Πάμπλο Oρμπάιθ: Που είσαι εσύ; O κομπιούτερ του Ολυμπιακού .,(pics-vid)

Το “ΦΩΣ” έψαξε και βρήκε τα ίχνη ενός ποδοσφαιριστή που σε μόλις μία σεζόν στον Ολυμπιακό, κατάφερε να γίνει αγαπητός στην ερυθρόλευκη εξέδρα.

Πάμπλο Oρμπάιθ: Που είσαι εσύ; O κομπιούτερ του Ολυμπιακού .,(pics-vid)

Και τι δεν είχε ακούσει τέλη Αυγούστου του 2011 ο Πάμπλο Ορμπάιθ, όταν είχε γίνει γνωστό ότι o Ολυμπιακός θα τον αποκτούσε με τη μορφή δανεισμού από την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Στα 32 του τότε, χωρίς να έχει βγει από τα σύνορα όχι μόνο της Ισπανίας, αλλά της Βασκονίας! Βέρος Βάσκος ο 40χρονος πλέον Πάμπλο Ορμπάιθ. Γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1979 στην Παμπλόνα και όταν ξεκινούσε πιτσιρικάς το ποδόσφαιρο, είχε ως όνειρο να παίξει στην ομάδα της πόλης του, την Οσασούνα. Τα κατάφερε και σε ηλικία 17 ετών, το 1996 δηλαδή, υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.

Στην Οσασούνα κάθισε έως το 2000 μέχρι που τον είδαν από την Αθλέτικ Μπιλμπάο και για 11 χρόνια αποτέλεσε ένα από τα βασικά “γρανάζια” του “καμαριού” της Βασκονίας. Το καλοκαίρι του 2011 η παρουσία του Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο του Ολυμπιακού, τον “έψησε” να έρθει στα μέρη μας. Δεν τον ήθελε τότε και ο Μπιέλσα στην Αθλέτικ και έψαχνε τρόπο είτε να γυρνούσε στην Οσασούνα, είτε να πήγαινε στην αγκαλιά του αγαπημένου του Βαλβέρδε. Ο Ορμπάιθ ήρθε λοιπόν με τη μορφή δανεισμού στην Ελλάδα για λογαριασμό των Πειραιωτών. Στην αρχή αμφισβητήθηκε, στην αρχή άκουσε τα “εξ αμάξης”. Το "ΦΩΣ" λοιπόν μέσω της εβδομαδιαίας του στήλης "Πού είσαι εσύ;" παρουσιάζει τα όσα έκανε ο Ορμπάιθ μετά την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2012.

Κατηγόρησαν ορισμένοι τον... Βαλβέρδε!

Μέχρι και τον Βαλβέρδε κατηγόρησαν ορισμένοι εμπαθείς. Ότι πήρε... μίζα ο Ερνέστο για τον δανεισμό του Ορμπάιθ! Προφανώς και δεν τα σχολίασε ποτέ ο Βαλβέρδε όλα αυτά, γιατί δεν είναι και στον χαρακτήρα του να κάθεται να απαντάει σε κακοήθειες. Ήξερε τι “θησαυρό” είχε στα χέρια του. Ήξερε πολύ καλά ότι ο Ορμπάιθ θα τον έβγαζε ασπροπρόσωπο παρότι ως όνομα δεν έκανε “γκελ” στον Τύπο και στον κόσμο. Μπορεί να άργησε λίγο να μπει στο κλίμα του Ολυμπιακού, αλλά όταν άρχισε να μπαίνει για τα καλά στο ξεκίνημα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, τότε σύσσωμη η ερυθρόλευκη εξέδρα παραμιλούσε και παραδεχόταν ότι ο Ολυμπιακός έχει βάλει στα χαφ του έναν παίκτη – κομπιούτερ. Δεν ήταν ποτέ ο κλασικός κόφτης. Δεν είχε ποτέ ως ατού την ταχύτητα. Είχε όμως έναν μαγικό τρόπο να διαβάζει όλο το παιχνίδι. Λες και καθόταν κάπου ψηλά στα επίσημα και έβλεπε... πιάτο όλο το γήπεδο. Ήταν από τους αθόρυβους πρωταγωνιστές της μεγάλης πορείας των “ερυθρολεύκων” τη σεζόν 2011-2012 στο Γιουρόπα Λιγκ. Μια πορεία που σταμάτησε στους “16” εξαιτίας εκείνου του καταραμένου τελευταίου δεκαλέπτου με τη Μέταλιστ Χάρκιβ στο Καραϊσκάκη. Εκεί όπου ο Ολυμπιακός κρατούσε την πρόκριση για τα προημιτελικά στα χέρια του, αλλά δύο τραγικά λάθη του Μέγερι και του Τζιμπούρ, χάρισαν την πρόκριση στους Ουκρανούς.

Όλα όσα πέτυχε στο λιμάνι

Ο Ορμπάιθ είχε συνολικά 37 συμμετοχές με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Πέτυχε μόλις 1 γκολ σε εκείνο το εντυπωσιακό 7-2 επί του Αστέρα Τρίπολης στο Καραϊσκάκη, όταν η ομάδα του Τσιώλη είχε βρεθεί μπροστά στο σκορ με... 0-2! Δεν έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ στα δύο ματς με την Μαρσέιγ, στην εντός έδρας ήττα με 0-1, αλλά και στο διπλό του Ολυμπιακού στο Βελοντρόμ με 1-0 με το γκολ του Φετφατζίδη. Συμμετείχε στον τελικό του Κυπέλλου με τον Ατρόμητο, βοηθώντας τους Πειραιώτες στην κατάκτηση του νταμπλ. Συνολικά στο πρωτάθλημα είχε 24 συμμετοχές, στο Κύπελλο 5, στο Τσάμπιονς Λιγκ 4 και στο Γιουρόπα Λιγκ 4.

Ήθελε να γυρίσει σπίτι του

Το καλοκαίρι του 2012 ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στον Ολυμπιακό. Άλλωστε για μία σεζόν ήρθε στη χώρα μας. Αυτή ήταν η συμφωνία με την Μπιλμπάο. Ο Πάμπλο Ορμπάιθ ενώ περνούσε υπέροχα στο λιμάνι, ενώ είχε βολευτεί στην Αθήνα και είχε αρχίσει να συνηθίζει τους ρυθμούς ζωής στην Ελλάδα, είχε συζητήσει με την οικογένειά του και είχαν αποφασίσει από κοινού ότι έπρεπε να επιστρέψουν στο Μπιλμπάο. Ο Ολυμπιακός φυσικά και θα ήθελε να τον κρατήσει για άλλη μία σεζόν, αλλά σεβάστηκε την επιθυμία του και δεν προχώρησε σε περαιτέρω συζητήσεις με την Μπιλμπάο για την ανανέωση του δανεισμού του.

Τελικά πήγε στην Ρωσία

Ο Ορμπάιθ ήθελε να επιστρέψει στην πατρίδα του, ήθελε να συνεχίσει να φοράει τη φανέλα της Μπιλμπάο, όμως, τα “τσούγκρισε” το καλοκαίρι του 2012 με τη διοίκηση των Βάσκων, με αποτέλεσμα να τον αφήσουν ελεύθερο ενώ είχε συμβόλαιο μαζί τους για ακόμη έναν χρόνο. Μόλις το πληροφορήθηκαν στην Ρούμπιν Καζάν, ομάδα που είχε αποκλείσει ο Ολυμπιακός την προηγούμενη σεζόν στους “32” του Γιουρόπα Λιγκ, δεν το πολυσκέφτηκαν. Οι Ρώσοι του έκαναν μία μυθική πρόταση και πήραν τον Ορμπάιθ, προσφέροντάς του συμβόλαιο που άγγιζε τα 3 εκατομμύρια ευρώ! Στην Ρούμπιν Καζάν ήταν βασικό στέλεχος, ολοκληρώνοντας τη σεζόν 2012-13 με 1 γκολ, 2 ασίστ και 36 συμμετοχές.

Το προσωρινό “αντίο”

Το καλοκαίρι του 2013 ο Ορμπάιθ είχε για ακόμη έναν χρόνο συμβόλαιο με την Ρούμπιν Καζάν. Η αρχική του συμφωνία με τους Ρώσους ήταν έως το 2014. Ωστόσο, η οικογένειά του δεν άντεχε στις πολικές θερμοκρασίες του Καζάν. Συν τοις άλλοις, ο Ορμπάιθ θεωρούσε ότι δεν μπορούσε να βοηθήσει πλέον άλλο σε τέτοιο επίπεδο και έτσι ζήτησε από την Ρούμπιν να τον αφήσει ελεύθερο, γιατί είχε αποφασίσει να “κρεμάσει τα παπούτσια του”. Η ομάδα από το Καζάν έκανε τα πάντα για να τον κρατήσει, όμως, ο Ορμπάιθ είχε πάρει την απόφασή του. “Σταματάω το ποδόσφαιρο”, τους είπε και έτσι αποφάσισε να πει “αντίο” στους αγωνιστικούς χώρους σε ηλικία 34 ετών, χαρίζοντας και ένα συμβόλαιο 3 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν ήταν όμως οριστικό το... αντίο.

Επέστρεψε κι έπαιξε στην Γ' Εθνική

Ο Ορμπάιθ μετά τη λύση της συνεργασίας του με την Ρούμπιν Καζάν, έκανε διακοπές με την οικογένειά του στην Αμερική. Τον “έτρωγε” το σαράκι ότι ολοκλήρωσε νωρίς την ποδοσφαιρική του καριέρα. Αφού πέρασε το καλοκαίρι χωρίς φυσικά να κάνει προπονήσεις πέρα από τα κλασικά που κάνει ένας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής για να κρατιέται σε φόρμα, έτσι ώστε να παίζει μπάλα με τους φίλους του, κάθισε και συζήτησε με την οικογένειά του μήπως ξαναφόραγε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Η οικογένειά του συμφώνησε. Υπό έναν όρο όμως: Να μην φύγει από το σπίτι του, να μην φύγει από τα σύνορα της Βασκονίας. Έτσι, στις 12 Νοεμβρίου 2013, περίπου πέντε μήνες μετά την αποχώρησή του από την Ρούμπιν Καζάν, απευθύνθηκε στην Βάγιε Ντε Εγουές. Επρόκειτο για μία ομάδα της Βασκωνίας που συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής Ισπανίας. Εκεί είχαν αγωνιστεί στο παρελθόν και τα δύο του αδέρφια, ο Φραν και ο Μιγκέλ. Χωρίς λοιπόν να το πολυσκεφτούν στην Βάγιε Ντε Εγουές, του έγινε τελικά πρόταση συνεργασίας και ο Ορμπάιθ υπέγραψε συμβόλαιο για δύο χρόνια. Επισήμως λοιπόν ο Πάμπλο ολοκλήρωσε την καριέρα του στα 36, έστω κι αν έπαιξε από το 2013 εώς και το καλοκαίρι του 2015 σε μία άσημη ισπανική ομάδα στα... αλώνια της 3ης κατηγορίας του τοπικού πρωταθλήματος.

Εξαφανίστηκε για τρία χρόνια

Ο Πάμπλο Ορμπάιθ αποχωρώντας το 2015 από την Βάγιε Ντε Εγουές, αποφάσισε να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Απέφευγε να δίνει πολλές συνεντεύξεις, πήγαινε και παρακολουθούσε από κοντά την αγαπημένη του Οσασούνα και την άλλη αγαπημένη του Αθλέτικ Μπιλμπάο, πολλές φορές έκανε και ταξίδια στο εξωτερικό για να δει την Μπιλμπάο αγωνιζόμενη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ δεν ήταν και λίγες οι φορές που παρακολουθούσε από κοντά και παιχνίδια της Εθνικής Ισπανίας. Για τρία χρόνια έκανε μία άλλη ζωή ο Ορμπάιθ, μακριά απ' όλους και απ' όλα. Είχε επικεντρωθεί στην οικογένειά του και έκανε πολλά ταξίδια μαζί της, όσα της είχε στερήσει στα 20 χρόνια που έπαιζε ποδόσφαιρο σε Ισπανία, Ελλάδα και Ρωσία.

Προπονητικά σεμινάρια

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2017 αποφάσισε να παρακολουθήσει σεμινάρια προπονητικής. Δεν είναι από τα επαγγέλματα που σκεφτόταν να κάνει όταν θα ολοκλήρωνε την καριέρα του, παρότι αρκετοί πρώην συμπαίκτες του θεωρούσαν ότι θα μπορούσε να γίνει ένας καλός κόουτς, μιας και ήταν “προπονητής εντός αγωνιστικού χώρου”. Ο Ορμπάιθ έκανε αίτηση στην ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία για να αποκτήσει το δίπλωμα UEFA B. Τον Ιανουάριο πέρασε τις εξετάσεις και εδώ και 11 μήνες έχει δίπλωμα προπονητή, όχι όμως για να κάτσει σε πάγκο ως πρώτος προπονητής π.χ. ομάδας που συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ή σε ομάδες που παίρνουν μέρος σε επαγγελματικές κατηγορίες.

Τον πήρε αμέσως η Οσασούνα

Μόλις πληροφορήθηκαν στην Οσασούνα ότι ο Ορμπάιθ απέκτησε δίπλωμα προπονητή, του έκανε αμέσως πρόταση. Ο Πάμπλο άλλο που δεν ήθελε. Μόλις πληροφορήθηκε ότι θα είναι προπονητής στις ακαδημίες της ομάδας που προέρχεται από την πόλη που γεννήθηκε ο Ορμπάιθ, αμέσως είπε “ναι”. Για αρκετούς μήνες αποτέλεσε ουσιαστικά κάτι σαν τον διευθυντή των ακαδημιών της Οσασούνα εώς το καλοκαίρι του 2018, μιας και είχε την εποπτεία όλων των μικρών κατηγοριών στα “τσικό” της ομάδας της Παμπλόνα.

Βοηθός στην Ουέσκα

Τον Ιανουάριο του 2018 πήρε το δίπλωμα προπονητή και αφού πέρασε πρώτα από τις ακαδημίες της Οσασούνα, από τις 22 Ιουνίου βρίσκεται στο τεχνικό τιμ της Ουέσκα, η οποία είχε κερδίσει την άνοδό της στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Η νεοφώτιστη ομάδα από την Αραγονία βρίσκεται στην τελευταία θέση της Πριμέρα και είναι το πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό. Για τον Ορμπάιθ πάντως είναι η πρώτη του εμπειρία έστω και ως βοηθός προπονητής και ήδη στην Ουέσκα έχει αρχίσει να κερδίζει τις εντυπώσεις, καθώς του έχει “χρεωθεί” το να αναλάβει κυρίως την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του στην καθημερινότητα των προπονήσεων. Έως και τώρα λοιπόν ο Ορμπάιθ κάθεται στον πάγκο της Ουέσκα ως βοηθός προπονητής.

Ενδιαφέρουν και αυτά...

* Ο Ορμπάιθ για όσους δεν το γνωρίζουν, έχει φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας. Έχει συνολικά 4 συμμετοχές και το ντεμπούτο του το είχε κάνει τον Αύγουστο του 2002 σε ένα φιλικό προς τιμήν του Φέρεντς Πούσκας στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.

* Ο Ορμπάιθ έχει κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων του 1999 το οποίο είχε διεξαχθεί στα γήπεδα της Νιγηρίας. Τότε, ξέρετε ποιους είχε συμπαίκτες στην Εθνική Νέων των “φούριας ρόχας” που σκαρφάλωσε στην κορυφή του κόσμου; Τον Κασίγιας, τον Τσάβι και τον πρώην ερυθρόλευκο Φρανθίσκο Γέστε.

* Στον Πάμπλο είχε ζητηθεί από την ισπανική ομάδα να αποτελεί τον σχολιαστή των αγώνων της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Στην αρχή του καλοάρεσε η ιδέα, όμως, αν εξαιρεθούν κάποιες σκόρπιες δηλώσεις που έκανε για να αναλύσει σε δύο-τρία ματς των Βάσκων, δεν δέχτηκε τελικά να αποτελέσει τον βασικό τηλεσχολιαστή των αγώνων της πρώην αγαπημένης του ομάδας. Δεν τα πήγαινε ποτέ καλά με τις κάμερες πάντως.

* Η Ρούμπιν Καζάν το καλοκαίρι του 2012 κι ενώ λίγους μήνες νωρίτερα είχε αποκλειστεί από τον Ολυμπιακό, δεν πήρε μόνο τον Ορμπάιθ. Απέκτησε και τον Μαρκάνο... Εκείνος ο αποκλεισμός από τους “ερυθρόλευκους” είχε ενοχλήσει τους Ρώσους, οι οποίοι έσπευσαν να πάρουν λίγους μήνες αργότερα τους δύο Ισπανούς παίκτες που είχε φέρει ο Βαλβέρδε στο λιμάνι.

* Με την Μπιλμπάο κόντεψε να πάρει το Κύπελλο Ισπανίας τη σεζόν 2008-09. Ηττήθηκε όμως με 1-4 από την Μπαρτσελόνα του Γιάγια Τουρέ, του Μέσι, του Τσάβι, του Ινιέστα και των άλλων παιδιών της Μπάρτσα.

* Αγαπημένος του προπονητής είναι – ποιος άλλος; - ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Έχει να λέει για τη συνεργασία του στον Ολυμπιακό, αλλά και για τη διετία 2003-05 που τον έζησε στο “Σαν Μαμές” της Μπιλμπάο.

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΟΥ

1 Πρωτάθλημα Ελλάδας με τον Ολυμπιακό τη σεζόν 2011-12

1 Κύπελλο Ελλάδας με τον Ολυμπιακό τη σεζόν 2011-12

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ

ΣΕΖΟΝ ΟΜΑΔΕΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΚΟΛ

1996-98 Οσασούνα Β 27 2

1998-00 Οσασούνα 69 2

2000-12 Μπιλμπάο 263 10

2011-12 Ολυμπιακός (δανεικός) 37 1

2012-13 Ρούμπιν Καζάν 36 1

2013-15 Βάγιε Ντε Εγουές 42 3