Μπερνάρ: «Έχουμε καλή ομάδα - Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλά πράγματα»

Πεπεισμένος πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να πετύχει την φετινή σεζόν χάρη στην ποιότητά του εμφανίστηκε ο Μπερνάρ σε δηλώσεις του ενόψει του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Μπερνάρ: «Έχουμε καλή ομάδα - Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλά πράγματα»

Ο Μπερνάρ έκανε δηλώσεις στο επίσημο πρόγραμμα του ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως οι Πράσινοι μπορούν να πετύχουν πολλά την φετινή σεζόν παρά το γεγονός πως οι αντίπαλοί τους έχουν ενισχυθεί.

Αναλυτικά:

Η ήττα από την ΑΕΚ σάς πλήγωσε αλλά η αντίδραση ήταν άμεση και δυναμική με μια δύσκολη αλλά μεγάλη νίκη στην Τρίπολη; Πώς έκανε το come back η ομάδα;
«Είναι πάντοτε δύσκολο όταν προέρχεσαι από ήττα σε ντέρμπι. Και ιδίως όταν παίζεις στην έδρα σου, μπροστά στους οπαδούς σου. Ξεκινήσαμε καλά το παιχνίδι με την ΑΕΚ, πετύχαμε νωρίς γκολ, κάναμε εξαιρετική δουλειά, όμως δεν συνεχίσαμε να παίζουμε το ίδιο καλά και δεχθήκαμε την ισοφάριση. Κι ενώ στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου βελτιωθήκαμε και αποδώσαμε καλύτερο ποδόσφαιρο προσπαθώντας να κάνουμε κάποια πράγματα καλύτερα μέσα στο γήπεδο, στο τέλος χάσαμε. Το σημαντικό είναι ότι τρεις μέρες μετά την ήττα δώσαμε την απάντησή μας στο γήπεδο. Είχαμε μια σημαντική νίκη με 4-1 και σε ένα γήπεδο όπου δεν είχαμε κερδίσει στα τελευταία επτά παιχνίδια. Αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στη νίκη μας.»

Όπως και την περασμένη σεζόν, η ομάδα δείχνει να έχει τον τρόπο για να επιστρέφει μετά από δύσκολες καταστάσεις. Πώς τα καταφέρνετε;
«Έχουμε αυτό το δικό μας στυλ παιχνιδιού. Πάντοτε προσπαθούμε να παίξουμε με τον τρόπο μας, ακόμα κι αν το παιχνίδι δεν μας πηγαίνει καλά. Ακόμα κι αν δεν μας βγαίνουν κάποια πράγματα μέσα στο γήπεδο, εμείς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας διαρκώς, δουλεύοντας με το δικό μας στυλ και με τον τρόπο που προπονούμαστε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί έχουμε μια πολύ σταθερή δομή ως ομάδα. Πρέπει να βλέπουμε κάθε ματς ξεχωριστά. Δεν πρέπει ούτε να μένουμε προσκολλημένοι στο τι έγινε σε προηγούμενα παιχνίδια αλλά ούτε και να σκεφτόμαστε τα ματς που έρχονται. Πρέπει να έχουμε το μυαλό μας αποκλειστικά στον αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Κάθε παιχνίδι είναι δύσκολο και ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε, αλλά παράλληλα γνωρίζουμε ότι έχουμε τις δυνατότητες για να κερδίσουμε κάθε αγώνα.»

Τι είναι αυτό που σας δίνει πίστη ότι μπορείτε να αντεπεξέλθετε σε κάθε δύσκολη κατάσταση;
«Έχουμε ένα μεγάλο γκρουπ. Σε κάθε θέση υπάρχουν δύο-τρεις ποιοτικοί παίκτες, οι οποίοι μπορούν να μπουν στο παιχνίδι ανά πάσα στιγμή και να προσφέρουν σημαντικές λύσεις. Όπως ακριβώς συνέβη στον αγώνα με τον Αστέρα, που άλλαξε σχεδόν όλη η ενδεκάδα, αλλά η ομάδα παρουσίασε πολύ καλή εικόνα και πανηγύρισε μια πολύτιμη νίκη. Αυτό που έγινε στην Τρίπολη δείχνει πως όλοι δουλεύουν σκληρά στις προπονήσεις και πως όλοι έχουν πολύ μεγάλο βαθμό συγκέντρωσης και ετοιμότητας.»

Επόμενος αντίπαλος είναι ο ΠΑΟΚ. Γνωρίζεστε καλά έπειτα από τόσες αναμετρήσεις σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Η ήττα από την ΑΕΚ στο αμέσως προηγούμενο ντέρμπι σας δίνει επιπλέον κίνητρο για τη νίκη;
«Αυτό που ξέρουμε είναι πως πρέπει να κερδίζουμε κάθε ματς για να παραμείνουμε ψηλά στη βαθμολογία. Ξέρουμε επίσης ότι έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Πάντοτε οι αγώνες με τον ΠΑΟΚ έχουν υψηλό βαθμό δυσκολίας και έχουν πραγματικό χαρακτήρα ντέρμπι. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να κερδίσουμε και να πάρουμε τους τρεις βαθμούς. Παίζουμε στην έδρα μας και θέλουμε να νικήσουμε μπροστά στον κόσμο μας γιατί αυτό θα βοηθήσει την ομάδα βαθμολογικά και ψυχολογικά. Γνωρίζουμε ότι θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι αλλά ξέρουμε κι ότι διαθέτουμε την ποιότητα για να κερδίσουμε. Νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε κάποια μαθήματα απ’ το τελευταίο παιχνίδι που χάσαμε στην έδρα μας απ’ την ΑΕΚ και να κάνουμε με διαφορετικό τρόπο κάποια πράγματα ώστε να φτάσουμε στους τρεις βαθμούς.»

Τι παιχνίδι περιμένεις γνωρίζοντας και τα χαρακτηριστικά του ΠΑΟΚ;
«Πάντοτε ο ΠΑΟΚ, σε όσα παιχνίδια τον έχω αντιμετωπίσει, έχει δύναμη, πάθος και ένταση. Τους αρέσει να είναι επιθετικοί στο μαρκάρισμα τους. Διαθέτουν μεγάλη ποιότητα επιθετικά. Έχουν γρήγορους παίκτες, όπως είναι για παράδειγμα ο Τάισον. Ήμασταν πριν από χρόνια μαζί Σαχτάρ αλλά παραμένει πολύ ποιοτικός, πολύ γρήγορος και πολύ επικίνδυνος παίκτης. Μπορεί να κάνει καλά πράγματα μέσα στο γήπεδο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο παιχνίδι μας και να περιορίσουμε τον αντίπαλο μας. Πρέπει να επιβάλλουμε το παιχνίδι μας, τον ρυθμό μας και να δείξουμε μέσα στο γήπεδο γιατί είμαστε μια ομάδα υψηλού επιπέδου.»

Είναι νωρίς ακόμα, αλλά έχοντας ήδη πάρει μια πρώτη γεύση για το νέο πρωτάθλημα, εκτιμάς ότι η μάχη για τον τίτλο θα είναι εξίσου αμφίρροπη με την περασμένη σεζόν;
«Ναι, νομίζω ότι θα είναι έτσι. Η αλήθεια είναι ότι έχω πίστη στην ομάδα μας και μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνουμε. Έχουμε ενισχυθεί με παίκτες που έχουν πολύ μεγάλη ποιότητα και ήδη βοηθούν την ομάδα. Σίγουρα και οι αντίπαλοί μας έχουν ενισχυθεί αρκετά. Η ΑΕΚ το ξέρουμε ότι διαθέτει μια πολύ δυνατή ομάδα, ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί επίσης καλά παιχνίδια στο ξεκίνημα της σεζόν και ο ΠΑΟΚ είναι ένας εξαιρετικός αντίπαλος. Αλλά και εμείς είμαστε πολύ δυνατοί. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλά πράγματα.»

Σε τι βασίζεις αυτή την πίστη;
«Έχουμε καλή ομάδα. Είμαστε ένα καλά δουλεμένο σύνολο και διαθέτουμε εξαιρετικό υλικό. Ήρθαν παίκτες που έφεραν νέα στοιχεία στην ομάδα και που δίνουν επιπλέον ποιότητα. Σίγουρα είναι μια μεγάλη σεζόν. Υπάρχουν πολλά ματς και οι απαιτήσεις είναι υψηλές γι’ αυτό και εμείς πρέπει πορευόμαστε παιχνίδι με το παιχνίδι. Δεν μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας τι θα συμβεί στα play offs. Πρέπει να βλέπουμε το σήμερα και τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, είναι υποχρέωσή μας να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς για να είμαστε όσο πιο ψηλά μπορούμε στη βαθμολογία.»

Παράλληλα υπάρχει και η πρόκληση της Ευρώπης, την οποία όλοι δείχνετε να απολαμβάνετε. Είσαι αισιόδοξος για την πορεία της ομάδας στο Europa League;
«Καταρχάς θέλω να πω ότι τα παιχνίδια με την Μπράγκα μάς άφησαν μια μεγάλη πίκρα. Κι αυτό γιατί πραγματικά νιώσαμε ότι μπορούσαμε να πετύχουμε τον στόχο μας και να προκριθούμε στους ομίλους του Champions League. Ήταν κάτι που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Ένιωσα ότι είχαμε τις δυνατότητες για να προκριθούμε. Νομίζω ότι δείξαμε τις δυνατότητες που έχουμε ως ομάδα στο ματς με τη Βιγιαρεάλ, δηλαδή απέναντι σε έναν αντίπαλο που διαθέτει μια ισχυρή και ποιοτική ομάδα και που προέρχεται από ένα μεγάλο πρωτάθλημα. Σε ένα τέτοιο παιχνίδι υψηλού επιπέδου παίξαμε καλό ποδόσφαιρο, κυριαρχήσαμε και δείξαμε τη δύναμη που διαθέτουμε. Πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε καλά πράγματα στο Europa League.»

Έχεις απολαύσει τη μοναδικότητα της Λεωφόρου, τώρα έζησες και το μέγα πλήθος που συγκεντρώθηκε στο ΟΑΚΑ στα δύο ευρωπαϊκά ματς με Μπράγκα και Βιγιαρεάλ. Πώς ένιωσες μπαίνοντας στο στάδιο και βλέποντας 60.000 θεατές στις εξέδρες;
«Ειλικρινά λατρεύω να παίζω στη Λεωφόρο. Μου αρέσει αυτή η αίσθηση, που οι οπαδοί βρίσκονται τόσο κοντά μας. Έχεις την εντύπωση ότι παίζουν και αυτοί μαζί σου. Όταν όμως αγωνίζεσαι σε ένα γήπεδο με 60.000 οπαδούς είναι κάτι το απίστευτο, κάτι το μοναδικό. Οι οπαδοί μας δεν σταμάτησαν λεπτό να φωνάζουν, να τραγουδούν και να μας στηρίζουν. Ήταν απίθανη η ατμόσφαιρα στις εξέδρες. Κάθε παίκτης θέλει να παίζει μπροστά σε τόσο μεγάλο και τόσο ένθερμο κοινό. Πραγματικά απολαμβάνω όλα τα παιχνίδια μας εντός έδρας και είμαι πολύ χαρούμενος που οι οπαδοί πιστεύουν στην ομάδα μας. Μας δίνουν ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο για να δίνουμε περισσότερα μέσα στο γήπεδα. Εγώ προσωπικά είμαι ένας παίκτης που δίνει το 150% μέσα στο γήπεδο αλλά με τέτοια ατμόσφαιρα και τέτοια υποστήριξη, προσπαθώ για ακόμα περισσότερα…»

Την περασμένη σεζόν δεν είχες τη συνεισφορά που ήθελες σε γκολ και ασίστ παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλες μέσα στο γήπεδο. Η νέα σεζόν όμως άρχισε νωρίς-νωρίς με γκολ και ασίστ. Άλλαξε κάτι ή ήταν περισσότερο θέμα τύχης;

«Είμαι ο πρώτος που βάζει μεγάλη πίεση στον εαυτό μου. Πάντα πιέζω τον εαυτό μου για το καλύτερο. Πάντοτε ψάχνω τον τρόπο για να βοηθάω περισσότερο την ομάδα, είτε με γκολ είτε με ασίστ. Το σημαντικότερο βεβαίως είναι να κερδίζει η ομάδα. Κι εγώ προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενος όταν κερδίζουμε, ακόμα κι αν δεν έχω σκοράρει ή δεν έχω δώσει ασίστ. Κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν το συζητούσαμε και με τον κόουτς ότι δεν σκόραρα πολύ και δεν έβγαιναν οι ασίστ που ήθελα, αλλά ότι βοηθούσα την ομάδα με διαφορετικούς τρόπους. Ευτυχώς η νέα σεζόν άρχισε διαφορετικά. Προσπαθώ να βρίσκομαι πιο κοντά στο αντίπαλο τέρμα, να πατάω περιοχή, να σουτάρω περισσότερο και γενικώς να είμαι πιο ενεργητικός στο επιθετικό κομμάτι. Βεβαίως, η δουλειά που κάνω είναι η ίδια με την περασμένη σεζόν. Κάποιες φορές είναι και θέμα τύχης. Πρέπει να σας πω ότι δεν ήμουν καθόλου ευχαριστημένος με αυτή την κατάσταση την προηγούμενη χρονιά. Και γι’ αυτό έβαζα περισσότερη πίεση στον εαυτό μου γιατί ξέρω ότι κάποια πράγματα μπορώ να τα κάνω καλύτερα. Μπορώ και να σκοράρω, μπορώ και να δίνω ασίστ. Γι’ αυτούς τους λόγους άλλωστε βρίσκομαι εδώ. Εκτός από τη μεγάλη προσπάθεια πρέπει να παρουσιάζω και αριθμούς. Κι είμαι πραγματικά πολύ ευχαριστημένος που εφέτος βοηθάω πλέον την ομάδα και με άλλους τρόπους. Και θα συνεχίσω να προσπαθώ για ακόμα περισσότερα…»

Ο τραυματισμός του Μάγκνουσον ήταν κάτι που πλήγωσε όλη την ομάδα όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο. Τι μήνυμα θα ήθελες να του στείλεις σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή;
«Ήταν πολύ άσχημο αυτό που συνέβη. Όλοι μας στεναχωρηθήκαμε πολύ. Ο Μάγκνουσον είναι ένας παίκτης που έκανε μεγάλες θυσίες κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν. Πολλές φορές χρειάστηκε να παίξει με πόνους για να βοηθήσει την ομάδα. Κι είναι πραγματικά ένα πολύ καλό παιδί. Όλοι μέσα στην ομάδα -και οι παίκτες και το υπόλοιπο επιτελείο- πραγματικά τον αγαπούν. Είναι ένα καταπληκτικό παιδί, έχει καλή καρδιά, πάντοτε προσπαθεί να βοηθήσει τους άλλους. Είναι θετικός άνθρωπος και πάντοτε έρχεται στην προπόνηση με το χαμόγελο. Δυστυχώς όμως αυτή είναι η ζωή στο ποδόσφαιρο. Είναι κάποια πράγματα που δεν μπορείς να τα αποφύγεις όσο καλά κι αν είσαι γυμνασμένος. Στο τέλος της ημέρας, η γνώμη μου είναι ότι βρισκόμαστε στα χέρια του Θεού. Γι’ αυτό και πριν από τα ματς πάντοτε Του ζητάω να με προφυλάξει από τέτοιες καταστάσεις. Οι τραυματισμοί είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στη ζωή ενός ποδοσφαιριστή. Κι αυτοί οι τραυματισμοί ειδικά, που σε κρατούν αρκετούς μήνες μακριά απ’ τα γήπεδα, είναι δύσκολοι για την ψυχολογία του παίκτη. Γι’ αυτό το λόγο του έστειλα ένα μεγάλο μήνυμα μετά το παιχνίδι με την ΑΕΚ θέλοντας να τον στηρίξω. Του είπα πως θα είμαι στο πλευρό του σε οτιδήποτε χρειαστεί κι όποτε το χρειαστεί. Είμαι βέβαιος ότι θα επιστρέψει δυνατότερος και θα απολαύσει ωραίες στιγμές στο ποδόσφαιρο.»

Διανύεις τη δεύτερη χρονιά σου στην Ελλάδα. Πώς νιώθεις έχοντας πλέον προσαρμοστεί στην ελληνική καθημερινότητα;
«Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα. Το έχω ξαναπεί, μου θυμίζει πολύ τη Βραζιλία. Ο καιρός ειδικά είναι τόσο καλός! Για μένα αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, ιδίως έχοντας περάσει αρκετά χρόνια στην Ουκρανία. Στην αρχή δεν με ένοιαζε και τόσο γιατί ήταν η πρώτη μου επαφή με την Ευρώπη και απλά ήμουν χαρούμενος που έπαιζα στις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Προς το τέλος όμως ήταν δύσκολα. Τον χειμώνα υπήρχαν μέρες με -20 και -25 βαθμούς. Εδώ στην Ελλάδα μου αρέσουν όλα: ο καιρός, οι άνθρωποι, το φαγητό. Δεν είμαι ένας άνθρωπος που βγαίνει συχνά έξω αλλά απολαμβάνω τα πάντα. Ειδικά όταν βρίσκεται η οικογένειά μου εδώ, μου προσφέρει μεγαλύτερη ηρεμία…»

Με την ελληνική γλώσσα πώς τα πηγαίνεις; Μαθαίνεις;
«Προσπαθώ (γέλια)! Έχω μάθει και χρησιμοποιώ μερικές φράσεις όπως «καλημέρα», «τι κάνεις», «πολύ καλά»! Πρόσφατα έμαθα και μια άλλη έκφραση, το «είμαι κομμάτια» (γέλια)! Μια μέρα ένιωθα τόσο κουρασμένος και λέω στον κόουτς: «Πώς μπορώ να πω στα ελληνικά ότι είμαι εξαντλημένος απ’ την κούραση;» και μου απάντησε πως μπορώ να λέω ότι είμαι κομμάτια (γέλια)! Νομίζω ότι τα ελληνικά δεν είναι εύκολη γλώσσα για μένα, αλλά προσπαθώ να μάθω…»

Και κατέληξε: «Είμαστε πιο έτοιμοι απ’ ό,τι ήμασταν την περασμένη σεζόν. Είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό. Και αγωνιστικά αλλά και πνευματικά. Όλοι μας έχουμε μάθει πράγματα απ’ όσα συνέβησαν την περασμένη σεζόν. Έχω μεγάλη πίστη στην ομάδα. Μπορούμε να πετύχουμε ωραία πράγματα εφέτος»