Η σημασία της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου

Τι συμβαίνει στην ΠΑΕ Ολυμπιακός μετά τη μείωση του Μ.Κ. κατά 60 εκατομμύρια € και ποιες είναι οι αλλαγές που γίνονται στα ποσοστά των μετόχων.

Η σημασία της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου

Από τη γενική συνέλευση μετόχων της ΠΑΕ Ολυμπιακός προέκυψαν αλλαγές στο Δ.Σ. των «ερυθρόλευκων», οι οποίες αφορούν σε πρόσωπα. Εκτός απ’ αυτό, όμως το σημαντικό θέμα έχει να κάνει με τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου. Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει στις ανώνυμες εταιρείες και μάλιστα μετά τη μείωση έρχεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Ο Ολυμπιακός μείωσε το μετοχικό του κεφάλαιο κατά 60 εκατομμύρια € όπως ανακοινώθηκε και επίσημα. Αυτό σημαίνει πως το μετοχικό του κεφάλαιο βρίσκεται τώρα στα 5.43 εκατομμύρια €.

Τα ποσοστά των μετοχών, ωστόσο δεν αλλάζουν μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατέχει το 73.36%, ο Σωκράτης Κόκκαλης το 13.48%, ο Ερασιτέχνης το 10% και οι υπόλοιποι μικρομέτοχοι το 3.16%.

Εάν αποφασίσει ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός να κάνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τότε το ποσοστό του θα μεγαλώσει και αντίστοιχα θα μειωθεί των υπολοίπων.

Δηλαδή για να γίνει κατανοητό τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Σε περίπτωση που ο Βαγγέλης Μαρινάκης προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκατομμύρια € θα ελέγχει τα 13.98 εκατ. € από τα 15.43. Αυτόματα και το ποσοστό του θα είναι μεγαλύτερο από το 73.36% που κατέχει τώρα. Πρέπει να σημειώσουμε, όμως, ότι το 10% πάντα θα ανήκει στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό.