Νέτο Γκουερίνο στο «ΦΩΣ»: «Ο ΠΑΟΚτσής εδώ πάνω έφαγε πολύ παραμύθι! Και ειδικά από τον Λουτσέσκου»

Είναι καταπέλτης για τα δρώμενα στον ΠΑΟΚ. Νέτο Γκουερίνο στο «ΦΩΣ». «Δεν θα με πείραζε καθόλου αν έφευγε ο Λουτσέσκου»

Νέτο Γκουερίνο στο «ΦΩΣ»: «Ο ΠΑΟΚτσής εδώ πάνω έφαγε πολύ παραμύθι! Και ειδικά από τον Λουτσέσκου»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Του είχα κάνει παλαιότερα μία μεγάλη συνέντευξη στην οποία είχε πει φοβερά πράγματα για την ιστορία της ζωής του και τον ΠΑΟΚ. Ήταν ο πρώτος σκόρερ και πρώτος σε συμμετοχές ξένος στην Ιστορία του ΠΑΟΚ! Τώρα δεν τον ρώτησα τα ίδια. Ρώτησα αυτά που έπρεπε για φέτος. Είναι καταπέλτης για τα δρώμενα στον ΠΑΟΚ. Νέτο Γκουερίνο στο «ΦΩΣ».

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στη 1/6/2023

Στοίχισε η έλλειψη ενός πολύ καλού φορ φέτος στον ΠΑΟΚ;

Νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ φέτος είχε γενικό πρόβλημα, ήταν άτυχος στις επιλογές και ο Λουτσέσκου ήταν ντεφορμέ! Ο Ολιβέιρα θεωρώ ότι είναι από τους καλύτερους φορ που έχουν περάσει, αλλά δυστυχώς λόγω τραυματισμού και λόγω ατυχιών δεν μπόρεσε να προσφέρει αυτά που μπορεί. Πολλές μεταγραφές δεν βγήκαν, ενώ πλήρωσε ο Σαββίδης. Ο ΠΑΟΚ είναι ηλεκτρική καρέκλα...

Πού ήθελε καλύτερη ενίσχυση; Πού χρειάζεται τώρα μεταγραφές;

Τώρα θέλει ηρεμία και να κάνουν έναν καλό σχεδιασμό διοίκηση και προπονητής. Υπάρχει ένας μόνο δρόμος: ΠΑΟΚ πρωταθλητής ή κυπελλούχος. Το να βγαίνει τέταρτος ο ΠΑΟΚ, να μην παίρνει κανέναν τίτλο και να ξεκινάει από τον β' γύρο του Κόνφερενς τον Ιούλιο είναι αποτυχία. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να αποκτήσει σύγχρονους παίκτες, αντάξιους των χρημάτων που ξοδεύονται. Και να δώσει ευκαιρία σε νέα παιδιά όπως ο Τζίμας που είναι μεγάλο ταλέντο επιθετικός.

Εσένα θα σε πείραζε αν έφευγε ο Λουτσέσκου;

Όχι, δεν θα με πείραζε καθόλου! Σε ευχαριστούμε πολύ, κύριε Λουτσέσκου, πρόσφερες, αλλά να κάνουμε έναν λογαριασμό πόσα χρήματα ξόδεψε ο ΠΑΟΚ για εσένα και για τις μεταγραφές και ποιο είναι το αποτέλεσμα δύο χρόνια τώρα. Πόσες μεταγραφές βγήκαν, τι απόδοση υπήρξε και ποια αποτελέσματα. Πώς σου φαίνονται αυτά που λέω;

Μια χαρά τα λες, προχώρα.

Εγώ είμαι ωμός. Είμαι ΠΑΟΚτσής από πάνω μέχρι κάτω και μένω μόνιμα στη Θεσσαλονίκη 49 χρόνια, από το 1974!

Είχες βάλει και σφραγίδα στο πρώτο πρωτάθλημα που πήρε ποτέ ο ΠΑΟΚ.

Ναι, έπαιζα στο πρώτο πρωτάθλημα που πήρε ο ΠΑΟΚ στην Ιστορία του και έβαλα το καθοριστικό γκολ στην Τούμπα με την ΑΕΚ στο τέλος. Διεκδικούσε το πρωτάθλημα η ΑΕΚ τότε, πήγαινε να μας φτάσει.

Όταν έμεινε με 10 παίκτες η ΑΕΚ στο 5ο λεπτό του τελικού στον Βόλο, περίμενες ότι θα έχανε ο ΠΑΟΚ;

Η ΑΕΚ έκανε πολύ καλή χρονιά φέτος, στήριζε τον προπονητή που είναι πολύ καλός, είχε και καλούς παίκτες και δυνατή διοίκηση. Ο Λιβάι π.χ. μου αρέσει πάρα πολύ. Ο προπονητής προετοίμασε πολύ καλά την ΑΕΚ. Κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τα τεχνικά λάθη του Λουτσέσκου.

Τι λάθη;

Αν ρωτήσεις 20 προπονητές στην Ελλάδα τι θα έκαναν σε περίπτωση που έπαιζε ο αντίπαλος με 10 παίκτες και είχες φάει γκολ, θα σου έλεγαν ότι θα έβαζαν αμέσως δεύτερο επιθετικό να κλείσουν την ΑΕΚ στα καρέ της. Όμως βλέπουμε στον ΠΑΟΚ ότι για να φτάσει η μπάλα στον επιθετικό αλλάζουμε 15 μπαλιές! Τη γυρίζουμε, τη γυρίζουμε, η κατοχή δεν φέρνει τους 3 βαθμούς, τη νίκη τη φέρνει η μπάλα να κουνήσει τα δίχτυα. Ο ΠΑΟΚτσής εδώ πάνω έφαγε πολύ παραμύθι φέτος! Ειδικά από τον κ. Λουτσέσκου!

Δίνεις γκάζι.

Λυπάμαι που το λέω, τον εκτιμώ ως προπονητή, αλλά φέτος ήταν πολύ ντεφορμέ! Κρίμα δεν είναι ο ΠΑΟΚ; Εγώ κρίνω τα λεφτά που δόθηκαν, τα αποτελέσματα, ποιος πήρε το Κύπελλο και το πρωτάθλημα.

Πιστεύεις ότι η ΑΕΚ θα πάρει το πρωτάθλημα και του χρόνου;

Τα πήρε όλα φέτος και μπράβο της. Στα βραζιλιάνικα έκανε και ξύρισμα και κούρεμα!

Τι είναι αυτό;

Είναι κάτι που λέμε στη Βραζιλία όταν κάποιος τα παίρνει όλα. Μπάρμπα και καμπέλο. Μπάρμπα είναι τα γένια και καμπέλο είναι τα μαλλιά. Έχει καλή υποδομή η ΑΕΚ, έχει έτοιμη ομάδα, δυνατή διοίκηση, καλό προπονητή, καλούς παίκτες, μπορεί να το πάρει και του χρόνου. Αλλά δεν πρέπει να υποτιμάει τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό.

Τον Παναθηναϊκό πώς τον είδες;

Ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά 12 βαθμούς από τον Ολυμπιακό, 8 βαθμούς από την ΑΕΚ και κατάφερε να χάσει το πρωτάθλημα! Εγώ νομίζω από έλλειψη προγραμματισμού και από λίγη αλαζονεία.

Το λες επειδή δεν ενισχύθηκε ιδιαίτερα τον Γενάρη;

Ε, βέβαια. Όταν είσαι ψηλά στην κορυφή, μπορεί να ζαλιστείς...

Για τον Κωνσταντέλια, που έλεγαν ότι είναι ο… νέος Κούδας, ήταν τραβηγμένο;

Όχι απλά τραβηγμένο, πολύ τραβηγμένο. Τον πιστεύω ότι είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής, αλλά θέλει δρόμο ακόμα. Και ο δρόμος είναι μακρύς. Ο Έλληνας ενθουσιάζεται πολύ εύκολα και μετά απογοητεύεται πολύ εύκολα. Κι εγώ το παθαίνω μερικές φορές.

Επειδή είσαι μισός Έλληνας;

Όχι μισός Έλληνας, είμαι ολόκληρος Έλληνας!

Θυμάμαι που μου είχες πει για τον στρατό και τις εκλογές.

Πήγα φαντάρος στις Σέρρες στο 561, πρώτα παρουσιάστηκα στο Κιλκίς στο Καμπάνη. Ψηφίζω από το 1982!

Τι ψηφίζεις; Κάτι μόνιμα;

Όχι κάτι μόνιμα. Ψηφίζω αυτόν που κάνει τα λιγότερα λάθη. Και να μπορεί να κάνει κάτι ξεχωριστό για τη χώρα, όχι για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πιστεύεις ότι έκανε κακό στον ΠΑΟΚ;

Πιστεύω ναι, διότι δεν έχουμε την παρουσία του Ιβάν Σαββίδη. Παρότι έχει ένα καλό επιτελείο εδώ, δεν είναι το ίδιο με το να είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης εδώ. Παγκοσμίως ο πόλεμος αυτός είναι κακός, έχει εκτοξευτεί ο πληθωρισμός και λόγω του πολέμου.

O Μπακαμπού σού αρέσει;

Ναι, μου αρέσει, καλός σέντερ φορ. Αλλά ξέρει η ομάδα του καλύτερα τι γίνεται με το συμβόλαιό του. Αυτοί εκ των έσω γνωρίζουν τις λεπτομέρειες.

Αν σου έλεγαν «διάλεξε με τα ίδια λεφτά, Μπακαμπού ή Λιβάι;», ποιον θα διάλεγες για τον ΠΑΟΚ;

(γελάει). Με πας από τα στενά τώρα... Και οι δύο είναι πολύ καλοί. Εγώ θα ήθελα και τους δύο.

Χωράνε μαζί;

Ναι, πιστεύω ότι χωράνε μαζί. Οι καλοί χωράνε.

Πώς θες να κλείσουμε;

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να ξεκινήσει έναν καλό προγραμματισμό, να καθαρίσει το μυαλό τους, να ξεκουραστούν λίγο, να καταλάβουν τι λάθη έκαναν. Να στηρίξουν και τα δικά μας παιδιά, αλλά να ενισχυθούμε με μεταγραφές που θα δικαιολογήσουν τα χρήματά τους. Πρέπει να συνέλθουμε γρήγορα από το πατατράκ που πάθαμε στον τελικό.