Αλλάζει… τσιπάκι, αλλά δεν έχει χρόνο

Ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος να διαφοροποιήσει την αγωνιστική του φιλοσοφία υπό την καθοδήγηση πλέον του Φατίχ Τερίμ εν μέσω ντέρμπι κι ενώ μαίνεται η «μάχη» του τίτλου

Αλλάζει… τσιπάκι, αλλά δεν έχει χρόνο

Ο Γιάννης Αλαφούζος πήρε το μεγάλο ρίσκο και ανέλαβε την ευθύνη να απομακρύνει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού προσλαμβάνοντας ταυτόχρονα τον Φατίχ Τερίμ.

Μια κίνηση που εξέπληξε πολλούς, αλλά πλέον είναι η πραγματικότητα, με την οποία άπαντες στο «τριφύλλι» είναι υποχρεωμένοι όχι απλώς να ζήσουν, αλλά να συνεργαστούν μαζί της για το πρωτάθλημα.

Αυτό άλλωστε έθεσε παραπάνω από μια φορές ως στόχο ο Τούρκος προπονητής κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασής του και αποτελεί τον μεγάλο στόχο του οργανισμού πλέον.

Για να επιτευχθεί ωστόσο θα πρέπει το γκρουπ των παικτών που θα παλέψουν μαζί του, να είναι στην ίδια σελίδα με εκείνον και εδώ θα χρειαστεί πολλή δουλειά.

Διότι οι ποδοσφαιριστές αποκτήθηκαν και έμαθαν να παίζουν για έναν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, τελείως διαφορετικό από εκείνον που ευαγγελίζεται ο Τερίμ.

Επί Γιοβάνοβιτς ο Παναθηναϊκός επέμενε να «χτίζει» το παιχνίδι του με ηρεμία από την άμυνα με μικρές μπαλιές, που περνούσαν από όλες τις γραμμές και όλη η ομάδα περίμενε να τοποθετηθεί στην αντίπαλη περιοχή για να εκτελέσει την επίθεσή της.

Οι «πράσινοι» επέμειναν στο παιχνίδι με αρχές, συγκεκριμένο τέμπο, εναλλαγές σε θέσεις και πολλή κυκλοφορία της μπάλας ανεξαρτήτως αποτελέσματος ή συνθηκών.

Όπως όμως περιέγραψε ο Τερίμ την δική του φιλοσοφία, οι συγκεκριμένοι παίκτες θα πρέπει να παίζουν σε φουλ ένταση, να πιέζουν από το πρώτο λεπτό πολύ ψηλά, να παίζουν κάθετα και άμεσα στον κενό χώρο, να μην περιμένουν να ανέβει όλη η ομάδα.

Ακόμα και όταν χάνουν τη μπάλα να μην οπισθοχωρούν κλείνοντας τα νώτα τους, αλλά να πιέζουν στον αντίπαλο χειριστή για να κλέψουν την κατοχή.

Είναι πιο θελκτικός τρόπος παιχνιδιού, αλλά απαιτεί συγχρονισμό, επανάληψη, προετοιμασία θεωρητική και πρακτική, αλλά και έναν συγκεκριμένο τύπο ποδοσφαιριστών που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει σε αφθονία το ρόστερ.

Προφανώς θα γίνουν μεταγραφές, αλλά και πάλι θα χρειαστεί χρόνος για να… αλλάξει δέρμα χωρίς να καεί!

Όλη αυτή η μετάβαση θα πρέπει να γίνει μέσα από παιχνίδια και μάλιστα σούπερ ντέρμπι, όπου κάθε λάθος κοστίζει και θα είναι μια διαδικασία που δεν έχει περίοδο χάριτος κυρίως από την εξέδρα.

Ίσως είναι άδικο για τον Τερίμ, αλλά είναι οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν με την καρατόμηση του Γιοβάνοβιτς.

Ο Τούρκος τεχνικός ασφαλώς έχει την εμπειρία και τη διορατικότητα να δει και να διαχειριστεί σωστά τις καταστάσεις αυτές. Πάνω από όλα όμως να φέρει το αποτέλεσμα, διότι πλέον αυτό είναι που μετράει….