Λάκης Νικολάου: «Κάθε δεκαετία παίρναμε πρωταθλήματα. Τα 20 χρόνια που ήμασταν άστεγοι διαλυθήκαμε»

Μιλάει στο «ΦΩΣ» ο σπουδαίος γιατρός και παλαίμαχος που αγωνιζόταν στο προηγούμενο νταμπλ της ΑΕΚ το 1978. 

Λάκης Νικολάου: «Κάθε δεκαετία παίρναμε πρωταθλήματα. Τα 20 χρόνια που ήμασταν άστεγοι διαλυθήκαμε»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Λάκης Νικολάου λέει σημαντικά πράγματα σήμερα στο «ΦΩΣ». Εκτός από μεγάλος γιατρός χειρουργός, υπήρξε και πολύ καλός παίκτης, αγωνιζόταν στο τελευταίο νταμπλ που είχε πάρει η ΑΕΚ το 1978.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 26/5/2023

Τι κοινό έχουν αυτές οι δύο ομάδες της ΑΕΚ που κατέκτησαν το νταμπλ; Η δική σας το 1978 του Μπάρλου και η φετινή.

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Θα σας πω τι νομίζω. Το κοινό που έχουν είναι ότι αποτελούνται από καλούς παίκτες που λόγω προπονητικής νοοτροπίας έγιναν φίλοι μεταξύ τους, μια γροθιά. Ο Αλμέιδα έφτιαξε μια ομάδα που δουλεύει ως ένα χέρι. Αυτό είχε και εκείνη η ομάδα του Μπάρλου. Είχε φτιάξει ο Φάντροκ μία ομάδα με καλούς παίκτες, με 3-4 αστέρια, αλλά ήμασταν όλοι φίλοι. Ήμασταν 18 παίκτες που δεν μας ένοιαζε ποιος θα έπαιζε. Έτσι και τώρα, είναι 25 παίκτες που είναι δεμένοι και είναι σχεδόν ισάξιοι μεταξύ τους.

Όταν μείνατε με 10 παίκτες στην αρχή του ματς, το περιμένατε ότι θα το παίρνατε;

Και εκεί έδειξε ο Αλμέιδα τι ομάδα έχει φτιάξει, υπήρξε μια παλικαρίσια αντιμετώπιση. Το να μένεις με 10 παίκτες σε τελικό Κυπέλλου από τα πρώτα 5 λεπτά θέλει εξαιρετική διαχείριση αλλά και ψυχολογία. Είχε και την τύχη η ΑΕΚ σε κάποιες φάσεις, δεν το παραγνωρίζω. Όμως και τότε ο Φάντροκ είχε φτιάξει τέτοια νοοτροπία στην ομάδα μας.

Να πούμε για όσους ξέρουν ότι ο Φάντροκ ήταν χρόνια στην ΑΕΚ, έφυγε όμως τη δεύτερη αγωνιστική γιατί ήρθε σε σύγκρουση με τον Μπάρλο.

Και ήρθε ο Τσαϊκόφσκι, ο οποίος, επειδή δεν ήταν κουτός, δεν άλλαξε τίποτα. Η ομάδα που πήρε το νταμπλ ήταν του Φάντροκ!

Είχε και παικταράδες τότε η ΑΕΚ.

Ε, βέβαια. Και τώρα όταν βλέπεις ότι πριν από τους τραυματισμούς ήταν αναπληρωματικός ο Τσούμπερ, ο Άμραμπατ, ο Φερνάντες, ο Μάνταλος που είναι παικταράς. Παίζει 20-25 λεπτά ο Μάνταλος και όμως βλέπεις να είναι χαρούμενος.

Ποιος από τους παίκτες είναι για εσάς ο MVP φέτος;

Δεν ξέρεις ποιος παίκτης της ΑΕΚ είναι ο MVP φέτος! Σε κάθε ματς είναι και άλλος MVP. Στον τελικό ήταν ο Μουκουντί. Αν κάτσετε και ψάξετε πόσοι παίκτες ήταν MVP σε διαφορετικά ματς, θα καταλάβετε.

Πείτε μου παικταράδες που είχε το 1978 η ΑΕΚ.

Πρώτα απ' όλα είχαμε μεγάλους τερματοφύλακες. Χρηστίδης, Στεργιούδας, ήταν και ο Σιδηρόπουλος. Είχαμε άμυνα Ιντζόγλου, εγώ έπαιζα με τον Ραβούση στο κέντρο της άμυνας, Τόσκας, Θεοδωρίδης. Στο κέντρο Τσάμης, Παπαδόπουλος, Αρδίζογλου, Τάκης Νικολούδης, Βιέρα. Μπροστά Μαύρος, Παπαϊωάννου, Μπάγεβιτς.

Είναι φαβορί και για του χρόνου η ΑΕΚ;

Είναι άλλο πρωτάθλημα του χρόνου. Όμως έχουμε τις βάσεις, έχουμε τον κορμό, έχουμε και το γήπεδό μας, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο για το νταμπλ. Ο κόσμος σε αυτό το γήπεδο ήταν ο… 12ος παίκτης. Δεν νομίζω ότι θα τα έκανε όλα αυτά που έκανε φέτος η ομάδα αν έπαιζε στο ΟΑΚΑ.

Ποιος παίκτης από την ομάδα αυτή δεν θέλετε να φύγει πιο πολύ;

Δεν θέλω να φύγει κανένας! Πρέπει να μείνει αυτή η ομάδα ίδια. Είδατε και το θέμα του τερματοφύλακα πώς το διαχειρίστηκε ο Αλμέιδα. Αυτός ο τερματοφύλακας έπαιζε στο Κύπελλο και δεν τον πείραξε, τον έβαλε και στον τελικό. Και ήταν πολύ σημαντικός ο Στάνκοβιτς στον τελικό, κράτησε πολύ καλά.

Αν σας έλεγαν ότι σε μια θέση θα κάνει μόνο μεταγραφή η ΑΕΚ, ποια θα θέλατε; Πού χρειάζεται ενίσχυση;

Δεν νομίζω ότι πονάει σε κάποια θέση η ομάδα. Μπακ απ θα ήθελα, μία εναλλακτική για τον Σιντιμπέ, διότι λόγω ηλικίας δεν ξέρω αν θα αντέξει. Στα πλάγια μπακ θα ήθελα εναλλακτικές.

Τερματοφύλακα;

Έχουμε πολύ καλούς. Δεν μπορείς να πάρεις νταμπλ αν δεν έχεις καλό τερματοφύλακα. Και οι δύο τερματοφύλακες που έχουμε είναι καλοί, όπως και τα νέα παιδιά, έχουμε τέσσερις τερματοφύλακες.

Πλησιάζετε τον Παναθηναϊκό σε πρωταθλήματα και Κύπελλα. Κάποτε ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ κοντά με τον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός, όμως, έχει ξεφύγει μακράν πρώτος.

Εμείς περάσαμε 20 πολύ δύσκολα χρόνια. Από τότε που θυμάμαι την ΑΕΚ, από τα παιδικά μου χρόνια, κάθε δεκαετία από το 1960 και μετά έπαιρνε δύο με τρία πρωταθλήματα. Αυτό σταμάτησε με το γκρέμισμα του γηπέδου μας. Με το που φύγαμε από το σπίτι μας, αυτό που σας λέω με τα πρωταθλήματα έσπασε. Για μία εικοσαετία διαλυθήκαμε. Όταν είσαι άστεγος, δεν μπορείς να συγκροτήσεις τίποτα. Με το που μπήκαμε λοιπόν πίσω στο σπίτι μας, ήρθε αυτό το νταμπλ. Αλλά να σας πω κάτι ακόμα;

Ό,τι θέλετε.

Δεν το σκέφτηκα ποτέ ως στόχο να φτάσουμε σε τίτλους τον Παναθηναϊκό. Η ΑΕΚ δεν είναι η ομάδα των τίτλων, είναι η ομάδα του συναισθήματος, είναι η ομάδα των προσφύγων.

Ποια ομάδα ήταν για εσάς η μεγαλύτερη ΑΕΚ στην Ιστορία της; Του Μπάγεβιτς τη δεκαετία του '90 ή του Μπάρλου η ομάδα στην οποία αγωνιζόσασταν; Ο Χατζηχρήστος μού είχε πει του Μπάρλου.

Θα είμαι λίγο μετριόφρων. Βρίσκομαι 50 χρόνια μέσα στην ΑΕΚ και ήμουν από πιτσιρικάς ΑΕΚτζής. Μπορώ να κάνω μια εκτίμηση: εμένα μου άρεσε πιο πολύ από όλες τις ομάδες της ΑΕΚ εκείνη του Μπάγεβιτς. Θεωρώ ότι έπαιξε την καλύτερη μπάλα. Βέβαια, την έβλεπα απέξω, ενώ στην ΑΕΚ του Μπάρλου αγωνιζόμουν.

Πείτε μου ένα περιστατικό αξέχαστο που να είχατε ζήσει με τον Μπάρλο. Μου έχουν πει απίθανα πράγματα κατά καιρούς. Μέχρι και αμάξια έδινε ως δώρο.

Εγώ θα σας πω τη μεγαλύτερη στενοχώρια που είχα πάρει. Όταν κάναμε το νταμπλ, είχαμε τόσο καλή ομάδα που πήγαμε και την επόμενη χρονιά για το νταμπλ. Πράγματι, πήραμε δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα, πήγαμε πάλι στον τελικό του Κυπέλλου, προηγηθήκαμε 1-0 στο Καραϊσκάκη επί του Πανιωνίου, αλλά χάσαμε 3-1. Ήμασταν σίγουροι ότι θα κάναμε δεύτερο σερί νταμπλ.

Υποτιμήσατε τον Πανιώνιο;

Ναι, ναι, σίγουρα. Και κακώς τον υποτιμήσαμε, γιατί είχε Μωραϊτέλη, Παθιακάκη, Αναστόπουλο, Εμβολιάδη, καλό τερματοφύλακα, τον Κάκαρη.

Έκανα μια συνέντευξη από τον σπουδαίο ηθοποιό, τον Αντωνίου, και μου είπε ότι φρίκαρε με τη φωτοβολίδα στη φιέστα που έφυγε από το ένα πέταλο και πήγε στο άλλο. Έμαθα από άλλες πηγές ότι υπήρξε σοβαρός τραυματισμός, αλλά το «θάψανε». Δεν πρέπει εσείς, άνθρωποι με κύρος, να μιλήσετε;

Πρέπει οι ομάδες να πάψουν να υποθάλπουν αυτά τα άτομα. Κάποια παλιόπαιδα που μπορούν να ελεγχθούν δεν πρέπει να τους επιτρέπεται να κάνουν αυτά που κάνουν. Η βία, οι φωτοβολίδες, τα λέιζερ, τα καπνογόνα που δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα, όλες αυτές οι βλακείες πρέπει να φύγουν από τα γήπεδα. Είναι σαν το γκράφιτι που έρχεται ο άλλος και σου λερώνει τον τοίχο. Γιατί τους επιτρέπουν οι ομάδες να κάνουν κακό σε συνανθρώπους τους; Το γήπεδο είναι κλειστό και γίνεται αποπνικτική η ατμόσφαιρα. Και είναι κλειστό για να υπάρχει αυτή η εξαιρετική ακουστική που υπάρχει. Να πάψουν πια αυτές οι βλακείες, δεν έχουν νόημα, σας το λέω και ως παίκτης που ήμουν. Πρέπει με τις κάμερες, με τα αριθμημένα εισιτήρια, με εταιρείες σεκιούριτι οι ίδιες οι ΠΑΕ να βάλουν τάξη, ώστε να μην κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων.