ΑΕΚ: Μπλόκο του Εφετείου στις πτήσεις του αετού «Οδυσσέα» στα ματς της!

 

 

Aπόφαση του Εφετείου για τον αετό «Οδυσσέα» απαγορεύει τις πτήσεις του στα ματς της ΑΕΚ: «Δεν υπάρχει έθιμο ή παράδοση που να δικαιολογεί τέτοιες εκδηλώσεις»

ΑΕΚ: Μπλόκο του Εφετείου στις πτήσεις του αετού «Οδυσσέα» στα ματς της!

Με, πανηγυρική, δημοσίευσή της στα social media, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μετέφερε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η οποία ακυρώνει παλαιότερη απόφαση για την άδεια που είχε χορηγηθεί στην ΠΑΕ ΑΕΚ για τη χρήση του αετού, «Οδυσσέα», ο οποίος υπερίπτατο του γηπέδου πριν τα ματς την περσινή σεζόν 2022/23 στο γήπεδο της Nέας Φιλαδέλφειας

Αναλυτικά η σχετική δημοσίευση:

«Ο "Οδυσσέας" έβαλε γκολ, φάουλ το δημόσιο! Μεγάλη νίκη για τον θαλασσαετό που πέρυσι βρέθηκε να δίνει... παράσταση πριν τους αγώνες της ΑΕΚ! Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αποφάσισε την οριστική απαλλαγή του "Οδυσσέα" όπως και οποιουδήποτε άλλου πουλιού που τυχόν θα τον αντικαταστήσει, από αυτή την αλόγιστη, βάναυση εκμετάλλευση.

Η άδεια λειτουργίας παραστάσεων-εκδηλώσεων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες με τη συμμετοχή του Θαλασσαετού "Οδυσσέα" χορηγήθηκε στην ΠΑΕ ΑΕΚ με απόφαση του δήμου Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Ορνιθολογική και πλήθος φορέων και ατόμων, προσέφυγαν στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο, με αίτημα την ακύρωση της απόφασης. Αργότερα την ίδια χρονιά, το δικαστήριο είχε απορρίψει την αίτηση αναστολής κατά της συγκεκριμένης απόφασης, εξέλιξη η οποία είχε φέρει σε μεγάλη ανησυχία τον επιστημονικό κόσμο και το ευρύ κοινό.

Ωστόσο, με την απόφαση 2467/2023 (ημ/νία δημοσίευσης 15.12.2023), το διοικητικό εφετείο Αθηνών ακυρώνει οριστικά την ως άνω απόφαση, ως αντίθετη στη νομοθεσία για την ευζωία των ζώων (ν. 4380/2021, αρ. 23), με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει καμία τοπική ή λαϊκή παράδοση ή έθιμο που να δικαιολογεί τη συμμετοχή του πτηνού (αετού) σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, που αποκαθιστά τη νομιμότητα και αφήνει "στα κρύα του λουτρού" τους θιασώτες παρωχημένων πρακτικών και αντιλήψεων, που αντιμετωπίζουν τα ζώα ως αντικείμενα προς εκμετάλλευση. Προς μεγάλη του τιμή, ο κόσμος της ΑΕΚ τάχθηκε εξαρχής αντίθετος στην πρακτική αυτή, σε πλήρη σύμπνοια με την κοινή γνώμη.

Εξυπακούεται ότι κάθε παρόμοια μέλλουσα απόφαση του δήμου Φιλαδέλφειας ή οποιουδήποτε άλλου δήμου που δεν λαμβάνει υπόψιν τα ευρήματα του δικαστηρίου, είτε αφορά τον "Οδυσσέα" είτε άλλο πουλί, είναι απαράδεκτη και θα πρέπει να ακυρώνεται.»