Γιώργος Αμανατίδης: «Τέσσερις προσπαθούσαμε να τον σταματήσουμε και μας έσερνε»

«Να μην παρεμβαίνει κανείς στο έργο του προπονητή»! Τρομερός στο «ΦΩΣ» ο παλαίμαχος αμυντικός του Ολυμπιακού, θυμίζει όσα είχαν γίνει στον τελικό Κυπέλλου του ’99 στο ΟΑΚΑ με το παντελονάτο νταμπλ εναντίον του Παναθηναϊκού και αποκαλύπτει πιπεράτα περιστατικά με τον «παλίκαρο» Μπάγεβιτς. Μιλάει επίσης ο Τάκης Περσίας βοηθός του Μπάγεβιτς τότε. Και ο Γιώργος Κασναφέρης για τη φάση της αποβολής του Ρότα. 

 

Γιώργος Αμανατίδης: «Τέσσερις προσπαθούσαμε να τον σταματήσουμε και μας έσερνε»

Συνεντεύξεις στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Του είχα πει κατά καιρούς να μιλήσουμε, δεν ήθελε. Δεν θέλει να τον ρωτάω για τα φετινά, το σεβάστηκα. Όμως, μου είπε ωραία πράγματα για εκείνον τον τελικό Κυπέλλου που είχε πάρει ο Ολυμπιακός το 1999 παίζοντας με 10 παίκτες και νικώντας τον Παναθηναϊκό 2-0, όπως έκανε η ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ. Παίρνοντας και τότε νταμπλ ο Ολυμπιακός, όπως έκανε η ΑΕΚ φέτος. Είναι ο Γιώργος Αμανατίδης, ο οποίος είχε πάρει δύο κίτρινες κάρτες από τον Δούρο στο 30’ και είχε μείνει ο Ολυμπιακός με 10 παίκτες με σκορ 0-0 ως εκείνη τη στιγμή.

Διαβάστε τον, θα μάθετε πολλά για το τι συμβαίνει σε μια ομάδα, πώς πετυχαίνει μια ομάδα, τι ρόλο παίζει η νοοτροπία, τι ρόλο παίζει ο προπονητής. Την απόλαυσα αυτήν τη συνέντευξη. Πρέπει να μιλάνε οι πρωταγωνιστές. Να μαθαίνει ο κόσμος.

Οι συνεντεύξεις δημοσιεύτηκαν στο «ΦΩΣ» στις 27/5/2023

Θέλω να μιλήσουμε για εκείνον τον τελικό Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός που είχες αποβληθεί στο 30’.

Με ομαδάρα τότε τον Παναθηναϊκό. Και με πολλούς Έλληνες εμείς. Την είχε κάνει τη δουλίτσα του ο Δούρος...

Δηλαδή;

Μου είχε δώσει δύο κίτρινες μέσα σε 10 λεπτά. Η μία κίτρινη δεν ήταν. Δεν πρέπει να το κάνεις αυτό σε έναν τελικό μεταξύ των «αιωνίων».

Τι είχε τότε ο Ολυμπιακός; Πώς τα κατάφερε η ομάδα;

Το να νικήσεις έναν τελικό με 10 παίκτες από τόσο νωρίς δεν είναι εύκολο. Εκείνη η ομάδα όμως είχε ένα χαρακτηριστικό: όταν συνέβαινε κάτι άσχημο στην ομάδα, αντί να τη ρίξει, τη γιγάντωνε! Να σου πω ένα άλλο παράδειγμα. Ήταν μια περίοδος που η ομάδα μας ήταν πρώτη στη βαθμολογία, αλλά δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Την ίδια χρονιά, το 1999, αλλά στο επόμενο πρωτάθλημα. Παίζαμε πολύ δύσκολο ματς με τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη. Ηρακλής δυνατός τότε, με Γιοβάνοβιτς, με Κωνσταντίνου, με Στολτίδη. Ήμασταν κουμπωμένοι, ανησυχούσαμε πολύ για το ματς. Ξέρεις τι έγινε;

Αφού ξέρεις ότι ζητάω πάντα ιστορίες!

Ανεβαίνουμε στη Θεσσαλονίκη στο αεροδρόμιο και δεν υπάρχει ψυχή, ενώ κάθε φορά μάς περίμεναν για να μας βρίσουν. Λέμε «τι γίνεται ρε, δεν μας υπολογίζουν;». Μπαίνουμε στο πούλμαν, πάμε από τον περιφερειακό, σκάνε τρεις πέτρες και σπάνε τα τζάμια. Σπάει το παρμπρίζ και μία πέτρα χτυπάει στο στομάχι τον δάσκαλο, τον γυμναστή μας, τον Μπουρουτζίκα. Φίλε, εκεί που ήμασταν κουμπωμένοι, λέμε «μου....ά, θα δείτε τι θα πάθετε»! Μπαίνουμε στο γήπεδο και κάνουμε στο πρώτο 40λεπτο το σκορ 0-4! Κατάλαβες; Αυτό είχε εκείνη η ομάδα.

Πες μου για τον τελικό στο ΟΑΚΑ που αποβλήθηκες στο 30’. Πώς το γύρισε ο Ολυμπιακός;

Μιλάμε τότε για έναν τελικό με κατάμεστο ΟΑΚΑ, πάρα πολύ κόσμο, με Ολυμπιακούς και Παναθηναϊκούς, ένα ντέρμπι από τα παλιά. Όταν μένεις στο 0-0 με 10 παίκτες, αν δεν είσαι δυνατή ομάδα, σου κόβονται τα πόδια. Εκεί που έλεγαν οι Παναθηναϊκοί «τώρα θα τους γ...ε», τους έριξε ο Ολυμπιακός με 10 παίκτες 2-0! Και κάναμε το νταμπλ. Για να το κάνεις αυτό, πρέπει να έχεις ως ομάδα πολλά κιλά αρχ.... Οι παίκτες του Ολυμπιακού τότε τα είχαν.

Θυμάσαι τι σχήμα έπαιξε ο Ολυμπιακός μετά την αποβολή;

Να σου πω την αλήθεια;

Ε, αλήθειες θέλω.

Επειδή αισθανόμουν πολύ άσχημα που άφησα την ομάδα μου με δέκα, πήγα στα αποδυτήρια και δεν ξαναβγήκα. Ήμουν συντετριμμένος.

Έκλαιγες;

Άσ' τα να πάνε, ήμουν σε κακή κατάσταση. Οι συμπαίκτες μου, όμως, μου έκαναν ένα μεγάλο δώρο. Διότι αν χάναμε το Κύπελλο από τον Παναθηναϊκό, τα βάρη θα έπεφταν πάνω μου. Αλλά εκείνη η ομάδα είχε παίκτες που έπαιζαν όλοι για έναν και ένας για όλους.

Μεγάλος προπονητής ο Μπάγεβιτς;

Για εμένα προπονητής με «άρα» στο τέλος. Προπονητάρα. Εγώ με αυτά που έχω ζήσει, αυτό έχω να πω. Και δεν με νοιάζει τι λένε άλλοι.

Τον θυμάμαι να μπαίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια με όρθιο κεφάλι και να μην το σκύβει, ενώ έπεφταν τόσα αντικείμενα.

Παντελονάτος! Παλίκαρος. Θα σου πω ένα περιστατικό που δεν το ξέρει ο κόσμος, δεν το έχουμε πει για να μην του κάνουμε κακό. Δεν θα πω το όνομα της αντίπαλης ομάδας... Τέσσερις παίκτες τον κρατάγαμε τον Μπάγεβιτς και μας έσερνε! Τέσσερις προσπαθούσαμε να τον σταματήσουμε και μας πήγαινε βόλτα!

Γιατί;

Διότι τον έβριζε ένας πρώην αδελφικός του φίλος και έπαθε αμόκ. Σκοτείνιασε, έπεσαν κουρτίνες. Μας πήγαινε καροτσάκι.

Εσείς οι παίκτες μαζευόσασταν στο δωμάτιο του Καραταΐδη, έτσι δεν είναι;

Όταν πήγαινε κάτι να στραβώσει στην ομάδα, μαζευόμασταν σε ένα δωμάτιο και λέγαμε αλήθειες. Βριζόμασταν, αλλά όταν βγαίναμε από το δωμάτιο ήμασταν όλοι για έναν και ένας για όλους. Βάζαμε και τους ξένους μέσα σε αυτό. Τους ενσωματώναμε, δεν τους αφήναμε να έχουν το δικό τους παρεάκι, τους μπολιάζαμε με τη νοοτροπία μας. Ήμασταν ομάδα.

Ο προπονητής είναι το Α και το Ω σε μία ομάδα; Τι λέει η πείρα σου;

Ο προπονητής είναι αυτός που μπορεί να εκτοξεύσει μια ομάδα, όταν όμως έχει τα κλειδιά της ομάδας. Ο προπονητής μπορεί να εκτοξεύσει μια ομάδα όταν πράττει όπως αυτός ξέρει, μην έχοντας παρεμβολές από οποιονδήποτε. Η λέξη-κλειδί είναι η εμπιστοσύνη. Και στα εύκολα και στα δύσκολα και στις κακές στιγμές. Να επιλέξεις έναν άνθρωπο που θα αξίζει να τον εμπιστευτείς. Και να τον εμπιστευτείς χωρίς παρεμβολές. Αυτό σε οδηγεί στην επιτυχία.

ΤΑΚΗΣ ΠΕΡΣΙΑΣ

«Τι να πεις για τον Αλμέιδα, ότι δεν αξίζει; Θα σε πάνε φυλακή…»

Ο Τάκης Περσίας ήταν βοηθός του Μπάγεβιτς στο επίτευγμα της νίκης επί του Παναθηναϊκού στον τελικό με 10 παίκτες. Μου είπε ενδιαφέροντα πράγματα για τα τεχνικά, καθώς και για τον τελικό της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ.

Τι είχατε κάνει ως προπονητική τακτική σε εκείνον τον τελικό; Τι κάνει ένας προπονητής όταν μένει νωρίς με 10 παίκτες και το σκορ είναι 0-0;

Αν θυμάμαι καλά, είχαμε βάλει μπροστά τον Γκόγκιτς που ήταν γρήγορος και από πίσω του τον Καραπιάλη. Είχαμε όμως και Τζόρτζεβιτς και Αλεξανδρή μέσα.

Στο πρώτο γκολ του Μαυρογενίδη έχει κάνει μία κούρσα αντεπίθεσης ο Γκόγκιτς καταπληκτική.

Το σκεπτικό αυτό ήταν, να έχεις έναν γρήγορο μπροστά. Και η ΑΕΚ είχε τον Λιβάι μπροστά που είναι πολύ γρήγορος. Δίνεις στηρίγματα από πίσω με τους χαφ. Αναλόγως τους παίκτες που έχεις. Όπως ο Αλμέιδα έβαλε τον Τσούμπερ να βγαίνει από αριστερά. Κοίτα, το πλεονέκτημα της ομάδας που παίζει με 11 παίκτες απέναντι σε μια ομάδα που παίζει με 10 παίκτες είναι μεγάλο. Αλλά να είναι ισάξιες οι ομάδες. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι ισάξιος με την ΑΕΚ. Ούτε ο Παναθηναϊκός ήταν ισάξιος τότε με τον Ολυμπιακό. Και δεν είναι μόνο η ποιότητα των παικτών.

Τι άλλο είναι;

Αυτό που είπε ο προπονητής του ΠΑΟΚ, ο Λουτσέσκου. Ότι η ΑΕΚ ήταν πιο έτοιμη πνευματικά. Πιστεύω ότι εννοούσε την ψυχολογία. Η ΑΕΚ έχει ποιότητα παικτών, έχει και ψυχολογία. Κι εμείς τότε είχαμε ποιότητα παικτών, είχαμε και ψυχολογία. Γι' αυτό νικήσαμε τον Παναθηναϊκό 2-0, ενώ παίζαμε με 10 παίκτες από νωρίς. Θεωρώ μεγάλη τη διαφορά μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ φέτος. Πρώτα απ' όλα, ο ΠΑΟΚ παίζει χωρίς φορ! Πώς να παίξεις χωρίς σέντερ φορ;

Είναι τυχαίο που η ΑΕΚ ήταν σκορποχώρι και έγινε ομάδα με τον Αλμέιδα; Τι ρόλο έχει παίξει αυτός ο προπονητής;

Όπως είπες, ενώ ήταν σκορποχώρι πέρσι, έκανε νταμπλ φέτος. Δεν είναι τυχαίο. Θέλοντας και μη, όταν βλέπεις μια ομάδα που ήταν προβληματική να μεταμορφώνεται και να τα παίρνει όλα, τι να πεις για τον Αλμέιδα, ότι δεν αξίζει; Θα σε πάνε φυλακή!

Είδες τίποτε άλλο στον τελικό που αξίζει να αναφέρουμε;

Ναι, γράψε κάτι που το έχω ζήσει. Αυτήν την τρομερή ντρίμπλα που είδαμε στο δεύτερο γκολ της ΑΕΚ από τον Φερνάντες, την είδα πρώτη φορά από τον Περόνε που είχαμε στον Ολυμπιακό! Τον είχα συμπαίκτη στα τέλη της δεκαετίας του '70 στον Ολυμπιακό. Αυτήν την ντρίμπλα την έκανε κατ' επανάληψη!

Τι θέση έπαιζε;

Στο κέντρο. Παίζαμε το ένα δύο, ήταν από τους λίγους που μπορούσα να συνεννοηθώ τόσο καλά μέσα στο γήπεδο. Νομίζω τον είχε φέρει ο Λοσάντα, ήταν από την Ουρουγουάη. Πέθανε ο Περόνε.

Νομίζω δεν έπιασε στον Ολυμπιακό.

Παικταράς ήταν. Αλλά ήταν τεμπέλης. Με τα λεφτά που πήρε από τον Ολυμπιακό πήρε δύο ταξί στην Ουρουγουάη και σταμάτησε το ποδόσφαιρο! Να ξέρεις, καλό παιδί ήταν. Αλλά λίγο ρέμπελος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΝΑΦΕΡΗΣ

«Το τράβηγμα είναι καραμπινάτη πρόθεση, δεν τη γλιτώνεις»

Ρώτησα τον Γιώργο Κασναφέρη δύο πράγματα για τη φάση του Ρότα στον τελικό και για τη Λαμία στην οποία ήταν αθλητικός διευθυντής. Του είχα κάνει προ καιρού μία μεγάλη συνέντευξη, δεν ήθελα να τον ρωτήσω τα ίδια, έτσι περιορίστηκα σε αυτά τα δύο θέματα.

Γιώργο, πες μου για τη φάση της αποβολής του Ρότα. Αν πήγαινε με τα πόδια σε τάκλιν προς την μπάλα, αντί να τραβάει με τα χέρια, θα γλίτωνε την κόκκινη; Τι πρέπει να κάνει ένας παίκτης σε τέτοια περίπτωση;

Αν είσαι πίσω από τον αντίπαλο, ο τρόπος που θα κάνεις το τάκλιν είναι σημαντικός. Πρέπει να πας προς την μπάλα, να φανεί ότι είναι φυσική ροή το φάουλ, χωρίς πρόθεση. Ενώ το τράβηγμα είναι ξεκάθαρη πρόθεση, εκεί δεν τη γλιτώνεις. Όταν παίζεις με τα χέρια τον αντίπαλο, είναι πρόθεση καραμπινάτη.

Η Λαμία γλίτωσε με τον Βόκολο. Μου είχες πει ότι είχε καλό ρόστερ η Λαμία.

Τον Γενάρη έπρεπε να κάνουμε δυο τρεις ποιοτικές προσθήκες όπως ήταν ο σχεδιασμός μου με τον Φέστα, αλλά, αντί για αυτό, ξεκίνησε ένα ντόμινο προσθαφαιρέσεων. Ντόμινο αποχωρήσεων και προσθέσεων. Με αποτέλεσμα να χαθεί η ισορροπία τόσο εντός αγωνιστικού χώρου όσο και εκτός. Ήρθαν μαζεμένα λοιπόν αρνητικά αποτελέσματα και κινδύνευσε πάρα πολύ να υποβιβαστεί η ομάδα. Η έλευση του Βόκολου στον πάγκο της ομάδας λειτούργησε ευεργετικά. Απέδειξε ότι το ρόστερ της Λαμίας ήταν καλό, βρήκε έναν κορμό ποδοσφαιριστών που τους έδωσε μια ασφάλεια στα αποδυτήρια και σώθηκε η ομάδα.

Εσύ τσακώθηκες με τον πρόεδρο της Λαμίας;

Χάρηκα πολύ που η ομάδα σώθηκε, διότι αυτή ήταν μια προσπάθεια που ξεκινήσαμε όλοι μαζί με πρωτεργάτη τον Πανουργιά Παπαϊωάννου, ο οποίος έχει ξοδέψει τεράστιο χρόνο και χρήμα. Η διακοπή της συνεργασίας μας δεν έχει χαλάσει τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουμε.

Θα βγει δήμαρχος στη Λαμία;

Ναι, το πιστεύω. Και του εύχομαι καλή επιτυχία. Κι εγώ θα κατέβω στις δημοτικές εκλογές.

Πού;

Στον δήμο Κηφισιάς-Ερυθραίας-Εκάλης με έναν πολύ αξιόλογο άνθρωπο, τον Βασίλη Ξυπολυτά. Κατά 80% αυτός θα πάρει τον δήμο. Θέλουμε να φτιάξουμε μία ισχυρή δημοτική ομάδα και να αλλάξουμε τα δρώμενα στον δήμο μας.

Τι παράταξη;

Και ο Ξυπολυτάς είναι με τη ΝΔ και ο νυν δήμαρχος που θα κατέβει πάλι υποψήφιος είναι με τη ΝΔ.

Ποιον στηρίζει ο Μητσοτάκης από τους δύο;

Άσ’ τα αυτά...