Τα βάζεις; Μετράς! Δεν τα βάζεις; Στο πυρ το εξώτερον…

Πως τα καταφέρνει το ποδόσφαιρο έτσι και φέρνει τα πάνω κάτω και αντίστροφα! Πόσο απρόβλεπτο είναι και πόσο γρήγορα αλλάζουν οι διαθέσεις, οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις, είναι απίστευτο.

Τα βάζεις; Μετράς! Δεν τα βάζεις; Στο πυρ το εξώτερον…

Στο ξεκίνημα της χρονιάς όλοι απαξίωναν τους αμυντικούς του Ολυμπιακού, επειδή δεν τους ενέπνεαν εμπιστοσύνη κι αναζητούσαν τις αιτίες του κακού, που οι «ερυθρόλευκοι» δεν κρατούσαν το μηδέν στα μετόπισθεν. Στα φιλικά προετοιμασίας αυτά. Τότε που οι Πειραιώτες όχι μόνο δεν είχαν ολοκληρώσει τις μεταγραφές τους, αλλά στη συνέχεια άλλαξε και το ρόστερ κατά 50% από εκείνο που είχαν μέχρι τότε.

Ήξεραν, έβλεπαν κι έγραφαν οι «ειδικοί αναλυτές», αναδεικνύοντας ως περίπου… Σέρχιο Ράμος τον Μολέδο και τον κάθε Μολέδο. Και δόστου συγκρίσεις με Μέλμπεργκ, Αβραάμ, Ανατολάκη, Μουράτη και άλλους προγενέστερους που έπαιξαν κεντρικοί αμυντικοί στο λιμάνι.

Δύο μήνες μετά, η μπάλα άλλαξε τερέν και πλέον όλοι γράφουν για τους επιθετικογενείς παίκτες των «ερυθρολεύκων» που δεν σκοράρουν αλλά και δεν βοηθούν τους φορ να πετύχουν γκολ. Η μπάλα από την άμυνα πέρασε στην επίθεση. Ξέχασαν οι «ειδικοί» τα γκολ κατά Λουκέρνης και Μπέρνλι, ξέχασαν τη πεντάρα στα Γιάννινα. Ειδικά μετά το 0-1 από τον ΠΑΟΚ και τι δεν έγραψαν. Μετά μάλιστα την τρίτη νίκη στο φινάλε (Αστέρας, Πανιώνιος, Απόλλων), απαξίωσαν το σύμπαν! «Δεν είναι μόνο θέμα γκίνιας και άγχους» γράφουν οι «ειδικοί» αλλά και «ανικανότητας» επιμένουν.

Σοβαρά; Και όταν τα έβαζαν τι θέμα ήταν; Ικανότητας; Τότε ήταν ικανοί και τώρα ανίκανοι; Όμως γίνεται αυτό μέσα σε ένα μήνα; Κι όμως γίνεται, αν μιλάμε για ελληνικά ΜΜΕ. Όπου όλοι κρίνουν βάση αποτελέσματος. Τα έβαζε ο Λάζαρος στο ξεκίνημα που είχε μπει φρέσκος κι φουριόζος; «Είναι παικταράς»! Δεν τα βάζει ο Λάζαρος τώρα; «Δεν είναι μόνο θέμα γκίνιας…» λένε οι «ειδικοί αναλυτές». Και τι είναι δηλαδή; Ανικανότητας; Ήμαρτον!

Αυτό που έχω προσέξει, πάντως, είναι πως η αυτοπεποίθηση πολλών παικτών σε ότι αφορά το σκοράρισμα, έπεσε αρκετά, μετά το ματς «μαγική εικόνα» με τον ΠΑΟΚ. Εκεί όπου ένα σβηστό 3-0 ή 4-0 έγινε 0-1 με το «δικέφαλο» να μην κάνει τελική στο β’ μέρος (στο πρώτο είχε μια!) που σημειώθηκε το αυτογκόλ! Ακολούθησαν κι άλλες χαμένες ευκαιρίες στα επόμενα ματς, πολλές είναι η αλήθεια, ήρθε μετά και η κούραση (σωματική και πνευματική) ορισμένων βασικών ποδοσφαιριστών και ιδού το αποτέλεσμα. Από κει που μιλούσαν για την προβληματική άμυνα που αποτελεί πηγή κινδύνων, τώρα μιλούν και γράφουν, για την προβληματική επίθεση που δεν σκοράρει. Καμία ισορροπία. Αύριο μεθαύριο, αν ο Ολυμπιακός σκοράρει και ας μη παίζει καλά, θα έχουμε να διαβάζουμε και να ακούμε για την «τρομερή επίθεση του Θρύλου» που βγάζει την ομάδα από τα δύσκολα…

Φυσικά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και το γεγονός ότι όλοι τώρα αποθεώνουν τον Δημήτρη Μάνο (και δικαιολογημένα) επειδή το παλικάρι πέτυχε το γκολ της νίκης επί του Απόλλωνα. Όμως σκέφτομαι, αν ο Μαρτίνς τον χρησιμοποιήσει βασικό φορ όσο διάστημα απουσιάζουν οι τραυματίες Γκερέρο και Χασάν, τι έχει να ακούσει κι αυτός και ο Μάνος αν δεν σκοράρει και παράλληλα δεν νικήσει ο Ολυμπιακός. Οι ίδιοι που σήμερα τον αποθεώνουν, οι ίδιοι είναι που θα τον στήσουν στον τοίχο. Και μη πάτε μακριά, εδώ είμαστε και τα λέμε. Τη Κυριακή έρχεται το Άρης – Ολυμπιακός. Αν δεν κερδίσουν οι Πειραιώτες, «κάηκε» ο Μάνος από τους «ειδικούς», όπως έχουν «κάψει» Ποντένσε, Χιστοδουλόπουλο, Γκερέρο, Χασάν, Φορτούνη, Φετφατζίδη και άλλους