Ανευθυνότητα και όλα στην τύχη τους

Στη σέντρα ξανά η Super League μετά τη διακοπή για τις εθνικές ομάδες και η 8η αγωνιστική θεωρητικά είναι διαφήμιση για το ποδόσφαιρό μας λόγω της διεξαγωγής του ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός. Είναι το μεγαλύτερο παιχνίδι του πρωταθλήματός μας, αυτό που τραβάει τα βλέμματα και φιλάθλων εκτός Ελλάδας.

Ανευθυνότητα και όλα στην τύχη τους

Ωστόσο, για ακόμα μία φορά ζούμε καταστάσεις που σε προσγειώνουν σε μία πραγματικότητα, η οποία είναι πολύ μακριά από κάθε προηγμένο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Το παιχνίδι ανάμεσα σε Πανσερραϊκό και Άρη θα διεξαχθεί στο «Κλεάνθης Βικελίδης», αφού έγινε αντιστροφή της έδρας. Το παιχνίδι της Κηφισιάς με τον ΟΦΗ θα γίνει στη Λαμία αντί για την Καισαριανή που έχει δηλώσει ως έδρα η νεοφώτιστη ομάδα. Πρόκειται για καταστάσεις που δεν τιμούν τη Super League και αν μη τι άλλο δεν παραπέμπουν σε πρωτάθλημα προηγμένης ευρωπαϊκής χώρας. Ειδικά το θέμα με το γήπεδο του Πανσερραϊκού είναι πολύ σοβαρό και όλες αυτές τις ημέρες ακούμε δηλώσεις από διάφορους, αλλά δεν ακούμε ποιος ευθύνεται. Η ομάδα των Σερρών δεν ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο πρωτάθλημα λόγω εργασιών που γίνονταν στη φυσική της έδρα. Επέστρεψε σε αυτήν και έπαιξε παιχνίδια μπροστά στο κοινό της. Τελικά τώρα αντιλήφθηκαν οι υπεύθυνοι πως υπάρχει πρόβλημα στατικότητας. Προσέξτε, σε ένα γήπεδο που ήδη είχε φιλοξενηθεί κόσμος ανακάλυψαν ότι υπάρχει πρόβλημα και τελικά το παιχνίδι με τον Άρη θα γίνει στη Θεσσαλονίκη με τους «κίτρινους» να είναι γηπεδούχοι.

Σε καμία περίπτωση όλο αυτό δεν είναι σοβαρό πρωτάθλημα και φυσικά αλλοιώνονται οι κανόνες διεξαγωγής του… μαραθωνίου. Όλες αυτές τις ημέρες δεν έχουμε ακούσει ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για το θέμα που δημιουργήθηκε με το γήπεδο των Σερρών. Ποιοι έβαλαν τις υπογραφές τους, ποιοι έκαναν τους ελέγχους και πήραν την ευθύνη να φιλοξενήσουν κόσμο και ήταν έτοιμοι να βάλουν πάλι μέσα σε αυτό το γήπεδο χιλιάδες οπαδούς. Ευθύνη φυσικά έχει και η Λίγκα που επιτρέπει σε ομάδες να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, ενώ δεν έχουν ούτε τα βασικά, δηλαδή δεν έχουν ούτε γήπεδο για να αγωνιστούν.

Ούτε το θέμα με την Κηφισιά παραπέμπει σε σοβαρό, προηγμένο πρωτάθλημα. Δεν γίνεται το γήπεδο που χρησιμοποίησε για να ανέβει στην κατηγορία να μην είναι κατάλληλο και αυτό που έφτιαξε αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τη φυσική της έδρα να μην μπορεί να φιλοξενήσει το παιχνίδι με τον ΟΦΗ.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν για ακόμα μία φορά ότι η Super League λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες και δεν έχει καμία σχέση με κανένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Μπορεί όλη η Ελλάδα να περιμένει το αυριανό ντέρμπι και αυτό είναι το λογικό, αλλά δυστυχώς το ποδόσφαιρο στη χώρα μας συνεχίζει να κάνει βήματα προς τα πίσω. Κατά τα άλλα, έχουμε την απαίτηση να έρθουν στη χώρα μας να σφυρίξουν ελίτ διαιτητές τα παιχνίδια μας. Ρωτάει άραγε κανείς πώς ακούγονται στο εξωτερικό όλα αυτά που συμβαίνουν εντός των συνόρων; Πώς αντιμετωπίζει η UEFA τη Super League που δίνει άδεια σε ομάδες που δεν έχουν ούτε τα βασικά; Ούτε γήπεδο, ούτε καν κοινό για να κόψουν εισιτήρια.

Όσον αφορά την αυριανή μεγάλη αναμέτρηση, για τον Ολυμπιακό είναι το πρώτο ματς του ελληνικού πρωταθλήματος που μπροστά του υπάρχει ένα μεγάλο «πρέπει». Υπάρχει η πίεση για το αποτέλεσμα και έχει ενδιαφέρον πώς θα αντιδράσει η ομάδα σε έναν αγώνα που δεν έχει το περιθώριο της απώλειας για πολλούς και διάφορους λόγους. Δεν σημαίνει, βέβαια, ότι αποτέλεσμα πέραν της νίκης φέρνει και την καταστροφή.