Ολυμπιακός-Απόλλων Σμύρνης 1-0: «Καθάρισε» ο Μάνος

Με γκολ του 24χρονου επιθετικού στο 90' οι Πειραιώτες έκαμψαν την αντίσταση του Απόλλωνα και επέστρεψαν στις επιτυχίες στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ολυμπιακός-Απόλλων Σμύρνης 1-0: «Καθάρισε» ο Μάνος

Έσπασαν καρδιές στο «Γ. Καραϊσκάκης» με τον Ολυμπιακό να χρειάζεται το γκολ του Δημήτρη Μάνου στο 90' για να κάμψει την αντίσταση του Απόλλωνα, ο οποίος παρέμεινε η μοναδική ομάδα χωρίς βαθμό στο πρωτάθλημα. Οι Πειραιώτες βρήκαν απέναντι τους μία ομάδα που έπαιξε κλειστά, έχασαν ευκαιρίες, αλλά σπατάλησαν και 75 λεπτά παίζοντας χωρίς επιθετικό. Ο Ολυμπιακός έστω και με τη ψυχή στο στόμα κατάφερε να επιστρέψει στις επιτυχίες και στο ελληνικό πρωτάθλημα παίρνοντας ακόμα μία πολύ δύσκολη νίκη στη Super League.

Η επιλογή του Σα

Η μεγάλη έκπληξη από τον Πέδρο Μαρτίνς στον καταρτισμό της ενδεκάδας έγινε με την επιλογή του Ζοσέ Σα στην εστία αντί του Γιαννιώτη. Το ματς με τον Απόλλωνα ήταν το πρώτο που έπαιξε ο Πορτογάλος πορτιέρε, ενώ κατά τα άλλα ο 48χρονος κόουτς εμπιστεύτηκε την ομάδα που νίκησε τη Ντουντελάνζ. Οι «ερυθρόλευκοι» γνώριζαν πως απέναντι τους θα βρουν μία ομάδα που θα παίξει κλειστά και θα προσπαθήσει να κλείσει όλους τους διαδρόμους προς την εστία του Χουάντερσον. Οι Πειραιώτες μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο δυνατά όπως αναμενόταν και σκοπό να ελέγξουν από την αρχή το παιχνίδι.

Αυτό δεν ήταν δύσκολο, αφού ο Απόλλωνας δεν είναι η ομάδα που θα κάνει παιχνίδι. Οι ποδοσφαιριστές του Μαρτίνς πήραν την κατοχή της μπάλας, ενώ εκείνοι του Μαντζουράκη περίμεναν πίσω από τη μπάλα. Ήταν ελάχιστες οι στιγμές που οι φιλοξενούμενοι επιχείρησαν να βγουν στην επίθεση και σε αυτές η άμυνα του Ολυμπιακού δεν ένιωσε καμία απειλή. Το παιχνίδι παιζόταν στο μισό γήπεδο με τους «ερυθρόλευκους» να ψάχνουν τρόπους να δημιουργήσουν. Από τα πόδια του Φορτούνη περνούσε όλο το παιχνίδι, ενώ και οι Ποντένσε, Ναουέλ έκαναν συνεχείς κινήσεις, αλλά χωρίς αποτελέσματα. Η πρώτη καλή στιγμή σημειώθηκε στο 26' με σουτ του Λάζαρου έπειτα από πάσα του Φορτούνη. Παρά τις προσπάθειες των Πειραιωτών δεν ήταν εύκολο να βγουν φάσεις και το 0-0 δεν άλλαξε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Ζαχαριάδη που έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια. Στα πρώτα 45 λεπτά οι Πειραιώτες φωνάζουν για δύο οφσάιντ που καταλόγισε ο πρώτος βοηθός, Χριστακόγλου σε Φορτούνη και Λάζαρο, τα οποία ήταν λανθασμένα.

Η ευκαιρία του Φετφατζίδη και η είσοδος του Μάνου

Το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε στην επανάληψη. Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που μπήκε στο γήπεδο φουριόζος για να βάλει το γκολ που θα του έδινε το προβάδισμα στο σκορ. Οι Πειραιώτες άσκησαν ασφυκτική πίεση στην άμυνα του Απόλλωνα και από ένα σημείο και μετά το ματς είχε πάρει έναν τρελό ρυθμό με τους γηπεδούχους να έχουν κλείσει στα καρέ τους, τους φιλοξενούμενους. Σε όλο αυτό το διάστημα φαινόταν η έλλειψη καθαρού επιθετικού για τον Ολυμπιακό. Ο Λάζαρος προσπαθούσε, έδινε μάχες, αλλά ο Ολυμπιακός ήθελε έναν παίκτη που θα τον ένιωθε περισσότερο η άμυνα του Απόλλωνα.

Στο 58' ο Μαρτίνς έριξε στο παιχνίδι Φετφατζίδη και Νάτχο αντί των Καμαρά και Ναουέλ. Στο 60' δημιουργήθηκε και η μεγαλύτερη ευκαιρία του Ολυμπιακού. Ο Νάτχο και ο Φορτούνης έκρυψαν τη μπάλα με τον Ισραηλινό να πασάρει στον Φετφατζίδη, ο οποίος ήταν μόνος απέναντι από τον Χουάντερσον, αλλά έστειλε τη μπάλα άουτ. Το παιχνίδι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη ένταση με τον Ολυμπιακό να πιέζει τον Απόλλωνα, ενώ την ίδια ώρα οι ποδοσφαιριστές του Μαντζουράκη αναλώθηκαν σε καθυστερήσεις για να κρατήσουν το 0-0. Στο 75' ο Μαρτίνς έβαλε στο παιχνίδι τον Μάνο αντί του Μπουχαλάκη και τα έπαιξε όλα για όλα για το "χρυσό" γκολ. Ο 24χρονος επιθετικός έκανε αισθητή την παρουσία του, έχοντας ένα σουτ στο 84' που μετά από κόντρες κατέληξε κόρνερ, ενώ είχε και έναν ωραίο συνδυασμό με τον Φορτούνη. Το γκολ ήρθε στο 90' με τον Λάζαρο να κάνει ατομική ενέργεια να μπαίνει στην περιοχή, τον Μάνο να ευνοείται από τις κόντρες και με ωραίο σουτ να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. Ο Έλληνας φορ έβαλε το γκολ που είχε μεγάλη ανάγκη ο Ολυμπιακός και χάρισε στην ομάδα του μία πολύ σημαντική νίκη.

ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ

Γήπεδο: Γεώργιος Καραϊσκάκης

Ολυμπιακός-Απόλλων Σμύρνης 1-0

Διαιτητής: Ζαχαριάδης (Μακεδονίας)

Σκόρερ: 90' Μάνος

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 25' Γκίνο, 30' Λούκιτς, 71' Βούκοβιτς, 81' Κούτρης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαουί, Σισέ, Βούκοβιτς, Κούτρης, Μπουχαλάκης (75' Μάνος), Καμαρά (58' Νάτχο), Ποντένσε, Φορτούνης, Ναουέλ (58' Φετφατζίδης), Χριστοδουλόπουλος

ΑΠΟΛΛΩΝ (Γιάννης Μαντζουράκης): Χουάντερσον, Στάθης, Κύργιας (68' Τζανετόπουλος), Λούκιτς, Οριουέλα, Γκίνο, Κονέ, Ντουρσό, Τριάδης, Σικαμπάλα (79' Ναδάλες), Ακόστα (74' Αλμέιδα).