Ξάνθη-Ολυμπιακός 1-1: «Χ»αρακίρι στα Πηγάδια

Οι Πειραιώτες αν και είχαν τρία δοκάρια, πολλές χαμένες ευκαιρίες, δεν μπόρεσαν να φύγουν με τη νίκη από τη Θράκη. Φωνάζουν για δύο πέναλτι στο πρώτο ημίχρονο.

Ξάνθη-Ολυμπιακός 1-1:  «Χ»αρακίρι στα Πηγάδια

Έσπασαν καρδιές στη Ξάνθη σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, αλλά ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να φύγει από τα Πηγάδια με τους τρεις βαθμούς. Το τελικό 1-1 δεν αφήνει ικανοποιημένους τους «ερυθρόλευκους» που είχαν ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο με δύο δοκάρια, πολλές χαμένες ευκαιρίες και δέχτηκαν ένα αυτογκόλ στο ξεκίνημα της επανάληψης. Από το 54’ και μετά που έγινε το 1-0 δεν παίχτηκε ποδόσφαιρο, αλλά ο Ολυμπιακός κατάφερε στο 76’ να φέρει το ματς στα ίσια με τον Βούκοβιτς, αλλά όχι να πετύχει και το δεύτερο γκολ που θα του έδινε τη νίκη. Δικαιολογημένα οι Πειραιώτες φωνάζουν για πέναλτι στο πρώτο ημίχρονο πάνω στον Τοροσίδη και στον Σισέ. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πολλά παράπονα από τη διαιτησία του Τζήλου που άφησε την ομάδα του Πειραιά και με δέκα παίκτες. Ενδεικτικό της ανωτερότητας του Ολυμπιακού σε ακόμα ένα παιχνίδι είναι ότι τελείωσε το ματς με τελικές 17-5 και συγκεκριμένα 8-4 στην εστία. Ας δούμε αναλυτικά πως διαμορφώθηκε το τελικό 1-1…

Χωρίς εκπλήξεις και με Καμαρά

Με τις αναμενόμενες αλλαγές παρατάχθηκε ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι με τη Ξάνθη. Τοροσίδης, Σισέ, Βούκοβιτς και Κούτρης συνέθεσαν την τετράδα της άμυνας. Στα χαφ δίπλα στον Γκιγιέρμε έπαιξε τελικά ο Καμαρά, ενώ στα άκρα της επίθεσης ήταν οι Ελαμπντελαουί, Ναουέλ και ο Φορτούνης κινήθηκε πίσω από τον μοναδικό προωθημένο που ήταν ο Γκερέρο. Τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης ήταν αναγνωριστικά για τις δύο ομάδες. Η Ξάνθη μπήκε στο γήπεδο με διάθεση να πιέζει σε όλους τους χώρους και αυτό έκανε από το ξεκίνημα κάνοντας και αρκετά δυνατά μαρκαρίσματα.

Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε λίγο χρόνο να βρει τα πατήματα του, αλλά αυτό δεν άργησε να συμβεί. Η ομάδα του Ράσταβατς είχε ρίξει όλο το βάρος στην άμυνα της και όχι τόσο στο δημιουργικό κομμάτι. Οι Πειραιώτες είχαν την πρώτη τους καλή ευκαιρία στο 13’ με τον Γκιγιέρμε να κάνει το σουτ και τη μπάλα να… γλύφει το δεξί δοκάρι του Ζίβκοβιτς. Όσο περνούσε η ώρα η ομάδα του Μαρτίνς ήλεγχε όλο και περισσότερο το παιχνίδι. Είχε γρήγορη ανάπτυξη στο γήπεδο, έπαιζε κάθετο ποδόσφαιρο με τον Γκιγιέρμε να βοηθάει πολύ και στο δημιουργικό κομμάτι. Παρά το γεγονός πως στο 30’ ο Μαρτίνς έβγαλε αναγκαστικά τον Ναουέλ και πέρασε τον Ποντένσε ο Ολυμπιακός δεν βγήκε εκτός ρυθμού.

Ξανά ρεσιτάλ χαμένων ευκαιρίων

Οι «ερυθρόλευκοι» στο 33’ είδαν τον Ζίβκοβιτς να βγάζει την πολύ καλή κεφαλιά του Σισέ. Η πρώτη τελική προσπάθεια της Ξάνθης καταγράφηκε στο 37’ όταν ο Γέντρισεκ βγήκε στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού, αλλά ο Σα είχε σωστή αντίδραση στο τετ α τετ και διατήρησε το μηδέν. Από εκείνο το σημείο και μετά ο κλοιός έσφιξε στην εστία του Ζίβκοβιτς. Στο 39’ ο Γκιγιέρμε με εξαιρετική κάθετη πάσα έβγαλε τον Ποντένσε μόνο απέναντι από τον πορτιέρε της Ξάνθης, αλλά το ψιλοκρεμαστό σουτ σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι. Στο 41’ ο Τοροσίδης φωνάζει για πέναλτι σε τράβηγμα του Κασάδο, αλλά ο Τζήλος δεν έδειξε την άσπρη βούλα. Όπως φάνηκε και στο ριπλέι υπήρχε παράβαση που δεν καταλογίστηκε. Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος με το 0-0 να μην αλλάζει.

Γκολ από το πουθενά

Το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου έδειχνε πως το σκηνικό θα ήταν ίδιο με εκείνο του πρώτου μέρους. Οι Πειραιώτες μπήκαν στο γήπεδο έχοντας την κατοχή και τον έλεγχο του ματς και η Ξάνθη περίμενε στο μισό γήπεδο. Σε μία φάση που δεν φαινόταν να κινδυνεύει ο Ολυμπιακός βρέθηκε και πίσω στο σκορ. Ήταν στο 54’ όταν ο Σαρπόνγκ έκανε το σουτ από πολύ πλάγια θέση, αλλά ο Βούκοβιτς έβαλε το κεφάλι του άλλαξε πορεία στην μπάλα και την έστειλε στα δίχτυα του Ζοσέ Σα, ο οποίος δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Ο Μαρτίνς αμέσως έβαλε στο παιχνίδι τον Μάνο και έπαιξε με δύο ποδοσφαιριστές στην επίθεση.

Ισοφάριση, αλλά ποδόσφαιρο δεν παίχτηκε

Οι «ερυθρόλευκοι» γι’ ακόμα μία φορά βρέθηκαν από το… πουθενά να κυνηγούν το σκορ και στο σημείο που προσπαθούσαν να βρουν ρυθμό είχαμε εξάλεπτη διακοπή λόγω προβλήματος με τους προβολείς. Το παιχνίδι είχε χαλάσει, όμως η Ξάνθη το πήγε στη δύναμη, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν εκνευρισμένοι με αποτέλεσμα να χάνουν πολύτιμο χρόνο. Παρόλα αυτά στο 76’ ο Γκιγιέρμε είχε ακόμα μία ωραία κάθετη πάσα δεξιά για τον Φορτούνη, εκείνος έκανε τη σέντρα, η μπάλα κόντραρε στον Κασάδο πήρε ύψος και στο δεύτερο δοκάρι βρέθηκε ο Βούκοβιτς για να τη στείλει στα δίχτυα και να κάνει το 1-1. Εκεί που όλα έδειχναν πως θα εξελιχθούν ιδανικά για τους Πειραιώτες ήρθε η αποβολή του Ποντένσε στο 78’ για να επαναφέρει τον εκνευρισμό στην ομάδα. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να πιέζει τη Ξάνθη και στο 87’ ο Μπρίτο βρέθηκε απέναντι από τον Σα, ο οποίος απέκρουσε και κράτησε το 1-1.

Οι ποδοσφαιριστές του Μαρτίνς δεν το έβαλαν κάτω και συνέχιζαν να ασκούν πίεση έστω κι αν έπαιζαν με παίκτη λιγότερο. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων οι Πειραιώτες είχαν κι άλλο δοκάρι σε κοντινό σουτ του Μάνου. Τα τελευταία λεπτά ήταν δραματικά και είχαν μεγάλη ένταση με τον Μαρτίνς να έχει περάσει στο γήπεδο και τον Νάτχο. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες και την πίεση που άσκησε ο Ολυμπιακός το δεύτερο γκολ δεν ήρθε και μάλιστα στο 10ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Σα έκανε εντυπωσιακή απόκρουση σε φάουλ του Κοβάτσεβιτς και κράτησε το 1-1. Οι Πειραιώτες άφησαν δύο βαθμούς στα Πηγάδια κόντρα στη Ξάνθη σε ένα ματς που έμοιαζε να είναι δικό τους.

Μικρογραφία

Γήπεδο: Ξάνθη Arena

Ξάνθη-Ολυμπιακός 1-1

Διαιτητής: Τζήλος (Λάρισας)

Σκόρερ: 54’ Βούκοβιτς (αυτογκόλ), 76’ Βούκοβιτς

Κίτρινες: 27’ Κασά Καμαρά, 49’ Γκιγιέρμε, 69’ Καντά, 69’ Ποντένσε, 78’ Ποντένσε, 81’ Μαντί Καμαρά, 92’ Ντουρίτσκοβιτς, 98’ Σισέ

Κόκκινη: 78’ Ποντένσε

Συνθέσεις:

ΞΑΝΘΗ (Μίλαν Ράσταβατς): Ζίβκοβιτς, Κοβάσεβιτς, Κασάδο, Σαρπόνγκ (57’ Κάστρο), Γέντρισεκ, Λισγάρας, Μπρίτο (99’ Μελιόπουλος), Καμαρά (52’ Ντουρίτσκοβιτς), Καντα, Χατζητερζόγλου, Μπαξεβανίδης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Τοροσίδης (59’ Μάνος), Σισέ, Βούκοβιτς, Κούτρης, Καμαρά (90’ Νάτχο), Γκιγιέρμε, Ελαμπντελαουί, Φορτούνης, Ναουέλ (30’ Ποντένσε), Φορτούνης, Γκερέρο.