Κώστας Μπράτσος στο «ΦΩΣ»: «Θα μας βοηθήσει ο Κίτσος. Απογειώνουμε τα νέα παιδιά»

«Μεγάλη η απώλεια του Μπακαμπού, για εμένα ήταν ο καλύτερος». Ο προπονητής Κώστας Μπράτσος μιλάει στο «ΦΩΣ» για τον Βόλο, τον Κίτσο και πολλά άλλα…

Κώστας Μπράτσος στο «ΦΩΣ»: «Θα μας βοηθήσει ο Κίτσος. Απογειώνουμε τα νέα παιδιά»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Έβγαλε τον Βόλο στα πλέι οφ, οι παίκτες μού έχουν πει σε συνεντεύξεις τα καλύτερα για εκείνον. Καταφέρνει να παραμένει στην ομάδα (δεν είναι εύκολο να σε κρατάει ο Μπέος), είναι πολύ καλός αναλυτής, όποτε έχω μιλήσει μαζί του το ευχαριστιέμαι. Ο προπονητής Κώστας Μπράτσος μιλάει στο «ΦΩΣ» για την ομάδα του, τον Κίτσο και πολλά άλλα…

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 1/7/2023

Έκανε αίσθηση το ότι πήρατε τον Κίτσο. Το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό δεν είχε λήξει. Δανεικός είναι ή επειδή υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των δανεικών δεν ανακοινώνεται ως δανεικός;

Θέμη, όπως γράφει η ανακοίνωση, έρχεται στην ομάδα μας για δύο χρόνια. Δεν γνωρίζω τους όρους της συμφωνίας, για τα οικονομικά, για τις συμμετοχές, για τα μπόνους, για μπάι άουτ αν υπάρχει. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ρωτήθηκα αν είμαι θετικός για αυτόν τον ποδοσφαιριστή και η απάντησή μου ήταν παραπάνω από θετική για τον ερχομό του.

Θα πάρει πολλές συμμετοχές;

Ένας προπονητής ποτέ δεν μπορεί να πει για έναν ποδοσφαιριστή ότι θα παίζει, ούτε ότι δεν θα παίζει. Εξαρτάται από τον ποδοσφαιριστή πώς διαθέτει τον εαυτό του στις προπονήσεις και αν ταιριάζει στο αγωνιστικό στυλ της ομάδας. Σίγουρα ο Φώτης ταιριάζει πολύ στο αγωνιστικό στυλ μας. Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτόν ότι θα μας βοηθήσει πολύ. Απομένει σε εκείνον να προσπαθήσει και να μας δικαιώσει. Ο Βόλος είναι μια ομάδα που έχει αποδείξει ότι τέτοια παιδιά τα απογειώνει!

Επιθετικό μπακ;

Ναι, αυτό που έχουμε δει είναι ότι πρόκειται για πολύ επιθετικό μπακ. Τα επιθετικά του στοιχεία είναι περισσότερα από τα αμυντικά.

Μαθαίνεται το αμυντικό κομμάτι πιο εύκολα, ε;

Όλα μαθαίνονται. Βέβαια, η αμυντική λειτουργία έχει να κάνει και με τον προπονητή και τους συμπαίκτες του πλάγιου μπακ. Είναι θέση εύκολη γιατί του έρχονται συνεχώς βοήθειες από τον άξονα.

Πες παίκτες που πήραν υπεραξία στον Βόλο.

Τη μία χρονιά ο Δουβίκας με τον Μήτογλου. Μεγάλες μεταγραφές πήραν και οι δύο. Την επόμενη χρονιά ο Φαν Βέερτ και ο Φερνάντες. Και την επόμενη χρονιά ο Κούτσιας. Και ο Φράνκο Φεράρι που πήγε από εμάς στον ΑΠΟΕΛ και τώρα μαθαίνω ότι πάει στον Άρη. Παίκτες που ήταν απαραίτητα εργαλεία στην ομάδα μας, ανέβασαν σε εμάς την αξία τους, έφυγαν, έφεραν λεφτά και εμείς πήγαμε ακόμα καλύτερα!

Στη βαθμολογία.

Ναι, ενώ χάναμε παίκτες, τερματίσαμε φέτος πιο ψηλά από ποτέ. Μπήκαμε στα πλέι οφ. Ο Βόλος είναι πλέον μία ομάδα που την παρακολουθούν τι παίκτες έχει στο ρόστερ της.

Είχες προτάσεις από άλλες ομάδες;

Ο εκπρόσωπός μου με ενημέρωσε για πρόταση από το εξωτερικό, αλλά, αφού είχα συμφωνήσει με τον Βόλο, δεν ασχολήθηκα. Είχαμε συμφωνήσει από καιρό με τον πρόεδρο ότι θα συνεχίσω.

Ποιος κάνει τις μεταγραφές στον Βόλο;

Εγώ ζητάω ποδοσφαιριστές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε συγκεκριμένες θέσεις. Τα πρόσωπα τα βρίσκει ο επικεφαλής σκάουτινγκ Τάκης Γιαννόπουλος. Είναι άνθρωπος που δεν βγαίνει στα φώτα της δημοσιότητας, αλλά η δουλειά του είναι πολύ σημαντική. Και όλα περνάνε από τον κ. Μπέο. Κανείς ποδοσφαιριστής δεν έρχεται στον Βόλο αν δεν τον εγκρίνει ο πρόεδρος.

Πώς εξηγείται η βελτίωση των παικτών στον Βόλο;

Ένα κομμάτι είναι εξωαγωνιστικό. Φέτος είναι η τέταρτη χρονιά μου στην ομάδα είτε ως βοηθού προπονητή είτε ως επικεφαλής προπονητή. Υπάρχει εξαιρετικό κλίμα, είμαστε οικογένεια. Αυτό δημιουργεί τη διάθεση και την καλή ψυχολογία στους παίκτες να εργαστούν σκληρά και να βοηθήσουν την ομάδα. Να δίνουν και να παίρνουν συμπαράσταση από τους συμπαίκτες τους. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι αγωνιστικές μέθοδοι για τη βελτίωση των παικτών.

Θέλω να τις ακούσω.

Βελτιώνουμε τις αδυναμίες τους και εξελίσσουμε τα θετικά τους. Όχι μόνο μέσα από την ομαδική προπόνηση αλλά και με ατομική ή υποομαδική στοχευμένα.

Δηλαδή; Παράδειγμα θέλω.

Παράδειγμα, να πάρουμε τον δεξιό στόπερ και τον δεξιό μπακ να δουλέψουμε έξτρα με τους δύο μαζί στο γήπεδο. Και όχι μόνο μέσα στο γήπεδο αλλά και με βιντεοαναλύσεις. Οι προπονήσεις μας καταγράφονται όλες με κάμερες, βλέπουμε σε βίντεο λεπτομέρειες. Καθημερινά αξιολογούνται μέσω βίντεο ακόμα και οι μικρότερες λεπτομέρειες.

Παραδείγματα πες μου που βελτιώσατε παίκτες μέσω βίντεο και μέσω ατομικής προπόνησης.

Λόγου χάρη στον Δουβίκα. Εντοπίσαμε στα βίντεο και του τα δείχναμε σε ποιο σημείο και σε ποιον χρόνο πρέπει να πλασάρει όταν βγαίνει τετ α τετ με τον τερματοφύλακα. Έπρεπε να το κάνει πιο νωρίς από ό,τι το έκανε για να έχει μεγαλύτερη γωνία. Επίσης, στις αμυντικές κεφαλιές του στα στημένα έπρεπε να βελτιώσει τον χρόνο στον οποίο πήγαινε στην μπάλα. Γιατί παίζαμε μικτό, δηλαδή κάποιοι ζώνη και κάποιοι μαν του μαν. Ο Δουβίκας ήταν ελεύθερος στο πρώτο δοκάρι, έπρεπε να βελτιωθεί στις αμυντικές κεφαλιές.

Κι άλλο παράδειγμα θέλω.

Ο Μήτογλου. Κάναμε πολλή δουλειά μαζί του στο κομμάτι όταν δεχόμασταν σέντρες από τα πλάγια σε ροή αγώνα. Όσον αφορά τη θέση που έπαιρνε σε σχέση με τον επιθετικό που ήταν στον χώρο ευθύνης του. Να ελέγχει ταυτόχρονα την μπάλα και τον αντίπαλο.

Γιατί, τι έκανε αυτός πριν;

Κοιτούσε την μπάλα. Το βελτίωσε εξαιρετικά, τον παρακολουθώ στα ματς της ΑΕΚ και είμαι περήφανος για εκείνον.

Κι άλλα παραδείγματα πες μου, μιλάς ποδοσφαιρικά.

Ο Κούτσιας. Τον βελτιώσαμε πολύ με ατομική προπόνηση στο πώς να κατεβαίνει από τη ζώνη πρεσαρίσματος των αντιπάλων στα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στα χαφ και στους αμυντικούς, ώστε να υποδέχεται την μπάλα.

Ένα ακόμα πες μου.

Ο Φερνάντες. Είχε μια ενέργεια συνεχή, έμπαινε με το αντίθετο πόδι στην περιοχή και προσπαθούσε να σουτάρει. Αυτό στις αρχές έφερε κάποια εντυπωσιακά γκολ, αλλά τον έμαθαν οι αντίπαλοι και με προσαρμογές περίμεναν να συγκλίνει και να σουτάρει.

Και τι κάνατε;

Με ατομική προπόνηση στο γήπεδο και με βιντεοαναλύσεις τού δείξαμε ότι έπρεπε να είναι οι αποφάσεις του 50%-50% εσωτερικά και εξωτερικά. Μάλιστα, σε αγώνα με τον ΠΑΟΚ για το Κύπελλο ο Ίνγκασον τον περίμενε από μέσα, αλλά αυτός ντρίμπλαρε απέξω και σκόραρε με φανταστική ενέργεια.

Η περιπέτεια του τερματοφύλακά σας, του Κλέιμαν, ήταν πλήγμα για εσάς στα πλέι οφ; Ενώ ξεκινήσατε φανταστικά με την ισοπαλία στη Λεωφόρο, μετά το σκηνικό με εκείνον σαν να ταράχτηκε όλη η ομάδα και δεν πήγατε καλά. Τι έφταιξε;

Σίγουρα ήταν πλήγμα και η απώλεια του Κλέιμαν και του Εσκοβάλ και του Κούτσια και του Μπαριέντος, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους έλειψαν από τη χημεία που είχε η ομάδα. Γενικώς, για την πτώση που μου ανέφερες, εμείς είχαμε μειωμένο ρόστερ στα πλέι οφ και ήταν δύσκολο να αντεπεξέλθουμε στα συνεχή ματς ανά λίγες μέρες. Και μάλιστα με ισχυρούς αντιπάλους, οι οποίοι κιόλας είχαν ισχυρό βαθμολογικό ενδιαφέρον. Όχι όπως άλλες χρονιές, όλοι καίγονταν για τους βαθμούς ως το τέλος. Εμείς από κάποιο σημείο και μετά δώσαμε βάρος στο να αξιολογήσουμε κάποιους παίκτες από το ρόστερ μας.

Θα αλλάξει πολύ ο Βόλος φέτος;

Θα αλλάξει το 60%-70% της εντεκάδας.

Γιατί; Τι έπρεπε να κάνετε πέρσι, να πάρετε το... πρωτάθλημα;

Θα σου πω. Παίκτες που αποτελούν κορμό θα μείνουν, όπως ο Τσοκάνης, ο Μπαριέντος, ο Άλχο, ο Ντέλετιτς, ο Σιέλης, ο Λούνα, αλλά και νέα παιδιά όπως ο Μεταξάς και ο Τάχατος που πήραν συμμετοχές. Πάνω σε αυτούς θα χτιστεί η ομάδα με τις μεταγραφές που ήρθαν και τις μεταγραφές που θα έρθουν. Τώρα, σε αυτό που μου είπες, γιατί αλλάζουμε ενώ πήγαμε καλά: αν ανατρέξεις στα προηγούμενα χρόνια, θα δεις ότι ο Βόλος κάθε καλοκαίρι έκανε γενναίες αλλαγές στο ρόστερ.

Δεν είναι δύσκολο για τον προπονητή αυτό;

Είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι πρωτόγνωρο για εμάς. Σε ό,τι αφορά το φετινό καλοκαίρι, όταν έχει γίνει μια επιτυχημένη πορεία, χρειάζεσαι μια ανανέωση, ώστε να ανανεώνεται και το κίνητρο των παικτών, να ενισχύεται ο εσωτερικός ανταγωνισμός μεταξύ τους.

Η ΑΕΚ είναι φαβορί για τον τίτλο έχοντας τον ίδιο προπονητή και έτοιμη ομάδα που δεν χρειάζεται πολλές μεταγραφές;

Η ΑΕΚ ξεκινάει ως φαβορί και γι’ αυτό που είπες αλλά και γιατί κάθε χρόνο αυτός που πήρε το πρωτάθλημα ξεκινάει ως φαβορί. Όμως, πρέπει μέσα στον αγωνιστικό χώρο να το αποδείξει.

Θα είναι πάλι δύσκολη ακόμα και η δεύτερη θέση;

Ναι, περιμένω το πρωτάθλημα φέτος να είναι ακόμα πιο δύσκολο από το περσινό. Θα γίνει μεγάλη μάχη και για την πρώτη και για τη δεύτερη θέση, αυτό πιστεύω. Η ΑΕΚ είναι η πρωταθλήτρια, ο Παναθηναϊκός έχει ήδη καλή ομάδα που στο τσακ έχασε το πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός είναι πάντα Ολυμπιακός και θα ενισχυθεί, ο ΠΑΟΚ έχει πιο έτοιμους τους νεαρούς του ταλαντούχους παίκτες.

Πόσο σημαντικό είναι για την ΑΕΚ να παραμείνει ο Πινέδα;

Αυτός ο παίκτης είχε μεγάλη επίδραση στο παιχνίδι της ΑΕΚ και στο δέσιμο της ομάδας. Αν φύγει, όμως, εξαρτάται ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης. Ουδείς αναντικατάστατος.

Αν σου έδιναν με τα ίδια λεφτά έναν από τους δύο, τον Πινέδα θα έπαιρνες ή τον Χουάνγκ;

Παίζουν άνετα μαζί και οι δύο, τρομερό δίδυμο θα έκαναν! Ιδανικό δίδυμο να τους έχεις στην ίδια ομάδα.

Μπακαμπού;

Σου το είχα πει πριν αρχίσει να βάζει τα πολλά γκολ ότι για εμένα ήταν ο καλύτερος φορ του πρωταθλήματος. Επιμένω σε αυτό, τα χαρακτηριστικά του Μπακαμπού ήταν αυτά που θα ήθελα να έχει και ο δικός μου φορ σε όποια ομάδα κι αν ήμουν. Όμως, εξαρτάται και στη δική του περίπτωση -όπως είπα για τον Πινέδα- από ποιον θα αντικατασταθεί. Ουδείς αναντικατάστατος.

Ο Αραούχο τι ρόλο έπαιξε στην ΑΕΚ; Βλέπω στα σόσιαλ μίντια οπαδούς της ΑΕΚ να έχουν υποτιμήσει την αξία του. Εσείς οι προπονητές πώς τον βλέπετε;

Ποτέ ένας εξωτερικός παρατηρητής δεν μπορεί να αξιολογήσει έναν παίκτη όπως ο προπονητής του και οι συμπαίκτες του. Απέξω μπορεί να αστοχήσεις. Θα σου πω ένα παράδειγμα. Είχα πάει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ της Λίβερπουλ με τη Μίλαν. Κάποια στιγμή μπαίνει αλλαγή ο Χάρι Κιούελ και αλλάζει τη ροή του αγώνα! Σκεφτόμουν «μα καλά, γιατί δεν τον έβαλε από την αρχή ο Μπενίτεθ;». Φεύγοντας από το γήπεδο, ακούω στο ραδιόφωνο τη συνέντευξη Τύπου. Ένας δημοσιογράφος έκανε ακριβώς αυτήν την ερώτηση! Και απάντησε ο Μπενίτεθ ότι οι αιματολογικές εξετάσεις του παίκτη έδειχναν ότι δεν ήταν για να παίξει παραπάνω από 20 λεπτά. Αυτό μου έδωσε μάθημα.

Εσείς αιματολογικές εξετάσεις κάθε πότε κάνετε;

Κάθε μήνα, κάθε δύο μήνες, εκτός και αν δούμε κάποια ανησυχητικά σημάδια στο gps που χρησιμοποιούμε. Σε επίπεδο, βέβαια, μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων οι αιματολογικές εξετάσεις γίνονται πολύ πιο συχνά, ακόμα και σε επίπεδο ημερών.

Μια που είπες για gps, μπορείς να μου πεις έναν δύο ποδοσφαιριστές του Βόλου που να σε έχουν εντυπωσιάσει με την ταχύτητά τους ή τα χιλιόμετρα που τρέχουν;

Ο Σιέλης, παρότι στόπερ και παρά τη σωματοδομή του, είχε τη μεγαλύτερη μέγιστη ταχύτητα και κάνει συνήθως τα περισσότερα σπριντ στις προπονήσεις και στους αγώνες. Είναι παράξενο από στόπερ και μάλιστα με αυτόν τον σωματότυπο να βλέπεις κάτι τέτοιο, μας κάνει εντύπωση συνεχώς. Τέτοιες μετρήσεις βλέπουμε συνήθως από γουίνγκερ ή επιθετικό.

Αυτός θα είναι η επόμενη πώληση;

Από τις επόμενες σίγουρα.

Τον γιο του Κωστούλα τον έχεις δει, τον πολύ νεαρό στράικερ; Διέπρεψε στον τελικό των μικρών του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ.

Τον ξέρω από μικρό παιδί, διότι τον πατέρα του, τον Θανάση, τον γνωρίζω, είμαστε συντοπίτες. Ήμουν σίγουρος ότι αυτό το παιδί θα εκτοξευτεί! Εξαιρετικός άνθρωπος ο Θανάσης, είναι και αυτός ένας λόγος που τα δύο παιδιά του θα κάνουν καριέρα ως ποδοσφαιριστές.

Βλέπεις τον τελικό Κυπέλλου ΑΕΚ - ΠΑΟΚ στον Βόλο. Και μένει στο πεντάλεπτο με 10 παίκτες η ΑΕΚ. Περιμένεις ότι θα λήξει 2-0 υπέρ της;

Όταν ξεκίνησε ο τελικός ήταν το φαβορί η ΑΕΚ. Καταρρίφθηκε το προβάδισμά της, όμως, όταν έμεινε με 10 παίκτες τόσο νωρίς. Μετά την κόκκινη κάρτα μού έκανε εντύπωση, ήταν η πρώτη φορά που είδα την ΑΕΚ φέτος να παίζει χαμηλό μπλοκ. Ακόμα και στο Καραϊσκάκη και στη Λεωφόρο δεν είχε παίξει χαμηλό μπλοκ. Έπαιζε ποδόσφαιρο κυριαρχίας.

Να το εξηγήσουμε αυτό;

Πρέσινγκ χαμηλά στο γήπεδο, κοντά στην περιοχή της ΑΕΚ, όχι ψηλά στην περιοχή του αντιπάλου.

Καλά έκανε;

Σίγουρα καλά έκανε, αποδείχτηκε και εκ του αποτελέσματος. Δημιουργούσε χώρους στην πλάτη του αντιπάλου. Είχε γρήγορους παίκτες μπροστά η ΑΕΚ. Και μην ξεχνάμε ότι έπαιζε με δέκα.

Διπλές προπονήσεις κάνετε αυτές τις μέρες;

Ναι, διπλές.

Πού;

Μέχρι αύριο στο Πανθεσσαλικό. Από αύριο θα πάμε στην Πορταριά. Μετά θα πάμε και στην Κύπρο για τουρνουά.

Θα φάτε πολλή ζέστη. Το ψηλό πρέσινγκ με κάποια μαν του μαν μάλιστα που είδαμε από τον Αλμέιδα σε αγώνες όπως στη Λεωφόρο και στο Καραϊσκάκη γίνεται εύκολα;

Όχι. Προϋποθέτει υψηλά ποσοστά φυσικής κατάστασης, διότι είναι πολύ ενεργοβόρος τρόπος παιχνιδιού.

Κάτι τελευταίο. Ο Γκουαρντιόλα για εσάς τους προπονητές διδάσκει πράγματα ή είναι ανούσιο να τον παρακολουθείς, αφού έχει εντελώς άλλης ποιότητας παίκτες;

Ο Γκουαρντιόλα είναι προπονητής που έχει μεγάλη επίδραση όχι μόνο στις ομάδες του αλλά και στους προπονητές του πλανήτη. Στη γενική προπονητική φιλοσοφία. Είδαμε το νέο τέχνασμά του να ανεβάζει τον Στόουνς από την αμυντική γραμμή και να τον μετατρέπει σε μέσο. Αυτό εμένα με εξιτάρει! Κάνει πράγματα με ρίσκο, πρέπει να έχεις την αυτοπεποίθηση αλλά και την ικανότητα να τα μεταλαμπαδεύσεις στους ποδοσφαιριστές. Όμως να σου πω κάτι;

Ό,τι θες. Έτσι θα κλείσουμε.

Είδαμε έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μάντσεστερ Σίτι να κερδίζει την Ίντερ κατά 70% λόγω τύχης! Ενώ έχω δει στο παρελθόν ομάδες του Γκουαρντιόλα να παίζουν καλύτερα από τον αντίπαλο, αλλά να χάνουν. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας τύχη. Και αυτό κάνει το ποδόσφαιρο τόσο ωραίο.