Μπαταγιάννης: «Φαίνεται ότι λειτουργεί το πείραμα με τους ξένους διαιτητές»

Τι θεωρεί ότι έχει κάνει λάθος ο Βασιλειάδης και τι λέει για την αναδιάρθρωση και τις μετακινήσεις οπαδών. 

Μπαταγιάννης: «Φαίνεται ότι λειτουργεί το πείραμα με τους ξένους διαιτητές»

Ο πρόεδρος της Super League, Βαγγέλης Μπαταγιάννης μίλησε στο Action24 και στην εκπομπή Sportnews. Αναφέρθηκε στα τηλεοπτικά δικαιώματα, την αναδιάρθρωση και τη διαιτησία.

Αναλυτικά:

Για το πρώτο σκέλος της θητείας του στην Superleague:

«Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που θέλει αρκετή προσοχή και προσήλωση για να τα καταφέρεις. Αυτό το 6μηνο που πέρασε προσπάθησα να αντιμετωπίζω όλους τους εταίρους με το ίδιο μάτι, με την ίδια απόσταση, ισονομία και θέλω να πιστεύω ότι τα έχω καταφέρει. Πάντα τα προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν, προσπαθούμε με τους συνεργάτες μου να τα λύνουμε. Εδώ υπάρχουν μόνο δυσκολίες. Θεωρώ όμως ότι οι ομάδες προσπαθούν να διευκολύνουν το έργο της λίγκας. Τα εμπόδια μπαίνουν από την ενεργό δράση, από τα όσα συμβαίνουν, από την ίδια τη ζωή. Όλα τα συμβούλια από τη μέρα που έχω αναλάβει πρόεδρος, έχουν διεξαχθεί σε πάρα πολύ καλό κλίμα και οι περισσότερες αποφάσεις έχουν βγει ομόφωνα, ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές, στην αρχή του πρωταθλήματος. Μέχρι στιγμής πιστεύω ότι ο απολογισμός είναι θετικός. Είναι θεμιτό να υπάρχει ανταγωνισμός, αυτός όμως να επιδιώκεται με τους όρους που υπάρχουν.

Καθημερινά κρινόμαστε από τα πεπραγμένα μας, όμως τον τελικό απολογισμό θα τον κάνω στο τέλος του έτους. Μέχρι τώρα δεν πιστεύω ότι έχω ευνοήσει ή ότι έχω αδικήσει κάποια ομάδα».

Για την αναδιάρθρωση της Superleague:

«Θα πάμε εκεί όπου θα αποφασίσει το ίδιο το ποδόσφαιρο, εκεί όπου θα αποφασίσει αυτό το συμβούλιο. Πάμε για 14 ομάδες του χρόνου. Με την έλευση και της Superleague 2, θα δούμε εάν αυτό το πείραμα θα πετύχει και τι πρέπει να αλλάξουμε. Εάν πρέπει να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι ομάδες ή ακόμα και αν θα πρέπει να αυξηθούν. Αυτό που έχει ψηφίσει το διοικητικό συμβούλιο της Superleague είναι ένα επαγγελματικό ποδόσφαιρο, σε γερές βάσεις, με χρηματοδότηση από τους τηλεοπτικούς παρόχους και σημαντικά έσοδα. Οι 26 επαγγελματικές ομάδες που θα έχουν από του χρόνου, οι 14 στην Superleague και οι 12 στην Superleague 2, θα καλύπτουν όλη την χώρα και δεν θα υπάρχει περιοχή της Ελλάδας που δεν θα εκπροσωπείτε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Θα υπάρχει μία χρηματοδότηση για όλες τις ομάδες, βάση του πλάνου, που θα τους καλύπτει όλα τα λειτουργικά έξοδα. Εάν από εκεί και πέρα αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, τότε θα οφείλεται ξεκάθαρα στην κακοδιαχείριση που τυχόν θα κάνουν. Όταν θα έχουν εξασφαλισμένο τηλεοπτικό συμβόλαιο, δεν θα έχουν την δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα».

Για την συμμετοχή των Β' ομάδων των μεγάλων ΠΑΕ:

«Είναι αναγκαιότητα να υπάρχουν δεύτερες ομάδες των ΠΑΕ που να μπορούν να αγωνίζονται σε ένα διαφορετικό πρωτάθλημα. Υπήρχε στην σκέψη κάτι τέτοιο, με την συμμετοχή των δεύτερων ομάδων από την Superleague στο πρωτάθλημα της νέας Football League που θα δημιουργηθεί, ουσιαστικά της Γ΄Εθνικής, όμως δεν προχώρησε γιατί θεωρήθηκε ότι θα είναι ένα υποβαθμισμένο πρωτάθλημα για τους παίκτες που θα στελεχώναν τις δικές τους δεύτερες ομάδες. Όμως πρέπει να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο για το πως θα μπορέσει να λειτουργήσει αυτό το πλάνο με τις δεύτερες ομάδες. Όμως είναι τόσα πολλά τα προβλήματα που έχουμε να λύσουμε με τις πρώτες ομάδες, που αυτό περνάει σε δεύτερη μοίρα».

Για τα προβλήματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου:

«Τα τελευταία χρόνια είχε αρκετά υποβαθμιστεί. Δεν θα αποδώσω ευθύνες. Όλοι ξέρουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Αυτό το προϊόν πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστικό. Θεωρώ ότι φέτος έχει αρχίσει κάτι να γίνεται. Τα παιχνίδια έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ο κόσμος πηγαίνει στο γήπεδο, οι ομάδες είναι ανταγωνιστικές. Πρέπει να φτιάξουμε το γήπεδο έτσι ώστε να είναι πιο προσιτό στην οικογένεια, πρέπει να ελαττωθούν και να εκλείψουν τα φαινόμενα βίας. Το ευχάριστο είναι ότι όλες οι ομάδες ξέρουν τα προβλήματα και έχουν καταλάβει ότι η αγωνιστική τους αναγέννηση περνάει μέσα από την αναβάθμιση του προϊόντος. Οι ομάδες κάνουν τεράστιες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχει να κάνει με τις ποινές ή τα πρόστιμα. Ξέρουμε όλοι ότι η βία είναι αποτρεπτική για όλους, όχι μόνο για να έρθουν στο γήπεδο αλλά ακόμα και γι αυτούς που ασχολούνται καθημερινά με το προϊόν. Υπάρχει και ένα σχέδιο να μπορούν οι ομάδες κάποια στιγμή, να περιφρουρούν μόνες τους τα γήπεδα και να μην υπάρχει καθόλου αστυνομία μέσα στα γήπεδα. Είμαστε κοντά και στην μετακίνηση οπαδών, σίγουρα όχι στα λεγόμενα ντέρμπι. Σε όσα παιχνίδια έχουν γίνει οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών, εμείς σαν λίγκα είμαστε πιο ασφαλείς, γιατί οι ομάδες έχουν τον τρόπο να προστατεύσουν τις ομάδες τους. Συνήθως γίνονται επεισόδια στις μεμονωμένες μετακινήσεις οπαδών, οι οποίοι δεν ξέρουμε από που προέρχονται και δεν μπορούν να ελεγχθούν. Υπάρχει συνεννόηση με τον κ. Βασιλειάδη, όμως η πολιτεία στο αίτημα της λίγκας να γίνονται οργανωμένες μετακινήσεις που θα τις ελέγχουν οι ίδιες οι ομάδες, δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά. Από τις ομάδες έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια και στο θέμα των γηπέδων, αναφορικά με τους αγωνιστικούς χώρους. Υπάρχουν κάποια προβλήματα ακόμα, όμως θεωρώ ότι δεν είναι τόσα πολλά πλέον και αυτά θα λυθούν. Όπου υπάρχει πρόβλημα θα κοιτάξουμε να το λύσουμε και με την συνεισφορά της λίγκας».

Για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων:

«Οι ομάδες αποφάσισαν να μην έχουμε κεντρική διαχείριση και πλέον έχουμε δύο τηλεοπτικούς παρόχους, τη NOVA και την ΕΡΤ, τους οποίους οφείλουμε να εξυπηρετούμε για το συμφέρον του προϊόντος. Όταν θα τελειώσει η σεζόν θα μπορέσουμε να κάνουμε έναν απολογισμό για το εάν καλώς ή κακώς έσπασε η κεντρική διαχείριση. Αυτή την στιγμή τα έσοδα για τις ομάδες είναι ικανοποιητικά, χωρίς ιδιαίτερες στρεβλώσεις. Η λίγκα δεν μπορεί να επέμβει στις ώρες διεξαγωγής των αγώνων που συμπέφτουν χρονικά, γιατί τα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν ζητήσει κατ' αυτόν τον τρόπο να ορίζονται τα ματς. Δεν έχουμε κεντρική διαχείριση, δεν μπορούμε να ορίσουμε διαφορετικές ώρες από αυτές που θέλουν τα κανάλια. Προσπαθούμε όμως να μειώσουμε το φαινόμενο».

Για τα εισιτήρια:

«Παρότι έχουμε δύο διαφορετικούς τηλεοπτικούς παρόχους, με ένα ανοικτό κανάλι όπως είναι η ΕΡΤ, έχουμε αύξηση μέχρι τώρα στα εισιτήρια. Αυτό το προϊόν, εάν και εφόσον λειτουργεί σωστά, έχει από μόνο του τους μηχανισμούς για να προστατευθεί. Εάν ο κόσμος ξέρει ότι το πρωτάθλημα είναι καθαρό, αν ξέρει ότι αυτό που θα δει θα τον ευχαριστήσει, θα πάει στο γήπεδο. Οι ομάδες κάνουν φιλότιμες προσπάθειες και στο θέμα του τιμολογίου των εισιτηρίων. Ισως το ποδοσφαιρικό θέαμα να είναι το φθηνότερο».

Για τις νέες ρήτρες που θα εφαρμοστούν για τις ομάδες που δεν θα παίρνουν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα:

«Με όλο τον σεβασμό που έχουμε στον υπουργό κ. Βασιλειάδη, εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να επέμβει στην αδειοδότηση των ομάδων η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για το θέμα της άδειας. Η ΕΠΟ και η UEFA είναι αρμόδιες γι αυτό το θέμα. Θεωρώ ότι δεν είναι στις προθέσεις του υπουργού αλλά έχει κάνει λάθος, είναι παρέμβαση το να ελέγχεται μία ποδοσφαιρική ομάδα από την ΕΕΑ όσον αφορά την αδειοδότηση. Και για να τελειώνει αυτό το «παραμύθι» με τις ΠΑΕ, οι ΠΑΕ είναι ανώνυμες εταιρίες και ελέγχονται συνεχώς».

Για την διαιτησία:

«Δυστυχώς η Superleague δεν έχει κανέναν ρόλο στην διαιτησία. Για να έρθουν ξένοι διαιτητές, κάποια γεγονότα τους φέρανε. Και ευτυχώς ή δυστυχώς, στα παιχνίδια που διαιτητεύσανε, δεν είχαμε παράπονα. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι λειτουργεί αυτό το πείραμα. Η Επιτροπή διαιτησίας πρέπει να εντατικοποιήσει την δουλειά της έτσι ώστε η διαιτησία, αγωνιστική με την αγωνιστική, να είναι βελτιούμενη και τα παράπονα να είναι λιγότερα. Τα παράπονα δεν θα λείπουν ποτέ, όμως εάν δεν λιγοστεύσουν θα αναγκαστούμε να βλέπουμε ακόμα περισσότερους ξένους διαιτητές.