Στέφανος Καπίνο στο «ΦΩΣ»: «Ο κόσμος είναι πολύ ακραίος στο πληκτρολόγιο»

Ποιος πιστεύει ότι… δεν θα πάρει το πρωτάθλημα και εξηγεί τα λάθη του Μπρινιόλι. Τα μυστικά για τη θέση του τερματοφύλακα.

Στέφανος Καπίνο στο «ΦΩΣ»: «Ο κόσμος είναι πολύ ακραίος στο πληκτρολόγιο»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Στέφανος Καπίνο άνοιξε την καρδιά του και μου είπε εξαιρετικές απόψεις από τις οποίες αποκτάμε γνώσεις. Εγώ ήθελα βέβαια να τον ρωτήσω κι άλλα, όπως τι έγινε με τον Ολυμπιακό και έφυγε, αλλά σεβάστηκα την επιθυμία του να αφήσει πίσω του το παρελθόν και να κρατήσει ορισμένα πράγματα για τον εαυτό του.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο «ΦΩΣ» στις 21/12/2023.

Όταν πρωτοεμφανίστηκε η Τζένγκο η ακοντίστρια, της είχα κάνει μια συνέντευξη και είχε πει ότι θέλει να φτάσει ψηλά για να σταματήσει η μητέρα της να καθαρίζει σπίτια. Έχεις μία ανάλογη ιστορία νομίζω.

Η μητέρα μου ήταν καθαρίστρια και ήταν ένας πολύ σημαντικός λόγος για εμένα να γίνω επαγγελματίας τερματοφύλακας, ώστε να βγάλω τη μητέρα μου από τη δουλειά. Οι γονείς μου δεν τα βρήκαν εύκολα...

Πότε ήρθαν στην Ελλάδα;

Το 1990.

Ήξεραν ελληνικά;

Είναι Βορειοηπειρώτες από τη Χειμάρρα. Γνώριζαν τη γλώσσα.

Τελικά την έβγαλες τη μητέρα σου από τη δουλειά;

Ναι, με το που έκανα το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο. Εγώ ήμουν πολύ χαρούμενος, αλλά εκείνη το μετάνιωσε νομίζω (γελάει). Την έβγαλα από τη ρουτίνα που είχε.

Βίωσες ρατσισμό μικρός;

Οι γονείς μου ήταν μετανάστες σε μια ξένη χώρα, δεν τα βρήκαμε εύκολα. Έβλεπα πόσο προσπαθούν για εμάς, πόσο κουράζονται, και στην πρώτη δυσκολία σίγουρα υπήρχε και το αίσθημα του ρατσισμού από τους άλλους. Αλλά δεν με ακουμπούσε αυτό. Ήξερα ποιος είμαι, μου το είχαν περάσει αυτό οι γονείς μου. Είχαμε όμως το αίσθημα ότι δεν ανήκεις πουθενά. Στην Ελλάδα σε έλεγαν Αλβανό, στην Αλβανία σε έλεγαν Έλληνα... Δεν άφηνα όμως να με επηρεάσει.

Στέφανε, δεν έχουμε ξαναμιλήσει ποτέ, αλλά σε ακούω ανοιχτόμυαλο. Σε είχα προετοιμάσει βέβαια ότι δεν θα ακούσεις συνηθισμένες ερωτήσεις. Παναθηναϊκός ήσουν μικρός ή Ολυμπιακός;

(γελάει). Στη Νίκαια μεγάλωσα, όλοι ήταν Ολυμπιακοί γύρω μου. Μικρός ήμουν Ολυμπιακός. Όταν όμως πήγα στον Παναθηναϊκό, λογικό είναι να δεθώ με εκείνη την ομάδα στην οποία έκανα τα πρώτα μου βήματα, με έκανε επαγγελματία, έγινα ο πιο νέος τερματοφύλακας που έπαιξε στον Παναθηναϊκό νομίζω και ο πιο νέος στην Εθνική. Με μεγάλωσε αυτή η ομάδα. Είναι αυτονόητο να σταματήσεις να υποστηρίζεις τον Ολυμπιακό.

Ναι, αλλά όταν ήσουν στον Παναθηναϊκό είχες κάνει μία δήλωση ότι μικρός ήσουν Παναθηναϊκός.

Να σου πω κάτι ειλικρινά: όταν πήγα στον Παναθηναϊκό 13 ετών, τι θα έλεγα, ότι είμαι Ολυμπιακός;

Γιατί, ενώ ήσουν Ολυμπιακός, πήγες στον Παναθηναϊκό 13 ετών;

Λόγω του Παναγιώτη Αγριογιάννη που είναι πλέον στον Ολυμπιακό, αλλά τότε ήταν στον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ κοντά στο σπίτι μου, όμως τότε οι ακαδημίες του Παναθηναϊκού λειτουργούσαν σε υψηλότερα στάνταρ από του Ολυμπιακού, έβγαζε τερματοφύλακες ο Παναθηναϊκός και έκανε εξαιρετική δουλειά ο Αγριογιάννης. Σε αυτόν οφείλω την καριέρα μου στην αρχική της πορεία.

Τι δεν πήγε καλά με εσένα και δεν έκανες μεγαλύτερη καριέρα; Είσαι στον Παναιτωλικό, δεν θέλω να τον υποτιμήσω, αλλά εσύ νέο παιδί ήσουν τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, της Εθνικής, του Ολυμπιακού μετά, πήγες στη Βέρντερ Βρέμης. Έχεις κάνει αυτοκριτική;

Είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην καριέρα ενός αθλητή. Σίγουρα έκανα κι εγώ κάποια πράγματα λάθος, κάποιες επιλογές ήταν λάθος. Μετράνε και το τάιμινγκ, η τύχη, οι τραυματισμοί, το αν θα έχεις στήριξη. Στον Ολυμπιακό δεν εξελίχθηκαν τα πράγματα όπως τα περιμέναμε και οι δύο πλευρές. Μετά πήγα στη Βέρντερ ως Νο 2 με την προοπτική ότι σε έναν χρόνο θα έφευγε το Νο 1 και θα γινόμουν εγώ το Νο 1. Δεν έφυγε. Το λάθος μου ήταν ότι κάθισα αρκετά χρόνια στη Γερμανία περιμένοντας την ευκαιρία, αποδεχόμενος να μην παίζω. Έπρεπε να έχω ρισκάρει και να κάνω άλλες επιλογές. Ήμουν άτυχος πάντως γιατί έπεφτα όλο σε πολύ καλούς τερματοφύλακες.

Ποιος προπονητής σού άρεσε πιο πολύ; Όχι για εσένα αλλά για την ομάδα.

Ο Σίλβα ήταν πολύ καλός προπονητής στον Ολυμπιακό. Μου άρεσε πάρα πολύ. Να σου πω ότι και ο κ. Γιάννης Πετράκης τώρα στον Παναιτωλικό μού έχει κάνει πολύ καλή εντύπωση, δεν είναι τυχαίο το πόσο πολύ ανέβηκε η ομάδα μας.

Τι άλλαξε;

Είναι πολύ καλός στην τακτική, στο πώς μελετάει τον αντίπαλο, άλλαξε και την ψυχολογία μας, πιστέψαμε στις ικανότητές μας. Δεν φοβόμαστε κανέναν αντίπαλο πλέον. Είδαμε το πλάνο του ότι βγαίνει. Σε κερδίζει με την προσωπικότητά του και τη στάση του.

Και είναι καλός άνθρωπος.

Πάρα πολύ καλός.

Από μικρό παιδί έπαιζες τερματοφύλακας;

Ναι, πάντοτε.

Είναι σπάνιο αυτό για τα μικρά παιδιά.

Το μόνο που ήθελα ήταν να πετάγομαι! Αυτή ήταν η τρέλα μου.

Ποιον είχες είδωλο;

Τον Μπουφόν και τον Καν στο εξωτερικό, τον Νικοπολίδη στην Ελλάδα.

Τι ύψος έχεις;

Είμαι 1,95 μ.

Είναι καθοριστικό το ύψος πιστεύεις;

Στην τωρινή φουρνιά δεν μετράει τόσο πολύ.

Γιατί;

Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει, τα τελευταία δέκα χρόνια οι μεγαλύτερες αλλαγές που έχουν γίνει είναι στη θέση του τερματοφύλακα. Πρέπει να είναι πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια, να είναι γρήγορος, να είναι πολύ καλός στις εξόδους. Για να τα έχει αυτά ένας πολύ ψηλός είναι δύσκολο.

Τι συμβουλή θα έδινες στον γιο μου που είναι παιδάκι για να γίνει τερματοφύλακας;

Πρέπει να είναι τόσο καλός με την μπάλα στα πόδια που να είναι «δεκάρι»!

Τι λες βρε συ.

Τώρα στο ποδόσφαιρο το να είναι πολύ καλός στα πόδια ο τερματοφύλακας και στις εξόδους του είναι το 80% του παιχνιδιού, για να γίνει τοπ, για να κάνει τη διαφορά.

Τι δεν πρέπει να έχει ένας τερματοφύλακας για να φτάσει ψηλά;

Στην Ελλάδα ειδικά πρέπει να έχει γερό στομάχι. Να μην υπεραναλύει πράγματα, να μη σκέφτεται πολύ. Διότι εδώ στην Ελλάδα δεν έχεις δικαίωμα στο λάθος. Το λάθος στον τερματοφύλακα φαίνεται πιο πολύ από κάθε άλλη θέση. Δεν πρέπει να τον επηρεάσει το λάθος και να χαλάσει το μυαλό του. Αν ένας τερματοφύλακας χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του, αρχίζει πρόβλημα.

Αυτό που έχει πάθει ο Μπρινιόλι σού φαίνεται νορμάλ; Δεν τα έχει ξανακάνει αυτά.

Νορμάλ είναι.

Δεν έχει ξανακάνει τέτοια μεγάλα λάθη.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έκανε μεγάλα λάθη πριν, ήταν πολύ καλός. Είναι όμως αυτό που σου είπα πριν, συν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για το συμβόλαιό του, το ροτέισον που του έκαναν, δεν ξέρω τι συμβαίνει στο κεφάλι του. Όμως όλοι κάνουν λάθη - και ο Ρομπέρτο στον Ολυμπιακό έκανε λάθη, στη Γερμανία να δεις τι λάθη έβλεπα να κάνουν οι τερματοφύλακες. Και ο Νόιερ έχει τύχει να κάνει μεγάλα λάθη. Εδώ σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ και έχουμε δει τρελά λάθη, θυμήσου τι είχε κάνει ο Κάριους με τη Λίβερπουλ.

Αυτό που έκανε ο Μπρινιόλι στο Περιστέρι στην εκτέλεση του φάουλ πώς το εξηγείς;

Νομίζω δεν είχε δει τον σκόρερ... Γίνονται αυτά στο εξωτερικό, αλλά δεν σε κρεμάνε.

Είναι αρρωστημένο το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Εσύ πώς το βλέπεις, υγιές; Παίζουμε κεκλεισμένων των θυρών, χαροπαλεύει στην εντατική ένας αστυνομικός με κομμένο το πόδι, όλοι ασχολούνται με τη διαιτησία από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μια ζωή. Και φταίνε όλοι γι' αυτό, δημοσιογράφοι, παράγοντες, οπαδοί, διοικήσεις.

Διαιτητές δεν φταίνε;

Όλοι φταίνε.

Μόνο οι παίκτες δεν φταίνε. Μου έχουν πει ποδοσφαιριστές ότι και παλιά πλακώνονταν οι παίκτες, ενώ στις εξέδρες ο κόσμος ήταν ήσυχος.

Και οι παίκτες φταίνε. Θα μπορούσαν να βγουν μπροστά να αναλάβουν ευθύνες, αλλά, εντάξει, καταλαβαίνουν πού βρίσκονται...

Είσαι γενναίος στη συνέντευξη, πες μου λοιπόν ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα. Το 1% παραπάνω σε ποια ομάδα το δίνεις;

Μου αρέσει ο ΠΑΟΚ, έχει και νέους παίκτες, παίζει το πιο όμορφο ποδόσφαιρο αυτήν τη στιγμή. Το «αυτήν τη στιγμή» όμως δεν σημαίνει ότι θα πάρει τον τίτλο. Και τον Παναθηναϊκό τον βλέπαμε στην αρχή δυνατό, λέγανε ότι θα πάει τρένο φέτος, θυμήσου και πέρσι πόσους βαθμούς ήταν μπροστά. Μπορεί να σβήσει ο ΠΑΟΚ μέχρι το τέλος. Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ έχουν τη δυναμική για να πάρουν τον τίτλο.

Τρεις ομάδες μού είπες ότι έχουν πιθανότητες από τις τέσσερις. Γιατί;

Τον βλέπω σε κακή κατάσταση τον Παναθηναϊκό. Έτσι όπως τον είδα με τον Ατρόμητο, δεν ξέρω αν θα μπορέσει να το γυρίσει... Ίσως τον βοηθήσει η διακοπή.

Μια που είπες για Ατρόμητο, πάει ο Ολυμπιακός τώρα εκεί χωρίς τον Φορτούνη. Απώλεια;

Σίγουρα είναι μεγάλη απώλεια ο Φορτούνης για τον φετινό Ολυμπιακό, είναι αυτός που κάνει τη διαφορά, έχει πάρει αγώνες μόνος του.

Ποιος τερματοφύλακας σού αρέσει πιο πολύ από αυτούς των τεσσάρων πρωτοπόρων; Κοτάρσκι, Πασχαλάκης, Στάνκοβιτς ή Μπρινιόλι;

Και οι τέσσερις έχουν χαρακτηριστικά που μου αρέσουν και οι τέσσερις έχουν χαρακτηριστικά που υστερούν. Ο Κοτάρσκι είναι πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια, ο Πασχαλάκης κάτω από το τέρμα, ο Μπρινιόλι κι αυτός στα πόδια, ο Στάνκοβιτς πάνω στη γραμμή. Δεν ξεχωρίζω κάποιον να με τρελαίνει. Δεν μιλάμε για τον Όμπλακ ή τον Έντερσον.

Ποιος ήταν ο πιο επικίνδυνος επιθετικός για εσένα;

Ο Μήτρογλου. Στα καλά του ήταν τρομερός γκολτζής. Επίσης ο Μπεργκ. Και ο Φορτούνης έχει ιδιαίτερη ποιότητα. Και ο Φώτης Ιωαννίδης τώρα είναι καλός.

Προληπτικός είσαι;

Όχι ιδιαίτερα.

Τα ίδια γάντια δεν τα φοράς για γούρι;

Ναι, τα γάντια μένουν μέχρι να μην είμαι ευχαριστημένος με την απόδοσή μου! (γελάει).

Και τρύπια τα φοράς αν πηγαίνεις καλά;

Όχι τελείως τρύπια (γελάει). Μέχρι να είναι ανεκτά.

Ξύλο έχεις φάει στον δρόμο; Κράξιμο από αντίπαλους οπαδούς;

Ξύλο όχι, δεν μου έχει τύχει. Να σου πουν καμιά μ...ία σίγουρα, πήγα από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό, λογικό είναι. Αλλά δεν έχω συναντήσει κάτι ακραίο. Ο κόσμος είναι πολύ ακραίος στο πληκτρολόγιο...

Μεγάλη κουβέντα αυτή.

Είναι ακραίοι στο πληκτρολόγιο, αλλά όχι από κοντά. Μπορεί να σε βρίζει στο πληκτρολόγιο, αλλά αν σε δει από κοντά να σου πει «έλα για φωτογραφία».

Αλμέιδα, Λουτσέσκου ή Γιοβάνοβιτς; Ποιον θεωρείς καλύτερο;

Αν δεν τους έχω ζήσει ως προπονητές μου, πώς να απαντήσω;

Τι σου έχει κάνει εντύπωση στον Παναιτωλικό;

Το προπονητικό του κέντρο. Είναι πολύ οργανωμένη ομάδα με ένα προπονητικό κέντρο που το έχουν μόνο οι μεγάλες ομάδες. Ως σύλλογος θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ψηλά, πίσω από τις μεγάλες ομάδες. Επίσης, πέρα από τον κ. Πετράκη είμαι πολύ ευχαριστημένος από τον προπονητή τερματοφυλάκων που έχουμε, τον Λουίτζι Τζενάμο, είναι καταπληκτικός, από τους καλύτερους που είχα.

Είσαι παντρεμένος;

Ναι.

Παιδιά;

Όχι. Έχω ένα σκυλάκι.

Τι ράτσα;

Γιορκσάιρ. Το αγαπάω πολύ.

Σε έχει αγγίξει όλος αυτός ο θόρυβος με το σκυλί στην Αράχωβα;

Εννοείται ότι με επηρεάζει, είναι τραγικό. Με στενοχωρεί πολύ. Και εδώ στο Αγρίνιο έχει πολλά αδέσποτα, δεν έβλεπα τόσα στην Αθήνα. Μου έχουν πει ότι υπάρχει πρόβλημα στην επαρχία. Και δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπιστεί. Προσπαθώ να προσφέρω τα νερά τους, τα φαγητά τους, ό,τι μπορώ.

Στα αδέσποτα;

Ναι. Και σε κτηνιάτρους τα έχω πάει. Υποφέρω με τα αδέσποτα.

Τα έχεις ξαναπεί ποτέ αυτά;

Δεν έχω ερωτηθεί.

Τι πιστεύεις ότι έγινε με τον σκύλο στην Αράχωβα;

Δεν έχω ιδέα. Είναι πράγματα που δεν είμαι αρμόδιος, εδώ δεν μπορεί να βρει την απάντηση η αστυνομία. Είναι κρίμα πάντως για αυτά που πέρασε το σκυλί...