Το στατιστικό «κλειδί» του Ολυμπιακού για τη νίκη στο «Κλεάνθης Βικελίδης»

Αυτό πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για να κερδίσει τον Άρη την προσεχή Κυριακή (4/11, 19:00) στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την... στατιστική!

Το στατιστικό «κλειδί» του Ολυμπιακού για τη νίκη στο «Κλεάνθης Βικελίδης»

Το αποτέλεσμα του επερχόμενου αγώνα ανάμεσα στον Άρη και τον Ολυμπιακό στο «Κλεάνθης Βικελίδης» θα κριθεί αναμφίβολα από πολλούς παράγοντες: Τακτική προσέγγιση του ματς, σωστή εφαρμογή πλάνου, προσωπικές μονομαχίες, κοουτσάρισμα την ώρα του αγώνα, αλλά και τύχη. Η οποία τύχη παίζει συχνά σημαντικό ρόλο, πόσω μάλλον σε παιχνίδια με τον χαρακτήρα ντέρμπι, που πολλές φορές κρίνονται στις λεπτομέρειες.

Πέραν αυτών, ωστόσο, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί κι ένα στατιστικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τον φετινό Άρη. Στατιστικό που δεν παρουσιάζει απλά ενδιαφέρον σε επίπεδο αριθμών, αλλά έχει και ρεαλιστικές προεκτάσεις, καθώς δείχνει κάτι σημαντικό για τον τρόπο που λειτουργεί η ομάδα του Πάκο Ερέρα -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- στο πρωτάθλημα της Super League.

Ποιο είναι αυτό; Το γεγονός ότι οι «κίτρινοι» σκοράρουν ΜΟΝΟ εφόσον δεν έχουν δεχθεί αυτοί πρώτοι γκολ!

Για του λόγου το αληθές, ο Άρης έχει πετύχει μέχρι στιγμής 10 τέρματα στο πρωτάθλημα, όλα όταν ο αντίπαλός του είναι ακόμα χωρίς γκολ στο παιχνίδι. Αντιθέτως, όποτε η αντίπαλη ομάδα σκοράρει, οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν απάντηση, είτε ισοφαρίζοντας είτε μειώνοντας έστω το σκορ.

Αυτό συνέβη και στα τέσσερα ματς στα οποία ο Άρης γνώρισε την ήττα. Δέχθηκε γκολ από τον ΠΑΣ Γιάννινα, ηττήθηκε με 1-0. Το ίδιο και με τον Πανιώνιο. Κόντρα στον ΠΑΟΚ προηγήθηκε μεν, όμως αφότου σκόραρε ο «δικέφαλος του Βορρά», περιορίστηκε στο αρχικό του τέρμα. Με την ΑΕΚ όχι μόνο δεν αντέδρασε με κάποιο γκολ, αντίθετα στο β' ημίχρονο επήλθε η πλήρης κατάρρευση.

Ακόμα και στην αναμέτρηση με τον Αήττητο Σπάτων την Τετάρτη (31/10), έστω κι αν ο Άρης παρατάχθηκε με πολλές αλλαγές, τα γκολ που σημείωσε ήρθαν πριν σκοράρει ο αντίπαλός του.

Όπερ σημαίνει ότι όταν ο Άρης ανοίγει πρώτος το σκορ, η ψυχολογία και ο γενικότερος τρόπος λειτουργίας του είναι σε υψηλό επίπεδο. Όταν, όμως, το παιχνίδι... στραβώνει, τότε η ομάδα της Θεσσαλονίκης «βραχυκυκλώνει» και αδυνατεί να βρει τον δρόμο προς την αντίπαλη εστία...

ΥΓ: Η μοναδική εξαίρεση στον παραπάνω «κανόνα» για τον Άρη ήταν ο αγώνας Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εκεί οι «ασπρόμαυροι» είχαν προηγηθεί με τον Πέλκα στο 25', όμως οι «κίτρινοι» είχαν καταφέρει να αντιδράσουν στις καθυστερήσεις του α' μέρους με τον Ματέο Γκαρσία...