Ολυμπιακός: Με ταπεινότητα επέστρεψε, με ταπεινότητα πάει και για την κορυφή

Ξέχωρα από το σερί νικών και το -3 από την κορυφή, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι μετρ στον έλεγχο των συναισθημάτων που απαιτούνται ενόψει πλέι οφ για να στεφθεί πρωταθλητής ο Ολυμπιακός

Ολυμπιακός: Με ταπεινότητα επέστρεψε, με ταπεινότητα πάει και για την κορυφή

Όταν ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έπιασε λιμάνι, το πρώτο πράγμα που ζήτησε ήταν να έχουν άπαντες στον οργανισμό ηρεμία. Θυμάστε τί είχε πει μετά την πρόκριση επί της Φερεντσβάρος και αφού είχε προηγηθεί το 1-4 της Τούμπας; Αναφερόμαστε φυσικά στην ενημέρωση που είχε ο Βάσκος τεχνικός του Ολυμπιακού σχετικά με το σύνθημα των οπαδών περί κατάκτησης του Κόνφερενς μετά το τέλος του αγώνα στη Βουδαπέστη.

Είχε πει επί της ουσίας ότι σε μία κακή βραδιά όλα φαίνονται μαύρα και σε μία καλή βραδιά ο κόσμος ζητάει να τα κερδίσουμε όλα. Είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ο Ολυμπιακός θα βρει το δρόμο του μόνο αν αφήσει στην άκρη τις υπερβολές ανάλογα με τα αποτελέσματα που φέρνει.

Ο Βάσκος τεχνικός είχε αγχωθεί στα ματς με τον Αστέρα Τρίπολης και τον Παναιτωλικό. Ωστόσο, το έκρυψε τεχνηέντως το άγχος του και δεν έσπειρε τον πανικό στον πάγκο. Προσπαθούσε με ηρεμία και συγκεκριμένες κινήσεις να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στα τρίποντα.

Όταν είχε αναλάβει τον Ολυμπιακό στο -9, ο Μεντιλίμπαρ έλεγε ότι θα βάλει το λιθαράκι του για να πετύχει η ομάδα του τους στόχους του. Με ταπεινότητα, δουλειά και δίχως πολλά λόγια! Ποιος πίστευε ότι θα τα κατάφερνε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

Το ίδιο ισχυρίζεται και τώρα που έχει προσπεράσει τον Παναθηναϊκό στη βαθμολογία και που βρίσκεται στο -3 από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ και στο -2 από τη δεύτερη ΑΕΚ.

Τα πλέι οφ θα είναι δύσκολα για όλους. Όχι μόνο για τον Ολυμπιακό, αλλά και για τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Αποδεικνύεται άλλωστε στην πράξη ότι όλοι μπορούν να χάσουν βαθμούς με όλους. Πλάκα - πλάκα από το Χαριλάου πέρασε φέτος μόνο ο Ολυμπιακός. Όλοι οι υπόλοιποι πέταξαν βαθμούς. Ο Άρης θα παίξει σίγουρα ρόλο για τον κατακτητή της κορυφής, αλλά όχι τον μοναδικό. Διαχρονικά κόβει βαθμούς και η 6η ομάδα. Πέρσι ο Βόλος είχε πάρει 0-0 στη Λεωφόρο. Για να δούμε φέτος τι θα κάνει η Λαμία.

Οι «ερυθρόλευκοι», από εκεί που τον είχαν όλοι ξεγραμμένο, έχουν επιστρέψει για τα καλά στη διεκδίκηση του τίτλου. Για να μην βγάζουμε την ουρά μας απέξω, ούτε κι εμείς πιστεύαμε ότι ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται τώρα. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι και πριν από ένα μήνα συζητούσαμε για τον κίνδυνο να μείνει ακόμη και εκτός Ευρώπης!

Ο Μεντιλίμπαρ έφερε ηρεμία, όραμα και κυρίως οι παίκτες πίστεψαν στους εαυτούς τους. Με τον Καρβαλιάλ είχαμε ξεχάσει όλα αυτά τα στοιχεία. Οι ποδοσφαιριστές είδαν έναν προπονητή με συγκεκριμένο επιθετικό πλάνο και ο οποίος ασχολιόταν αποκλειστικά και μόνο με τα αμιγώς ποδοσφαιρικά θέματα. Δεν θέλει να ακούει γκρίνιες για τη διαιτησία. Δεν θέλει να ακούει για κούραση. Δεν θέλει να ακούει τί γίνεται στα άλλα παιχνίδια των διεκδικητών του τίτλου.

Τον ενδιαφέρει μόνο η δική του ομάδα. Την πιστεύει, την στήριξε εξ αρχής, έμαθε την ομάδα του μέσα από τα επίσημα παιχνίδια και ετοιμάζεται για μάχες χωρίς ανάσα στα πλέι οφ. Παράλληλα θα κυνηγήσει και τη διάκριση στην Ευρώπη. Τίποτα δεν θέλει να παρατήσει!

Το παιχνίδι με τον Βόλο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να το αναλύσουμε, καθώς ο Ολυμπιακός αδικείται από το σκορ. Πολύ φτωχό το 3-0 σε σχέση με τις ευκαιρίες που έφτιαξε.

Κατά τ’ άλλα, αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Ολυμπιακός βροντοφώναξε «παρών» και ήδη έχουν ταρακουνηθεί τα... θεμέλια σε Ν. Φιλαδέλφεια και Τούμπα. Στη δε Λεωφόρο τα θεμέλια είχαν ταρακουνηθεί εδώ και καιρό με τις γκέλες ολκής με Κηφισιά και Λαμία, καθώς ο Παναθηναϊκός δεν πείθει ότι μπορεί να κυνηγήσει τον τίτλο. Βρίσκεται στο σημείο που βρισκόταν ο Ολυμπιακός του... Καρβαλιάλ! Οι Πειραιώτες τον προσπέρασαν κιόλας στη βαθμολογία και «έδεσε το γλυκό». Φαινόταν εδώ και δύο εβδομάδες ότι αργά ή γρήγορα ο Παναθηναϊκός θα έπεφτε τέταρτος. Αυτή τη στιγμή δεν δείχνει ικανός να αντιστρέψει την κατάσταση, με τον Φατίχ Τερίμ να ρίχνει το φταίξιμο στον διαιτητή για το 2-2 με τον ΟΦΗ. Και ο Καρβαλιάλ την ίδια τακτική ακολουθούσε και για αυτό ο Ολυμπιακός είχε φτάσει στο σημείο να μην βλέπεται στον αγωνιστικό χώρο...

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους Πειραιώτες, ακόμη και τον τίτλο να μην πάρουν στο τέλος, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι στην τελευταία στροφή του πρωταθλήματος έκαναν τα πάντα για να το κατακτήσουν. Αναγνώρισαν τα λάθη τους, προχώρησαν σε διορθωτικές κινήσεις και δεν τα παράτησαν. Έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι άλλες ομάδες θα ήταν ήδη στο -20...

ΥΓ: Ο Άρης για ακόμη μία φορά απάντησε στις καφενειακές ανοησίες. Το είχε αποδείξει πέρσι στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό. Σε καφενειακό επίπεδο έλεγαν άπαντες ότι οι «κίτρινοι» θα έχαναν στο Καραϊσκάκη. Έφεραν τελικά 2-2 και αποχώρησε ο Μίτσελ. Τα ίδια αιωρούνταν και τώρα πριν από το ματς με την ΑΕΚ. Έφεραν 3-3 και ευνοήθηκε ο... αιώνιος εχθρός του! Χάρη στην ισοπαλία στο Χαριλάου, ο ΠΑΟΚ ανέβηκε στην κορυφή.