Αναστασίου: «Τον Ολυμπιακό δε τον ξεγράφεις...»

Στη «Δίκη στο Open» μίλησε ο πρώην προπονητής της Κηφισιάς, Γιάννης Αναστασίου.

Αναστασίου: «Τον Ολυμπιακό δε τον ξεγράφεις...»

Τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο σχολίασε ο Γιάννης Αναστασίου που φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Δίκη στο Open».

Ο έμπειρος τεχνικός μίλησε τόσο για τις πρόσφατες αλλαγές στον Ολυμπιακό, ενώ αναφέρθηκε τόσο και σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για τις αλλαγές στο Ολυμπιακό μετά και το «διαζύγιο» με τον Πέδρο Άλβες: «Ο Ολυμπιακός ήταν ένα πρότυπο σαν ομάδα στο πώς λειτουργούσε το ποδοσφαιρικό τμήμα, το σκάουτινγκ, πώς έφερνε του παίκτες και τους προπονητές, την εξέλιξη που είχε ως κλαμπ, τις επιτυχίες που είχε σε Ελλάδα και Ευρώπη, έδειχνε μια σταθερή πορεία και είχε και πωλήσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει χαθεί η μπάλα. Δεν ξέρω τι πλάνο υπάρχει, ποιος αποφασίζει. Με τη ροή που υπάρχει εκεί φαίνεται ότι θα τρέξουν εξελίξεις και με την αλλαγή προπονητή δεν νομίζω ότι φάνηκε η διαφορά στο παιχνίδι του Ολυμπιακού σε σχέση με τον Μαρτίνεθ, ότι η εικόνα της ομάδας είναι αυτή που περιμένουν. Όταν κάθε τρεις και λίγο αλλάζεις παίκτες, προπονητή και τεχνικό διευθυντή καταργείται η ποδοσφαιρική λογική. Όταν δεν γνωρίζεις εκ των έσω δεν ξέρεις για ποιον λόγο γίνονται κάποια πράγματα».

Για την αλλαγή προπονητή στον Παναθηναϊκό: «Πάντα υπάρχει ρίσκο όταν γίνεται μια αλλαγή προπονητή στη μέση της σεζόν. Αλλά αυτός που παίρνει τέτοιες αποφάσεις είναι αυτός που θα δικαιωθεί ή όχι. Αυτό που δεν κατανοεί ο κόσμος κι εμείς οι προπονητές είναι πως είναι επιχειρηματίες και θεωρούν ότι πρέπει να πάρουν κάποια απόφαση. Αλλά για μένα είναι με το πώς λειτουργεί κάποια ομάδα, ποιο είναι το πλάνο. Στην Ελλάδα παίρνουμε τον Αναστασίου γιατί έχει αυτή τη φιλοσοφία και όταν ρωτάς το κλαμπ ποια είναι η φιλοσοφία του για να «κουμπώσω» και να το εξελίξω, λένε πάρε τα κλειδιά και κάνε ό,τι θες. Αυτό θεωρώ ότι δεν είναι ευχάριστο και λειτουργικό για μια ομάδα και ειδικά για τις κορυφαίες που θέλουν να πετύχουν στόχους κερδίζοντας τίτλους και να διακριθούν στην Ευρώπη. Πρέπει να υπάρχει πλάνο και λειτουργία και πολλές βλέπουμε ότι είναι τι θα θέλει είτε ο προπονητής είτε ο τεχνικός διευθυντής. Όταν κερδίζεις είναι όλοι πετυχημένοι και όταν χάνεις είναι άχρηστοι. Καμιά φορά μπορεί να μην ανταγωνιστικά για κάποια ομάδα αλλά να υπάρχουν πωλήσεις που να κάνουν καλό στον επιχειρηματία οικονομικά. Αλλά στην Ελλάδα έχουμε μπροστά το αγωνιστικό. Στην Ελλάδα είναι τέσσερις δυνατές ομάδες και το πρωτάθλημα το παίρνει ένας. Οι άλλες τρεις πρέπει να βρουν τρόπο να γίνουν καλύτερες και να ισοσκελίσουν την αγωνιστική αποτυχία της σεζόν. Πέρσι ο ΠΑΟΚ δεν ήταν καλός αλλά εξέλιξε κάποιους παίκτες και φέτος βλέπει τα αποτελέσματα».

Αν ο Ολυμπιακός είναι εκτός διεκδίκησης του τίτλου: «Τον Ολυμπιακό δεν μπορείς ποτέ να τον ξεγράψεις από τη στιγμή που έχει ακόμα 5+10 παιχνίδια στα πλέι οφ. Αυτό που προβληματίζει είναι η εικόνα του. Δεν φαίνεται να μπορεί να αντιστραφεί και να γίνει καλύτερη. Δεν πείθει αγωνιστικά. Στη Λεωφόρο έβαλε δύο αριστερούς μπακ τους οποίους άλλαξε και τους δύο στο ημίχρονο. Μετά μπήκε το τρίτο αριστερό μπακ, ξεκίνησε στο δεύτερο ημίχρονο με δύο φορ, έχανε η ομάδα 1-0, μετά έγινε το 2-0 και έβγαλε τον έναν φορ και έβαλε τον Ποντένσε και θα πήγαινε ο Μασούρας σαν δεύτερο φορ. Σκέφτομαι αν υπήρχε Έλληνας προπονητής και τα έκανε αυτά στον Ολυμπιακό τι θα τον έκαναν; Θα τον είχαν κρεμάσει στο Πασαλιμάνι; Απαξιώνουμε πάρα πολύ τον Έλληνα προπονητή, πάντα θεωρούμε ότι ο ξένος έχει μια ικανότητα που δεν την έχει ο Έλληνας. Πιστεύω ότι υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες προπονητές για κάθε ομάδα στην Ελλάδα αλλά όλοι θέλουν τον χρόνο τους. Και το κυριότερο είναι ότι χρειάζεται ένα πλάνο, χωρίς αυτό δεν μπορείς να πετύχεις».

Για τις «αλχημείες» του Φατίχ Τερίμ στον Παναθηναϊκό: «Ήρθε ένας προπονητής που δεν ήξερε την ομάδα, είδαμε πολλές «αλχημείες». Σίγουρα υπήρχε έλλειψη παικτών αλλά και πάλι το να παίζει με τον στόπερ σέντερ φορ, τον Τζούρισιτς και τον Ακαϊντίν σαν αριστερό εξτρέμ και στη διάρκεια του αγώνα ο Κώτσιρας από δεξί μπακ να γίνεται χαφ. Από συνθήκη μπορεί αυτό να γίνει σε ένα παιχνίδι, να μην έχεις αλλαγές αλλά αν αυτό συνεχίζεται είναι κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει και νομίζω ότι στο ποδόσφαιρο πρέπει να υπάρχει ποδοσφαιρική λογική. Αλλά κάποιες φορές αυτή καταργείται με κάποιες επιλογές που κάνουμε οι εκάστοτε προπονητές. Ίσως κάποιες φορές να υπερεκτιμάμε και τους εαυτούς μας ή την ομάδα. Σίγουρα θα κριθεί στο τέλος της σεζόν γιατί πολλές φορές κερδίζουμε ένα παιχνίδι και υπάρχουν διθύραμβοι και χάνεις το επόμενο παιχνίδι και υπάρχει απόλυτη απαξίωση. Πρέπει να υπάρχει μια λογική, μια πρόοδος, μια εξέλιξη. Με τόσα προβλήματα ο Παναθηναϊκός πήρε την πρόκριση με τον Ολυμπιακό και με τον Ατρόμητο χωρίς να υπάρχουν οι επιλογές των δύο βασικών του φορ, του Ιωαννίδη και του Σπόραρ, κέρδισε τον Ολυμπιακό στο Πρωτάθλημα. Άλλαξε ο προπονητής και υπήρξε μια βελτίωση. Στον Ολυμπιακό έφυγε ο προηγούμενος προπονητής, ήρθε ο επόμενος και δεν είδαμε κάποια βελτίωση. Είναι που προσπαθείς να δεις κάποια πράγματα θετικά για να πεις ότι η αλλαγή πέτυχε».

Αν είναι ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό να πάρει το Πρωτάθλημα ή υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος: «Ευκαιρία είχε και πέρσι, έχει και φέτος. Ο ΠΑΟΚ είναι πολύ δυνατός, η ΑΕΚ έχει πλέον ένα παιχνίδι την εβδομάδα. Ο ΠΑΟΚ θα μπει και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός έχει το Κύπελλο με τον ΠΑΟΚ. Θεωρώ ότι αυτές οι τρεις ομάδες έχουν τον πρώτο λόγο και είναι πολύ κοντά, οι διαφορές δεν είναι τεράστιες. Το πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό και δεν μπορείς να υποτιμήσεις και τον Ολυμπιακό».

Για την ατάκα Μελισσανίδη στον Λιβάι Γκαρσία ότι δεν θα τον πουλήσει ποτέ: «Αυτό που έμαθα στο εξωτερικό είναι ότι κάθε παίκτης έχει την τιμή του. Δεν νομίζω ότι το εννοεί και αν υπάρξει μια καλή πρόταση, είναι επιχειρηματίας. Κάποια στιγμή θα έρθει και η επιθυμία του παίκτη. Γιατί αν παίξει στο ελληνικό Πρωτάθλημα, το κερδίσει 1-2 φορές με την ΑΕΚ και παίξει και στην Ευρώπη και βλέπει ότι από ένα σημείο και μετά δεν έχει κίνητρο να καταφέρει κάτι άλλο, είναι σε μια καλή ηλικία και έρθει μια καλή πρόταση που θα καλύπτει και τα θέλω της ομάδας και του ποδοσφαιριστή, θεωρώ ότι θα είναι κάτι φυσιολογικό, θα το κατανοήσει και η ομάδα. Για μένα κάθε ποδοσφαιριστής έχει την τιμή του και όταν έρθει μια σωστή πρόταση, πρέπει να φεύγει».