«Ξένοι» Έλληνες διαιτητές

Αυτό είναι το πρόβλημα με την ελληνική διαιτησία. Και δεν θα φτιάξει ποτέ. 

«Ξένοι» Έλληνες διαιτητές

Όπως ρωτάνε στα χωριά οι ηλικιωμένοι όταν βλέπουν κάποιον άγνωστο: «Εσύ, τίνος είσαι»; Το θέμα για τους Έλληνες διαιτητές στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος, είναι ότι όλοι αναρωτιούνται «τίνος είναι»; Καλός, κακός, μέτριος, η κατάληξη είναι ίδια: «Ξένος». Στον τόπο του.

Αυτό δεν θα διορθωθεί ποτέ, γι΄αυτό η λύση είναι οι ξένοι. Σε όλα τα ματς. Όχι μόνο μεγάλοι εναντίον μεγάλων ή μεγάλοι εναντίων μικρών. Μικροί εναντίον μικρών, μεσαίοι εναντίον μεσαίων, όλοι με ξένους ρέφερι.

Λάθη από τους ξένους μπορεί να γίνουν, αλλά θα θεωρηθούν ανθρώπινα. Οι Έλληνες ούτε από το VAR μπορούν να «σωθούν». Θα φαίνονται οι φάσεις στο VAR , αλλά ακόμα θα υπάρχει η απορία «τίνος είναι;»

Οι ξένοι θα έχουν πρόβλημα όταν θα κάνουν κάποιο τεράστιο λάθος ή όταν θα υπάρξει αμφιβολία για την καλή πρόθεση επιλογής τους. Όπως συνέβη με τον Κριστόφερσεν και το μπλέξιμο που έγινε με τον Τριτσώνη. Βασικά το πρόβλημα πάλι δεν θα είναι για τους ξένους, αλλά για τους «Τριτσώνηδες». Ο Κριστόφερσεν είχε μόνο ένα θέμα μετά το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός. Ότι είχε πολλή φασαρία και δεν άκουγε τους βοηθούς στην ενδοσυνεννόηση. Ο Τριτσώνης πολύ μεγαλύτερα θέματα.

Οι ξένοι διαιτητές θα έχουν πρόβλημα όταν με τον καιρό θα αποκτήσουν τον τίτλο του «κομάντο» που επελέγη από τους επιτελείς με στόχο να εκτελέσει συγκεκριμένες εντολές. Δεν θα αργήσει ούτε αυτή η ώρα. Τότε η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ δεν θα έχουν χρόνο να κάνουν τραπέζια συνεργασίας και γνωριμίας με τους Έλληνες ποδοσφαιρικούς παράγοντες, διότι θα πρέπει να ορίζουν οι ίδιες τους διαιτητές όλης της αγωνιστικής στην Ελλάδα. Και των μικρότερων κατηγοριών, ενίοτε. Απευθείας από τη Νιόν θα γίνονται οι ορισμοί. Τσάμπιονς, Γιουρόπα, Σούπερ Λίγκ.

Όσο υπάρχουν οργανώσεις που ελέγχουν αυτούς που ελέγχουν εκείνους που πρέπει να έχουν τον έλεγχο στο γήπεδο, τότε συγγνώμη κύριε ελεγκτά, αλλά το δρομολόγιο είναι χωρίς επιστροφή. Δεν υπάρχει λύση αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Όποιος μπορεί να τη σκεφτεί, ας την προτείνει για να εξεταστεί και μην εφαρμοστεί. Όπως κι εμείς ήμασταν παιδάκια και μεγαλώσαμε, έτσι και τα σημερινά παιδάκια θα μεγαλώσουν και θα γεράσουν και θα ρωτούν «τίνος είναι αυτός»; Έλληνας θα΄ναι, ξένος θα΄ναι, διαιτητής σίγουρα δεν θα΄ναι...