Οι θησαυροί μιας νίκης

Το παν για τον Ολυμπιακό είναι να νικήσει στην Ξάνθη και να ανεβάσει από τα Πηγάδια «καθαρό νερό» προκρίσεων και τίτλων.

Οι θησαυροί μιας νίκης

Το ξέρουν καλά στον Ολυμπιακό ότι όλο το πρωτάθλημα - σε αυτή τη φάση της σεζόν - κρίνεται στο ματς της Κυριακής, απογευματάκι στην Ξάνθη. Τα εμπόδια θα είναι πολλά, διότι οι γηπεδούχοι έχουν όντως μια καλή ομάδα και μέχρι να κάνουν τις δύο σερί εκτός έδρας ήττες από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ βρίσκονταν ψηλά στη βαθμολογία. Εξ΄αιτίας και αυτών των διαδοχικών ηττών τους θα είναι ακόμη πιο παθιασμένοι για να πάρουν αποτέλεσμα από τον Ολυμπιακό που δεν μπορεί να σταθεί ούτε στον ορισμό του Τζήλου, ούτε σε όλα όσα συμβαίνουν στο φετινό πρωτάθλημα και διαμορφώνουν τις εξελίξεις πέραν της δυναμικότητας των ομάδων.

Ο Ολυμπιακός παίζει έναν τελικό στην Ξάνθη, πολύ πιο σημαντικό από εκείνον που ακολουθεί εναντίον της Μίλαν. Φυσικά μια πρόκριση στην Ευρώπη έχει διαφορετική λάμψη, ειδικά στις συνθήκες που καλείται η ελληνική ομάδα να ανταποκριθεί απέναντι στην ιταλική, με την απαραίτητη διαφορά των δύο τερμάτων που πρέπει να καλυφθεί. Στο παιχνίδι, όμως, για το πρωτάθλημα οι Πειραιώτες παίζουν τα «ρέστα» τους ώστε να διατηρήσουν ορατή απόσταση από την κορυφή της βαθμολογίας και να μην κυνηγού χίμαιρες εάν η διαφορά πάει στους 8 ή στους 9 βαθμούς.

Αν περάσει ο Ολυμπιακός με τρίποντο από την Ξάνθη, όλα θα είναι πολύ πιο ευχάριστα ενόψει της αναμέτρησης με την Μίλαν, αλλά και της συνέχειας στο πρωτάθλημα. Καταλαβαίνει ο καθένας ότι θα υπάρχει εντελώς διαφορετικό κλίμα με νίκη ή χωρίς αυτή, στο ματς υπέρβασης με τους Ιταλούς. Όπως φυσικά όλα θα είναι διαφορετικά και για την προσπάθεια στην Σούπερ Λίγκα, ώστε να καλυφθεί μία απόσταση από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ που ξεκάθαρα δεν οφείλεται στην ποιότητα των δύο ομάδων, για την οποία άπαντες εκτιμούν ότι ο Ολυμπιακός υπερέχει.

Τα ματς μέχρι το τέλος της σεζόν είναι πολλά. 17 αγωνιστικές έπειτα από αυτή που θα παιχτεί το προσεχές αγωνιστικό τριήμερο. Με διαφορά 6 βαθμών τίποτα δεν έχει κριθεί. Με μεγαλύτερη, οι δυσκολίες θα γίνουν περίπου ανυπέρβλητες, σε ένα περιβάλλον μάλιστα που δεν εξυπηρετεί την ισονομία. Ο ΠΑΟΚ δεν πείθει ότι δεν θα έχει απώλειες, έστω κι αν όποτε δυσκολεύεται υπερβολικά, βρίσκει δεκανίκια από αποφάσεις έως και σκανδαλώδεις, όπως έχει συμβεί με το πέναλτι που πήρε στην Τρίπολη και κυρίως με αυτό που γλίτωσε στην Λαμία. Μπορεί, όμως, με την εικόνα που παρουσιάζει, κάποια στιγμή να μην είναι αρκετές ούτε αυτές. Για παράδειγμα την Κυριακή θα παίξει με την Λάρισα που αν έχει την ίδια απόδοση με εκείνη του πρόσφατου αγώνα της με τον Πανιώνιο, θα κάνει ζημιά μέσα στην Τούμπα.

Το θέμα για τον Ολυμπιακό είναι ότι δεν έχει περιθώριο για άλλη απώλεια ο ίδιος. Σε κανένα παιχνίδι του. Πολύ περισσότερο σε ένα από τα πιο δύσκολα της σεζόν, αυτό της Κυριακής στα «Πηγάδια». Τα λάθη του απαγορεύονται, η απόδοση που έχει το τελευταίο διάστημα είναι επιβεβλημένη. Κι αν καταφέρει και περάσει από άλλη μία σκληρή έδρα, όπως έκανε τις προάλλες στο Περιστέρι, τότε βλέπουμε τι μπορεί να γίνει και με την Μίλαν και με το κυνήγι του «επίδοξου πρωταθλητή». Όλα μπορούν να γίνουν...