Ο Ολυμπιακός και οι Πορτογάλοι

Η προτίμηση του Ολυμπιακού στην πορτογαλική αγορά (σε προπονητές και παίκτες) συνεχίζεται με τον πλέον έντονο ρυθμό αυτόν τον χειμώνα. Αναδρομή σε όσους πέρασαν, διακρίθηκαν, προσπάθησαν ή δεν «ακούμπησαν»

Ο Ολυμπιακός και οι Πορτογάλοι

Ο Ολυμπιακός με τον Κάρλος Καρβαλιάλ στον πάγκο του συνεχίζει μία παράδοση εμπιστοσύνης σε Πορτογάλους προπονητές μετά από τις συνεργασίες του με Λεονάρντο Ζαρντίμ, Μάρκο Σίλβα, Βίτορ Περέιρα, Πάουλο Μπέντο και φυσικά Πέδρο Μαρτίνς.

Συνεχίζει, όμως, να εμπιστεύεται απολύτως την πορτογαλική αγορά και στις μεταγραφές του έχοντας φέρει ήδη τους Ζέλσον Μαρτίνς, Τσικίνιο, Όρτα και επιχειρώντας για τον Κάρμο. Ενώ έχει κλείσει για το καλοκαίρι τον Κοστινια και έφερε από την Πορτογαλία και τον Ισπανό Ναβάρο. Με ανοιχτές κι άλλες περιπτώσεις προσθήκης από το πορτογαλικό πρωτάθλημα.

Αρκετοί είναι οι Πορτογάλοι ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού από τότε που ο Πάουλο Μασάδο άρχισε αυτή τη σύνδεση, με μία επιτυχημένη παρουσία στο ελληνικό κλαμπ. Ο διεθνής μέσος πήρε δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο, με απολογισμό έξι τερμάτων και άλλων τόσων ασίστ.

Στη συνέχεια οι Πειραιώτες δοκίμασαν αρκετές συνεργασίες και σαφώς αυτές που δεν πρόκειται να ξεχαστούν είναι του Ζοσέ Σα, του Ντανιέλ Ποντένσε και του Ρούμπεν Σεμέδο. Ο Σα συνεχίζει μια μεγάλη καριέρα στην Πρέμιερ Λιγκ και θεωρείται από τους κορυφαίους γκολκίπερ στον κόσμο, ενώ στον Ολυμπιακό κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο με 124 συμμετοχές στην εστία. Ο Ντανιέλ Ποντένσε έκανε και αυτός το «άλμα» για την Πρέμιερ Λιγκ και την Γουλβς όπου είχε συνεπή παρουσία και 105 αγώνες, όμως με την επιστροφή του στον Ολυμπιακό θα ξεπεράσει κάθε ρεκόρ του σε αριθμούς. Και η μεγάλη επιθυμία του είναι σαφώς να συνδυάσει αυτή τη φορά την παρουσία του με την κατάκτηση ενός τίτλου που δεν κατάφερε στην προηγούμενη θητεία. Ο Ρούμπεν Σεμέδο, επίσης διεθνής, έκανε ξεχωριστά παιχνίδια και έδειξε την τεράστια κλάση του σε πολλές διεθνείς και εγχώριες αναμετρήσεις του Ολυμπιακού, αλλά τα εξωαγωνιστικά προβλήματα ενός εξαιρετικά ταλαντούχου κεντρικού αμυντικού δεν άφησαν την καριέρα του να εξελιχθεί όπως θα μπορούσε.

Κι άλλοι καλοί Πορτογάλοι έχουν παίξει στον Ολυμπιακό όλα αυτά τα χρόνια, με χαμηλότερο απολογισμό απόδοσης σε σχέση με όσα είχε υποσχεθεί η άφιξή τους. Ο Μπρούμα ήταν φυσικά μία σπέσιαλ περίπτωση, όμως ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να τον κρατήσει, ενώ η παρουσία του Ντιόγκο Φιγκέιρας θα μπορούσε να θεωρηθεί «τίμια». Ο Ρόνι Λόπες (Πορτογαλοβραζιλιάνος) είχε μεγαλύτερο ταλέντο από αυτό που έδειξε στην Ελλάδα, ενώ στο ρόστερ μαζί με τον Ποντένσε και πλέον τον Ζέλσον Μαρτίνς συνεχίζει ο Ζοάο Καρβάλιο με στόχο να δείξει περισσότερα πράγματα σε σχέση με ό,τι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής. Η μεγαλύτερη ίσως απογοήτευση σε συνάρτηση και με τα χρήματα που είχαν δοθεί για τη μεταγραφή του από την Γκιμαράες ήταν ο Πέπε. Ο Γκονζάλο Πασιένσια θα μπορούσε να είχε δώσει πολλά εάν δεν αντιμετώπιζε ιατρικό πρόβλημα, ο Αντρέ Μαρτίνς δεν ήταν παίκτης να κάνει τη διαφορά στο κέντρο, ενώ ο Ρούμπεν Βινάγκρε δεν ήθελε να παίξει στον Ολυμπιακό και το… έδειχνε μέχρι να φύγει. Λιγότερα από τα αναμενόμενα έδωσαν και οι δανεικοί Ερνάνι και Ζιλ Ντίας. Ενώ ο Καφού θα μείνει στη μνήμη των φίλων του Ολυμπιακού για το γκολ με τον Παναθηναϊκό.

Ανά σεζόν:

2012-13: Μασάδο

2013-14: Μασάδο

2015-16: Ερνάνι

2016-17: Φιγκέιρας, Αντρέ Μάρτινς, Πασιένσια

2017-18: Φιγκέιρας, Αντρέ Μάρτινς

2018-19: Σα, Μιράντα, Ζιλ Ντίας, Ποντένσε

2019-20: Σα, Σεμέδο, Καφού, Ποντένσε

2020-21: Σα, Σεμέδο, Βινάγκρε, Πέπε, Τιάγκο Σίλβα, Μπρούμα

2021-22: Σεμέδο, Ρόνι Λόπες, Καρβάλιο

2022-23: Καρβάλιο

2023-24: Ποντένσε, Καρβάλιο, Ζέλσον Μαρτίνς, Τσικίνιο, Όρτα