Ολυμπιακός: Ορθώς ο Μαρτίνεθ δεν στέκεται μόνο στα θετικά

ΜΙΛΣ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ είναι ευχαριστημένος σε γενικές γραμμές από τα δύο φιλικά και το πρέσινγκ ψηλά που δουλεύει εξ αρχής, αλλά ορθώς επισημαίνει συνεχώς τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται.

Ολυμπιακός: Ορθώς ο Μαρτίνεθ δεν στέκεται μόνο στα θετικά

Στις καλοκαιρινές προετοιμασίες οι προπονητές έχουν όλο τον χρόνο μπροστά τους για να περάσουν τη φιλοσοφία τους, για να κάνουν τις δοκιμές τους, να πειραματιστούν και να δουν τι ακριβώς ταιριάζει σε μία ομάδα ή όχι.

Επίσης, στην περίπτωση του Ντιέγκο Μαρτίνεθ είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δει αν αυτό που έχει στο μυαλό του ως φιλοσοφία, μπορούν να το υπηρετήσουν οι παίκτες που έχει στα χέρια του.

Με όποιον ποδοσφαιριστή έχουμε μιλήσει κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας στην Αυστρία, επαναλαμβάνει συνεχώς το ίδιο πράγμα: «Πρέσινγκ ψηλά».

Αυτή είναι η πραγματικότητα: Ο Μαρτίνεθ έχει δώσει πολύ μεγάλο βάρος στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς από τη μία δεν θέλει να αφήνει τον αντίπαλο να κάνει το παιχνίδι του. Από την άλλη θέλει να βλέπει τους παίκτες του, όταν χάνουν την κατοχή, να κυνηγούν σαν τρελοί τον αντίπαλό τους για να ανακτήσουν την μπάλα. Μεταξύ άλλων δουλεύει στις γρήγορες μεταβιβάσεις και να επιδιώκουν οι παίκτες του όσο το δυνατόν πιο σίγουρες πάσες.

Έχουμε γράψει επανειλημμένως από την πρώτη μέρα ότι ο Μαρτίνεθ θέλει στο κομμάτι της ανάπτυξης να συμμετέχουν ακόμη και οι τερματοφύλακες. Όλα αυτά λοιπόν είναι γραμμένα και χιλιοειπωμένα.

Ξεκάθαρα όμως στην κορυφή της ποδοσφαιρικής του ατζέντας είναι το ασφυκτικό πρέσινγκ και το «πνίξιμο» του αντιπάλου. Για να το φτάσει, όμως στα επιπεδα που ο ίδιος επιθυμεί, θα πρέπει να έχουν και οι παίκτες του τα ανάλογα τρεξίματα και μία φυσική κατάσταση στα... ντουζένια της.

Δεν γίνεται μία ομάδα να πιέζει ασφυκτικά σε όλη τη διάρκεια του ματς. Ωστόσο, ο Μαρτίνεθ θέλει να δει έναν Ολυμπιακό να πιέζει όσο το δυνατόν περισσότερα λεπτά στους αγώνες.

Η Νόρντζελαντ για παράδειγμα επιδίωξε αρχικά να πιέσει κι εκείνη τον Ολυμπιακό, αλλά την πάτησε και αναγκάστηκε να γυρίσει τις γραμμές της πιο πίσω. Παρότι είναι πολύ πιο έτοιμη σε επίπεδο αγωνιστικής κατάστασης, οι Δανοί βρήκαν τον μπελά τους στο πρώτο ημίωρο.

Απ’ όλα όσα είδαμε στο φιλικό με τη Νόρντζελαντ, κρατάμε σίγουρα την τακτική προσήλωση και το ομαδικό πρέσινγκ που ασκούσε ο Ολυμπιακός.

Από την άλλη υπάρχουν πράγματα που χρήζουν βελτίωσης. Τα τελειώματα δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά. Στάθηκε στα τελειώματα ο Μαρτίνεθ και έχει απόλυτο δίκιο. Όπως επίσης και στην ακρίβεια στις πάσες. Μπορεί ο Ολυμπιακός να μην κινδύνευσε ιδιαίτερα και όταν έχανε την μπάλα, αμέσως σαν... καμικάζι να έπεφταν οι «ερυθρόλευκοι» για να την ξαναπάρουν στην κατοχή τους, όμως, ο Μαρτίνεθ επιμένει πολύ στο κομμάτι της ακρίβειας. Και φυσικά για να επιτευχθεί η σωστή πάσα, θα πρέπει να γίνει και η κατάλληλη κίνηση χωρίς την μπάλα, έτσι ώστε να διευκολύνει τη ζωή του ποδοσφαιριστή που την έχει στην κατοχή του.

Ο Μαρτίνεθ περισσότερο στέκεται στις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα κοιτάξει να βελτιώσει ακόμα περισσότερο όλα αυτά τα στοιχεία που τον έχουν αφήσει έως τώρα ικανοποιημένο.

Σε επίπεδο προσώπων ο Ελ Αραμπί συνέχισε από εκεί που σταμάτησε με την Σλοβάτσκο, ο Μασούρας έδειξε για ποιο λόγο αποτελεί «λίρα εκατό» για τον Ολυμπιακό κι ας έχει δεχτεί σκληρή κριτική από τον κόσμο και Ρέαμπτσιουκ άρχισε να βγάζει σφυγμό.

Έχει δρόμο ακόμη ο Ολυμπιακός... Έχει ακόμη βουνό να ανέβει, αλλά ο Μαρτίνεθ δεν ανησυχεί.