Ολυμπιακός: Οι μεγάλες επιστροφές και το ιστορικό κίνητρο του Ποντένσε

Πολλοί μεγάλοι παίκτες στο παρελθόν έφυγαν από τον Ολυμπιακό και επέστρεψαν στο «λιμάνι», αλλά λίγοι είχαν την ίδια πορεία και προσφορά. Ο Ντανιέλ Ποντένσε έχει την ευκαιρία να κάνει τη διαφορά. 

Ολυμπιακός: Οι μεγάλες επιστροφές και το ιστορικό κίνητρο του Ποντένσε

Στη μεγάλη ποδοσφαιρική ιστορία του Ολυμπιακού υπήρξαν πολλές περιπτώσεις σπουδαίων άσων που στη διάρκεια της καριέρας τους έφυγαν από την πειραϊκή ομάδα (με προορισμό το εξωτερικό) και επέστρεψαν αργότερα με την ερυθρόλευκη φανέλα. Σε αυτή τη λίστα μπαίνει και το όνομα του Ντανιέλ Ποντένσε καθώς ο Πορτογάλος εξτρέμ έπειτα από ενάμιση χρόνο εξαιρετικής παρουσίας στον Ολυμπιακό έκανε πολυδάπανη μεταγραφή στην Αγγλία για την Γουλβς και έπειτα από 3,5 χρόνια μετά από προσπάθειες της διοίκησης και δική του μεγάλη επιθυμία γύρισε στην Ελλάδα για να παίξει στην ομάδα που αγάπησε. Σκορπίζοντας ενθουσιασμό στο κοινό του συλλόγου και μεγάλη επιθετική ισχύ στο πλάνο για τη νέα χρονιά και την επιστροφή στις επιτυχίες.

Ο Πορτογάλος θα έχει την ευκαιρία να κάνει κάτι που σπάνια έχει συμβεί με τις επιστροφές παικτών στον Ολυμπιακό μετά την αποχώρησή τους από την ομάδα, να έχει δηλαδή ακόμη καλύτερη πορεία σε αυτήν από εκείνη πριν φύγει από τον Πειραιά. Όπως θα διαπιστώσετε στη λίστα που ακολουθεί, δεν ήταν ποτέ εύκολο για κάποιον παίκτη που επιστρέφει στον Ολυμπιακό να πλησιάσει τις επιδόσεις που είχε στην ομάδα κατά την πρώτη θητεία του. Κι είναι και αυτό ένα ιδιαίτερο κίνητρο για τον Ποντένσε ώστε να γράψει ξεχωριστή ιστορία στον ελληνικό σύλλογο. Κάτι φυσικά που ισχύει και για έναν συμπαίκτη του στην τωρινή ομάδα, τον Παναγιώτη Ρέτσο. Ο διεθνής στόπερ δεν είχε την εξέλιξη που θα περίμενε λόγω και των τραυματισμών που τον ταλαιπώρησαν μετά την πανάκριβη πώλησή του στην Λεβερκούζεν, πέρυσι γύρισε στον Ολυμπιακό και φέτος δείχνει να έχει βρει για τα καλά τον εαυτό του.

Ο Γιώργος Σιδέρης, ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού, είχε πάρει μεταγραφή για την Αντβέρπ μετά από έντεκα χρόνια θρυλικής παρουσίας στο ελληνικό κλαμπ. Έπαιξε μία σεζόν (1970-71) στο Βέλγιο και επέστρεψε στον Ολυμπιακό για να κλείσει την καριέρα του κάνοντας μόνο δύο εμφανίσεις και σταματώντας μία μυθική πορεία στα γήπεδα.

Ένας άλλος ιστορικός σκόρερ του Ολυμπιακού, ο Νίκος Αναστόπουλος, μετά από μία επταετία θριάμβων έκανε την πολύκροτη για την εποχή μεταγραφή στην Ιταλία για την Αβελίνο. Επέστρεψε στον Ολυμπιακό την επόμενη χρονιά, έμεινε με επίσης καλή παρουσία την επόμενη τριετία, ενώ έπειτα από ένα μικρό πέρασμα από τον Ιωνικό «κρέμασε» τα παπούτσια του εκεί όπου άξιζε σε αυτή τη μεγάλη καριέρα να συμβεί. Στον Ολυμπιακό. Το ίδιο συνέβη και με τον Τάσο Μητρόπουλο, ο οποίος έφυγε μετά από έντεκα χρόνια, το 1992, και αφού έπαιξε σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Απόλλωνα, Ηρακλή και Βέροια, έκανε ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό το 1997 και σταμάτησε εκεί.

Μεγάλη μεταγραφή για την Ιταλία έκαναν κι άλλοι παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέχεια. Ο Γρηγόρης Γεωργάτος πουλήθηκε πανάκριβα στην Ίντερ το 1999 μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις του στο Champions League και επέστρεψε δύο φορές στον Ολυμπιακό (την πρώτη ως δανεικός, μόνιμα το 2004), για να κάνει κι άλλα πολύ καλά ματς έως το 2007. Ο Βασίλης Τοροσίδης έπειτα από μία εκπληκτική εξαετία στον Ολυμπιακό έφυγε με μεταγραφή για την Ρόμα και μετά από πέντε χρόνια (αφού έπαιξε και στην Μπολόνια) γύρισε για να κλείσει την καριέρα του στον Πειραιά παίζοντας για υψηλό επίπεδο σε δύο σεζόν. Ο Κώστας Μανωλάς είχε και αυτός πολυδάπανη μεταγραφή από τον Ολυμπιακό στην Ρόμα και από εκεί κι άλλη σούπερ κίνηση στη Νάπολι. Γύρισε στην πειραϊκή ομάδα το χειμώνα του 2022, αλλά τον Σεπτέμβρη του 2023 αναχώρησε για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην Αγγλία ο Ολυμπιακός έδωσε με πολλά χρήματα τον Κώστα Μήτρογλου στην Φούλαμ τον χειμώνα του 2014, αλλά η πορεία του εκεί δεν ήταν η αναμενόμενη και η επιστροφή του στους Πειραιώτες έγινε πολύ σύντομα με τον ποδοσφαιριστή να έχει πετύχει τα σημαντικότερα της καριέρας του προτού φύγει. Για την Premier League είχε κάνει μεγάλη μεταγραφή ο Κέβιν Μιραλάς μένοντας για πολλά χρόνια στην Έβερτον. Η επιστροφή του στον Ολυμπιακό δεν ήταν επιτυχημένη.

Επιστροφή που είχε κάνει αίσθηση αλλά δεν απέδωσε ήταν ασφαλώς εκείνη του Γιάγια Τουρέ. Ο Ιβοριανός μετά την απίστευτη πορεία του στα διεθνή γήπεδα με την Μονακό, την Μπαρτσελόνα και την Μάντσεστερ Σίτι γύρισε μετά από μία δωδεκαετία στον Ολυμπιακό, το 2018, αλλά πλέον δεν ήταν σε θέση να προσφέρει.

Αντιθέτως, ποδοσφαιριστές που και στη δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό αν και τα χρόνια είχαν περάσει μετά την επιστροφή τους από το εξωτερικό, είχαν αξιοπρεπείς έως καλές εμφανίσεις ήταν ο Χοσέ Χολέμπας και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος.

Ο Ολυμπιακός έχει φυσικά και μεγάλες επιστροφές προπονητών, όπως κυρίως του Ερνέστο Βαλβέρδε, του Τάκη Λεμονή και του Ντούσαν Μπάγεβιτς, όπως και πιο πρόσφατα του Μίτσελ.