Το πρώτο από τα έξι…

Μετά από 15 μέρες… χαρμάνι, λόγω έλλειψης εγχώριου διασυλλογικού ποδοσφαίρου, η επανέναρξη της δράσης μάς αποζημιώνει, αφού το σημερινό πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής περιλαμβάνει τη «μητέρα των μαχών» του ελληνικού αθλητισμού.

Το πρώτο από τα έξι…

Εσχάτως έχει αποκληθεί εγχώριο «κλάσικο», αλλά το Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός το μάθαμε σύγκρουση των «αιωνίων» από τα μικράτα μας και δεν θα αλλάξουμε τώρα ρότα. Όλη η χώρα κρατά την αναπνοή της, αφού συγκρούονται οι δύο λαοφιλέστεροι και πιο επιτυχημένοι σύλλογοι της χώρας, ενώ η συνύπαρξη του κόκκινου με το πράσινο, σε οποιοδήποτε τερέν, είναι…. Εκρηκτική, εκλύοντας δυνατά συναισθήματα.

Παρότι το γόητρο είναι σημαντικό και παραδοσιακά το μεγαλύτερο μέρος της «βενζίνης» στο ρεζερβουάρ των κινήτρων των δύο αντιπάλων, η βαθμοθηρία παίζει κι αυτή τον ρόλο της στη σημερινή αναμέτρηση. Τρεις οι πόντοι της διαφοράς μεταξύ του πρωτοπόρου και αήττητου (μοναδική ομάδα του πρωταθλήματος) Ολυμπιακού από τους «πρασίνους», που όχι μόνο επιδιώκουν να φτάσουν τους «ερυθρόλευκους» και στην παρθενική τους επιτυχία σε ματς με τους παραδοσιακούς τους αντιπάλους -έχοντας τις μοναδικές τους απώλειες με ΑΕΚ (ήττα) και ΠΑΟΚ (ισοπαλία) εντός έδρας- αλλά να πάρουν και μια άτυπη ρεβάνς για την ήττα τους στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής των πλέι οφ, όταν έχασαν, στο ίδιο γήπεδο, από τους Πειραιώτες και μαζί το πρώτο πρωτάθλημά τους μετά από 13 χρόνια.

Ωστόσο, σε σχέση με εκείνο το ματς, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που διαφοροποιούν την κατάσταση. Όχι μόνο λείπει ο παίκτης που το έκρινε σκοράροντας (αφού ο Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ είναι πλέον… Μοσχοβίτης) αλλά το «Γ. Kαραϊσκάκης» θα είναι γεμάτο, ενώ στον προηγούμενο αγώνα ήταν κεκλεισμένων των θυρών. Με τον κόσμο στο πλευρό του, ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να φτάσει στο +6, που ναι μεν δεν κρίνει τον τίτλο, αλλά βάζει δύσκολα στους διώκτες του, με δεδομένο ότι οι «ερυθρόλευκοι» γνωρίζουν διαχρονικά καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα στη χώρα το πώς να διαχειρίζονται καταστάσεις όταν προηγούνται στη βαθμολογία.

Το αποτέλεσμα εννοείται… καίει και την (ελλιπή) ΑΕΚ που πάει στην Tρίπολη και τον ισόβαθμό της ΠΑΟΚ (υποδέχεται τον Ατρόμητο), οι οποίοι δεν θέλουν βαθμολογικές απώλειες πριν συγκρουστούν μεταξύ τους την επόμενη αγωνιστική.

Το… καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πως η σημερινή είναι μόνο η πρώτη από τις… έξι συγκρούσεις «αιωνίων» της σεζόν. Αφού εκτός των δύο αναμετρήσεων στα πλέι οφ, υπάρχουν και οι αγώνες στους «16» του Κυπέλλου. Όρεξη να έχουμε να τα βλέπουμε δηλαδή.

Όσο για τα χθεσινά ματς, στο Αγρίνιο ο Παναιτωλικός επικράτησε 2-0 του ουραγού και δίχως νίκη Βόλου φτάνοντας όχι μόνο στην πρώτη επιτυχία της σεζόν (στο ντεμπούτο Πετράκη εντός) αλλά πήρε τρίποντο μετά από 244 μέρες (από τις 19/2)! Μάλιστα είχε να πετύχει δύο γκολ από το 2-2 με τον Λεβαδειακό, όταν στον πάγκο των Βοιωτών καθόταν ο νέος του τεχνικός. Η νίκη ήρθε από «της αμύνης τα παιδιά» (Λιάβας - Ντουάρτε) που έβαλαν τα γυαλιά στους επιθετικούς όπως ο Xουάνπι, που όση τεχνική έχει, άλλη τόση αποτελεσματικότητα τού λείπει… Κομβική στιγμή του αγώνα το δοκάρι του Tρουιγέ στο 20’ που απέτρεψε οι Βολιώτες να προηγηθούν, αλλά και η ασυνεννοησία Λούνα - Παπαδόπουλου που έφερε το 1-0 στο φινάλε του πρώτου μέρους με… ασίστ στον Λιάβα από την πλάτη του πρώτου!

Και το έτερο χθεσινό ματς κρίθηκε από αμυντικό (Φαμπιάνο) που όχι μόνο επέτρεψε στον Άρη να προσπεράσει τον Πανσερραϊκό (του ελάχιστα δημοφιλούς Πάμπλο Γκαρσία στο «Bικελίδης») στο 97’ αλλά και να κάνει χαρούμενα τα 54α γενέθλιά του ο Άκης Μάντζιος.