Τα πολλαπλά λάθη που οδήγησαν τον Ολυμπιακό στον εφιάλτη της Κρήτης

O Στέφανος Λεμονίδης απαριθμεί τα λάθη που έφεραν το εφιαλτικό, για τον Ολυμπιακό, βράδυ του Ηρακλείου και εκτιμά τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα, με παραδείγματα προς αποφυγή, τις βεβιασμένες κινήσεις του παρελθόντος.  

Τα πολλαπλά λάθη που οδήγησαν τον Ολυμπιακό στον εφιάλτη της Κρήτης

Αναπάντεχη πέρα ως πέρα ήταν η ήττα του Ολυμπιακού στο Ηράκλειο, όπου έγιναν πολλά λάθη από διαφορετικές συνιστώσες και κόστισαν ακριβά, τρεις ολόκληρους βαθμούς.

Πρώτα απ’ όλα η ανωτερότητα που έδειξε ο οργανισμός «Ολυμπιακός» στην περίπτωση Φορτούνη, όσον αφορά την τιμωρία του. Πήγαν με τον σταυρό στο χέρι, δεν ζήτησαν αναβολή και ο κορυφαίος και ο πλέον δημιουργικός παίκτης δεν αγωνίσθηκε στο πιο δύσκολο παιχνίδι της τριπλέτας ΟΦΗ, Απόλλωνα, Παναχαϊκή. Ο ΠΑΟΚ τουναντίον βρήκε νομικίστικα τερτίπια και δεν έπαιξε σε ανάλογη περίπτωση ο Πασχαλάκης στο πιο ανώδυνο ματς, στο Κύπελλο με τον Άρη, δίνοντας το παρών με ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Ακόμη και αν διάλεξαν το ματς με τον ΟΦΗ, προκειμένου να ξεκουραστεί ο παίκτης που αγωνίσθηκε δυο ενενηντάλεπτα με την Εθνική, μπορούσε κάλλιστα να καθίσει στον πάγκο και να παίξει ένα ημίχρονο στο Ηράκλειο.

Άλλο μεγάλο λάθος η πίεση προς τον προπονητή να παίξουν τα μεγάλα ονόματα, ακόμη κι αν δεν ήταν έτοιμοι από πλευράς φυσικής κατάστασης, αλλά και φορμαρίσματος. Ενοχλούσε ο Μπουχαλάκης, έπρεπε να μπει στην ενδεκάδα ο Γκιγιέρμε, δεν περίμεναν τον Τουρέ να βρεθεί σε καλή αγωνιστική κατάσταση, προκειμένου να του δώσουν φανέλα βασικού, ενώ ο Λάζαρος αγωνίζεται βρέξει χιονίσει, αν και περνάει περίοδο ντεφορμαρίσματος.

Γκρίνια υπάρχει για τον προπονητή, αλλά τα ίδια ακριβώς έγιναν με τους προκάτοχους του, ακόμη και με τον Ζαρντίμ. Και ο Ολυμπιακός είναι ένας οργανισμός όπου η πίεση από τον κόσμο είναι τεράστια και μεταφέρεται σε διοίκηση και προπονητές, που όσο κι αν κρατούν αποστάσεις από τους ...προπονητές της εξέδρας και του πληκτρολογίου, επηρεάζονται σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό. Αποτέλεσμα: Οκτώ προπονητές σε 21 μήνες, γι’ αυτό και πρέπει να στηριχθεί ο Μαρτίνς και να κλείσει τα αυτιά στις οποιεσδήποτε "σειρήνες", όπως έκανε στο ξεκίνημα και έπαιζε με αυτούς που ήθελε. Και να κρίνει απερίσπαστος ποιοι είναι έτοιμοι για την ενδεκάδα και να αφήνει έξω τους ανέτοιμους, όποιο κι αν είναι το όνομα τους.

Το πρωτάθλημα δεν τελείωσε, παρότι ο ΠΑΟΚ ξέφυγε 6 βαθμούς και έβγαλε δύσκολο πρόγραμμα, αλλά κι εδώ υπάρχει ένσταση. Όσο η ομάδα προχωρούσε και έκανε «όλε» με τον κόσμο ακόμη και μετά από ήττες, το μότο ήταν «ας κάνουμε ομάδα , κι ας μη πάρουμε το πρωτάθλημα". Ολυμπιακός και υπομονή όμως είναι δυο έννοιες αντίθετες και πολλές φορές η βιασύνη ήταν κακός σύμμαχος, ιδιαίτερα στις αλλαγές προπονητών.

Όλοι, μα όλοι πρέπει να διδαχθούν από την ήττα με τον ΟΦΗ και να βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι κανένα ματς δεν είναι εύκολο, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, όπου ο ΠΑΟΚ άπλωσε τα πλοκάμια του παντού και με εμφανή η αφανή διαπλοκή βρίσκει τον τρόπο να ξεπερνάει τα εμπόδια και να τα βάζει στον Ολυμπιακό, που δεν προσαρμόσθηκε στη νέα τάξη πραγμάτων. Γιατί οι παίκτες του ΟΦΗ ήταν καλοπληρωμένοι πριν από το ματς της Κυριακής και … νηστικά αρκούδια πριν από το ματς με τον ΠΑΟΚ και δεν χόρεψαν.

ΥΓ: Προσοχή μη γίνει ο Τουρέ νέα περίπτωση Μιραλάς.