Ηλίας Ταληκριάδης: «Θυμίζει "πέτρινα χρόνια", Θεσσαλονίκη μένω, είμαι άρρωστος Ολυμπιακός!»  

Τρομερά πράγματα λέει... Στο «ΦΩΣ» ο τερματοφύλακας των «πέτρινων χρόνων» που τα είδε όλα και τα έζησε όλα! 

Ηλίας Ταληκριάδης: «Θυμίζει "πέτρινα χρόνια", Θεσσαλονίκη μένω, είμαι άρρωστος Ολυμπιακός!»  

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Δεν τον είχα βγάλει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τον βρήκα, είναι συγκλονιστικός! Μη χάσετε αυτήν τη συνέντευξη.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο «ΦΩΣ» στις 12/1/2024.

Ηλία, τρία γκολ από κόρνερ στην καρδιά της περιοχής ο Ολυμπιακός στα δύο τελευταία ματς.

Έχουμε πρόβλημα εκεί. Πριν προχωρήσουμε όμως, θέλω να πω κάτι. Άκουγα μία μέρα στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ ένα γκάλοπ «ποιος τελικός έχει μείνει αξέχαστος στον κόσμο» και είπαν οι περισσότεροι το 2-2 Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός που πήγε στα πέναλτι. Ο τελικός του αιώνα.

Έχω βγάλει σε συνέντευξη τον διαιτητή εκείνου του τελικού, τον Βουτσαρά.

Τον Μελέτη. Τι γινόταν με τον Κοσκωτά και τον Βαρδινογιάννη... Φίλε, 80.000 κόσμος και να είναι οι 40.000 Ολυμπιακοί, οι 40.000 Παναθηναϊκοί. Και βλέπεις τώρα ντέρμπι «αιωνίων» σε άδειο γήπεδο. Παγωμάρα. Εκεί κατάντησε το ποδόσφαιρο. Σε εκείνον τον τελικό όταν φύγαμε από το ξενοδοχείο «Λίδρα Μάριοτ» μέχρι να φτάσουμε στην Καλογρέζα ήταν 20.000 κόσμος στη Συγγρού και στην Κηφισίας και δεν προχώραγε το πούλμαν! Τόση ήταν η λαχτάρα. Αλλά ήμασταν Έλληνες. Τώρα ξένοι έρχονται και φεύγουν, ούτε να ενσωματωθούν προλαβαίνουν ούτε να νιώσουν.

Πόσα χρόνια έπαιξες στον Ολυμπιακό;

Επτά χρόνια. Πήραμε δύο Κύπελλα. Δύσκολα χρόνια.

Μεταγραφή του Κοσκωτά.

Ναι.

Ποιες ομάδες σε ήθελαν;

Εκτός του Ολυμπιακού, ο ΠΑΟΚ. Τότε η Ξάνθη ήταν παράρτημα του ΠΑΟΚ. Παλιοί παίκτες του ΠΑΟΚ έρχονταν προπονητές στην Ξάνθη. Για να με δώσει η Ξάνθη στον Ολυμπιακό έπρεπε να ρωτήσει τον Βουλινό πρώτα. Δεν μπορούσε να κοντράρει τον Κοσκωτά τότε ο ΠΑΟΚ. Ο Σταύρος τούς έδινε τον Σκούνα, τον Αδαμόπουλο, τον Καραμίχαλο και άλλον παίκτη που δεν θυμάμαι ποιος ήταν, συν πολλά λεφτά. Και μετά ανέβηκε στο άρμα του Ολυμπιακού η Ξάνθη... Τότε που με πήρε ο Ολυμπιακός που λες, είχα κερδίσει μόνος μου τον Πανιώνιο με την Ξάνθη στο Κύπελλο 2-4, μεγάλη ομάδα τότε ο Πανιώνιος. Και ήρθαν το βράδυ και μου είπαν «φεύγουμε το πρωί, ετοιμάσου»! Τους είπα «πού πάμε;». Ούτε ήξερα πού θα με πήγαιναν!

Πού σε πήγαν;

Στον Βουλινό! Αλλά τελικά με πήγαν στον Κοσκωτά γιατί ο Βουλινός δεν μπορούσε. Νέο παιδί ήμουν. Στα 23.

Και ποιους βρίσκεις στον Ολυμπιακό;

Τον Πλίτση, έμπειρος, είχε και τον Παπαμιχαήλ. Πρώτο μου ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια το περιβόητο 1-3! (σ.σ. γελάει).

Ας μην πούμε τι έγινε εκεί γιατί δεν θα με φτάσει ο χώρος, είναι μόνο του μια εφημερίδα εκείνο το ματς...

Εμείς δεν ξέραμε τίποτα... Τότε στον Ρέντη είχε 5.000 κόσμο στην προπόνηση! Να μην μπορείς να φτάσεις στο γήπεδο, τέτοιος ήταν ο ενθουσιασμός.

Αληθεύει ότι φυγαδεύσατε σε πορτ μπαγκάζ παίκτη του Ολυμπιακού για να αποφύγει τον κόσμο στον Ρέντη σε λαϊκά δικαστήρια;

Ε, βέβαια, αληθεύει.

Ο Βλάχος ήταν; Στο αμάξι του Καραταΐδη;

Πού τα ξέρεις εσύ αυτά; Ζήσαμε εποχές που δεν μπορούν να φανταστούν τώρα οι νέοι. Τότε αν τρώγαμε στο Καραϊσκάκη τέσσερα από τον ΠΑΟΚ όπως φέτος θα σε περίμεναν παρατεταγμένοι χιλιάδες Ολυμπιακοί από τον Κηφισό! Πού να πας για προπόνηση… Φεύγανε οι κορνέδες βροχή!

Έχεις κλάψει για τον Ολυμπιακό;

Πολλές φορές.

Πες μία.

Το βράδυ του τελικού με τον Παναθηναϊκό που χάσαμε στα πέναλτι. Δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε. Φάγαμε το 2-2 στο τέλος της παράτασης. Το πιο αξέχαστο όμως ήταν το γκολ του Καραγκιοζόπουλου στο ΟΑΚΑ. Αυτό το ματς δεν ξανάγινε. Έπρεπε να βάλουμε τέσσερα γκολ στην ΑΕΚ και τελικά χάσαμε. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την απόκρουση του Μανωλά στον Ντέταρι πάνω στη γραμμή. Χάσαμε ολόκληρο πρωτάθλημα από αυτό το ματς. Μας απέβαλε παίκτες ο διαιτητής, λεγόταν ότι του είχε βγάλει πιστόλι ο Γιδόπουλος. Όπως πάλι με την ΑΕΚ με το δακρυγόνο που ξανάγινε το ματς στη Ρόδο, παγκόσμια πρωτοτυπία. Όπως ξανά με την ΑΕΚ που έσβησαν τα φώτα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Λένε ότι κλείδωσε στο καμαράκι τον ηλεκτρολόγο ο Μελισσανίδης.

Σε ποια ματς έπαιζες από αυτά;

Σε όλα! Και βλέπω την τωρινή κατάσταση και τα θυμάμαι... Τιμωρούμασταν συνεχώς τότε επειδή αγανακτούσε ο κόσμος, παίζαμε ως έδρα σε γήπεδα της επαρχίας. Έχω ζήσει και τους «επιστήμονες» που μπούκαραν μέσα στο γήπεδο και τους είπε «επιστήμονες» ο Σαλιαρέλης επειδή μπήκαν από τη θύρα των επισήμων...

Τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός;

Φτιάξε ομάδα να νικάς και τη διαιτησία! Αυτό είχε δηλώσει και ο πρόεδρος. Αυτό πρέπει να κάνει.

Τι ομάδα ήσουν πριν έρθεις στον Ολυμπιακό;

Ολυμπιακός. Και μετά έγινα πιο άρρωστος Ολυμπιακός. Από μικρός ήμουν Ολυμπιακός, ενώ ο αδελφός μου ήταν Παναθηναϊκός. Δεν θα ξεχάσω την πρώτη μου μεγάλη στενοχώρια ήταν ο αποκλεισμός από την Άντερλεχτ στην Πάτρα με τον Παλοτάι που μας έσφαξε. Δεν κοιμήθηκα το βράδυ. Τότε η Βόρεια Ελλάδα είχε μόνο την Καβάλα στην Α' Εθνική κοντά στην Ξάνθη. Και θυμάμαι όταν έπαιζε ο Ολυμπιακός στην Καβάλα έφευγε χιλιάδες κόσμος από τη Μακεδονία και τη Θράκη να πάει να δει τον Ολυμπιακό. Η Ξάνθη δεν ήταν στην Α' Εθνική. Θυμάμαι να είμαι παιδί και να είμαστε μποτιλιαρισμένοι στην εθνική για να φτάσουμε στην Καβάλα να δούμε τον Ολυμπιακό. Μας έπαιρνε τρεις ώρες!

Ποιον τερματοφύλακα είχες είδωλο;

Τον Σαργκάνη στον Ολυμπιακό.

Και τον βρήκες αργότερα αντίπαλο στον Παναθηναϊκό.

Ναι. Και στην Εθνική συμπαίκτη.

Ποιον θαύμαζες πιο πολύ από τους συμπαίκτες σου στον Ολυμπιακό;

Ένας ήταν το κάτι άλλο: Λάγιος Ντέταρι.

Από Έλληνες;

Βασίλης Καραπιάλης.

Μου είπε ο Καραπιάλης πριν από λίγες μέρες ότι αν αλλάζει 15 παίκτες κάθε χρόνο ο Ολυμπιακός, όπως και προπονητές συνέχεια, δεν θα φτιάξει ποτέ ομάδα.

Σωστά σου το είπε. Εμείς τα ζήσαμε.

Βρίσκεις ομοιότητες με τα «πέτρινα χρόνια»;

Υπάρχουν κάποιες, αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά: τώρα ο Ολυμπιακός έχει δυνατή διοίκηση. Εμείς δεν είχαμε δυνατή διοίκηση. Ο Μαρινάκης είναι Ολυμπιακός, έχει πολλά λεφτά, πιστεύω θα τη φτιάξει την ομάδα του χρόνου.

Γιατί του χρόνου;

Διότι φέτος χάθηκε το πρωτάθλημα. Έτσι νομίζω. Ας κοιτάξει να φτιάξει την ομάδα για του χρόνου. Πώς το είδες το ματς με τον Παναθηναϊκό;

Εσύ θα μου πεις.

«Σούπα» ήταν. Είναι Παναθηναϊκός αυτός; Εμείς τότε είχαμε να αντιμετωπίσουμε Παναθηναϊκό που ήταν ομαδάρα. Και η ΑΕΚ του Μπάγεβιτς ήταν ομαδάρα. Και στην επαρχία είχε δυνατές ομάδες τότε. Εγώ τα καλύτερά μου ματς πάντα τα έκανα σε δύο γήπεδα: στο Καυτανζόγλειο και στο «Γεντί Κουλέ». Αν ψάξεις στο YouTube θα δεις αγώνες του Ολυμπιακού στον Ηρακλή και στον ΟΦΗ να τους σταματάω μόνος μου. Ηρακλής μεγάλος τότε και ΟΦΗ μεγάλος του Γκέραρντ.

Ποιος ήταν ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος για εσένα; Ο Σαραβάκος;

Ναι, αυτός ήταν. Δεν πιανόταν, ήταν πολύ γρήγορος, είχε φοβερό ξεπέταγμα και πολύ καλό σουτ. Τότε ο Παναθηναϊκός είχε εκπληκτικό δίδυμο Βαζέχα - Σαραβάκο. Ήμασταν άτυχοι. Τώρα τον βλέπω τον Παναθηναϊκό και είναι «λίγος». Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλο πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας. Η άμυνα είναι «άσ' τα να πάνε»... Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ έχουν καλύτερες ομάδες.

Ποιος πιστεύεις ότι θα πάρει το πρωτάθλημα;

Η ΑΕΚ.

Ξύλο έφαγες ποτέ από αντιπάλους;

Η χειρότερη έδρα ήταν η Τούμπα. Τότε επιτρέπονταν οι μετακινήσεις οπαδών και γινόταν το σώσε. Θυμάμαι μια χρονιά με Γκμοχ είχαν μπουκάρει μέσα οι ΠΑΟΚτσήδες, κρατούσαμε τις πόρτες στα αποδυτήρια να μην τις σπάσουν, μας πολιορκούσαν. Βάλαμε τα παπούτσια με τα καρφιά στα χέρια ανάποδα και βαρούσαμε κόσμο!

Μου το έχει πει αυτό και ο Ηλίας Σαββίδης.

Και μετά έρχεται ο ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη και μπουκάρουν μέσα οι Ολυμπιακοί... Αντίποινα...

Ολυμπιακοί έρχονταν σπίτι σου; Ζήταγαν εισιτήρια;

Πολλοί. Και μετά από ματς που είχαμε πάει καλά έρχονταν, ειδικά με τον Παναθηναϊκό. Και ζητωκραύγαζαν από κάτω, ζήταγαν φανέλες. Το Καραϊσκάκη ήταν κολαστήριο. 40.000 κόσμος μέσα, φανατισμένοι.

Πού μένεις;

Στη Θεσσαλονίκη μόνιμα. Στην Καλαμαριά.

Και δεν κωλώνεις να λες ότι είσαι Ολυμπιακός άρρωστος;

Όχι ρε, αφού είμαι, να το κρύψω;

Μου είπαν ότι στην Ξάνθη είχες μπουζουξίδικα.

Όταν σταμάτησα το ποδόσφαιρο, είχα ένα μπουζουξίδικο και μία καφετέρια. Ερχόντουσαν πολλοί Ολυμπιακοί όταν έπαιζε ο Ολυμπιακός.

Πόσα χρόνια είχες τα μαγαζιά;

Δέκα χρόνια.

Έγινε μια δίκη στην οποία δικαιώθηκες;

Ναι, μου είχε κάνει μια πουστ...ά ένας συνέταιρος.

Πώς ζεις τώρα;

Μαγαζιά έχω πάλι, αλλά όχι εστίαση. Ρούχα και παπούτσια.

Παιδιά;

Μία κόρη. Να σε ρωτήσω, με Τσιαντάκη μιλάς;

Με όλους μιλάω.

Παικταράς ο Νίκος και γ... τα παιδιά, Ολυμπιακός και πολύ καλό παιδί.

Απόπειρα δωροδοκίας σού έγινε ποτέ;

Όχι. Ποτέ.

Μετά τον Ολυμπιακό πήγες στον Ηρακλή.

Τον μεγάλο Ηρακλή τότε.

Και γιατί σταμάτησες 32 ετών το ποδόσφαιρο;

Επειδή με ήθελε ο Κοντομηνάς γενικό αρχηγό στον Άρη. Αλλιώς θα αγωνιζόμουν κι άλλο. Μπορούσα να παίξω κι άλλο.

Τα λεφτά από τον Κοσκωτά σού τα δέσμευσε η τράπεζα;

Τα χάσαμε αυτά.

Πολλά λεφτά; Ξέρω άλλους παίκτες που τα γλίτωσαν.

Εμείς ήμασταν πιτσιρικάδες τότε και δεν ξέραμε. Άλλοι πρόλαβαν και τα πήραν. Εμείς ντρεπόμασταν να πάμε να τα πάρουμε.

Πόσα ήταν;

Έχασα 40 εκατομμύρια δραχμές τότε.

Έπαιρνες διαμέρισμα με αυτά τα λεφτά τότε;

Ένα μόνο; Έπαιρνες τρία σπίτια! Kαι δεν θα ξεχάσω, όταν μπήκε ο Παπανδρέου στο «Χέρφιλντ», ήμασταν σε ένα ξενοδοχείο στη Βουλιαγμένη, παίζαμε με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και μπαίνει ο Σταύρος Κοσκωτάς και μας λέει: «Παιδιά, ο μεγάλος μάς πούλησε».

Ποιος μεγάλος; Ο Ανδρέας;

Ναι. Και μας είπε ο Σταύρος «εσείς όμως θέλω να νικήσετε».

Πόσο ήρθε;

Είχα παίξει πολύ καλά μέσα στη βροχή. Προηγήθηκε ο ΠΑΟ με αυτογκόλ του Μπανιώτη, ισοφαρίζουμε στο 80’ με κεφαλιά του Αλεξίου από κόρνερ. Και κάνει πέναλτι στα τελευταία λεπτά ο Τσαλουχίδης στον Σαραβάκο. Χάσαμε 2-1.

Πινγκ πονγκ σε πάω με το παρελθόν και το παρόν, μου αρέσει έτσι. Ποιος τερματοφύλακας τώρα είναι για εσένα ο καλύτερος στο πρωτάθλημα;

Ο Πασχαλάκης. Μακράν.

Στο κόρνερ με τον Παναθηναϊκό έπρεπε να βγει;

Δύσκολο ήταν. Γιατί κάνει καλό χτύπημα κόρνερ ο Μαντσίνι και η μπάλα πάει προς τα έξω. Όταν όμως τρώει ο Ολυμπιακός τρία σερί γκολ από κόρνερ στην καρδιά της άμυνας, φέρει μερίδιο ευθύνης και ο γκολκίπερ. Να σε ρωτήσω, τον Ναβάρο πώς τον βλέπεις;

Πω πω, έχεις κάψα με την ομάδα. Αλλά εσύ θα πεις, από σένα παίρνω συνέντευξη.

Λίγος μού φαίνεται ο Ναβάρο. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται δυνατό σέντερ φορ. Γενικώς οι μεταγραφές ήταν αποτυχία. Και δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί έχει τέτοια πτώση ο Ποντένσε.

Ο Βασίλης Καρράς είχε τραγουδήσει στο μαγαζί σου στην Ξάνθη;

Πολλές φορές.

Τι τύπος;

Ο καλύτερος άνθρωπος. Δεν υπήρχε άλλος τέτοιος. Αλλά ήταν ΠΑΟΚτσής άρρωστος να ξέρεις.

Έπινε ένα μπουκάλι ουίσκι όπως λένε;

Και δύο.

Τι δύο;

Μπουκάλια ουίσκι. Γι' αυτό πάντα ο Καρράς ήταν ο καλύτερος τραγουδιστής στο πρώτο του πρόγραμμα. Όταν ξανάβγαινε αργότερα στο δεύτερο πρόγραμμα δεν ήταν ίδιος...

Στον κόσμο του Ολυμπιακού τι θέλεις να πεις;

Απίστευτος κόσμος ρε. Μόνο όποιος έχει αγωνιστεί στον Ολυμπιακό μπορεί να καταλάβει τη διαφορά αυτής της ομάδας από κάθε άλλη. Όπου πηγαίναμε στην επαρχία είχε λαό Ολυμπιακούς χιλιάδες. Ήταν κι αλλιώς το ποδόσφαιρο τότε, ήμασταν πολλοί Έλληνες, δενόταν ο κόσμος. Τώρα, με τόσους ξένους οι ομάδες, έχει χαθεί το νόημα.