Ντιακιτέ: «Θρύλος ο Τουρέ, διαμάντι ο Καμαρά»

Ο Ντρίσα Ντιακιτέ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΦΩΣ» μίλησε για τους Αφρικανούς άσους του Ολυμπιακού.

Ντιακιτέ: «Θρύλος ο Τουρέ, διαμάντι ο Καμαρά»


Ο Ντιακιτέ που έχει άποψη τόσο για την ποιότητα και τις δυνατότητες των «ερυθρόλευκων», όσο και από τις συνθήκες του Ολυμπιακού, καθώς είχε αγωνιστεί προ εξαετίας στην πειραϊκή ομάδα, υποκλίνεται στον Τουρέ, προβλέπει το μέλλον του Καμαρά, αναλύει Χασάν, Μεριά και Σισέ.

Μετά τον Ολυμπιακό, ο Ντιακιτέ γύρισε στην Γαλλία για την Μπαστιά και την Τουρ, αλλά ο ποδοσφαιρικός δρόμος τον έφερε ξανά στην Ελλάδα. Ανήκει στην ομάδα της Καλλιθέας και με την εμπειρία του από τόσες πολλές διεθνείς παραστάσεις προσπαθεί να συμβάλλει στο στόχο της ιστορικής ομάδας να ανεβεί ξανά τις κατηγορίες.

«Θρύλος της Αφρικής ο Τουρέ»!

Αρχικά ζητήσαμε από τον Ντιακιτέ να μας μιλήσει για τον Γιάγια Τουρέ, με τον οποίο έχει παίξει και αντίπαλος πριν από αρκετά χρόνια σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και πιο πρόσφατα με τις Εθνικές ομάδες. «Είναι ένας εκπληκτικός ποδοσφαιριστής. Από τους κορυφαίους του αφρικανικού ποδοσφαίρου. Είναι ένας ποδοσφαιρικός θρύλος για την Αφρική! Με θαυμαστές σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο. Έχει παίξει σε πολύ υψηλό επίπεδο, σε Μουντιάλ, στο Τσάμπιονς Λιγκ, σε τεράστια κλαμπ όπως η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Σίτι. Η καριέρα που έχει κάνει είναι αξιοθαύμαστη. Είχα την τύχη πράγματι να τον αντιμετωπίσω κάποιες φορές με τους συλλόγους μας στην Γαλλία και με τις Εθνικές ομάδες. Πρόκειται για ποδοσφαιριστή με πολύ μεγάλα προσόντα, αλλά και με μεγάλη διάθεση να παίζει ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός είναι πολύ τυχερός που τον έχει ξανά και σίγουρα μπορεί να περιμένει ότι θα έχει μια ηγετική φυσιογνωμία μέσα στην ομάδα. Το καλό για τον Γιάγια είναι ότι γνωρίζει πολύ καλά σε ποιον σύλλογο έχει έρθει. Είχε ξαναπαίξει στον Ολυμπιακό, γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, όπως και τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτόν τον μεγάλο ελληνικό σύλλογο. Αυτό που χρειάζεται είναι να φτάσει στο 100% από πλευράς αγωνιστικής ετοιμότητας και να γίνει ένας leader πολύ υψηλού επιπέδου για τον Ολυμπιακό. Παρά το γεγονός ότι έχει πετύχει τα πάντα στην καριέρα του, παραμένει απόλυτος επαγγελματίας, δουλεύει σκληρά και θέλει συνεχώς να πετυχαίνει πράγματα και να βγαίνει νικητής. Έχει γυρίσει στο «σπίτι του» και έχει μεγάλο κίνητρο να βοηθήσει τον Ολυμπιακό να ξαναπάρει τον τίτλο που έχασε πέρυσι».

«Θα φτάσει πολύ μακριά ο Καμαρά»

Ο ποδοσφαιριστής που έχει κάνει μεγάλη εντύπωση στον Ντιακιτέ είναι ο Μαντί Καμαρά. Όπως και σε όλους άλλωστε. Και δεν διστάζει να προβλέψει ότι αυτός ο ποδοσφαιριστής έχει όλα τα προσόντα να παίξει σε κάποιο πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

«Πραγματικά δεν περίμενα ότι ένας τόσο νεαρός παίκτης που άλλαξε χώρα και συνθήκες ποδοσφαίρου δίχως να έχει κάνει κάποιο πολύ σπουδαίο όνομα στην προηγούμενη ομάδα του, θα έκανε αμέσως τη διαφορά. Όλο το μέλλον είναι μπροστά του, θα πρέπει να συνεχίσει έτσι. Το καλό που έχει είναι πως από παιχνίδι σε παιχνίδι παρουσιάζεται όλο και καλύτερος. Διορθώνει λάθη και αδυναμίες πολύ γρήγορα και βελτιώνεται διαρκώς. Πιστεύω ότι έχει τη δυνατότητα να παίξει στην Πρέμιερ Λιγκ ή σε κάποια άλλη από τις πολύ δυνατές ευρωπαϊκές λίγκες. Αποτελεί μεγάλη επιτυχία των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για τις μεταγραφές στον Ολυμπιακό η ανακάλυψη αυτού του παίκτη. Δεν τον ήξερε κανείς, δεν κόστισε πολλά χρήματα και ήδη έχει ανεβάσει πάρα πολύ την αξία του. Κι είναι επίσης σημαντικό, όπως έχει δείξει και σε άλλες περιπτώσεις ο Ολυμπιακός, ότι έχει τη δυνατότητα να βρίσκει παίκτες σε νεαρές ηλικίες και να τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν μεγάλες μεταγραφές σε πιο δυνατά πρωταθλήματα. Θεωρώ ότι αυτό θα γίνει και με τον Καμαρά».

«Μεριά, Χασάν και Σισέ»

Ρωτήσαμε τον Ντρίσα Ντιακιτέ και για τους άλλους τρεις Αφρικανούς ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, τον Αχμέντ Χασάν, τον Γιασίν Μεριά και τον Παπέ Σισε.
«Είναι πολύ σημαντικό για τον Ολυμπιακό ότι όλοι αυτοί οι ποδοσφαιριστές κλήθηκαν στις Εθνικές ομάδες των χωρών τους. Δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο και δείχνει ότι είναι στοχευμένες επιλογές. Για τον Μεριά είναι πολύ θετικό πως έχει τη δυνατότητα να βάζει και γκολ, κάτι που έκανε και στο πρόσφατο παιχνίδι της Εθνικής ομάδας του. Δεν τον ήξερα καλά, τον έχω δει φέτος σε παιχνίδια του Ολυμπιακού και πιστεύω ότι είναι πολύ δυνατός και ποιοτικός σέντερ μπακ που θα βοηθήσει πολύ την ομάδα στη συνέχεια.
Σφαιρική άποψη δεν μπορώ να πω ότι έχω για τον Χασάν. Τον είδα από κοντά στο ματς του Ολυμπιακού στη Νέα Σμύρνη, εκεί που έβαλε το γκολ στο τέλος και έδωσε τη νίκη στην ομάδα του. Δείχνει καλός σέντερ φορ, με καλές κινήσεις και εμπειρία στην περιοχή. Θα ήθελα να τον δω περισσότερες φορές για να μπορέσω να είμαι πιο σίγουρος, όμως κανένας παίκτης που καλείται σε μια τόσο δυνατή Εθνική ομάδα όπως είναι η Αίγυπτος δεν μπορεί να είναι τυχαίος.
Ο Σισέ ήταν πολύ καλός στο περσινό πρωτάθλημα και περίμενα να τον δω ακόμη καλύτερο φέτος. Μπορεί να μην έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά είχε κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα και είχε παίξει σε πάρα πολλούς αγώνες. Απ’ όσο έχω παρακολουθήσει δεν έχει παίξει πάρα πολύ, τον είδα στο ματς με την Μίλαν από την τηλεόραση. Είναι καλός παίκτης, με σημαντικά προσόντα, θα πρέπει σίγουρα να δουλέψει πολύ και να είναι συγκεντρωμένος στο παιχνίδι του ώστε να τα αξιοποιήσει και να βοηθήσει περισσότερο τον Ολυμπιακό. Είναι, όμως, κι αυτός πολύ καλός αμυντικός και επίσης δεν είναι τυχαίο ότι κλήθηκε και έπαιξε στην Εθνική Σενεγάλης, μια ομάδα με εξαιρετικούς παίκτες που αγωνίζονται σε κορυφαία πρωταθλήματα.
Γενικά στην Αφρική υπάρχουν πάντα πολλοί και πολύ καλοί νέοι ποδοσφαιριστές, με ευκαιρίες για τους συλλόγους που θα τους αποκτήσουν να επενδύσουν σε αυτούς για το παρόν και για το μέλλον. Ο Ολυμπιακός έχει τον Φρανσουά Μοντέστο που ξέρει καλά τα μεταγραφικά, σίγουρα και στην πατρίδα μου υπάρχουν τέτοιοι ποδοσφαιριστές και είμαι πάντα στη διάθεση της ομάδας για να βοηθήσω εφόσον ερωτηθώ για κάτι».

«Θα το πάρει ξανά ο Ολυμπιακός»!

Ο Ντιακιτέ παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Σούπερ Λίγκα, με την προσδοκία του φυσικά να πανηγυρίσει ξανά φέτος ο Ολυμπιακός την κατάκτηση του τίτλου που έχασε πέρυσι.
«Ο Ολυμπιακός στο περσινό πρωτάθλημα δεν ήταν καλός. Αυτή είναι η αλήθεια, παρουσίασε πολλά προβλήματα. Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα, έχει εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές σε όλες τις γραμμές, τόσο έμπειρους και ποιοτικούς, όσο και νέους με πολύ ταλέντο. Είναι ακόμη νωρίς, αλλά δεν διστάζω να προβλέψω ότι ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει φέτος τον τίτλο μετά την περσινή παρένθεση. Είμαι 100% σίγουρος ότι η παλιά ομάδα μου θα είναι ξανά πρωταθλήτρια. Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ είναι καλές ομάδες, αλλά για μένα το απόλυτο φαβορί είναι ο Ολυμπιακός, διότι απλά είναι καλύτερος».