Μπάλας Μέγιερι στο «ΦΩΣ»: «Ήταν πολύ δύσκολο να φύγω από τον Ολυμπιακό»

Ο Ούγγρος γκολκίπερ μιλάει στο «ΦΩΣ» για όλους και για όλα: για τον Ατρόμητο, τον Ολυμπιακό, τον κολλητό του τον Φουστέρ, τον Βαλβέρδε, τα δάκρυα της αποχώρησής του από το λιμάνι και πολλά άλλα.

Μπάλας Μέγιερι στο «ΦΩΣ»: «Ήταν πολύ δύσκολο να φύγω από τον Ολυμπιακό»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

«Είχα σπουδαίους προπονητές στον Ολυμπιακό -κορυφαίος όλων ο Βαλβέρδε- και μπορώ να κρίνω: Είναι μεγάλος κόουτς ο Κάναντι και φοβερός χαρακτήρας»!

Ωραία συνέντευξη μου έδωσε ο Μέγιερι, ο πρώην τερματοφύλακας του Ολυμπιακού για 5 χρόνια, και νυν τερματοφύλακας του Ατρόμητου που σταμάτησε τον ΠΑΟΚ.

Μην νομίζετε ότι οι παίκτες δεν άκουγαν τη φημολογία για αυτό το ματς. Και πόσο μάλλον ο Μέγιερι που ξέρει από Ελλάδα. Έζησε πολλά στον Ολυμπιακό, με μεγάλους προπονητές και μεγάλους παίκτες.

Αξέχαστο το κλάμα του μαζί με τον Φουστέρ στην τελευταία τους φιέστα στο Καραϊσκάκη. Γράψτε στο Google «το κλάμα του Μέγιερι». Έκλαιγαν μαζί με τον Φουστέρ, ήρθαν μαζί στον Ολυμπιακό και έφυγαν μαζί μετά από 5 πρωταθλήματα. Ο Ατρόμητος πάει να παίξει με την ΑΕΚ τώρα. Πέρσι τη νίκησε στο ΟΑΚΑ...

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 7/11/2018

Είχατε ακούσει τις φήμες για το ματς με τον ΠΑΟΚ; Τι λέγατε μεταξύ σας; Σας είπε κάτι ο προπονητής ή ο ιδιοκτήτης για αυτό;

Η ομάδα δεν έδωσε σημασία στις φήμες. Είναι νορμάλ αυτά να λέγονται στην Ελλάδα. Προσπαθήσαμε να δώσουμε τα πάντα και όχι να σκεφτόμαστε τα κουτσομπολιά.

Το περίμενες ότι θα έκανε την πρώτη του γκέλα ο ΠΑΟΚ με εσάς που είχατε 4 απώλειες βασικών;

Ήταν πραγματικά το πιο δύσκολο ματς για εμάς διότι παίζαμε με τον πρώτη στη βαθμολογία και παίζαμε χωρίς 4 καλούς μας παίκτες. Δείξαμε όμως ότι ο Ατρόμητος είναι ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, έχει και πάγκο. Πιάσαμε εξαιρετική απόδοση αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες που υπήρχαν σε αυτό το ματς. Δείξαμε τι χαρακτήρα έχουμε ως ομάδα.

Αν νικήσετε τώρα την ΑΕΚ και μετά τον Ολυμπιακό, το θεωρείς αδύνατο να πάρετε το πρωτάθλημα;

Αν νικήσουμε στα δύο επόμενα ματς, θα είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για εμάς να κυνηγάμε την πρώτη θέση. Δεν είναι εύκολα αυτά όμως.

Πιο δύσκολο τι ήταν; Να το πάρει η Λέστερ στην Αγγλία απέναντι σε μεγαθήρια ή να το πάρει ο Ατρόμητος στην Ελλάδα;

Μιλάς για θαύματα τώρα! Βέβαια στο ποδόσφαιρο γίνονται θαύματα και το απέδειξε η Λέστερ πρόσφατα. Εμείς όμως δεν πρέπει να σκεφτόμαστε αυτά, πρέπει να κοιτάμε ματς με ματς την απόδοσή μας και αυτό κάνουμε. Τώρα κοιτάμε τον επόμενο αντίπαλο που είναι η ΑΕΚ. Έχουμε κάθε εβδομάδα διαφορετικό πλάνο ανάλογα με τον αντίπαλο.

Όρος για τίτλο υπάρχει στο συμβόλαιό σου;

Ούτε που θυμάμαι να σου πω την αλήθεια. Έχουμε φοβερή ομάδα, αλλά δεν θέλω να σκέφτομαι μακριά.

Έχεις δουλέψει με μεγάλους προπονητές ως προσωπικότητες στον Ολυμπιακό. Βαλβέρδε, Ζαρντίμ, Μίτσελ κ.λ.π. Τι άποψη έχεις για τον Κάναντι; Είναι κοντά σε αυτό το επίπεδο;

Συμφωνώ με αυτό που είπες! Είναι από τους καλύτερους προπονητές που έχω δουλέψει -και είχα σπουδαίους στον Ολυμπιακό, μπορώ να κρίνω. Είναι μεγάλος κόουτς ο Κάναντι και φοβερός χαρακτήρας! Μου αρέσει η φιλοσοφία του. Αρέσει στους παίκτες. Είναι πολύ καλός με τους παίκτες.

Ποιο είναι το πιο δυνατό του σημείο; Η προπόνηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ή μέσα στο ματς;

Και όλη η βδομάδα είναι σημαντική, όμως στο ματς κρίνονται όλα. Θα πω και τα δύο. Αν πρέπει να διαλέξω το πιο δυνατό σημείο του θα πω το χαρακτήρα του. Η ψυχολογία που εμπνέει. Και οι αλλαγές του στη διάρκεια των ματς. Με τον ΠΑΟΚ έδειξε πάλι πόσο καλά πάλεψε το παιχνίδι. Καταπληκτικές αλλαγές. Ενώ οι δύο συμπαίκτες μας δεν έπαιζαν άσχημα, έκανε δύο αλλαγές ο κόουτς από το ημίχρονο! Και δικαιώθηκε πάλι! Μπορεί και διαβάζει το ματς. Είναι πολύ έξυπνος κόουτς για εμένα.

Διάλεξε τον καλύτερο παίκτη του Ατρομήτου. Έναν μόνο.

Θα διαλέξω όλη την ομάδα. Αυτό είναι το ατού μας.

Πες μου για το συμπατριώτη σου τον Ουγκράι. Τι περίπτωση είναι αυτός; 3 γκολ ως τώρα. Μεγάλο ματς έκανε με τον ΠΑΟΚ.

Τον ξέρω από την Εθνική, ήξερα τι μπορεί να δώσει. Άρχισε πολύ καλά, στα τελευταία δύο ματς είχε μια πτώση, αλλά με τον ΠΑΟΚ έπαιξε φανταστικά. Φοβερή απόδοση. Και μας βοήθησε ακόμα πιο πολύ διότι σε αυτό το ματς δεν είχαμε το σκόρερ μας τον Κουλούρη.

Το προπονητικό κέντρο τι ρόλο παίζει στην άνοδο του Ατρόμητου;

Ήξερα για την οργάνωση που έχει αυτή η ομάδα και για αυτό ήρθα. Πριν υπογράψω όμως τα είδα όλα από κοντά, σάουνες, γυμναστήρια, πισίνες, γήπεδα, εστιατόρια, μετράνε αυτά, είναι εντυπωσιακά. Δεν είναι τυχαία εκεί που είναι αυτή η ομάδα. Τα έχει όλα. Είναι ένα κλαμπ που υποστηρίζει τους παίκτες να δώσουν το 100%.

Πάμε τώρα στον Ολυμπιακό. 5 χρόνια.

Και 5 πρωταθλήματα.

Κορυφαίο προπονητή που είχες εκεί ποιον θεωρείς;

Δεν είναι δύσκολο να μαντέψεις...

Βαλβέρδε.

Ναι. Και με πίστεψε, με έβαλε στο Τσάμπιονς Λιγκ, έπαιξα βασικός σε πολλά ματς. Απέδειξε την αξία του και μετά τον Ολυμπιακό αυτός ο προπονητής, έφτασε να είναι στην Μπαρτσελόνα. Είχε την καλύτερη φιλοσοφία και την καλύτερη προπόνηση. Μακράν ο καλύτερος που είχα στον Ολυμπιακό.

Ο χειρότερος προπονητής που είχες στον Ολυμπιακό;

Μπορώ να πω. Αλλά δεν θέλω.

Ο καλύτερος παίκτης σε προσφορά στον Ολυμπιακό;

Ο Φουστέρ! Τυχαίνει να είναι και ο πιο φίλος μου. Δεν μπορώ όμως να μην πω και τον Ιμπαγάσα και τον Μέλμπεργκ.

Μαζί κλαίγατε με τον Φουστέρ.

Ήταν πολύ δύσκολο και για τους δυο μας. Τόσα χρόνια ήμασταν στον Ολυμπιακό, ήρθαμε μαζί και φύγαμε μαζί.

Είδα ότι παλιότερα είχες φτιάξει την καλύτερη 11άδα συμπαικτών που είχες στον Ολυμπιακό. Είχες αφήσει μια θέση κενή, έξω δεξιά. Πάμε να το ολοκληρώσουμε; Τερματοφύλακα επίσης δεν είχες βάλει. Ρομπέρτο;

Ναι, Ρομπέρτο. Δεξιά Τοροσίδη, αριστερά Χολέμπας. Στόπερ Μέλμπεργκ και Αβραάμ. Κέντρο Φέισα, Ιμπαγάσα, Φουστέρ μπροστά τους, Μήτρογλου φορ, αριστερά Μιραλάς και δεξιά Κάμπελ.

Θεωρείς τον εαυτό σου άτυχο που έπεσες πάνω στον Ρομπέρτο στον Ολυμπιακό;

Ναι, θα μπορούσε να το πει κανείς. Μεγάλος γκολκίπερ. Αλλά δεν θέλω να μένω στο παρελθόν. Η θέση του γκολκίπερ είναι ιδιαίτερη. Βλέπεις ότι η Ρεάλ πήρε 3 Τσάμπιονς Λιγκ τα τελευταία χρόνια αλλά έκανε μεγάλη μεταγραφή τερματοφύλακα παρ' όλα αυτά, έφερε άλλον, και παίζει ο άλλος.

Θα ήθελα ένα σχόλιο για τις αλλαγές πολλών παικτών κάθε χρόνο στον Ολυμπιακό.

Είναι πρόβλημα. Αυτό δεν έκανε φέτος ο Ατρόμητος και έχει δυνατό κορμό, παρέμεινε δυνατή ομάδα, με ίδιο προπονητή και ίδιους τους περισσότερους παίκτες. Δεν είναι καλό να αλλάζεις 15-20 παίκτες κάθε χρόνο. Όταν έχεις κορμό, έχεις οικογένεια στην ομάδα, βελτιώνεσαι χρόνο με το χρόνο, νιώθεις την ομάδα δική σου πιο πολύ. Κτίζεις φιλοσοφία.

Κορυφαίο στράικερ που είχες στον Ολυμπιακό;

Πολλοί φίλε. Μήτρογλου, Τζιμπούρ, Πάντελιτς, Μιραλάς, Φουστέρ, γκολτζήδες ήταν όλοι αυτοί.

Πόσο μετράει για την ομάδα να έχει γκολτζή μπροστά;

Μετράει πολύ. Το βλέπουμε και εμείς με τον Κουλούρη που είναι σε μεγάλη φόρμα και έχει βάλει 7 γκολ. Παίζει ρόλο και η ψυχολογία στον στράικερ. Δύο θέσεις της 11άδας έχουν να κάνουν πιο πολύ από κάθε άλλη θέση με την ψυχολογία. Ο τερματοφύλακας και ο στράικερ.

Πολύ σωστά.

Αυτές οι δύο θέσεις είναι σπέσιαλ. Η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο.

Το... τεστ στα ελληνικά

Έλα να τεστάρω τα... ελληνικά σου τώρα. Δύο ελληνικά φαγητά που γουστάρεις.

Ελληνικά θαλασσινά. Και μπιφτέκι κοτόπουλο.

Όμορφες ελληνίδες τραγουδίστριες.

Δεν ξέρω ούτε μία!

Έλα τώρα.

Αλήθεια, δεν είμαι τύπος που πάει στα μπουζούκια. (γελάει). Α, για κάτσε, θυμάμαι μία που είχα βρεθεί πριν από πολύ καιρό, Δέσποινα Βανδή. Ο Βέρτης μου αρέσει πάντως.

Ξέρεις κάνα τραγούδι του Βέρτη να μου πεις;

(Σε άπταιστα ελληνικά μου λέει, ενώ ως τώρα μιλάγαμε μόνο στα αγγλικά): «Έλα αστέρι μου»!

Άλλο σε αυτό το στυλ;

«Φωτιά με φωτιά»!

Ξέρεις το όνομα του πρωθυπουργού της Ελλάδας;

(σκέφτεται). Τσίπρας.

Ξέρεις αν είναι αριστερός, δεξιός ή κεντρώος;

Νομίζω είναι δεξιός. Δεν είμαι σίγουρος.

Αριστερός είναι. Ή μήπως τελικά... έχεις δίκαιο! Ελληνικά μιλάς;

Λίγα. Καταλαβαίνω πιο πολλά.

Κλασικό φαγητό της χώρας σου;

Γκούλας. Μοσχάρι σούπα. Βαρύ.

Το καλύτερό σου ματς με τον Ολυμπιακό;

Με την Άρσεναλ εδώ.

Σιόβας, Μανωλάς, Αβραάμ ή Μέλμπεργκ; Έναν μόνο.

Μέλμπεργκ! Όλοι τους ήταν βέβαια πολύ καλοί.

Σου έχει τύχει ποτέ περιστατικό βίας με αντίπαλους οπαδούς στο δρόμο;

Όχι, ήμουν τυχερός. Έχω βιώσει πολλή αγάπη από κόσμο έξω.

Γούρια έχεις;

Όχι. Δύναμη μου δίνει η οικογένειά μου, τα παιδιά μου.

Ζουν εδώ μαζί σου τώρα;

Ναι. Έχω δύο κόρες. Γούρια δεν έχω, αυτό στο οποίο πιστεύω είναι η δουλειά.

Το συμβόλαιό σου τι διάρκεια έχει με τον Ατρόμητο;

2 χρόνια. Είχα δύσκολη χρονιά πέρσι με τον τραυματισμό μου, έχασα πολλά ματς, και είμαι χαρούμενος που ήρθα στον Ατρόμητο, είναι μια ομάδα που μου δίνει ότι ήθελα.

Είχες ποτέ προτάσεις από άλλες ελληνικές ομάδες;

Ξέρω τι εννοείς, όχι, ποτέ δεν μίλησα με την ΑΕΚ! Δεν ήταν αλήθεια αυτό που είχε γραφτεί. Μετά τον Ολυμπιακό δεν ήθελα να παίξω σε αντίπαλο του Ολυμπιακού στην Ελλάδα και για αυτό πήγα στο εξωτερικό.