Μαύρο… φίδι που την έφαγε!

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Η ΑΕΚ -θέλουμε να πιστεύουμε- ήξερε τι έχει να αντιμετωπίσει στο Ηράκλειο, έχοντας πρόσφατα τα παραδείγματα των Άρη και ΠΑΟΚ, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Κρήτη και έφυγαν χωρίς βαθμό!

Μαύρο… φίδι που την έφαγε!

Το επίπεδο δυσκολίας, ιδίως αν υπολογίσουμε τις ελλείψεις της Ένωσης αλλά και το ευρωπαϊκό που έρχεται με τον Άγιαξ, ήταν αρκετά υψηλό και για πρώτη φορά φέτος το συγκρότημα του Ματίας Αλμέιδα (και ο ίδιος) εμφανίστηκε ανέτοιμο. Ο Βάλντας Νταμπράουσκας έκανε εξαιρετικό στήσιμο και πρέπει να του αναγνωριστεί αυτό. Θα μπορούσαμε να πούμε πως νίκησε την ΑΕΚ με τα δικά της «όπλα». Πίεση ψηλά, ενέργεια, αμεσότητα στις μεταβιβάσεις και αποτελεσματικότητα απέναντι στην κακή άμυνα της Ένωσης, η οποία παρεμπιπτόντως, δέχεται γκολ για 11ο σερί παιχνίδι και μάλιστα στα οχτώ εξ αυτών κυνηγά στο σκορ. Κάτι ήξερε ο Αργεντινός τεχνικός που στάθηκε στις δηλώσεις του σε πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Δεν ξέρουμε αν φταίνε οι τραυματισμοί και οι σημαντικές απουσίες ή αν φέτος η Ένωση διαβάζεται καλύτερα από τους αντιπάλους, ωστόσο ένας σημαντικός παράγοντας είναι οι ευρωπαϊκές αναμετρήσεις. Δεν θα ήταν παράξενο αν μας έλεγαν πως οι «κιτρινόμαυροι» σκέφτονταν το προσεχές παιχνίδι με τον Αίαντα της Ολλανδίας.

Άλλωστε, ο οργανισμός της ΑΕΚ δεν έχει συνηθίσει δύο ματς την εβδομάδα, συνθήκη απαιτητική, ιδίως με τόσο ανταγωνισμό στις εγχώριες υποχρεώσεις. Δεν είναι τυχαίο πως οι γκέλες φέτος για το σύνολο του Αλμέιδα έχουν έρθει είτε πριν, είτε μετά τις ευρωπαϊκές μάχες. Είναι ένα ερωτηματικό πως θα αντιδράσει η ΑΕΚ στις καταστάσεις που πλέον έχουν δημιουργηθεί και παρότι ακόμη είναι νωρίς στη σεζόν, έχει πολλά να διορθώσει αν θέλει να παρουσιαστεί το ίδιο καλή με την περσινή σεζόν. Βρίσκεται ήδη στο -8, πιθανότατα στο -5 από την κορυφή αν κερδίσει το ματς με τον Παναιτωλικό. Όσο για τον ΟΦΗ, είναι εμφανέστατη η εξαιρετική δουλειά που κάνει ο Λιθουανός. Επιθετικά οι «ασπρόμαυροι» έχουν τον τρόπο να σκοράρουν, εκμεταλλεύονται την έδρα τους αλλά θα πρέπει να «σφίξουν» τα μετόπισθεν τους, αφού στα μοναδικά παιχνίδια που δεν παραβιάστηκε η εστία τους είναι στα ματς με τους δύο «Δικεφάλους».

Ο τρόπος με τον οποίο έχει κερδίσει τις τρεις ομάδες της περσινής πεντάδας, είναι τρομερός. Με ποδοσφαιρική λεβεντιά και παρότι πολύ νωρίς έχει κάθε δικαίωμα να κάνει όνειρα πλέι οφ. Μαζί με τον ΟΦΗ, χαμόγελα ρίχνουν και στον Πειραιά. Οι Πειραιώτες που την Κυριακή είδαν τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ να έρχονται ισόπαλοι, χθες είδαν την ΑΕΚ να σκοντάφτει στην Κρήτη και ξεμακραίνουν. Ό,τι και να γίνει στα δύο εξ αναβολής παιχνίδια των ΠΑΟ και ΑΕΚ, οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν ελάχιστη διαφορά +3 στη διακοπή και θα ετοιμάζονται για το ντέρμπι «αιωνίων» όπου με νίκη θα βάλουν πολύ γερές βάσεις από τα τέλη Οκτώβρη! Και θα λέγαμε δίκαιη την εικόνα της βαθμολογίας αφού ο Ολυμπιακός είναι πιο σταθερός από τους άλλους διεκδικητές παρότι η πιο καινούργια ομάδα. Προσοχή: Δεν προτρέχουμε, όλα βέβαια μπορούν να ανατραπούν, καθώς μόλις… πατήσαμε στον Οκτώβρη, όμως είναι σημαντικά στοιχεία τα οποία δεν μπορούμε να παραλείψουμε. Τέλος να επισημάνουμε το εξής: Η μεγαλύτερη επιτυχία του ΟΦΗ δεν είναι η νίκη αλλά το γεγονός πως κατάφερε να κρατήσει την ΑΕΚ χωρίς γκολ. Τελευταία φορά που η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα δεν σκόραρε ήταν πέρσι στα πλέι οφ με τον Ολυμπιακό. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για σπουδαίο επίτευγμα.

Υ.Γ.: Το ντέρμπι της Λεωφόρου ήταν ματσάρα. Με ανατροπές, δοκάρια, γκολ στο φινάλε. Αλλά ποιος να ασχοληθεί στην Ελλάδα με αυτό, και ποιον αφορά κιόλας αν είδαμε θεαματικό παιχνίδι…