Λιτόφτσενκο: «Θα είμαι στο Ολιμπίσκι, δεν μας άφηναν να πανηγυρίσουμε τίτλους»

Ο Γκενάντι Λιτόφτσενκο αναλύει στο «ΦΩΣ» και τον Χρήστο Μεγγλίδη γιατί η ελληνική ομάδα έχει τον πρώτο λόγο για να προκριθεί σε σχέση με την Ντιναμό Κιέβο. Τι λέει ο μεγάλος Ουκρανός μέσος του παρελθόντος για το ζευγάρι των δύο ομάδων που είχε υπηρετήσει στην καριέρα του.

Λιτόφτσενκο: «Θα είμαι στο Ολιμπίσκι, δεν μας άφηναν να πανηγυρίσουμε τίτλους»

Πριν από μερικές εβδομάδες το «ΦΩΣ» είχε παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον Γκενάντι Λιτόφτσενκο, σχετικά με την παρουσία του στον Ολυμπιακό στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, σε δύσκολα διοικητικά χρόνια για τον σύλλογο, αλλά και για την τωρινή επαγγελματική σχέση του με το ποδόσφαιρο. Την ενασχόλησή του με την προπονητική με δουλειά σε αρκετές ομάδες της πατρίδας του, την συνεργασία του με τον Γιούρι Καλίνιντσεφ στην Ντιναμό Μόσχας μέχρι πέρυσι, αλλά και την μόνιμη σχέση του με την Ομοσπονδία της Ουκρανίας, σε διάφορα πόστα.

Στα 55 χρόνια του, ένας από τους κορυφαίους μέσους του σοβιετικού ποδοσφαίρου και μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού, συνεχίζει να ασχολείται και να προσφέρει στο άθλημα, όπως έκανε στα χρόνια που μεσουρανούσε με τη φανέλα της Ντιναμό Κιέβου, αλλά ειδικά της Εθνικής ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης. Με την οποία αγωνίστηκε σε δύο Μουντιάλ, σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αλλά και σε Ολυμπιακό τουρνουά.

Με τον «Λίτο» είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε προκειμένου να ζητήσουμε τη γνώμη του για την κλήρωση του Ολυμπιακού με την Ντιναμό Κιέβου στη φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Μια ιδιαίτερη συνάντηση για τον παλαίμαχο άσο και νυν προπονητή, καθώς θα αναμετρηθούν δύο ομάδες που υπηρέτησε στη διάρκεια της καριέρας του και τίμησε τις φανέλες τους. Για δύο χρόνια στην καθεμία και με περίπου ίδιον αριθμό αγώνων. 82 για λογαριασμό της Ντιναμό από την οποία πήρε τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό και έκανε στην Ελλάδα 80 συμμετοχές με τους Πειραιώτες!

«Αξέχαστος ο κόσμος»!

Ο Λιτόφτσενκο δεν μπορεί να ξεχάσει τις στιγμές που έζησε στην ελληνική ομάδα και κυρίως την ατμόσφαιρα που δημιουργούσε σε κάθε παιχνίδι ο κόσμος του Ολυμπιακού. Πριν από μία δεκαετία είχε επισκεφθεί για τελευταία φορά την Ελλάδα, είχε πάει στο γήπεδο της ομάδας, είχε γίνει μέλος της και είχε δακρύσει μόλις είχε δει το Κύπελλο του 1992. Εκείνο που είχαν κατακτήσει οι ερυθρόλευκοι στο «Καραϊσκάκης» εναντίον του ΠΑΟΚ, με τη δική του μεγάλη συνεισφορά, καθώς είχε πετύχει το πρώτο από τα γκολ της νίκης ανοίγοντας το σκορ, με τον Τσαλουχίδη να πετυχαίνει το τελικό 2-0. Σε ένα παιχνίδι που είχε αποβληθεί το τρίτο «μινγκ» του Ολυμπιακού, ο Γιούρι Σάβιτσεφ.

«Θυμάμαι εκείνο το παιχνίδι, καθώς ήταν ο μοναδικός τίτλος που κατέκτησα στην Ελλάδα. Στο πρωτάθλημα παίζαμε καλά, πετυχαίναμε νίκες, αλλά υπήρχαν και άλλοι παράγοντες που δεν μας άφηναν να πανηγυρίσουμε τους τίτλους».

Ανάμεσα στα γκολ που είχε πετύχει με τον Ολυμπιακό ήταν και εκείνα με την ΑΕΚ στη νίκη με 3-1, αλλά και στο 3-2 επί του ΠΑΟ στη Λεωφόρο. Σκόραρε δηλαδή εναντίον όλων των άλλων ελληνικών ομάδων. «Ήταν μια όμορφη περίοδος στην καριέρα μου, έκανα πολλούς φίλους στην Ελλάδα και δεν μπορώ να μη θυμάμαι την αγάπη που είχα γνωρίσει από τους οπαδούς του Ολυμπιακού».

«Εντυπωσιάστηκα στο ματς με την Μίλαν»

Από το Κίεβο όπου διαμένει, ο Γκενάντι Λιτόφτσενκο είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Μίλαν και τη θριαμβευτική πρόκριση της ελληνικής ομάδας. Ένιωθε, όπως μας είπε, σαν να ήταν και εκείνος μέσα στο γήπεδο!

«Ήταν εκπληκτική η ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού και ο τρόπος που βοήθησαν την ομάδα να φτάσει σε αυτή την πολύ μεγάλη επιτυχία, η οποία προφανώς γίνεται σπουδαιότερη από το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός χρειαζόταν νίκη με διαφορά δύο τερμάτων για να αποκλείσει την αντίπαλό του. Καταλαβαίνω πως ήταν μια ξεχωριστή, μια μεγάλη βραδιά για την ελληνική ομάδα και πως θα μείνει στην ιστορία των ευρωπαϊκών επιτυχιών της. Έκανε πολύ καλό παιχνίδι ο Ολυμπιακός, είχε σωστή καθοδήγηση από τον προπονητή του και μεγάλη ορμή από τους παίκτες του. Ξέρω πολύ καλά πώς είναι να συμμετέχει η εξέδρα του Ολυμπιακού στην προσπάθεια των ποδοσφαιριστών και πραγματικά ξετρελάθηκα βλέποντας τις εικόνες από την τηλεόραση και θυμήθηκα τις δικές μου μέρες στην ομάδα».

«Πιο κοντά στην πρόκριση ο Ολυμπιακός»

Η Ντιναμό Κιέβου είναι μία ομάδα που γνωρίζει πολύ καλά, την παρακολουθεί από κοντά και είναι από τους ανθρώπους που μπορεί να μιλήσει με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ακρίβεια σχετικά με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της.

Ο «Λίτο» θεωρεί ότι στη φάση που βρίσκονται οι δύο ομάδες, οι περισσότερες πιθανότητες είναι με την πλευρά του Ολυμπιακού για να προχωρήσει στην επόμενη φάση.

«Ο Ολυμπιακός ξέρω καλά ότι είναι μία ομάδα που έχει κάνει αρκετές αλλαγές φέτος και είχε κάποια προβλήματα στην αρχή της περιόδου, ενώ στο πρωτάθλημα βρίσκεται πίσω από την κορυφή. Παρακολουθώντας, όμως, την πορεία της και έχοντας εικόνα από τον αγώνα με την Μίλαν, διαπιστώνω ότι είναι μία ομάδα που σταδιακά βελτιώνεται, «δένει», διορθώνει τα λάθη της και γίνεται συνεχώς και πιο ισχυρή, αποκτώντας και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Από την άλλη πλευρά η Ντιναμό είχε και αυτή αλλαγές και δείχνει γενικά αποδυναμωμένη στη φετινή περίοδο. Δεν είναι η ομάδα που είχατε παρακολουθήσει τέτοια εποχή πέρυσι να αποκλείει την ΑΕΚ. Έχει χάσει αρκετούς παίκτες, δεν είναι τόσο δυνατή όσο ήταν στην περσινή σεζόν, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι δεν αποτελεί πάντα έναν υπολογίσιμο αντίπαλο. Για την Ντιναμό Κιέβου μιλάμε…»

Αν έπρεπε να καθορίσεις κάποιο φαβορί για την πρόκριση, ποια από τις δύο ομάδες θα επέλεγες;

«Το φαβορί είναι ο Ολυμπιακός. Είναι σε καλύτερη κατάσταση, είναι μια ομάδα που έχει πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές από αυτούς της Ντιναμό. Πάντα φυσικά σε τέτοια παιχνίδια και σε νοκ άουτ αναμετρήσεις στην Ευρώπη παίζουν ρόλο πολλές λεπτομέρειες, με βασικότερη την απόδοση που θα έχουν στις δύο βραδιές οι αντίπαλοι, ωστόσο αν το δει κανείς γενικά και έχοντας παρακολουθήσει τις δύο ομάδες, δεν μπορεί παρά να δώσει το προβάδισμα στον Ολυμπιακό».

Άλλωστε τα παιχνίδια θα γίνουν σε δύο μήνες. Αλλά πιστεύεις ότι θα μπορούμε να μιλάμε τότε διαφορετικά σε σχέση με όσα λέμε σήμερα;

«Όντως είναι ένα διάστημα στο οποίο μπορούν να αλλάξουν κάποια πράγματα, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει μεταγραφική περίοδος και απ’ όσο ξέρω και οι δύο ομάδες προσπαθούν να ενισχυθούν ειδικά στον επιθετικό τομέα. Η γενική παρατήρηση, πάντως, παραμένει η ίδια. Τα προγνωστικά που μπορούν να γίνουν αυτή τη στιγμή είναι υπέρ του Ολυμπιακού και πιστεύω πως και όταν θα έρθει η ώρα των αγώνων δεν θα υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε αυτή την εκτίμηση.»

Πολλοί βλέπουν ότι ο Ολυμπιακός θα έχει πλεονέκτημα επειδή θα έχει αγωνιστικό ρυθμό, από την άλλη στον επαναληπτικό σίγουρα θα επηρεαστεί από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην Ουκρανία. Τι πιστεύεις ότι θα μετρήσει περισσότερο;

«Νομίζω πως το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός θα έχει επίσημα παιχνίδια στα πόδια του και θα συνεχίσει να δίνει αγώνες από εβδομάδα σε εβδομάδα, αποτελεί ένα σοβαρό πλεονέκτημα. Η Ντιναμό όπως θα ξέρετε θα πάει στην Ισπανία για προετοιμασία, ενώ εδώ και καιρό οι παίκτες της βρίσκονται σε διακοπές και θα επιστρέψουν μετά τις γιορτές για να αρχίσουν προπονήσεις. Δεν θα είναι εύκολο το έργο του προπονητή να τους βάλει σε έναν αντίστοιχο ρυθμό με αυτόν του Ολυμπιακού, δίνοντας φιλικά παιχνίδια.

Παρότι οι ουκρανικές ομάδες έχουν συνηθίσει σε αυτή τη διαδικασία είναι λογικό συνήθως να επηρεάζονται από τη διακοπή του πρωταθλήματος. Πολύ μεγάλο ρόλο θα παίξει το πρώτο παιχνίδι στον Πειραιά και το αποτέλεσμα που θα καταφέρει να έχει υπέρ της η μία ή η άλλη ομάδα. Για τον Ολυμπιακό, όντως θα είναι ένα πρόβλημα το γεγονός ότι θα κάνει πολύ κρύο όταν θα γίνει το παιχνίδι εδώ στο Κίεβο, αλλά μπορεί και αρκετά πράγματα να έχουν κριθεί από την πρώτη αναμέτρηση. Θα δούμε, αυτό που βλέπω εγώ αυτή τη στιγμή είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες πιθανότητες από την Ντιναμό να συνεχίσει στη διοργάνωση».

Θα σε ξαναδούμε από κοντά στο «Καραϊσκάκης» στο πρώτο παιχνίδι.

«Δεν γνωρίζω εάν θα καταφέρω να έρθω στην Αθήνα, θα ήταν πάντως πολύ ευχάριστο για μένα να βρεθώ ξανά στην Ελλάδα και μάλιστα να παρακολουθήσω από το γήπεδο του Ολυμπιακού ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι. Σίγουρα θα είμαι στο «Ολιμπίσκι» για τον επαναληπτικό».