ΑΕΚ: Τέσσερις μήνες, πέντε λάθη, μία καταστροφή!

Σε κρίση η «Ένωση» και υπάρχουν εξηγήσεις. Τα αίτια της δύσκολης κατάστασης που βιώνει ο «Δικέφαλος» στα τελειώματα του 2018.

ΑΕΚ: Τέσσερις μήνες, πέντε λάθη, μία καταστροφή!

Όσο όμορφος ήταν ο Μάιος (πρωτάθλημα) και ο Αύγουστος (Τσάμπιονς Λιγκ) για την ΑΕΚ, τόσο άσχημοι ήταν οι μήνες που ακολούθησαν του καλοκαιριού έως και σήμερα. Έξι ήττες στα ματς του ομίλου στην Ευρώπη, δεκατέσσερις πόντους μακριά από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα στο πρωτάθλημα, τα αποδυτήρια μπάχαλο, μια διοίκηση που πελαγοδρομεί στα μεταγραφικά και ένας προπονητής που μένει καθότι πιστεύουν οι διοικούντες πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αντικατασταθεί και επειδή, επίσης, δεν μπορούν να εντοπίσουν σοβαρό αντικαταστάτη του. Του δίνουν επιπλέον χρόνο, εύχονται να τα καταφέρει, αλλά μέσα τους ξέρουν καλά πλέον, πως οι πιθανότητες δεν είναι πια υπέρ του.

Αυτή είναι η εικόνα της «Ένωσης» στο τέλος του 2018. Που όσο ιδανικά ήταν έως τον Αύγουστο, με πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια και πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, τόσο δυσάρεστα τελειώνει. Τι φταίει; Θα καταγράψουμε τους πέντε βασικούς λόγους:

1. Πρώτο μεγάλο λάθος του καλοκαιριού ήταν η απομάκρυνση του Μανόλο Χιμένεθ και η έλευση του Μαρίνου Ουζουνίδη. Αν γινόταν να έμενε ο προπονητής με κάποιον τρόπο, έπρεπε να το επιδιώξει η ΠΑΕ. Δεν γινόταν; Υπήρχε προσωπικό πρόβλημα του Ανδαλουσιανού; Εντάξει. Συμβαίνουν αυτά και προχωράμε παρακάτω. Εκ του αποτελέσματος όμως αποδείχθηκε πως η αντικατάστασή του με τον Μαρίνο δεν ήταν η καλύτερη δυνατή λύση. Πλέον ο προπονητής έχει χάσει και τα αποδυτήριά του.

2. Οι μεταγραφές είναι το επόμενο λάθος που πληρώνει η ΑΕΚ. Δεν πραγματοποιήθηκαν παρότι η ομάδα μπήκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και έτσι τον Σεπτέμβριο όλο το οικοδόμημα γκρεμίστηκε. Με δύσκολα παιχνίδια Σαββατοκύριακο και μεσοβδόμαδα η ομάδα κλάταρε. Ένα ροτέσιον δεκατεσσάρων παικτών ήταν πάρα πολύ μικρό για να αντεπεξέλθει το κλαμπ σε τόσο υψηλό επίπεδο και τα αποτελέσματα γνωστά. Εδώ βέβαια δεν είναι μόνο θέμα διοίκησης. Δεν φταίει δηλαδή μονάχα το χαμηλό μπάτζετ που υπήρχε. Φταίει και η διαχείρισή του από τους αρμοδίους. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος, ως τεχνικός διευθυντής, σίγουρα έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης που δεν έγιναν μεταγραφές.

3. Επόμενο λάθος, που στοίχισε, ήταν ο χειρισμός στο θέμα των συμβολαίων των παικτών που οι συμφωνίες τους ολοκληρώνονται το καλοκαίρι του 2019: Σιμόες, Μπακασέτας, Λαμπρόπουλος, Γκάλο. Δεν έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί από την ΠΑΕ. Το ένα ραντεβού έφερνε το άλλο, η ιστορία τραβούσε, τα παιδιά ένιωθαν αδικημένα με τις προτάσεις της διοίκησης, μέχρι που φτάσαμε στο ξέσπασμα του Δημήτρη Μελισσανίδη και την απόφαση να μην υπολογίζονται ως το τέλος της χρονιάς (οι τρεις πρώτοι). Μια σκληρή απόφαση από πλευράς του διοικητικού ηγέτη του «Δικεφάλου» που πλήγωσε τα αποδυτήρια. Περισσότερο όμως ενόχλησε η στάση του Ουζουνίδη που δεν στήριξε εκείνη την περίοδο τους ποδοσφαιριστές του. Που σε κάθε αποτυχία τους έβγαζε συνεχώς στη σέντρα και απέφευγε να παραδεχτεί τα δικά του λάθη.

Είναι χαρακτηριστική η σκηνή στο γήπεδο του Παναιτωλικού όπου η ΑΕΚ έχει χάσει και οι ποδοσφαιριστές της πηγαίνουν στην εξέδρα για να απολογηθούν στους οπαδούς και να ζητήσουν συγνώμη. Κάθονται με σκυμμένα τα κεφάλια για πέντε – έξι λεπτά και έπειτα αποχωρούν. Όσο για τον Μαρίνο; Είχε τρέξει με το σφύριγμα της λήξης στην ασφάλεια των αποδυτηρίων. Εκείνοι έξω, εκείνος μέσα…

4. Κατά τη διάρκεια των συνεχόμενων αποτυχιών τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, η ΠΑΕ κλήθηκε ξανά και ξανά να σκεφτεί το ζήτημα του Ουζουνίδη. Μένει ή φεύγει; Τελικά έως τώρα στηρίχθηκε η επιλογή του. Κατά την άποψη πολλών στο «κιτρινόμαυρο» περιβάλλον, αυτό είναι και το επόμενο μεγάλο λάθος που πληρώνει η ΑΕΚ. Θεωρούν δηλαδή πως θα έπρεπε να είχε αποχωρήσει ο προπονητής για να αλλάξει το κλίμα στα αποδυτήρια. Κι αν δεν έβρισκε η ΠΑΕ κάποιον ξένο που να τον πιστεύει πραγματικά ας πήγαινε ως το τέλος της σεζόν με κάποιον άλλον Έλληνα, από την «κιτρινόμαυρη» οικογένεια. Κάποιον παλαίμαχο ίσως.

5. Για το τέλος αφήσαμε ένα δύσκολο θέμα. Αυτό των οργανωμένων οπαδών. Η ΑΕΚ φέτος δεν βοηθήθηκε από τα «δικά» της παιδιά. Έκαναν και εκείνα τα λάθη τους, τα οποία αναγνωρίζουν. Τα επεισόδια με τον Ολυμπιακό στέρησαν τρεις βαθμούς στην ομάδα. Τη δεδομένη στιγμή, με το μείων 14 του βαθμολογικού πίνακα, εκείνοι οι χαμένοι βαθμοί μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό. Αλλά τη στιγμή της τιμωρίας, στο ξεκίνημα της χρονιά και με την «Ένωση» πολύ ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα, το κακό που συνέβη δεν ήταν μικρό. Έπεσε και η ψυχολογία των ποδοσφαιριστών. Καλώς ή κακώς συνέβη και αυτό. Έπειτα ακολούθησαν και τα επεισόδια με τον Άγιαξ για να αποδειχθεί περίτρανα πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος ωσότου στην ΠΑΕ ΑΕΚ να μπορούν να λένε πως κοιμούνται ήσυχοι όσον αφορά τους οργανωμένους οπαδούς της.