Ο Ολυμπιακός πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη

O Xρήστος Μεγγλίδης αναλύει τα αίτια της ήττας του Ολυμπιακού στο Ηράκλειο και γράφει για τις επιλογές του Μαρτίνς και την απουσία του Φορτούνη

Ο Ολυμπιακός πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη

Αιτιολογίες για την ήττα υπάρχουν. Δικαιολογία για το ότι ο Ολυμπιακός μπήκε με υποτιμητική διάθεση στο ματς, καμία. Δεν ερχόταν και από σερί νικών, ώστε να μην είναι αποφασισμένος από την αρχή.


Όσοι πίστευαν ότι ο Ολυμπιακός υπήρχε πιθανότητα να αφήσει βαθμούς στο Ηράκλειο, το εξηγούσαν με μία και μόνη υποσημείωση. Να μην μπει από την αρχή με το «μαχαίρι στα δόντια». Ο ΟΦΗ δεν θα ήταν η ομάδα που έχασε από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Είχε άλλη ατμόσφαιρα με τις διοικητικές αλλαγές, δεν είχε και περιθώρια απώλειας βαθμών. Μα μήπως ο Ολυμπιακός είχε; Μήπως ερχόταν από κάποιο σερί θετικών αποτελεσμάτων; Μήπως ήταν στην κορυφή και με διαφορά; Πώς λοιπόν μπήκε στο γήπεδο και έκανε την πρώτη ευκαιρία στο 31΄, όταν για πρώτη φορά άλλαξε σωστά την μπάλα με τον Λάζαρο, τον Ποντένσε και το άστοχο του Τουρέ.


Να πεις ότι και μέσα στο ματς ο ΟΦΗ δεν είχε προειδοποιήσει; Δύο φορές ο Πλατέλλας είχε φτάσει σε θέση για γκολ. Άρα υπήρχε ο κίνδυνος ώστε να αφυπνιστεί η ομάδα προτού φτάσει σε σημείο να δεχτεί το γκολ. Και μετά να τρέχει και να μην φτάνει, όπως αποδείχτηκε...


Τα αίτια είναι πολλά γι΄αυτήν την ήττα. Η απουσία του Φορτούνη αποσυντόνισε την λειτουργία της ομάδας και βεβαίως χρειαζόταν χρόνος για να προσαρμοστεί. Οι επιλογές του Μαρτίνς στο αρχικό σχήμα δεν ήταν όλες επιτυχημένες, τουλάχιστον αυτό αποδείχτηκε. Κάποιοι παίκτες δεν ήταν έτοιμοι, κάποιοι άλλοι μπορούσαν να είναι από την αρχή στο γήπεδο. Η διαιτησία σε καίριες φάσεις ήταν απέναντι. Κι ο αντίπαλος έπαιξε πολύ έξυπνα και παθιασμένα για να πάρει το αποτέλεσμα. Με τρόπους που συνηθίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως οι καθυστερήσεις στο τέλος ή που συνηθίζονταν παλιά, όπως οι... πολλές μπάλες μέσα στο γήπεδο την ώρα του ματς.


Ο Ολυμπιακός πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη για να εξηγήσει στον εαυτό του γιατί έχασε στο Ηράκλειο. Έπαιξε σαν μία ομάδα που έχει το δικαίωμα να υποτιμά τα παιχνίδια, ενώ σε αυτή τη φάση δεν έχει τέτοιες πολυτέλειες να επιλέγει ματς. Ο στόχος του τίτλου δεν είναι ανέφικτος, αλλά όταν κάνει τρίτο παιχνίδι χωρίς θετικό αποτέλεσμα, απομακρύνεται.


Το κακό είναι ότι με τον ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός ήταν σούπερ. Με την ΑΕΚ έχασε τη νίκη μέσα από τα χέρια του. Από την Κρήτη φεύγει με την αίσθηση ότι όλα έγιναν λάθος, αλλά το λάθος ήταν πως η ομάδα νόμιζε ότι θα κερδίσει ένα ματς χωρίς να ιδρώσει. Και τέτοια ματς, δεν υπάρχουν.