Financial Times για «απάτη Μελισσανίδη»- Τι απαντά η ΠΑΕ ΑΕΚ

H εφημερίδα Financial Times αναφέρει για τον Δημήτρη Μελισσανίδη ότι ένα ποσό 2,7 εκατ. δολαρίων από την εταιρία του «Oil Tank Engineering and Consulting») φέρεται να χρησιμοποιήθηκε ως «άτοκο δάνειο για την κατασκευή του γηπέδου.

Financial Times για «απάτη Μελισσανίδη»- Τι απαντά η ΠΑΕ ΑΕΚ

Οι Financial Times καταπιάνονται με τις έρευνες αναφορικά με το αν υπάρχει απάτη ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων στο δίκτυο θαλάσσιου πετρελαίου της Aegean και αποκαλύπτουν μεταφορά χρημάτων στην κιτρινόμαυρη ΠΑΕ από εταιρεία «βιτρίνα».

Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει:

«Μια έρευνα διεθνών ελεγκτών εξετάζει αν υπήρξε απάτη ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων στο δίκτυο θαλάσσιου πετρελαίου της Aegean, το οποίο αφορούσε ψεύτικες συναλλαγές με εταιρίες μπρούντζου.

Η ομάδα εγκληματολογικών ελεγκτών από την ΕΕ διορίστηκε από διαχειριστές hedge funds των ΗΠΑ που προσχώρησαν στο διοικητικό συμβούλιο του παγκόσμιου προμηθευτή καυσίμων πλοίων το Μάιο, αφού συμφώνησαν να παραιτηθούν από τις αγωγές μετόχων εναντίον της εταιρείας.

Τα τρία ταμεία – με επικεφαλής τον Tyler Baron της Sentinel Rock Capital με έδρα το Σαν Φρανσίσκο – κατέχουν το 13% περίπου της Aegean, μία από τις πολλές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η Aegean, που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Έλληνα μεγιστάνα, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, γνωστός στην Ελλάδα ως “Τίγρης” και διάσημος ως πρώην ιδιοκτήτης και σημερινός επενδυτής στο ποδοσφαιρικό σύλλογο της ΑΕΚ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές καυσίμων πλοίων στον παγκόσμιο ναυτιλιακό στόλο. Ήταν από τις πρώτες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που εισήχθησαν στη Νέα Υόρκη μέσω δημόσιας προσφοράς το 2006.

Οι μετοχές της Aegean υποχώρησαν το 75% τον Ιούνιο, όταν η εταιρεία παραδέχτηκε μετά από προκαταρκτική έρευνα ότι περίπου 200 εκατ. εισπρακτέα δολάρια ίσως ήταν «χωρίς οικονομική ουσία» και ενημέρωσαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η ελβετική εμπορική εταιρεία Mercuria, τον Αύγουστο, απέκτησε σχεδόν το ένα τρίτο του Αιγαίου σε αντάλλαγμα για την παροχή της εταιρείας με πιστωτικές διευκολύνσεις αξίας 1 δισ. δολαρίων και 30 εκατ. δολαρίων σε μετρητά. Η συμφωνία εξασφάλισε ότι ο αγωνιζόμενος προμηθευτής θα μπορούσε να συνεχίσει τις συναλλαγές.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που είδαν οι Financial Times και οι άνθρωποι της Αθήνας με γνώση της έρευνας, ο εξεταστής ελέγχει εάν τέσσερις εταιρείες – μια εγγεγραμμένη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο στη Νήσοι Μάρσαλ και άλλη μια στη Φλόριντα – συμμετείχαν σε συναλλαγές προκειμένου να παραποιηθούν οι εμπορικές συναλλαγές και να καλυφθεί η υπεξαίρεση των κεφαλαίων. Οι εταιρείες ονομάστηκαν Abdul Azim Trading, Savina Maritime, South Seas Maritime και Miami Exports Group.

“Αυτές ήταν επιχειρήσεις βιτρίνες – είχαν μια ταχυδρομική θυρίδα στη Φουτζέιρα [στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα] αλλά δεν είχαν καμία πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα”, δήλωσε ένα πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με τον ελεγκτικό έλεγχο.

Ο κ. Μελισσανίδης αρνείται κάθε αδίκημα. Δεν απάντησε σε αιτήματα για περαιτέρω σχόλια. Ο γενικός σύμβουλος της Aegean, Σπύρος Φωκάς, δήλωσε ότι δεν θα μπορέσει να σχολιάσει τα θέματα που χειρίζονται οι ελεγκτές.

Ο κ. Μελισσανίδης, ένας επικεφαλής διευθυντής σύμφωνα με άλλα μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας της Ελλάδας, έτρεξε την Aegean ως επικεφαλής της εταιρικής ανάπτυξης από το 2006 μέχρι που πώλησε το μερίδιό του 15% στην εταιρεία το 2016 για $100 εκατ. Έμεινε ως σύμβουλος με διευθυντικές ευθύνες, αλλά παραιτήθηκε όταν οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου των ΗΠΑ προσχώρησαν στο διοικητικό συμβούλιο.

Αρκετά ανώτερα στελέχη της Aegean, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής, υπεύθυνος εφοδιαστικής και προμηθεύτριας, έφυγαν από την εταιρεία ενώ ο ανιχνευτής ήταν σε εξέλιξη, είπε το ίδιο πρόσωπο. Ο γενικός διευθυντής και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Aegean, αντικαταστάθηκαν.

Οι ελεγκτές εξέτασαν επίσης τη σχέση της Aegean με την Oil Tank Engineering and Consulting, εταιρεία νησιών Μάρσαλ που υπέγραψε σύμβαση με το Αιγαίο το 2010 για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού τροφοδοσίας καυσίμων στη Φουτζέιρα. Το έργο χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί και υπερκεράσει τον προϋπολογισμό του κατά περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.

Η Oil Tank δεν είχε προηγούμενη εμπειρία κατασκευής πετρελαϊκού σταθμού και δεν έχει πραγματοποιήσει άλλα έργα μηχανικής από το 2014. Οι ελεγκτές εξετάζουν κατά πόσον η Aegean πραγματοποίησε πληρωμές μέσω της Oil Tank σε άλλες επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχε ο κ. Μελισσανίδης.

Οι δηλώσεις τραπεζών που έλαβαν οι ελεγκτές της Εθνικής Τράπεζας της Φουτζέιρα δείχνουν ότι οι πληρωμές από το Αιγαίο προς την Oil Tank συνεχίστηκαν για αρκετά χρόνια μετά την ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού.

Οι ελεγκτές διερευνούσαν εάν οι πληρωμές αυτές αποκρύπτονταν με τη χρήση πλαστών λογιστικών εγγραφών και πλαστών εγγράφων. Φαίνεται ότι από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Ιανουάριο του 2018, η Aegean μεταβίβασε στο Oil Tank συνολικά 185,3 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2016 η Oil Tank πραγματοποίησε μεταφορά € 2,77 εκ. Στην ΑΕΚ, ένα ποδοσφαιρικό σύλλογο της πρωταθλήτριας της Αθήνας που ελέγχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από τον κ. Μελισσανίδη. Επέστρεψε το 2013 μετά την υποβιβασμό της ΑΕΚ στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, ως μία ομάδα επενδυτών σε μια προσπάθεια που αποκατέστησε το σύλλογο στην πρώην κατάστασή του.

Η μεταφορά της AEK καταγράφηκε ως άτοκο δάνειο προς τη λέσχη για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της κατασκευής ενός νέου σταδίου. Πιστεύεται ότι η Oil Tank έκανε επίσης πληρωμές σε μεμονωμένους παίκτες της ΑΕΚ.

Οι ελεγκτές του ΕΣ εργάστηκαν από το πρώην κεντρικό γραφείο του Αιγαίου στο λιμάνι του Πειραιά, ένα επιβλητικό κτήριο στη στεριά, το οποίο ανήκει στον κ. Μελισσανίδη, το οποίο στεγάζει επίσης αρκετές θυγατρικές του Αιγαίου και άλλες οικογενειακές επιχειρήσεις.

Αυτές περιλαμβάνουν έναν διεθνή ναυτιλιακό στόλο ελεγχόμενο από τον γιο του κ. Μελισσανίδη, μειοψηφικό μερίδιο στην ΟΠΑΠ , ελληνική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών. μια αλυσίδα πρατηρίων βενζίνης σε ολόκληρη την Ελλάδα. μια επιχείρηση ακινήτων; και μια εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων.

“Η ομάδα ελέγχου αντιμετώπισε σημαντικά εμπόδια ενώ εργαζόταν”, δήλωσε ένα άτομο με γνώση της έρευνας. “Πραγματοποιήθηκαν προσπάθειες να απαγορευτεί στους ελεγκτές η πρόσβαση σε σχετικά έγγραφα”».

ΠΑΕ ΑΕΚ: Δάνειο προς διευκόλυνση

Η ΠΑΕ ΑΕΚ υποστηρίζει ότι το ποσό των 2,7 εκατ. δολαρίων ελήφθη ώστε να διευκολυνθεί οικονομικά η εταιρία λόγω των capital controls ώστε να μην καθυστερήσουν οι πληρωμές προς τους ποδοσφαιριστές της ομάδας και άλλους πιστωτές.

Αναλυτικά η απάντηση της ΠΑΕ ΑΕΚ:

Σε σημερινό άρθρο των «Financial Times» γίνεται αναφορά και στην ΠΑΕ ΑΕΚ καθώς όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, ένα ποσό 2,7 εκατ. δολαρίων από μια εταιρία που εμπλέκεται σε υπόθεση που ερευνάται από τις αρχές («Oil Tank Engineering and Consulting») φέρεται να χρησιμοποιήθηκε ως «άτοκο δάνειο για την κατασκευή ενός νέου γηπέδου» και η ίδια εταιρία «φέρεται να έκανε μεμονωμένες πληρωμές σε ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ».

Η αλήθεια είναι ότι στον ισολογισμό της ΠΑΕ ΑΕΚ για τη σεζόν 2015/16 (είχε ζημιές 4,2 εκατ.ευρώ) είχε αναφερθεί αναλυτικά η σύναψη δανείου αναφέροντας «Στις 13/07/2015, λόγω της τραπεζικής αργίας η εταιρεία προχώρησε σε σύναψη δανείου με την Oil Tank Engineering & Consulting Ltd. με σκοπό την πληρωμή των υποχρεώσεών της προς ποδοσφαιριστές». Και είχαν γίνει και αναλυτικές αναφορές από οικονομικά sites τότε στον «κιτρινόμαυρο» ισολογισμό.

Αυτό το δάνειο το είχε πάρει η ΠΑΕ ΑΕΚ ώστε να διευκολυνθεί οικονομικά λόγω των capital controls για να μην καθυστερήσουν οι πληρωμές προς τους ποδοσφαιριστές της ομάδας και άλλους πιστωτές. Και αυτά τα 2,7 εκατ. επεστράφησαν αργότερα και το δάνειο έχει κλείσει εδώ και πολύ καιρό. Και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν έγινε καμία αναφορά στο γεγονός ότι έκλεισε το δάνειο μέσα στο άρθρο.

Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι αναφέρεται ότι το δάνειο πάρθηκε από την ΑΕΚ για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου γηπέδου της στη Νέα Φιλαδέλφεια. Δηλαδή, ότι είχε πάρει η ΠΑΕ ΑΕΚ δάνειο για να το… παραχωρήσει στη «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924» και έτσι να χρηματοδοτηθούν τα έργα. Και εκεί φαίνεται ότι οι αναφορές στο εν λόγω ρεπορτάζ δεν έχουν… βάση σε όσα αφορούν την ΑΕΚ.