Ένας χειμαρρώδης Βασίλης Καραπιάλης στο «ΦΩΣ» για Λάρισα και Ολυμπιακό: «Έναν Μέλμπεργκ θα πάρουμε»;

«Βρες έναν προπονητή που θα τον έχεις ψάξει καλά, άσε τον 2 χρόνια να δουλέψει- και ας μην πάρουμε ούτε Κύπελλο πλαστικό». 

Ένας χειμαρρώδης Βασίλης Καραπιάλης στο «ΦΩΣ» για Λάρισα και Ολυμπιακό: «Έναν Μέλμπεργκ θα πάρουμε»;

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

O δημοσιογράφος τέτοια θέματα θέλει, είναι όπως ο γκολτζής που θέλει να βάζει γκολ. Ο Βασίλης Καραπιάλης είχε να μιλήσει πολύ καιρό, τον έπαιρνα τηλέφωνο τα τελευταία δύο χρόνια και δεν το σήκωνε. Τώρα όχι μόνο εμφανίστηκε, αλλά είπε πράγματα μέσα από την ψυχή του, είναι φανερό.

Ο Βασίλης Καραπιάλης είναι χείμαρρος. Δεν τον ρώτησα πράγματα που τον έχω ρωτήσει στο παρελθόν, γιατί έχουμε κάνει μεγάλες συνεντεύξεις, έμεινα στα της επικαιρότητας. Για την αγαπημένη του Λάρισα που έπιασε κορυφή και για τον ακόμα πιο αγαπημένο του Ολυμπιακό.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο «ΦΩΣ» στις 18/12/2023.

Ήρθε ο Παύλος Δερμιτζάκης και «ανέστησε» τη Λάρισα. Παίζει ρόλο ο προπονητής;

Αν παίζει λέει; Ο προπονητής είναι το Α και το Ω σε κάθε ομάδα! Η Λάρισα έκανε την καλύτερη κίνηση να πάρει αυτόν τον προπονητή. Σε φίλους δικούς μου έλεγα ότι έπρεπε να τον πάρει το καλοκαίρι, αφού δεν ανανέωσε με τον Πανσερραϊκό. Έστω όμως μετά την έναρξη του πρωταθλήματος που τον πήρε, ήταν κίνηση ματ από τη διοίκηση της Λάρισας. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Διότι ο Παύλος εκτός από καλός προπονητής είναι και καλός άνθρωπος. Δεν είναι μόνο να είσαι καλός προπονητής, μετράει να είσαι και καλός άνθρωπος.

Κάποιοι οπαδοί στο ντεμπούτο του είχαν βρίσει τη μάνα του και παραιτήθηκε. Ενώ είχε νικήσει τον Ηρακλή. Τώρα πώς είναι μαζί του ο κόσμος;

Ο κόσμος της Λάρισας είναι απαιτητικός εδώ και χρόνια, αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν τον ήθελαν επειδή είχε έρθει με τον Πηλαδάκη παλιότερα και ήταν πριν στον ΠΑΟΚ. Ξέρεις πώς είναι οι οργανωμένοι σε κάθε ομάδα. Το θέμα είναι ότι ο άνθρωπος κερδίζει με τη δουλειά του. Η ομάδα μπήκε σε μια σειρά, ρολάρει, έχει συνεχώς ανοδική πορεία, πάω και τη βλέπω στο γήπεδο. Αυτοί που τον έβριζαν, θα τον σηκώνουν στους ώμους τους αν ανεβάσει στη Σούπερ Λίγκα την ομάδα!

Ωραία ατάκα.

Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, αυτοί που τον έβριζαν θα μπουν μέσα στο γήπεδο στο τέλος και θα τον περιφέρουν στους ώμους τους. Στην Ελλάδα ζούμε. Το θέμα είναι ότι γίνεται καλή προσπάθεια, παίζει καλά η ομάδα, και έχει περιθώρια βελτίωσης ακόμα. Κάλυψε χαμένο έδαφος, ουσιαστικά εμείς και ο Λεβαδειακός είμαστε στη μάχη. Κάναμε 1-1 στη Λιβαδειά, τους έχουμε στην έδρα μας, έχουμε μεγάλη δυναμική ως σύλλογος, πιστεύω ότι έχουμε το πάνω χέρι.

Εργάζεσαι στην ΑΕΛ;

Όχι, απλός φίλαθλος είμαι.

Ο κόσμος όταν πας στο γήπεδο πώς σου φέρεται;

Εκεί που πάω δεν με βλέπουν.

Γιατί;

Γιατί θέλω να βλέπω τους αγώνες με την ησυχία μου στο γήπεδο, μαζί με δύο-τρεις δικούς μου ανθρώπους που είναι «αρρωστάκια» με την ομάδα. Όταν πηγαίνω να δω ποδόσφαιρο, θέλω να δω ποδόσφαιρο. Τον κόσμο τον βλέπω και στην πόλη.

Γιατί δεν μιλάς τα τελευταία χρόνια;

Τι να πω Θεμάκο μου;

Για την καψούρα σου τον Ολυμπιακό. Στο ότι συναντάει μεγάλες δυσκολίες με τους τρεις αντίπαλούς του, παίζει ρόλο το ότι οι άλλοι έχουν σταθερό προπονητή;

Όπως σου είπα στην αρχή, ο προπονητής είναι το Α και το Ω. Ασφαλώς παίζει ρόλο. Ο Λουτσέσκου είναι χρόνια στον ΠΑΟΚ, ο Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό, ο Αλμέιδα είναι δεύτερη χρονιά μετά την επιτυχημένη του περσινή. Αυτό είναι το μείον το δικό μας και πρέπει να σταματήσει, δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Δεν γίνεται να αλλάζουμε συνεχώς προπονητές, τεχνικούς διευθυντές και δέκα-δέκα τους παίκτες χειμώνα καλοκαίρι. Μου θυμίζει ρε φίλε όταν έπαιζα εγώ, που έρχονταν ο ένας προπονητής μετά τον άλλο. Δεν μπορείς να κάνεις ομάδα έτσι. Πάρε έναν προπονητή, αλλά πριν τον πάρεις ψάξε τον καλά, και άσε τον να δουλέψει δύο χρόνια, κι ας μην πάρουμε ούτε Κύπελλο πλαστικό! Πρέπει να βρει ισορροπία η ομάδα, πρέπει να βρει κορμό, δεν γίνεται ομάδα με τόσες αλλαγές παικτών. Δεν μπορούμε να παίρνουμε 10 μεσοεπιθετικούς και να μην παίρνουμε έναν ακριβό στόπερ, έναν Μέλμπεργκ να πλαισιώσει τους νέους.

Τις ερωτήσεις μου προλαβαίνεις.

Δεν βλέπαμε όλοι πού πονάει ο Ολυμπιακός; Δεν θα πάρεις έναν Μέλμπεργκ ρε φίλε; Πάλι φέτος δέχεται γκολ ο Ολυμπιακός από όλους. Η μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Αυτό τι λέει; Ότι υπάρχει πρόβλημα. Ότι δεν δώσαμε τα λεφτά που έπρεπε να πάρουμε έναν στόπερ με αρχ…, το λέω ποδοσφαιρικά. Όχι ότι τα νέα παιδιά δεν είναι καλά. Αλλά τα παιδιά χρειάζονται έναν καθοδηγητή. Τι περιμένεις, όμως, από Ισπανούς και Πορτογάλους, τεχνικούς διευθυντές και προπονητές, ξέρουν τι σημαίνει Ολυμπιακός; Ολυμπιακός σημαίνει η μισή Ελλάδα να στεναχωριέται, εκείνοι παίρνουν τις αποζημιώσεις τους και γεια σας. Ήθελε πολλή σοφία για να πάρουν έναν μεγάλο στόπερ; Αυτό που βλέπουμε, δεν το έβλεπαν; Εκτός αν είμαστε εμείς άσχετοι από ποδόσφαιρο. Είναι απλό το ποδόσφαιρο. Πέντε κινήσεις ήθελε. Αλλά πέντε σωστές κινήσεις. Όχι να τρώμε τα λεφτά.

Στεναχωρημένο σε ακούω πάρα πολύ.

Πώς δεν το βλέπουν απορώ. Οι ομάδες κτίζονται το καλοκαίρι. Βλέπεις τις ανάγκες σου από τη σεζόν που πέρασε. Για ποιο λόγο δεν παίρνεις έναν παικταρά στην άμυνα. Μου κάνει εντύπωση αυτό το πράγμα.

Από τους τρεις αντίπαλους του Ολυμπιακού ποιον θεωρείς πιο δυνατό; Και τι πρέπει να γίνει τώρα για να χτυπήσει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός;

Κάθε ομάδα έχει από 25%, αυτό βλέπω. Ο Ολυμπιακός είναι μέσα στον τίτλο, θα ενισχυθεί εκεί που πονάει, πιστεύω. Έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός, επειδή δεν θα παίζουν στην Ευρώπη τώρα, αλλά δεν βλέπω ιδιαίτερες διαφορές ανάμεσα στις ομάδες. Είναι και τα πλέι οφ στο τέλος, έχει δρόμο.

Εσύ γιατί δεν είσαι στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Ποιο ελληνικό ποδόσφαιρο... Για πες λίγο σε παρακαλώ... Δεν υπάρχει ελληνικό ποδόσφαιρο. Άσε το, γ...έ το, μην ανοίξουμε συζήτηση.

Πες κάναν Έλληνα ποδοσφαιριστή που γουστάρεις.

Από Έλληνες ποδοσφαιριστές, δύο υπάρχουν στην Ελλάδα να δεις πράγματα. Φορτούνης και Κωνσταντέλιας, τέλος!

Αν σε διαβάσει ο Φορτούνης τι θα του πεις για την Εθνική; Πρέπει να αλλάξει απόφαση;

Αυτά είναι προσωπικά ζητήματα, Θέμη μου, το έχω κάνει κι εγώ με το Μουντιάλ το 1994. Θεωρώ ότι ο Φορτούνης τη στιγμή που το έκανε είχε δίκαιο. Ο Φορτούνης αδικήθηκε. Επιφυλάσσομαι και αν την ενδεκάδα στην Εθνική την βγάζει ο Πογέτ. Να σου πω κάτι; Όταν είσαι ποδοσφαιριστής υψηλού επιπέδου και αδικείσαι, μια φορά θα κάνεις τον μ...α, δυο φορές θα κάνεις τον μ...α επειδή είσαι καλό παιδί, την τρίτη φορά θα πεις «άντε γ...τε». Δηλαδή τι βλέπει ο Πογέτ που δεν το βλέπει όλη η Ελλάδα, πες μου. Ποιον φίλαθλο ποιας ομάδας να πιάσεις και δεν θα σου πει ότι ο Φορτούνης έχει θέση στην Εθνική. Είναι ή δεν είναι ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής; Πάει στο Καραϊσκάκη ποτέ να δει αγώνες του Ολυμπιακού ο Πογέτ, όπως θα όφειλε κάθε ομοσπονδιακός προπονητής; Πάει στον Πειραιά ποτέ; Και τι πάει να δει, αν… κουνιούνται οι βάρκες στο Μικρολίμανο; Του δίνουν άλλοι το χαρτί; Έκαναν την Εθνική κλειστό κύκλωμα.

Έχεις θάρρος, δεν περίμενα να τα πεις όλα αυτά.

Το μόνο που δεν μου λείπει είναι το θάρρος. Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται. Και για τον Ολυμπιακό αυτά που είπα, είναι απλή λογική.

Έβγαλα τον Φραντζέσκο σε συνέντευξη, ο οποίος έχει το ρεκόρ των γκολ από φάουλ, και μου δήλωσε «εγώ μπροστά στον Καραπιάλη ήμουν ένα τίποτα».

Ο καθένας ό,τι αισθάνεται και πιστεύει. Κι εγώ λέω ότι το πόδι του Φραντζέσκου ήταν το καλύτερο που υπήρχε στην Ελλάδα. Όποτε παίζαμε αντίπαλοι λέγαμε να μην κάνουμε φάουλ έξω από την περιοχή και στήσει τη μπάλα εκείνος, θα γράψει γκολ. Δεν χρειάζεται να πούμε άλλα, είπα αυτά που πρέπει.