Να ηγηθεί, όχι να φύγει

Ο Χρήστος Μεγγλίδης γράφει για την ποιότητα του Κώστα Φορτούνη και το μεγάλο στοίχημα του Ολυμπιακού με τον Έλληνα διεθνή.

Να ηγηθεί, όχι να φύγει

Την ώρα που τα ρεπορτάζ κάνουν λόγο για σαφή πρόθεση της διοίκησης του Ολυμπιακού να προχωρήσει σε «ελληνοποίηση» του ρόστερ ενόψει της νέας περιόδου, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Κώστας Φορτούνης βρίσκεται στο στόχαστρο ξένων συλλόγων (Μαρσέιγ μία εξ΄αυτών) και ότι δεν είναι απίθανο να τεθεί ζήτημα πώλησής του στην επόμενη μεταγραφική περίοδο.

Μοιάζει κάπως παράταιρο. Έστω κι αν η φετινή σεζόν ήταν η χειρότερη για τον διεθνή άσο απ’ όσες έχει κάνει εδώ και μια τετραετία στον Ολυμπιακό, δεν μπορεί να σημαίνει ότι ο Φορτούνης είναι ντε και καλά αχρείαστος σε ένα νέο πλάνο, το οποίο έχει στόχο την επιστροφή της ομάδας στην κορυφή και στο καλό ποδόσφαιρο.

Στα 25 του ο Φορτούνης μπορεί να διορθώσει την κατάσταση και να αντιστρέψει το κλίμα. Είναι δεδομένο. Με σωστή προετοιμασία το καλοκαίρι, με διόρθωση των δικών του λαθών, με προσήλωση στο ρόλο που από την πρώτη στιγμή και από μικρή ηλικία πήρε στον Ολυμπιακό (αυτόν του πρωταγωνιστή, δηλαδή), θα συνεχίσει να αποτελεί κεφάλαιο για την ομάδα.

Για τον Φορτούνη είναι σημαντικό να υπάρχει έμπνευση και από τον προπονητή του Ολυμπιακού. Σωστή αξιοποίησή του ή, καλύτερα, σωστή διαχείρισή του. Με τον Σίλβα προ διετίας έκανε σούπερ σεζόν , με 15 γκολ, ενώ είχε ορισμένα από τα καλύτερα παιχνίδια του στον Ολυμπιακό. Πέρυσι και φέτος έπεσε στα 8 ανά σεζόν και με αρκετά προβλήματα, συνδυαστικά με αυτά που εμφάνισε ολόκληρη η ομάδα. Με αρκετές αλλαγές προπονητών σε αυτή τη διετία.

Η ποιότητα του Φορτούνη είναι αδιαπραγμάτευτη. Έχει, πλέον, την εμπειρία να μπορεί και ο ίδιος να ανταποκρίνεται σε δύσκολες καταστάσεις, να μην επηρεάζεται ψυχολογικά, να πεισμώνει και να δυναμώνει στις «στραβές».

Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσει ο Ολυμπιακός σε συνεργασία με τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή να ξαναβρεί τον ηγέτη Φορτούνη κι όχι να απαλλαχθεί από την παρουσία του στην ομάδα, δύο χρόνια πριν από τη λήξη του συμβολαίου του. Το οποίο είχε ανανεωθεί πρόωρα με αυτήν την προοπτική. Μοιάζει δύσκολο ετούτες τις στιγμές με την συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά είναι απαραίτητο για την ομάδα να μπορεί να αξιοποιεί το «χρυσάφι» που έχει στα σεντούκια της κι όχι να το περιφέρει σε διάφορα ποδοσφαιρικά ανταλλακτήρια.

Η ευθύνη του ίδιου του παίκτη είναι μεγάλη και οφείλει να την αναλάβει. Εάν φυσικά το θέλει κι ο ίδιος, διότι είναι κι αυτό μια πάρα πολύ σημαντική παράμετρος…