Εμφάνιση-απάντηση ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός δεν έπεσε στην παγίδα στην οποία έπεσαν πριν από αυτόν ο Άρης, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ. Παρουσιάστηκε σοβαρός στην Κρήτη απέναντι στον ΟΦΗ και μετέτρεψε σε τυπική διαδικασία το παιχνίδι απέναντι στην ομάδα του Βάλντας Νταμπράουσκας, που είχε προλάβει να γίνει σημείο αναφοράς στις πρώτες 8 αγωνιστικές.

Εμφάνιση-απάντηση ο Ολυμπιακός

Οι «ερυθρόλευκοι», παρότι αγωνίστηκαν χωρίς τα δικά τους… σημεία αναφοράς (τον Ρόντινεϊ και τον Φορτούνη), είχαν την «τύχη» να βρουν στο πρόσωπο του Ντανιέλ Ποντένσε, τον άνθρωπο που έδιωξε από νωρίς το άγχος της επικράτησης, κρατώντας τον Ολυμπιακό σε τροχιά τίτλου. Όπως ακριβώς έγινε και στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ στα Γιάννινα, όταν ο Πορτογάλος σημείωσε τα δύο (πρώτα) από τα τρία γκολ της ομάδας τους.

Το ματς στην Κρήτη ήταν μόλις το τρίτο φετινό εκτός έδρας στο πρωτάθλημα και οι ποδοσφαιριστές του Μαρτίνεθ πήραν άριστα, όπως πήραν στους Ζωσιμάδες, όπως θα μπορούσαν να πάρουν και στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το έκαναν να φαίνεται εύκολο σε μια από τις πιο δύσκολες του πρωταθλήματος.

Το εντυπωσιακό, δε, είναι ότι μπαίνουμε στον Νοέμβριο και ο Ολυμπιακός παραμένει αήττητος μακριά από το Καραϊσκάκη σε Ελλάδα και Ευρώπη! Μόνο μια ομάδα έχει καταφέρει να τον κερδίσει στο γήπεδο. Η Φράιμπουργκ, κι αυτή σε ένα αλλόκοτο ματς στον Πειραιά.

Πλέον, έχοντας στην… καμπούρα του τη δικαστική απόφαση από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, θα κληθεί να παίζει στο… κόκκινο όλα τα παιχνίδια μέχρι το τέλος, αρχής γενομένης το ματς της ερχόμενης Κυριακής με τον ΠΑΟΚ στο κεκλεισμένων των θυρών Καραϊσκάκη. Ένα ματς στο οποίο η ΑΕΚ στέλνει τον «Δικέφαλο του Βορρά» με την πλάτη στον τοίχο.

Δεν είναι μόνο η νίκη της, η οποία ήρθε πολύ πιο εύκολα από ό,τι δείχνει το τελικό 2-0, αλλά και το γεγονός ότι δεν τον άφησε να φανεί σε ολόκληρο το 90λεπτο. Ο Αλμέιδα του… έχει κόψει τον βήχα, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα από τις τέσσερις νίκες στα τελευταία ισάριθμα -και ανεξαρτήτως έδρας- παιχνίδια με γκολ 8-0!

Ο ΠΑΟΚ έδειξε να αδειάζει μετά τις μεγάλες νίκες στην Ευρώπη επί των Άιντραχτ και Αμπερντίν, με τον τρόπο που αυτές ήρθαν: στα χασομέρια. Και απέναντι στο φαβορί του ομίλου και απέναντι στο αουτσάιντερ, όπου επανήλθε από το 0-2. Και αυτό τον κάνει πιο επικίνδυνο στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

Ξέροντας και την ιδιοσυγκρασία του προπονητή του, ο ΠΑΟΚ θα ψάξει «σφυγμό» στο Καραϊσκάκη. Δεν θα πέσει αμαχητί. Και πάνω σε αυτό θα κληθεί να απαντήσει ο Ολυμπιακός, ο οποίος δείχνει εξαιρετικά στοιχεία στο γήπεδο -δεν θυμίζει σε τίποτα το… κάτι σαν ομάδα που ήταν πέρυσι. Αυτό θα είναι το ματς της αγωνιστικής και κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες.

Αφενός μεν οι δυο ομάδες δεν θα επιβαρυνθούν μεσοβδόμαδα από ευρωπαϊκά παιχνίδια, αφετέρου θα παίξουν σε άδειο γήπεδο. Αλήθεια, οι οπαδοί του Ολυμπιακού κατάλαβαν ότι στο παιχνίδι με τη Γουέστ Χαμ, όπου δεν άναψε καπνογόνο, δεν πετάχτηκε κροτίδα, δεν άναψε λέιζερ, η ατμόσφαιρα ήταν «κολαστήριο» σε σχέση με εκείνη το βράδυ της 22ης Οκτωβρίου;

Και ένα σχόλιο για το μπάσκετ, όπου νομοτελειακά ο Παναθηναϊκός θα κέρδιζε κάποια στιγμή τον Ολυμπιακό. Παρότι ήταν μόλις η δεύτερη νίκη τους στα τελευταία 20 ντέρμπι αιωνίων σε Ελλάδα και Ευρώπη, η σημασία της είναι μεγάλη. Κι αυτό γιατί, αν απομονώσουμε το σκάνδαλο της μη αφαίρεσης βαθμών για τη διακοπή αγώνα λόγω επεισοδίων στον περσινό τέταρτο τελικό, δύσκολα θα καλυφθεί η διαφορά στα μεταξύ τους παιχνίδια, η οποία θα δώσει και το πλεονέκτημα έδρας. Εκτός και αν η συνέχεια μάς επιφυλάσσει κι άλλες εκπλήξεις…