ΕΠΟ για Νεστορίδη: «Παίκτης-σύμβολο για την ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Ένας πολύ μεγάλος του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο μυθικός Κώστας Νεστορίδης, έφυγε από τη ζωή στα 93 του χρόνια.

ΕΠΟ για Νεστορίδη: «Παίκτης-σύμβολο για την ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο εκτελεστικός γραμματέας Ιάκωβος Φιλιππούσης και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

«Ο "Νέστωρας" υπήρξε παίκτης-σύμβολο για την ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο τις δεκαετίες του ‘50 και του ’60, κάτι που αποτυπώθηκε με συμβολικό τρόπο στο νέο της γήπεδο, καθώς η φωτογραφία του είναι η μία από τις τέσσερις που κοσμούν τους πυλώνες του νέου γηπέδου της ομάδας.

Επιθετικός με σπουδαία τεχνική κατάρτιση, αυτό που οι σχολιαστές της εποχής του αποκαλούσαν "βιρτουόζος". Γρήγορος, εξαιρετικός ντριμπλέρ και προπάντων σπουδαίος σκόρερ.

Πόντιος στην καταγωγή, γεννήθηκε στη Δράμα στις 15 Μαρτίου του 1930 και μετακόμισε στην Αθήνα μεσούσης της γερμανικής κατοχής. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα Μοσχάτου, συνέχισε στον Πανιώνιο και από το 1955 στην ΑΕΚ, στην οποία αγωνίστηκε σε επίσημους αγώνες δύο χρόνια μετά, λόγω των κανονισμών της εποχής.

Ακολούθησε η μεγάλη του δεκαετία με την ΑΕΚ, αφού από 1957 έως το 1966 σημείωσε 228 γκολ με την "Ένωση" σε όλες τις διοργανώσεις και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος πέντε συνεχόμενες χρονιές, από το 1959 ως το 1963. Ο εξαιρετικός σκόρερ σημείωσε πολλά γκολ με απευθείας εκτελέσεις κόρνερ, έχει πετύχει πενταρέ και καρέ και 12 (!) χατ τρικ. Το 1963 πανηγύρισε με την ΑΕΚ το πρωτάθλημα, ενώ εργάστηκε στην αγαπημένη του ομάδα και ως προπονητής τη σεζόν 1983-84.

Ο Κώστας Νεστορίδης έχει σημαντική παρουσία και στην Εθνική Ελλάδος. Σε μια εποχή που οι αγώνες των Εθνικών Ομάδων ήταν λίγοι, αγωνίστηκε 17 φορές με το εθνόσημο σε διάστημα 11 χρόνων και σημείωσε 3 γκολ. Έκανε ντεμπούτο σε ματς με τη Γαλλία στη Μασσαλία το 1951 με προπονητή τον Αντώνη Μηγιάκη και το τελευταίο ήταν το φιλικό με την Αιθιοπία στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με προπονητή Τρύφωνα Τζανετή (1962), αγώνας στον οποίο σημείωσε το ένα από τα τρία γκολ με την Εθνική.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο τον αποχαιρετά με συγκίνηση ως έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που έχει αναδείξει. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΠΟ.