Ολυμπιακός: Να κάνει σύμμαχο τον χρόνο

Ο Ολυμπιακός που έχει καλή βάση για να δουλέψει ενόψει και της νέας σεζόν και τα παραδείγματα των Κλοπ και Λουτσέσκου.

Ολυμπιακός: Να κάνει σύμμαχο τον χρόνο

Έπειτα από μιάμιση σεζόν ποδοσφαιρικής… παράνοιας με έξι προπονητές και 61 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές να ξεκινούν τουλάχιστον ένα ματς ως βασικοί, ο Ολυμπιακός επιχειρεί ακόμη μια επανεκκίνηση με τους Ντάρκο Κοβάσεβιτς και Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στις θέσεις «κλειδιά». Τα όσα συνέβησαν στον Πειραιά από το καλοκαίρι του 2022 και την αποπομπή του Πέδρο Μαρτίνς μέχρι και το «διαζύγιο» με τον Κάρλος Καρβαλιάλ σπάνια συνάντησαν την ποδοσφαιρική λογική και αυτό είναι που πληρώνει φέτος ο Ολυμπιακός.

Ο γέγονε γέγονε όμως την περσινή σεζόν και οι «ερυθρόλευκοι» το καλοκαίρι έδωσαν τα κλειδιά σε έναν έμπειρο τεχνικό διευθυντή, τον Αντόνιο Κορδόν, ο οποίος με την σειρά του έδωσε την θέση του προπονητή στον Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Ας ξεκαθαρίσουμε σε τούτο το σημείο πως η θέση του τεχνικού ή αθλητικού, αν προτιμάτε, διευθυντή είναι ίσως η πιο νευραλγική στους σύγχρονους ευρωπαϊκούς συλλόγους και ως εκ τούτου, ακόμη πιο «ακλόνητη» από εκείνη του προπονητή. Όταν λοιπόν μια ομάδα ξεκινά ένα νέο πρότζεκτ, τότε θα πρέπει να δίνεται και ο απαραίτητος χρόνος μέχρι να κριθεί η επιτυχία ή η αποτυχία του. Στην πρώτη σεζόν θα γίνουν μεταγραφές, η ομάδα θα διαγράψει την πορεία της και θα ξεκαθαρίσει ποιοι παίκτες μπορούν να βοηθήσουν και ποιες προσθήκες θα πρέπει να γίνουν. Την δεύτερη χρονιά λοιπόν είναι που συνήθως κρίνεται ο προπονητής και γενικότερα το πρότζεκτ.

Πάρτε ως παράδειγμα την περίπτωση του, μακροβιότερου προπονητή στην Ιστορία του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς. Το καλοκαίρι του 2018 ανέλαβε την ομάδα, έγιναν οι μεταγραφικές κινήσεις και η ομάδα δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο στην πρώτη του χρονιά. Το δεύτερο καλοκαίρι αποχώρησαν παίκτες που δεν έκαναν όπως οι Μιράντα, Νάτχο κτλ και το ρόστερ ενισχύθηκε στοχευμένα με τους Σεμέδο, Βαλμπουένα και Ελ Αραμπί.

Σε άλλο παράδειγμα, παρακολουθούμε τον ΠΑΟΚ να προπορεύεται στην βαθμολογία της Super League και για πολλούς να παίζει ποδόσφαιρο καλύτερο από ότι την σεζόν που κατέκτησε το νταμπλ. Απόρροια του χρόνου που δόθηκε στον Ράζβαν Λουτσέσκου να δουλέψει και να μην απομακρυνθεί στα πρώτα «στραβά» αποτελέσματα. Συγκριτικά, ο Ολυμπιακός έχει και το πλεονέκτημα ότι έχει την οικονομική δυνατότητα να ενισχυθεί αρκετά πιο άνετα σε σχέση με τον ΠΑΟΚ. Ενώ παράδειγμα για τους Πειραιώτες θα πρέπει να είναι και η προώθηση των παικτών της Ακαδημίας από τους «μελανόλευκους». Ας μην λησμονούμε πως ο Γιάννης Κωνσταντέλιας έπαιξε το πρώτο του ματς με τους Θεσσαλονικείς στα 17 του χρόνια.

Εκτός των συνόρων, όταν ο Γιούργκεν Κλοπ παρουσιάστηκε από την Λίβερπουλ το φθινόπωρο του 2015 είχε ζητήσει από τους φιλάθλους να του δώσουν χρόνο και «σε τέσσερα χρόνια θα έχουμε ένα πρωτάθλημα». Οι «κόκκινοι» υπέστησαν μεταξύ άλλων ήττες με 5-0 από την Σίτι και 4-1 από την Τότεναμ μέχρι να κατακτήσουν τον πρώτο τους τίτλο με τον Γερμανό. Ο χρόνος τους δικαίωσε όμως…

Επιστρέφοντας στο «Γ. Καραϊσκάκης», ο Ολυμπιακός θα έχει μια αρκετά καλή βάση για να δουλέψει ενόψει και της νέας σεζόν. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν δεμένους με συμβόλαια τους Ροντινέι και Ορτέγκα στα μπακ, τους Ρέτσο, Ντόη, Βέζο και Μπιανκόν στα στόπερ, τους Έσε και Τσικίνιο στην μεσαία γραμμή και τον Ζέλσον στα «φτερά». Όπως διαφαίνεται θα παραμείνουν οι Πασχαλάκης, Τζολάκης και Μασούρας ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης θα αναλάβει το θέμα του Κώστα Φορτούνη. Την ίδια ώρα, οι Πειραιώτες έχουν την δυνατότητα να καλύψουν την ρήτρα του Αλεξανδρόπουλου αλλά και κάποιου εκ των Ποντένσε ή Ναβάρο ανάλογα με την εικόνα τους στο υπόλοιπο της σεζόν.

Η επόμενη μέρα λοιπόν μπορεί να είναι καλύτερη, αρκεί να κάνουν οι Πειραιώτες σύμμαχό τους τον χρόνο.