Ο Τουρέ θέλει. Ο Μαρτίνς μπορεί;

Το μήνυμα του Γιάγια Τουρέ βάζει δύσκολα στον Πέδρο Μαρτίνς. Ο Ιβοριανός θέλει να παίξει και ζητάει χώρο και ρυθμό. Τι μπορεί να κάνει (ή να μην κάνει) ο Πορτογάλος στα επόμενα παιχνίδια.

Ο Τουρέ θέλει. Ο Μαρτίνς μπορεί;

Είναι ξεκάθαρο από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του Γιάγια Τουρέ και του μάνατζέρ του ότι αυτό που ζητάει ο Ιβοριανός είναι να χρησιμοποιηθεί περισσότερο από τον Πέδρο Μαρτίνς στη συνέχεια, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει κι αυτός την ομάδα να παίρνει νίκες ή πιο εύκολα τις νίκες.

Ο Τουρέ θεωρεί προφανέστατα ότι είναι πλέον έτοιμος από πλευράς φυσικής κατάστασης και πως χρειάζεται να πάρει κάποια συνεχόμενα ματς προκειμένου να βρει ρυθμό και να ανεβάσει σταδιακά την απόδοσή του.

Μέχρι τώρα ο Μαρτίνς τον έχει χρησιμοποιήσει από την αρχή μόνο στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, στη θέση του απόντος λόγω τιμωρίας Φορτούνη, αλλά τον αντικατέστησε στο ημίχρονο καθώς ο έμπειρος μέσος δεν είχε καλή απόδοση και δεν βοήθησε στο δημιουργικό παιχνίδι. Με μοναδική καλή στιγμή στο διάστημα της συμμετοχής του μια δική του προσπάθεια που είχε κακό τελείωμα και το δοκάρι του Τσιμίκα προς το τέλος του ημιχρόνου.

Νωρίτερα ο Μαρτίνς είχε βάλει τον Τουρέ αλλαγή στα τελευταία λεπτά του ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με σκοπό να κρατήσει την μπάλα και να τρομάξει την άμυνα της ΑΕΚ ώστε να αναχαιτίσει την επίθεση των γηπεδούχων για την ισοφάριση, αλλά κάτι τέτοιο όπως θυμόμαστε καλά, δεν συνέβη. Ενώ είχε παίξει ο Ιβοριανός για πολύ χρόνο στο Σαν Σίρο με την Μίλαν, έχοντας καλή απόδοση και συνεργασία με τον Γκιγιέρμε και τον Νάτχο που επίσης μέχρι τότε δεν είχαν ιδιαίτερο χρόνο συμμετοχής.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού πιστεύει ξεκάθαρα ότι ο Τουρέ είναι για τη θέση «10», εκεί δηλαδή που αγωνίζεται ο Φορτούνης. Με συνέπεια να μην υπάρχει η δυνατότητα στο πλάνο του να τον βάλει περισσότερο στους αγώνες, αφού ο Έλληνας μεσοεπιθετικός είναι το Νο 1 «όπλο» του Ολυμπιακού από την αρχή της σεζόν.

Από την άλλη, θα μπορούσε να υπάρξει η επιλογή να παίζει λίγο πιο πίσω στο κέντρο ο Γιάγια, ειδικά σε κάποια ματς που ο Ολυμπιακός χρειάζεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα στον τρόπο που πιέζει τις αντίπαλες ομάδες, με σκοπό να δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες.

Κι ο Τουρέ - όπως έδειξε και στη συμμετοχή του ως αλλαγή στο ματς με την Ντουντελάνζ στο Φάληρο - έχει τον τρόπο να βάζει με τις μεγάλες δρασκελιές όταν βρίσκει χώρο ή τις πολύ σίγουρες και έξυπνες πάσες του, πολύ δύσκολα στον αντίπαλο.

Σίγουρα πλέον μετά την επίσημη έκφραση από την πλευρά Τουρέ της έντονης επιθυμίας να αγωνίζεται ο παίκτης περισσότερο και συχνότερα, ο Μαρτίνς θα πρέπει να έχει στο μυαλό του και αυτή την επιλογή. Με Φορτούνη, Νάτχο και Καμαρά να είναι διαθέσιμοι για αυτές τις θέσεις στη μεσαία γραμμή, το πρόβλημα δεν είναι εύκολο για τον προπονητή, ο οποίος δεν έχει και την πολυτέλεια λόγω των αποτελεσμάτων και της βαθμολογικής θέσης να κάνει τις επιλογές του δίχως πίεση.

Πάντως εάν ο Τουρέ δεν υπολογίζεται για μια σειρά αγώνων ώστε να φανεί αν είναι σε θέση να ηγηθεί της ερυθρόλευκης αντεπίθεσης, ίσως πράγματι δεν έχει και νόημα η παραμονή του για το δεύτερο κομμάτι της φετινής σεζόν, τόσο για τον Ολυμπιακό όσο και για τον ίδιο. Το μπαλάκι πάει τώρα στην πλευρά του Μαρτίνς...