίδι και τους φέρνει αντιμέτωπους την πρώτη αγωνιστική στην Πάτρα γιατί ήταν τιμωρημένος ο Ολυμπιακός (σε εκείνο το ματς έπεσε πολύ ξύλο στους δρόμους και είχαν δεινοπαθήσει οι Παναθηναϊκοί). 1-1 το ματς στην Πάτρα. Εκείνη τη χρονιά είχε παιχτεί και το αξέχαστο ματς Κυπέλλου στη Λεωφόρο, νοκ-άουτ, όπου ο Ολυμπιακός προηγείτο 0-2 και τελικά έχασε 3-2 με τρία (!) πέναλτι να δίνονται στον Παναθηναϊκό και ακυρωμένο γκολ του Ολυμπιακού, από το διαιτητικό τρίο Δέδες, Ζλατάνος, Βουράκης. Το παιχνίδι το έδειχνε η κρατική τηλεόραση και ο κόσμος είχε τρελαθεί. Εκείνη τη χρονιά γινόταν χαμός και με το σκάνδαλο του Μπουμπλή. Ήταν μια χρονιά θρίλερ. Και όμως ο Ολυμπιακός τα ανέτρεψε όλα. Αφού πήρε εκείνο το πρωτάθλημα, μπορεί να πάρει και το φετινό.

Δεν θα τα έγραφα αυτά, αν δεν έσκαγε το θέμα του Πρίγιοβιτς. Με Πρίγιοβιτς στην 11άδα το είχα δεδομένο ότι θα έπαιρνε το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ. Τώρα όμως όχι.