Κίριλ Ντεσπόντοφ: Σημείο αναφοράς του φετινού ΠΑΟΚ

Η δικαίωση του ΠΑΟΚ για την απόκτηση του Κίριλ Ντεσπόντοφ (που βρέθηκε και στο στόχαστρο του Ολυμπιακού), αλλά και η εξαιρετική πορεία του Βούλγαρου επιθετικού που φιγουράρει σε πολλές κατηγορίες με τους κορυφαίους της φετινής Super League.

Κίριλ Ντεσπόντοφ: Σημείο αναφοράς του φετινού ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να φλέρταρε με την τέταρτη ήττα του τη φετινή αγωνιστική περίοδο στο πρωτάθλημα στο ντέρμπι κορυφής με την ΑΕΚ την περασμένη Κυριακή (11/2) στην Τούμπα, ωστόσο όχι μόνο δεν λύγισε και πήρε τελικά τον πόντο (1-1), αλλά συνεχίζει να απολαμβάνει και τη μοναξιά της κορυφής στον βαθμολογικό πίνακα της Super League, λίγο πριν μπούμε στα πλέι οφ που θα κρίνουν τον τίτλο.

Την περασμένη σεζόν ο «δικέφαλος του βορρά» ολοκλήρωσε την πορεία του στην τέταρτη θέση της κατάταξης, πίσω από ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Φέτος όμως έχει δείξει ένα τελείως διαφορετικό αγωνιστικό «πρόσωπο», που κρατά ζωντανό το όνειρό του για την κατάκτηση του τέταρτου πρωταθλήματος της ιστορίας του και πρώτου μετά το 2019.

Μεγάλο μερίδιο στα φετινά αποτελέσματα της ομάδας της Θεσσαλονίκης έχει αναμφισβήτητα και ο Κίριλ Ντεσπόντοφ, ο οποίος έφτασε στους «ασπρόμαυρους» μόλις το περασμένο καλοκαίρι και μέχρι σήμερα έχει δικαιώσει τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ για την επιλογή τους να τον εντάξουν στο ρόστερ. Κι αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί του 27χρονου Βούλγαρου επιθετικού την τρέχουσα σεζόν.

Από τον Πειραιά… στη Θεσσαλονίκη

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το όνομα του Ντεσπόντοφ βρέθηκε σε ουκ ολίγα σενάρια που τον ήθελαν να πιάνει… λιμάνι και να συνεχίζει την καριέρα του στον Ολυμπιακό από την Λουντογκόρετς. Δημοσιεύματα στην Βουλγαρία υποστήριζαν πως οι Πειραιώτες παρακολουθούσαν στενά την περίπτωση του 27χρονου άσου και υπήρχε η εκτίμηση πως Λουντογκόρετς και Ολυμπιακός θα έδιναν τα χέρια για να φορέσει τα ερυθρόλευκα ο ποδοσφαιριστής.

Κι όμως, ο Ντεσπόντοφ ήρθε μεν στη χώρα μας, αλλά όχι για τον Ολυμπιακό - που προτίμησε να πάρει τον Όλα Σολμπάκεν με την μορφή δανεισμού από τη Ρόμα, τον οποίο τελικά έδιωξε τον Γενάρη.

Ο Ντεσπόντοφ έβαλε τα ασπρόμαυρα του ΠΑΟΚ, ο οποίος δαπάνησε περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ για να εντάξει στο ρόστερ του τον Βούλγαρο, που με τη σειρά του υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με ετήσιες απολαβές που ξεπερνούν τα 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

Στον ΠΑΟΚ πίστεψαν στον 27χρονο επιθετικό, που αναδείχθηκε τρεις φορές ποδοσφαιριστής της χρονιάς στη Βουλγαρία και δύο φορές πρώτος σε ασίστ, ενώ είναι και αρχηγός της εθνικής ομάδας της χώρας του με 39 συμμετοχές και 10 γκολ. Και όπως αποδείχτηκε, ο Ντεσπόντοφ δεν άργησε να τους δικαιώσει…

Ο απολογισμός του Βούλγαρου

Ο Ντεσπόντοφ στη μέχρι τώρα πορεία του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ έχει καταγράψει 15 γκολ και 12 ασίστ σε 38 εμφανίσεις του σε όλες τις διοργανώσεις. Το εντυπωσιακό όμως, είναι ότι το όνομά του φιγουράρει σε πολλές κατηγορίες της Super League με τους κορυφαίους ως τώρα στον θεσμό.

Ο 27χρονος με τα 9 τέρματα που έχει στο πρωτάθλημα βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας των πρώτων σκόρερ του πρωταθλήματος πίσω από τον Λορέν Μορόν του Άρη (11) και τον Χουάν Μιριτέλο του Αστέρα Τρίπολης (10). Παράλληλα όμως, ενώ είναι και δεύτερος στις ασίστ με 7 πίσω από τον συμπαίκτη του στον ΠΑΟΚ, Τάισον, που έχει 10.

Υπάρχει όμως και συνέχεια, αφού ο Βούλγαρος είναι παράλληλα ο πιο αποτελεσματικός παίκτης στη φετινή Super League, σκοράροντας 1 γκολ ανά 2.9 τελικές. Από την πρώτη του κιόλας σεζόν ο 27χρονος έχει κατανοήσει πλήρως τα αγωνιστικά «θέλω» του προπονητή του στον ΠΑΟΚ Ραζβάν Λουτσέσκου και αποτελεί σημείο αναφοράς στο σύλλογο.

Αυτό που μένει βέβαια να φανεί ως το φινάλε της σεζόν, είναι αν θα καταφέρει να συνδυάσει την πρώτη του εξαιρετική σεζόν στην ομάδα της Θεσσαλονίκης και με έναν τίτλο. Ο «δικέφαλος του βορρά» παραμένει στο «ρετιρέ» του πρωταθλήματος λίγο πριν τα πλέι οφ, ενώ την Τετάρτη (14/2) υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, στο πρώτο μεταξύ τους ματς στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Όσο για την Ευρώπη, ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε απευθείας στη φάση των «16» του Conference League και πλέον θα περιμένει τον Μάρτιο τον αντίπαλο από τα πλέι οφ.