Χόρχε Μπερμπούδες: Τι απέγινε ο «Ελ Πατρόν» μετά τον Ολυμπιακό (pics)

Το «ΦΩΣ» αναζήτησε και βρήκε τα ίχνη του 47χρονου Χόρχε Μπερμούδες, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα ως αρχηγός της Μπόκα και εξελίχθηκε σε μία μεταγραφική «φούσκα» για τον Ολυμπιακό.

Χόρχε Μπερμπούδες: Τι απέγινε ο «Ελ Πατρόν» μετά τον Ολυμπιακό (pics)

Χόρχε Ερνάν Μπερμούδες Μοράλες… Ο πάλαι ποτέ αρχηγός της Μπόκα Τζούνιορς αφίχθη στο λιμάνι το καλοκαίρι του 2001 μαζί με τον Κριστιάν Καρεμπέ. Στα 30 του τότε ο Κολομβιανός στόπερ υπήρξε τεράστια μεταγραφή για τον Ολυμπιακό λόγω του βιογραφικού του, αλλά η αλήθεια είναι πως στον Πειραιά τα πράγματα δεν κύλησαν όπως θα ήθελαν οι φίλοι των «ερυθρολεύκων». Επρόκειτο για τον «Ελ Πατρόν» της Μπόκα («το αφεντικό», στα ελληνικά), ο οποίος όμως αποχώρησε δύο χρόνια αργότερα ως… «ελ παλτόν»!

Δυστυχώς για τον ίδιο, το πέρασμά του από τον Πειραιά ήταν μία από τις χειρότερες περιόδους της καριέρας του, μία περίοδος που ναι μεν τη θυμάται ευχάριστα γιατί του άρεσε η ζωή στην Ελλάδα, αλλά στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι τα έκανε… μούσκεμα. Οι λόγοι πολλοί και θα τους παραθέσουμε παρακάτω. Ο Χόρχε Μπερμούδες, που είναι ο σημερινός «καλεσμένος» της εβδομαδιαίας στήλης της εφημερίδας μας «Πού είσαι εσύ;», διανύει πλέον το 47ο έτος της ηλικίας του (γεννημένος στις 18 Ιουνίου 1971) και η αλήθεια είναι πως το βιογραφικό του είναι πολύ πλούσιο. Και δεν είναι πλούσιο μόνο στα όσα είχε κάνει προτού έρθει στα μέρη μας για λογαριασμό του Ολυμπιακού (σ.σ. αρχηγός της Μπόκα υπήρξε άλλωστε και «κολλητός» με τον τεράστιο Μαραντόνα), αλλά και στα όσα πέτυχε μετά την αποχώρησή του από την Ελλάδα, υπηρετώντας το ποδόσφαιρο από διάφορα πόστα.

Ως λίμπερο δεν μπορούσε να ανταποκριθεί

Στην Αργεντινή -και συγκεκριμένα στην Μπόκα- έκανε όνομα και έγινε «κάπτεν» της ιστορικής ομάδας του Μπουένος Άιρες λόγω της ηγετικής φυσιογνωμίας του όταν αγωνιζόταν. Ο Τάκης Λεμονής, που είχε ανάψει το πράσινο φως για την απόκτησή του το καλοκαίρι του 2001, έβλεπε στο πρόσωπό του τον άνθρωπο που θα αποτελούσε τον «βράχο» της «ερυθρόλευκης» άμυνας. Μην ξεχνάμε ότι προερχόταν και από την κατάκτηση του Λιμπερταδόρες με τη φανέλα της Μπόκα και ήταν ένα από τα «βαριά ονόματα» της Λατινικής Αμερικής εκείνη την εποχή. Ωστόσο, επειδή είχε τα χαρακτηριστικά ενός αμυντικού παλαιάς κοπής, του έλειπε η ταχύτητα και έβγαζε το ψωμί του ως λίμπερο και όχι ως στόπερ που έπαιζε στην ευθεία, όλα αυτά είχαν αποτέλεσμα να συναντήσει ένα σωρό προβλήματα στον Ολυμπιακό, με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα από βασικός να εξελιχθεί σε μόνιμο θαμώνα της… εξέδρας! Μεταξύ άλλων είχε τσακωθεί και με αρκετούς συμπαίκτες του. Πολλά είχαν ακουστεί μάλιστα για το περιβόητο ματς με τη Λα Κορούνια τον Σεπτέμβριο του 2001, όπου οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ισοφαριστεί στις καθυστερήσεις στο 2-2 του «Ριαθόρ». Ύστερα από εκείνο το παιχνίδι τα αποδυτήρια είχαν γίνει «ροντέο» και κάπου εκεί άρχισε να τον παίρνει η κάτω βόλτα και να χάνει αρκετούς πόντους.

Έφυγε ως αποτυχημένος

Ο Ολυμπιακός είχε δαπανήσει 3,5 εκατ. δολάρια για να τον αποκτήσει από την Μπόκα και τελικά έφυγε κακήν κακώς δύο χρόνια αργότερα και αφού τη δεύτερη σεζόν του στο λιμάνι τα είχε φορτώσει στον κόκορα, έχοντας πάρει μάλιστα και αρκετά κιλά παραπάνω. Συνολικά αγωνίστηκε σε 22 παιχνίδια σκοράροντας μία φορά σε μία εκτός έδρας νίκη με τον Ακράτητο (3-2) στις 15 Δεκεμβρίου 2001. Ουσιαστικά έφυγε ως αποτυχημένος, αλλά επιστρέφοντας στην Αργεντινή ποτέ δεν είπε άσχημη κουβέντα για τον Ολυμπιακό. Πάντοτε είχε να λέει για το γεγονός ότι είχε συμμετοχή, έστω και μικρή, στο να γράψει ο Ολυμπιακός ιστορία με την κατάκτηση των 7 συνεχόμενων πρωταθλημάτων. Μπορεί τη σεζόν 2002-03 να έπαιξε ελάχιστα (μόλις 4 ματς), αλλά το έλεγε με καμάρι ότι το όνομά του γράφτηκε στη χρυσή σεζόν των Πειραιωτών που κατέκτησε με προπονητή τον Όλεγκ Προτάσοφ το 7ο σερί πρωτάθλημα, κάτι που δεν είχε ξανακάνει καμία άλλη ομάδα στο παρελθόν.


Πήγε στη Νιούελς

Φεύγοντας το καλοκαίρι του 2003 από τον Ολυμπιακό επέστρεψε στην αγαπημένη του Αργεντινή, εκεί όπου φόρεσε τη φανέλα των Νιούελς Ολντ Μπόις, οι φίλαθλοι των οποίων τον λάτρεψαν. Στην Αργεντινή ήταν ένας παίκτης–μύθος. Στους Νιούελς κάθισε μόλις για έξι μήνες, έχοντας παίξει σε 27 ματς και πετυχαίνοντας 2 γκολ. Είχε αρχίσει να χτίζει στα 32 το όνομά του και γι’ αυτόν τον λόγο άρχισαν να σκάνε διάφορες προτάσεις. Προτάσεις τις οποίες δεν μπορούσε να αρνηθεί και τον Ιανουάριο του 2004 άφησε στα κρύα του λουτρού την ομάδα από το Ροζάριο.


Σε Εκουαδόρ και Κολομβία

Το Ιανουάριο του 2004 όταν αποχώρησε από τους Νιούελς Ολντ Μπόις, καθώς πίεσε να φύγει, δέχτηκε πρόταση να συνεχίσει την καριέρα του στο Εκουαδόρ! Πριν από 15 χρόνια το συγκεκριμένο πρωτάθλημα είχε μία ανάπτυξη. Δεν ήταν όπως είναι τώρα, που βρίσκεται ουσιαστικά στα αζήτητα. Είπε «ναι» λοιπόν στην πρόταση της τοπικής Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλαμπ Γκουαγιακίλ. Όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα είχε ονειρευτεί. Πίστευε ότι εκεί μόνο και μόνο με το όνομά του θα κατάφερνε να κάνει θραύση και να στρέψει όλα τα φώτα πάνω του. Έμεινε για ένα ημερολογιακό έτος στην Μπαρτσελόνα, αποχωρώντας τον Ιανουάριο του 2005 χωρίς να έχει παίξει πολλά ματς (16 για την ακρίβεια). Είχε αρχίσει πλέον να φτάνει το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας του και αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Μετακόμισε στην Αμέρικα Ντε Κάλι της Κολομβίας, όπου εκεί αγωνίστηκε σε 22 παιχνίδια (είχε και 2 γκολ), αλλά σε αυτόν τον χρόνο που έκατσε άρχισε πάλι να διατυμπανίζει αριστερά–δεξιά ότι περνάει τη δεύτερη νιότη του και είναι μία καλή ευκαιρία για να ξαναπροσπαθήσει στο πρωτάθλημα του Εκουαδόρ. Τι το ήθελε όμως; Το καλοκαίρι του 2005 πήγε στην Ντεπορτίβο Κιεβέδο, αλλά εκεί τα πράγματα ήταν τραγικά, με αποτέλεσμα να φύγει έπειτα από έξι μήνες! Αποφάσισε να ξαναγυρίσει στην Κολομβία, όπου εκεί σταμάτησε την καριέρα του περνώντας διαδοχικά από τις Ντεπορτίβο Περέιρα, Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε της Μπογκοτά και την Ντεπόρτες Κίνδιο, με την τελευταία ομάδα να είναι και ο τελικός σταθμός της καριέρας του. Η Ντεπόρτες Κίνδιο ήταν και η πρώτη ομάδα που το 1989 του είχε δώσει τη δυνατότητα να υπογράψει το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του. Ήθελε εκεί να ολοκληρώσει την καριέρα του και το έκανε σε ηλικία 36 ετών το καλοκαίρι του 2007.


«Αντίο» με ένα λαμπερό φιλικό

Ο Χόρχε Μπερμούδες ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2007 ότι κρεμάει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του. Ωστόσο, το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του από τα γήπεδα το έδωσε τον Δεκέμβριο του 2008, ενάμιση χρόνο μετά το τελευταίο επίσημο παιχνίδι του. Ο αγώνας διεξήχθη στη γενέτειρά του, την πόλη Αρμένια της Κολομβίας. Οι καλεσμένοι του πολλοί και «λαμπεροί». Ανάμεσά τους οι «θρύλοι» της Μπόκα, Μάρτιν Παλέρμο και Ρικέλμε. Επίσης Κολομβιανοί «κολοσσοί», όπως ο Κάρλος Βαλντεράμα και ο Ρενέ Χιγκίτα. Μεταξύ άλλων και ο παλαίμαχος άσος του Ολυμπιακού Φαμπιάν Εστάι. Παρών φυσικά και ο πρώην προπονητής του στην Μπόκα, Κάρλος Μπιάνκι, ενώ θα ήταν και ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος ενώ αρχικά είχε πει ότι θα βρισκόταν σε αυτό το «πάρτι», τελικά το πρωί ανήμερα του φιλικού τον ενημέρωσε ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπορούσε να παραβρεθεί. Ο Μπερμούδες λοιπόν σε εκείνο το παιχνίδι αγωνίστηκε έχοντας στο πλευρό του τον πατέρα του που ήταν πρώην αμυντικός της Ντεπόρτες Κίνδιο και τον γιο του.


Δεν τα πήγε καλά ως προπονητής

Ο Μπερμούδες σταματώντας το ποδόσφαιρο αποφάσισε να πάει σε σχολή προπονητή και να υπηρετήσει το σπορ από άλλο πόστο. Πολλοί συμπαίκτες του στην Μπόκα δεν τον φώναζαν μόνο «Ελ Πατρόν», αλλά και «κόουτς». Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως θα τα ήθελε. Ξεκίνησε την προπονητική καριέρα του τον Ιανουάριο του 2008 ως τεχνικός της Ντέπορ Φουτμπόλ Κλαμπ Αγκουαμπλάνκα που συμμετείχε στη 2η κατηγορία του πρωταθλήματος Κολομβίας. Έξι μήνες αργότερα πήγε στην Ντεπορτίβο Πάστο (επίσης της Κολομβίας), αλλά δεν έκατσε για πολύ καιρό. Μόλις… 50 μέρες στέριωσε. Στη συνέχεια πέρασε ένα διάστημα δύο ετών για να ξαναβρεί δουλειά ως προπονητής και τελικά βρήκε στέγη στην Αμέρικα Ντε Κάλι, στην οποία όμως κάθισε μόλις για τέσσερις μήνες (Απρίλιος έως Αύγουστος 2010). Τον Σεπτέμβριο του 2010 δέχτηκε την πρόταση της Ντεφένσα και Τζουστίσια της Αργεντινής, όμως έμεινε μόλις δύο μήνες, καθώς απολύθηκε λόγω των κακών αποτελεσμάτων που είχε. Αυτή ήταν και η τελευταία ομάδα που προπόνησε, αποφασίζοντας να αλλάξει τελείως επαγγελματικό προσανατολισμό και αφήνοντας τους πάγκους οριστικά και αμετάκλητα!


Σχολιαστής στο ESPN Αργεντινής

Πλέον είναι μόνιμος κάτοικος Μπουένος Άιρες. Άλλωστε, την καλύτερη περίοδο της καριέρας του την πέρασε στην Αργεντινή και στα χρόνια που αγωνίστηκε στην Μπόκα. Ο Μπερμούδες, εκμεταλλευόμενος τις άκρες που είχε με Αργεντινούς δημοσιογράφους και «πουλώντας» το βαρύ όνομά του, κατάφερε να γίνει… δημοσιογράφος! Για την ακρίβεια, σχολιαστής στο τηλεοπτικό δίκτυο ESPN της Αργεντινής. Εδώ και επτά χρόνια ουσιαστικά ακολουθεί το συγκεκριμένο επάγγελμα και έχει γυρίσει όλο τον κόσμο καλύπτοντας τα κορυφαία ποδοσφαιρικά ραντεβού, είτε πρόκειται για απλούς αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ ή Κόπα Λιμπερταδόρες είτε για Μουντιάλ και Κόπα Αμέρικα! Είναι ο άνθρωπος που πολλές φορές βγαίνει «live» και πέρα από τα σχόλιά του δίνει και ρεπορτάζ πριν και μετά τα μεγάλα ματς. Παράλληλα τον φωνάζουν και από κορυφαία ειδησεογραφικά δίκτυα άλλων χωρών για να κάνει το σχόλιο αγώνων, π.χ. του MLS ή της Ισπανίας! Αυτή η δουλειά τού αρέσει πλέον, με αυτή παθιάζεται και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Στο Μουντιάλ του 2018 της Ρωσίας ήταν από τους πρώτους που έλεγαν ότι η Γαλλία έχει όλα τα φόντα να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Έπεσε «μέσα» στην πρόβλεψή του!


Διευθυντής σε ποδοσφαιρικό καμπ

Ο Μπερμούδες, παράλληλα με τα μικρόφωνα, τα μπλοκάκια και τα στιλό που χρειάζεται να έχει ως τηλεσχολιαστής, έχει ένα καμπ με επαγγελματίες ποδοσφαιριστές άνω των 16 ετών που αγωνίζονται όμως στη Γ’ Εθνική των περισσότερων χωρών της Λατινικής Αμερικής. Εκεί τους βάζει σε μία διαδικασία να δουλέψουν σε πολύ υψηλό επίπεδο, μήπως καταφέρουν στις μεταγραφικές περιόδους που ακολουθούν να κάνουν το παραπάνω βήμα στην καριέρα τους. Το πρότζεκτ λέγεται «Academia Panamericana de Futbol».


Η σχέση του με τον Μαραντόνα

Με τον κορυφαίο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε και διατηρεί ακόμα τρομερές σχέσεις ο Μπερμούδες. Ο Μαραντόνα ήταν από τους πρώτους που είχαν βγει δημοσίως το διάστημα που η Μπόκα έψαχνε να δώσει σε κάποιον παίκτη της το περιβραχιόνιο και είπε ξεκάθαρα ότι πρέπει να πάει στον Κολομβιανό άσο, λόγω της ισχυρής προσωπικότητάς του και της αύρας που βγάζει στα αποδυτήρια. Ακόμα και τώρα έχουν μία ξεχωριστή σχέση οι δυο τους, με τον Μπερμούδες πολλές φορές στο παρελθόν δημοσίως να υπερασπίζεται τον Μαραντόνα στις πολλές και σοβαρές περιπέτειες που είχε με τη ζωή του.


Ενδιαφέρουν και αυτά…

* Ο Χόρχε Μπερμούδες ως τηλεσχολιαστής είναι κατά γενική ομολογία αυστηρός. Εκεί που δεν χαμπαριάζει όμως είναι όταν βλέπει τα ματς της Μπόκα. Εκεί είναι που αλλάζει τα… φώτα σε όλους τους παίκτες, αν δει ότι δεν ματώνουν τη φανέλα!

* Ένας από τους προπονητές τους οποίους σέβεται και εκτιμά απεριόριστα είναι ο Σέρχιο Μαρκαριάν, τον οποίο ξέρει από το 1992 και τον είχε συναντήσει και ως αντίπαλο στην Ελλάδα, όταν ο Μαρκαριάν καθόταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

* Ο Μπερμούδες έχει «γράψει» συνολικά 56 συμμετοχές και 3 γκολ με τη φανέλα της Εθνικής Κολομβίας. Αποφάσισε να σταματήσει από την Εθνική ομάδα το καλοκαίρι που πήρε το αεροπλάνο για την Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Το 2001…

* Έχει συμμετάσχει και σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Συγκεκριμένα το 1992 στην Βαρκελώνη με την Κολομβία. Επίσης, πήρε μέρος και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας το 1998 και σε τρία Κόπα Αμέρικα (1995, 1997, 1999).

* Όταν ξεκινούσε την προπονητική καριέρα του είχε δηλώσει ότι όνειρό του είναι να προπονήσει την Εθνική Κολομβίας και την Μπόκα. Τελικά, το όνειρο έμεινε… όνειρο.


ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ

ΣΕΖΟΝ ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΚΟΛ
1989-90 Ντεπόρτες Κίνδιο 72 0
1990-96 Αμέρικα Ντε Κάλι 134 6
1996-97 Μπενφίκα 27 1
1997-01 Μπόκα Τζούνιορς 119 12
2001-03 Ολυμπιακός 22 1
2003-04 Νιούελς Ολντ Μπόις 27 2
2004 Μπαρτσελόνα Εκουαδόρ 16 0
2005 Αμέρικα Ντε Κάλι 22 2
2005 Ντεπορτίβο Κιεβέδο 12 0
2006 Ντεπορτίβο Περέιρα 23 2
2006 Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε 16 4
2007 Ντεπόρτες Κίντιο 9 0

ΤΙΤΛΟΙ

3 πρωταθλήματα Αργεντινής με την Μπόκα (1998, 1999, 2000)
2 πρωταθλήματα Ελλάδας με τον Ολυμπιακό (2002, 2003)
1 Κόπα Λιμπερταδόρες με την Μπόκα (2001)



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110