Ολυμπιακός: Μαθαίνει χωρίς να «παθαίνει»

Η νέα νίκη του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ήρθε από έναν Ολυμπιακό που δεν ήταν όπως τον σχεδιάζει για την τελική ευθεία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Βάσκος κερδίζει βαθμούς και χρόνο ώστε να αποφύγει λάθη που θα κοστίσουν. 

Ολυμπιακός: Μαθαίνει χωρίς να «παθαίνει»

Δεν ήταν καλός ο Ολυμπιακός στο Αγρίνιο από την ώρα που δέχτηκε ένα γκολ κόντρα στη ροή του αγώνα κι αφού πρώτα είχε χάσει ευκαιρίες για να έχει τελειώσει ένα παιχνίδι που τον βασάνισε μέχρι το τελευταίο λεπτό. Όταν ο Πασχαλάκης διατήρησε με την απόκρουσή του ό,τι με κόπο είχε κατακτηθεί νωρίτερα.

Πήρε την πολύτιμη νίκη πάλι με γκολ προς το τέλος του αγώνα και με ανατροπή, πιο δύσκολη από την προηγούμενη με τον Αστέρα. Εκτός από τους τρεις βαθμούς σε ένα ματς απόδοσης κατώτερης της αναμενόμενης, κέρδισε και πάλι την αναγνώριση (και όχι το κρύψιμο) από τον προπονητή του για τα δικά του λάθη και τα λάθη της ομάδας του.

Η απόφαση να μείνουν εκτός αποστολής τέσσερις πολύ βασικοί παίκτες αποδείχτηκε ότι είχε μεγάλο ρίσκο και παραλίγο να κοστίσει. Η διαχείριση δεν ήταν η ιδανικότερη στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά πέραν της ανάγκης να ξεκουραστούν οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές ενόψει της συνέχειας ήταν και μία κίνηση εμπιστοσύνης σε ολόκληρο το ρόστερ. Οι περισσότεροι απ' όσους αγωνίστηκαν δεν ανταποκρίθηκαν όπως θα έπρεπε και όπως έχει ανάγκη αυτή την εποχή η ομάδα απ' όλο το υλικό της.

Ο Μεντιλίμπαρ μαθαίνει χωρίς να παθαίνει (πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια) και κερδίζει πολύτιμο χρόνο ώστε να μπορεί στα ματς με την Μακάμπι και σε αυτά των play off να κάνει αποτελεσματικότερες επιλογές. Το ότι δε στέκεται μόνο στις νίκες (που όντως σε αυτή τη φάση έχουν τη μεγαλύτερη αξία από οτιδήποτε άλλο) είναι θετικό για τον ίδιο και κατ΄επέκταση για την ομάδα του. Το καλό για τον Ολυμπιακό είναι ότι τώρα με τον Βόλο τελειώνουν τα «εύκολα» και θα απομακρυνθεί η επικίνδυνη σε τέτοιες περιπτώσεις χαλάρωση. Αρκεί να μην το δει ως εύκολο το ματς που ακολουθεί και κυνηγά πάλι ανατροπές, γιατί έτσι χάνει πράγματα κι ας παίρνει τελικά τους βαθμούς. Κυρίως χάνει σε ενέργεια που θα χρειαστεί περισσότερο στα δύσκολα που από την επόμενη εβδομάδα θα είναι πολλά και διαδοχικά. Κι εκεί οι ανατροπές δεν θα είναι κάτι απλό, άλλωστε δεν ήταν ούτε με τον Αστέρα ούτε με τον Παναιτωλικό.

Ο Ολυμπιακός έχει επιστρέψει για τα καλά στο πρωτάθλημα, θα ήταν άδικο για την προσπάθεια που εσχάτως έχει καταβληθεί να έμενε πάλι πίσω και υπό αυτό το πρίσμα οι δύο τελευταίες νίκες του αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία. Κρίμα είναι που έπαθε πάλι ζημιά ο Ζέλσον, παίκτης «κάνω τη διαφορά», αλλά αυτά συμβαίνουν και πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Η τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα διατηρεί ακόμα σε θέση αουτσάιντερ τον Ολυμπιακό, όπως και το ότι έχει την τέταρτη καλύτερη επίθεση και την τέταρτη χειρότερη άμυνα σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. Το θετικό είναι ότι διαθέτει έναν προπονητή προσγειωμένο στην πραγματικότητα και όχι στα σύννεφα των σερί νικών και της πρόκρισης στην Ευρώπη. Έναν προπονητή που ακόμη γνωρίζει πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Κι επειδή κάνει μια πραγματικά πολύ σοβαρή, επαγγελματική και ειλικρινή προσπάθεια, θα πρέπει να έχει μεγαλύτερες βοήθειες απ' όλους. Σε κάθε λεπτομέρεια που μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη και κρίσιμη έως το φινάλε της φετινής περιόδου.