ΑΕΚ: Θέλει να μείνει και να παίξει Champions League ο Στάνκοβιτς

Ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς έδωσε μεγάλη συνέντευξη στην Αυστρία και μίλησε για την ΑΕΚ και για όλα! 

ΑΕΚ: Θέλει να μείνει και να παίξει Champions League ο Στάνκοβιτς

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε στην Αυστρία ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς, μιλώντας για το νταμπλ με την ΑΕΚ, το μέλλον του στην ομάδα και την επιθυμία του να παίξει μαζί της στο Champions League απέναντι στην Σάλτσμπουργκ.

Η συνέντευξη του γκολκίπερ της ΑΕΚ

-Συγχαρητήρια για το νταμπλ στην Ελλάδα. Πως εξηγείς μια τόσο δυνατή σεζόν;

«Ευχαριστώ. Στην αρχή της σεζόν ήρθε ένας νέος προπονητής, μια νέα ποδοσφαιρική φιλοσοφία. Σχεδόν όλη η ομάδα χτίστηκε ξανά. Η πρώτη μου χρονιά ήταν καταστροφική για εμάς. Τελειώσαμε πέμπτοι, δεν βγήκαμε στην Ευρώπη και μετά ήρθε αυτές οι ανακατατάξεις. Ό,τι μπορούσε να αλλαχτεί, αλλάχτηκε και στο τέλος ήταν η απολύτως σωστή απόφαση. Όμως με τον τρόπο που ξεκινήσαμε τη σεζόν κανείς δεν πίστευε ότι θα κερδίσουμε το νταμπλ. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με δέκα νίκες και ήμασταν οκτώ πόντους πίσω τους στο Φθινόπωρο. Μετά όμως ξεκινήσαμε ένα πραγματικό σερί. Το νέο μας στάδιο ήταν ένας τεράστιο πλεονέκτημα. Μπήκαμε εκεί την 5ή ή 6η αγωνιστική».

-Κυριαρχήσατε στα πλέι οφ, δεν χάσατε ούτε ένα από τα δέκα ματς και κερδίσατε σε επτά. Τελικά κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για έναν τίτλο που δεν αξίζατε.

«Στο πρώτο μέρος του Πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός ήταν η καλύτερη ομάδα όμως στα πλέι οφς ήμασταν εμείς. Δεν χάσαμε ούτε ένας ματς και δεχθήκαμε πολύ λίγα γκολ. Γίναμε οι άξιοι πρωταθλητές και στο τέλος κερδίσαμε και το Κύπελλο».

-Μίλησες για την κατάκτηση του Κυπέλλου. Ο ΠΑΟΚ έχασε με 2-0. Αντίθετα με το Πρωτάθλημα, ήσουν βασικός σε όλα τα ματς του Κυπέλλου. Έχει μια ιδιαίτερη σημασία για εσένα αυτός ο τίτλος;

«Ναι σίγουρα. Όταν παίζεις το συναίσθημα είναι διαφορετικό. Δεν έπαιξα πολύ στο Πρωτάθλημα. Κόλλησα covid την 6η αγωνιστική και έπρεπε να κάνω παύση για δύο ματς. Μετά είχα μυικά προβλήματα και στο υπόλοιπο της σεζόν τα πράγματα δεν πήγαν καλά για εμένα. Ήμουν λίγο άτυχος. Αλλά πήρε την ευκαιρία μου στο Κύπελλο και την εκμεταλλεύτηκα απόλυτα. Ήταν πολύ σημαντικό για εμένα να το κερδίσουμε. Φυσικά νιώθεις διαφορετικά όταν παίζεις απ’ όταν δεν αγωνίζεσαι».

-Πώς εξηγείς το γεγονός ότι δεν πήρες ευκαιρίες στο Πρωτάθλημα μετά την 6η αγωνιστική;

«Δεν θα έλεγα ότι σταμάτησα να παίζω λόγω απόδοσης. Κόλλησα covid και έτσι δεν γινόταν να αγωνιστώ. Μετά κάναμε ένα μεγάλο σερί. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπεις ξανά στο βασικό σχήμα. Αλλά το γεγονός ότι ο προπονητής μου έδωσε την ευκαιρία στο Κύπελλο που έδειξε ότι με εμπιστεύεται και με έχει στα πλάνα του».

-Πώς ένιωθες που δεν έπαιζες στο Πρωτάθλημα;

«Δεν ήταν εύκολο. Αν όμως δεν είσαι συγκεντρωμένος στη δουλειά σου και συνέχεια αναρωτιέσαι γιατί δεν παίζεις πλέον σπαταλάς πάρα πολύ ενέργεια. Φυσικά είσαι θυμωμένος στην αρχή αλλά πρέπει να το αποδεχθείς. Ο προπονητής είναι το αφεντικό. Για εμένα ήταν σημαντικό που πήρα τα παιχνίδια του Κυπέλλου έστω και αν δεν έπαιζα στο Πρωτάθλημα. Από τη φάση των «16» τα ματς είναι διπλά οπότε υπάρχουν πολλά παιχνίδια. Ήταν επίσης σημαντικό να προπονούμαι καλά. Στο τέλος πιστεύω ότι στο ποδόσφαιρο τα πάντα επιστρέφουν αν κάνεις σωστά τη δουλειά τη δουλειά σου, ακόμα κι αν δεν παίζεις».

-Έχεις παίξει δύο σεζόν στην Ελλάδα. Η πρώτη σου είχε επίσης μεταπτώσεις στο θέμα των συμμετοχών.

«Στην πρώτη σεζόν έκανε επέμβαση στον μηνίσκο τον Δεκέμβριο. Μετά που πήρε τρεις μήνες να επιστρέψω. Για αυτό έκανα μόνο 23 συμμετοχές. Είχα επίσης πολύ κακή τύχη. Κανονικά θα επέστρεφα πιο νωρίς αλλά πήρε περισσότερο, πιθανότητα γιατί έπαιξα με πρόβλημα στον μηνίσκο για δύο μήνες. Το πάλεψα αλλά μετά από δύο μήνες δεν άντεχα άλλο και έκανα επέμβαση. Δεν νομίζω ότι αυτό επέσπευσε την ίαση, μάλλον το αντίθετο. Χρειάστηκε περισσότερο για εμένα να επανέλθω. Στο τέλος η σεζόν ήταν μια καταστροφή για την ομάδα και γενικότερα το κλαμπ. Τελειώσαμε πέμπτοι. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η ΑΕΚ δεν κατάφερε να βγει στην Ευρώπη».

-Και τι συμπέρασμα βγάζεις μετά και τη δεύτερη σεζόν;

«Τη δεύτερη σεζόν έχασα τη θέση μου στο Πρωτάθλημα αλλά κέρδισα το Κύπελλο. Φυσικά θα ήθελα να παίζω και στο Πρωτάθλημα αλλά είμαι ικανοποιημένος γιατί δύο τίτλοι είναι κάτι απίστευτο. Είμαι ακόμα μέρος της ομάδας. Ο δεύτερος τίτλος, το Κύπελλο, σημαίνει πολλά για εμένα. Φυσικά θα ήθελα να έχω αγωνιστεί περισσότερο αλλά ξέρω ότι το ποδόσφαιρο κινείται γρήγορα και θα δούμε τι θα φέρει το μέλλον».

-Έφυγες από τη Σάλτσμπουργκ το 2021 για να γνωρίσεις μια νέα χώρα. Πέραν από το αθλητικό κομμάτι, πώς είναι η ζωή στην Ελλάδα;

«Νιώθεις σαν ο ήλιος να λάμπει 365 μέρες τον χρόνο. Δεν είναι τυχαίο που ο κόσμος πάει διακοπές στην Ελλάδα. Έχω την ευκαιρία να παίξω ποδόσφαιρο και να ζήσω σε ένα μέρος που ο κόσμος κάνει διακοπές. Αυτό είναι ένα προνόμιο».

-Καμία σύγκριση λοιπόν με το Σάλτσμπουργκ;

«Το Σάλτσμπουργκ είναι επίσης όμορφο όμως η Αθήνα έχει 4εκατ. κατοίκους, είναι τεράστια. Η ποιότητα της ζωής είναι πολύ υψηλή. Αν μπορείς να παίζεις και για ένα κορυφαίο κλαμπ δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο. Πάντα ήθελα να παίξω κάπου που να έχει θάλασσα. Τότε ήρθε η ευκαιρία με την ΑΕΚ

-Η Ελλάδα εκτός από προορισμός διακοπών είναι γνωστή και για τους παθιασμένους οπαδούς. Πώς είναι το κλίμα στον κόσμο της ΑΕΚ μετά από το πρώτο νταμπλ μετά το 1978;

«Οι Έλληνες οπαδοί είναι σε άλλο επίπεδο αναφορικά με το πάθος. Αν έχεις την ευκαιρία να δεις ένα ντέρμπι εδώ μην τη χάσεις. Είναι πραγματικά κάτι ξεχωριστό. Ειδικά στα ντέρμπι το στάδιο μεταμορφώνεται σε χύτρα. Ποτέ δεν είδα κάτι τέτοια στην καριέρα. Υπάρχουν πολλά βίντεο στο διαδίκτυο με το τι κάνουν οι οπαδοί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους αγώνες. Οι Έλληνες οπαδοί δεν πάνε στα εκτός έδρας ματς. Στα ντέρμπι, όταν παίζουμε με τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό, νιώθεις ότι 5.000 άνθρωποι περιμένουν μπροστά στο ξενοδοχείο να μας ξεπροβοδίσουν. Όλα κλείνουν για να μπορέσει το λεωφορείο να περάσει και να φτάσει στο γήπεδο του αντιπάλου. Μας συνοδεύουν οπαδοί με μηχανές. Είναι απίστευτο».

-Έχεις επαφή με τον τεχνικό της εθνικής Αυστρίας, Ραλφ Ράνγκνικ;

«Όχι. Η τελευταία μου επαφή μαζί του ήταν όταν υπέγραψα στη Σάλτσμπουργκ».

-Είναι κάτι που το κατανοείς;

«Ναι. Δεν παίζω συχνά στην ΑΕΚ. Αν δεν παίζεις σε μόνιμη βάση τότε δεν υπολογίζεσαι για την εθνική. Πάντως ήταν απολύτως σωστή η απόφαση πρόσληψης του Ράνγκικ. Βλέπεις ότι ταιριάζει 100% στην ομάδα. Μπορείς μόνο να τους συγχαρείς που έφεραν έναν τέτοιο προπονητή στην Αυστρία»

-Δεν έχεις παίξει στην εθνική τα τελευταία δύο χρόνια. Λίγο πριν το Euro ήταν έκπληξη που πλέον δεν σε καλούσε ο τότε προπονητής. Σε πληγώνει ακόμα το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στο Euro;

«Με πληγώνει πολύ. Ήταν ένας από τους λόγους που πλέον δεν ήθελα να παίζω στην Αυστρία. Τότε δεν ήθελα να έχω καμία σχέση με το αυστριακό ποδόσφαιρο. Ήμουν θυμωμένος και λυπημένος. Πέρασα όλα τα προκριματικά και μετά λίγο πριν το Euro απλά με αγνόησε. Πριν τον τραυματισμό μου ήμουν νούμερο ένα στην Αυστρία και μέσα σε έναν χρόνο ένιωθα ότι έγινα το νούμερο δέκα, παρότι ήμουν βασικός στη Σάλτσμπουργκ. Το ότι δεν ήμουν εκεί με πλήγωσε και θα με στοιχειώνει για το υπόλοιπο της ζωής μου. Πλέον όμως πρέπει να κοιτάξω μπροστά και να ζήσω με αυτό».

-Η μάχη για τη θέση του τερματοφύλακα στην εθνική είναι πλέον ανοιχτή. Ελπίζεις ότι θα εμπλακείς ξανά με την ομάδα στον μέλλον;

«Είμαι συγκεντρωμένος στην ομάδα μου. Θέλω να γίνω εκεί βασικός το συντομότερο δυνατό. Αν παίζω βασικός ξανά τότε μπορώ να διεκδικήσω μια θέση στην εθνική».

-Πώς βλέπεις τις πιθανότητες σου να γίνεις βασικός ξανά στην ΑΕΚ την επόμενη σεζόν;

«Ο προπονητής έδειξε ότι με εμπιστεύεται. Μου έδωσε την ευκαιρία στο Κύπελλο. Ο Ματίας Αλμέιδα είναι ένας δίκαιος προπονητής. Ανταμείβει κάθε παίκτη που κάνει σωστά τη δουλειά του. Εγώ θα προσπαθήσω να συνεχίσω έτσι. Η κατάσταση δεν είναι καινούργια. Ήμουν νούμερο δύο στην Σάλτσμπουργκ για πολύ καιρό και περίμενα πολύ για να πάρω την ευκαιρία μου. Έχω δύο χρόνια ακόμα συμβόλαιο, παίζω για ένα τοπ κλαμπ και δεν υπάρχει καμία προσπάθεια από την πλευρά μου να φύγω. Με ενημέρωσαν από το κλαμπ ότι κάνουν τον σχεδιασμό τους με εμένα για την επόμενη σεζόν. Παίζω για ένα μεγάλο κλαμπ που θα αγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο τη νέα σεζόν. Πραγματικά θέλω να είμαι το νούμερο ένα ξανά. Πραγματικά θέλω να αφήσω το στίγμα μου στην ΑΕΚ. Γι’ αυτό θα συνεχίσω να αγωνίζομαι».

-Η πιθανότητα να αγωνιστείς στο Champions League επόμενη σεζόν είναι μεγάλο κίνητρο.

«Θα το λάτρευα να προκριθούμε για φάση των ομίλων και μετά να παίξω απέναντι στην Σάλτσμπουργκ. Θα ήταν απολύτως εκπληκτικό. Αν περάσουμε θα είμαστε στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας και η Σάλτσμπουργκ είναι στο τρίτο οπότε θα είναι ένας πιθανός αντίπαλος. Όλοι οι άλλοι αντίπαλοι δεν μου κάνουν διαφορά αλλά θα ήθελα να παίξω απέναντι στη Σάλτσμπουργκ. Η ευκαιρία είναι εκεί αλλά πρέπει να προκριθούμε πρώτα. Το μονοπάτι δεν είναι εύκολο και λόγω της θέσης μας στην ευρωπαϊκή βαθμολογία. Όμως πιστεύω ότι πολλά πράγματα είναι εφικτά με το στάδιο μας και την ομάδα που έχουμε».