Ολυμπιακός: Για έναν λόγο πήγε ο Αθανασίου στη Ρίο Άβε
Ο Νίκος Αθανασίου έκανε το ντεμπούτο του με τη Ρίο Άβε έστω και σε φιλικό παιχνίδι και κατάλαβε από την πρώτη στιγμή τον λόγο που παραχωρήθηκε δανεικός από τον Ολυμπιακό.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ένας ποδοσφαιριστής που έχει κάνει εξαιρετικό πρωτάθλημα, όπως είναι ο Νίκος Αθανασίου, είχε κάθε λόγο να ζητάει μία ευκαιρία από τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στην καλοκαιρινή προετοιμασία.
Στην αρχή δεν ενθουσιαζόταν με την προοπτική να έφευγε δανεικός. Επιθυμούσε να πάει στην Ολλανδία, να τον τσεκάρει στην προετοιμασία του Ολυμπιακού ο προπονητής και μετά την ολοκλήρωση του βασικού σταδίου να έπαιρνε ο Μεντιλίμπαρ την απόφασή του για το αν θα έπρεπε να τον κρατήσει ή όχι στο ρόστερ.
Ο Βάσκος τεχνικός βέβαια έχει μία διαφορετική νοοτροπία. Πολλές φορές λειτουργεί με... κουτάκια. Θεωρούσε ότι δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να ανεβάσει τρία αριστερά μπακ στην Ολλανδία. Έχει δύο δεξιά μπακ (Ροντινέι, Κοστίνια), έχει άλλους δύο αριστερά (Ορτέγκα, Ονιεμαέτσι) και κάπως έτσι έκλεισε το παζλ.
Για τον Αθανασίου υπήρχε ο κίνδυνος να έμενε εκτός ακόμη και από τα οικογενειακά διπλάκια.
Από τη στιγμή που ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος τού εγγυήθηκε ότι θα έχει μεγάλο χρόνο συμμετοχής στη Ρίο Άβε, για τον Αθανασίου ήταν μονόδρομος να πάει στην Πορτογαλία.
Εκεί θα δοκιμάσει την τύχη του απέναντι σε κορυφαίους συλλόγους της χώρας, όπως η Σπόρτινγκ, η Μπενφίκα και η Πόρτο.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι στόχοι της Ρίο Άβε για τη νέα σεζόν είναι πολύ υψηλοί. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης θέλει να την δει φέτος να κερδίζει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Άρα ο Αθανασίου θα βρεθεί σε ένα περιβάλλον που θα έχει υψηλές απαιτήσεις.
Εν ολίγοις, ο 24χρονος μπακ πήγε στην Ρίο Άβε για έναν λόγο: Για να αποδείξει ότι σε ένα πολύ ανταγωνιστικό και υψηλού επιπέδου πρωτάθλημα μπορεί να σταθεί και να στείλει μήνυμα ότι την επόμενη χρονιά μπορεί να υπολογίζεται κανονικά στο ερυθρόλευκο ρόστερ.
Δεν πήγε στην Ρίο Άβε για να μείνει μόνιμα. Πήγε για να επιστρέψει πολύ πιο μπαρουτοκαπνισμένος.